Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Błonie koło W-wy

Recommended Posts

czy to niejaki Mariusz S. ?

a co do porównania cen, to ci z MPWiK maja jakieś super kosmiczne ceny. 110zł/m woda +130zł/m kanalizacja +wcinka 800 +materiały +to + tamto juz nawet nie notowałem i nie starałem się zapamiętać. Koszmar.

nie polecam nawet sie pytać i prosic o wycenę, choc ta o dziwo nic nie kosztuje.

aha, ceny netto.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy to niejaki Mariusz S. ?

a co do porównania cen, to ci z MPWiK maja jakieś super kosmiczne ceny. 110zł/m woda +130zł/m kanalizacja +wcinka 800 +materiały +to + tamto juz nawet nie notowałem i nie starałem się zapamiętać. Koszmar.

nie polecam nawet sie pytać i prosic o wycenę, choc ta o dziwo nic nie kosztuje.

aha, ceny netto.

Dodam, że u mnie wcinka 1200 zł - tzw. przecisk

No ja już przebrnąłem przez tę sprawę. Niestety do dzisiaj odbija mi się czkawką.

Skorzystałem z MPWiK, skasowali mnie na prawie 30 tyś. Trwało to prawie dwa lata. Być może po części z mojej winy.

Nie będę się rozwodził, na pogaduchy zaproszę zaintersowanych.

Dodam jedynie, że porównywałem ceny z inną firmą. Po kilku miesiącach okazało się że wyceniając skonsultowano to z mpwik, resztę sami sobie dopowiedzcie...

Od sieci głównych mam ok 30m do ogrodzenia i dalej ok 20 do budynku. Kwota którą podałem objęła sieci i przyłącza wraz z urządzeniami.

A przy okazji, czy ktoś interesował się ustawą o masowym zaopatrywaniu w wodę i odbiór ścieków albo coś w tym tonie???

Zastanawiam się czy nie można by zbiorowo wystąpić o zwrot kosztów wykonanych sieci?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Noss

Witam,

nawiązując do tematu podłączenia wodociagowego ja także poszukuję kogoś, po wycenie z MPWiK chcę jeszcze porównać. Słyszałam ze p.Naparty zajmuje się takimi sprawami. Macie może kogoś do polecenia w tej dziedzinie?

Przy okazji szukam także kierownika budowy - może ktoś ma kogoś godnego polecenia?

Pozdrawiam

No ja już przebrnąłem przez tę sprawę. Niestety do dzisiaj odbija mi się czkawką.

Skorzystałem z MPWiK, skasowali mnie na prawie 30 tyś. Trwało to prawie dwa lata. Być może po części z mojej winy.

Nie będę się rozwodził, na pogaduchy zaproszę zaintersowanych.

Dodam jedynie, że porównywałem ceny z inną firmą. Po kilku miesiącach okazało się że wyceniając skonsultowano to z mpwik, resztę sami sobie dopowiedzcie...

Od sieci głównych mam ok 30m do ogrodzenia i dalej ok 20 do budynku. Kwota którą podałem objęła sieci i przyłącza wraz z urządzeniami.

Noss

To duża kwota, ale czy masz u siebie kanalizację grawitacyjną czy ciśnieniową, a w wypadku ciśnieniowej czy masz zastosowaną pompę typu presscan czy inną, bo to są zupełnie inne ceny.

Propozycja dla wszystkich uczestników naszego forum - powinniśmy stworzyć, oprócz istniejącej bazy adresowej dobrych fachowców i firm, ( ( link na naszym forum ) także bazę cenową, aby właśnie tak jak w Twoim, wyżej opisanym przypadku, wiedzieć kto ile za co bierze i za ile partaczy swoją robotę, i na przykład kiedy zerwać z danym "Fachowcem" współpracę. Acha ! I nigdy nie płacić za robotę "z góry".

Pozdrawiam

madzianan3]

Witam,

nawiązując do tematu podłączenia wodociagowego ja także poszukuję kogoś, po wycenie z MPWiK chcę jeszcze porównać. Słyszałam ze p.Naparty zajmuje się takimi sprawami. Macie może kogoś do polecenia w tej dziedzinie?

Przy okazji szukam także kierownika budowy - może ktoś ma kogoś godnego polecenia?

Jeśli mój fachowiec dobrze się spisze, polecę go. Na razie czekam na zakończenie budowy przyłącza przez niego, które buduje już 6 tygodni, z dużymi przerwami, raza na 10 dni.

Natomiast śmiało polecam mojego kierownika budowy. Jest to starszy Pan, ale znakomicie orientuje się we wszelkich nowinkach technicznych, bardzo rozsądnie doradza, aby budowa nie przekroczyła pewnych progów finansowych.

Pozdrawiam

Natomiast śmiało polecam mojego kierownika budowy. Jest to starszy Pan, ale znakomicie orientuje się we wszelkich nowinkach technicznych, bardzo rozsądnie doradza, aby budowa nie przekroczyła pewnych progów finansowych.

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli to możliwe poproszę o namiary na kier.budowy.

Pozdrawiam

madzianan3]

Witam,

Jeśli mój fachowiec dobrze się spisze, polecę go. Na razie czekam na zakończenie budowy przyłącza przez niego, które buduje już 6 tygodni, z dużymi przerwami, raza na 10 dni.

Pozdrawiam

Witam wszystkich Błoniaków!

Planuje start budowy domu na wiosne, ale szukam kierownika budowy juz teraz. Taki, ktory moze takze zrobic adaptacje budynku najchetniej.

Mozecie polecc kogos, np. "starszego Pana"?

Jakis namiar telefoniczy, chyba sie nie obrazi...?

Co do kosztow kanalizacji - ja robilem 2 lata temu przylacze kanalizacji podcisnieniowej /studnia Roediger/ - ok. 10 tys. /przekop przez droge i studnia na dzialce/. Sama studnia ok. 6 tys. /wg kursu EUR ponoc/. Serwis studni jest w pelni sprawa MPWiK /nawet wymiana jest na ich koszt/.

Do istniejacego juz budynku podciagnalem sobie sam /ok. 30 mb wykopu i ulozenie rur - koszt ok. 700 pln.+moja robocizna/.

Wode takze tak podlaczylem - wcinka na dzialke, a pozniej samodzielnie.

Troche kopania jest, fakt. :stirthepot:

Byłeś na tym spotkaniu, może był ktoś jeszcze?

Byłeś na tym spotkaniu, może był ktoś jeszcze?

Byłem. Burmistrz wystosował protest w sprawie przeprowadzania trasy KDP przez teren gminy - wnioskował o przebieg KDPW wzdłuż autostrady. Z drugiej strony sam stwierdził, że nie jest to do końca możliwe ze względu na promień skrętu KDP - 6km. Według informacji Burmistrza protesty złożyły wszystkie okoliczne gminy.

A po co nam KDP. Niech to co jest, jeździ lepiej i sprawniej a wszystko będzie ok.

Ps. chyba nie pisze się Błoniacy, bo to ma znaczenie pejoratywne;

np. Błoniacy - cwaniacy

powinno mówić się Błonianie, ponieważ ta miejscowość posiada prawa miejskie: Błonianie - mieszczanie

Błonie to rodzaj nijaki, liczba mnoga - np. Błonia pod miastem; tam na błoniu błyszczy kwiecie

A po co nam KDP. Niech to co jest, jeździ lepiej i sprawniej a wszystko będzie ok.

Ps. chyba nie pisze się Błoniacy, bo to ma znaczenie pejoratywne;

np. Błoniacy - cwaniacy

powinno mówić się Błonianie, ponieważ ta miejscowość posiada prawa miejskie: Błonianie - mieszczanie

Błonie to rodzaj nijaki, liczba mnoga - np. Błonia pod miastem; tam na błoniu błyszczy kwiecie

Miejscowi z łatwością wyłapują obcych po ich żałosnych próbach odmiany Błonie przez wszystkie przypadki :yes:

Jak widać, mimo dwóch lat zamieszkiwania wśród tubylców jeszcze wiele mi pozostało do nauki.:bash: