Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Błonie koło W-wy

Recommended Posts

Miejscowi z łatwością wyłapują obcych po ich żałosnych próbach odmiany Błonie przez wszystkie przypadki :yes:

Jak widać, mimo dwóch lat zamieszkiwania wśród tubylców jeszcze wiele mi pozostało do nauki.:bash:

Uczymy się zawsze - i zawsze warto nosić w sobie tzw "ciekawość dziecka" ; ja wiele nauczyłem się podczas budowy domu i mam nadzieję, że jeszcze poznam wiele zagadnień z tej dziedziny; jest jeden warunek - chcieć.

A teraz zagadka - jaka jest liczba pojedyńcza od słowa " Błonie " ( a może to już jest w liczbie pojedyńczej )

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byłem. Burmistrz wystosował protest w sprawie przeprowadzania trasy KDP przez teren gminy - wnioskował o przebieg KDPW wzdłuż autostrady. Z drugiej strony sam stwierdził, że nie jest to do końca możliwe ze względu na promień skrętu KDP - 6km. Według informacji Burmistrza protesty złożyły wszystkie okoliczne gminy.

ktos 14.10.2011(przynajmniej tego dnia wpłynął do wiadomości starosty. Sygn. S.152.4.2011 i nr dziennika w starostwie DK/24504/2011 gdyby ktoś chciał śledzić) złożył stanowczy protest wobec zaproponowanego wariantu przebiegu trasy KDP do Premiera RP.

jest tez Pismo w sprawie sprzeciwu przebiegu "Linii Y Warszawa - Łódż - Poznań/Wrocław" "LP Wariant 1" podwariant A Kolei Dużych Prędkości (KDP) przez wieś Duchnice nr dziennika DK/24401/2011 z dnia 13.10.2011

A teraz zagadka - jaka jest liczba pojedyńcza od słowa " Błonie " ( a może to już jest w liczbie pojedyńczej )
to już jest liczba pojedyncza. Miasto - Błonie.

Firma Siat-Mar spod Rawy Maz. (Strzemeszna Pierwsza). Są również na allegro. Kupowałem rok temu, wtedy byli cenowo najlepsi, nawet mimo dostawy spod Rawy bili na głowę sprzedawcę z Błonia z Bieniewickiej.

Dopiero niedawno zlokalizowałem producenta siatek ogrodz. (pewnie słupki też mają) z Grodziska, przy drodze na siestrzeń, niedaleko za przejazdem WKD.

SiatMar bije na głowę tego z Grodziska in plus. Kupowałem siatkę u tego z grodziska a słupki w Siatmarze. okazało się, ze taka sama siatka jest o ok 40% tańsza w Siatmarze.

Witam !

Czy ktoś z Was szuka ekipy budowlanej na przyszły sezon?

Śmiało mogę polecić swoją-moją ekipę ( polecił mi ich nasz forumowicz ). Wykonują wszystko, co jest związane z budową od fundamentów po dach, Bez hydrauliki i elektryki.

pozdrawiam

Ja szukam jeszcze ekipy na przyszly rok. Mozesz kogos polecic?

pozdrawiam

Witam !

Czy ktoś z Was szuka ekipy budowlanej na przyszły sezon?

Śmiało mogę polecić swoją-moją ekipę ( polecił mi ich nasz forumowicz ). Wykonują wszystko, co jest związane z budową od fundamentów po dach, Bez hydrauliki i elektryki.

pozdrawiam

Pozostaje mi potwierdzić opinię. Mój dom wybudowali pod klucz w ciągu 11 miesięcy.

Gdybym miał drugi raz budować, to tylko z nimi.

Pod koniec sierpnia zamówiłem okna w pewnej firmie działającej na naszym terenie. Wszystko było dokładnie opisane w podpisanej umowie. wcześniej otrzymałem wyceny różnego typu okien; za drewno klejone tyle, za okna lite tyle, za sosnę tyle, za meranti tyle i jeszcze inne dodatki tyle. W końcu podpisałem umowę parafując wraz ze sprzedawcą każdą stronę tejże umowy.( z dokładnym opisem każdego okna) z wyliczoną ceną i uwzględnieniem rabatu 10% i 5%- razem 15%. Po dwóch tygodniach zamówiłem jeszcze jedno okno i podpisaliśmy aneks do umowy.W sumie zamówiłem 20 okien. Po sześciu tygodniach dzwonię, aby ustalić termin montażu. Pan sprzedawca mówi, że muszą jeszcze coś sprawdzić związanego z tym zamówieniem i że oddzwoni za trzy dni. Natychmiast sprawdziłem u producenta, czy zamówienie jest realizowane, okazało się, że okna były już produkowane. Trzy dni później zadzwonił sprzedawca, że głupia sprawa, ale na dole ostatniej strony ( pod podpisami ) nie wydrukowała się dopłata za jedną z dodanych opcji ( szyby o lepszej klasie ), która zwiększa cenę zamówienia o około 15%, że zastanawiali się, czy nie dać szyb o gorszych parametrach, aby obyło się bez dopłaty. Dziś zadzwonił do mnie właściciel tej firmy, w której zamawiałem okna i prosił mnie abym dopłacił tę różnicę, gdyż on będzie musiał dopłacić ze swoich pienilędzy do zamówienia, że on zarabia na takim zamówieniu tylko 700-800 złotych. Powiedział, że mógłby przetrzymać u siebie te okna ze trzy tygodnie ( w jakim celu? ), ale, że idzie mi na rękę i stawia sprawę jasno - okna będę miał montowane w terminie przewidzianym umową, że może dopłacę tylko połowę tej nie "wydrukowanej" kwoty, aby on poniósł mniejszą stratę na tym zamówieniu. Czy ktoś chce kogoś wykiwać?

Opisuję to dlatego, bo być może przeżyliście podobne historie.

Jak myślicie, co postanowiłem i jak nazywa się lub gdzie znajduje się ta firma?

Ps. pacta sunt servanda.

pozdrawiam

Czy u kogoś spada napięcie w sieci elektrycznej poniżej 200 volt, bo w moim rejonie jest to dość częsta przypadłość?

Mieliśmy taką przypadłość - żarówki paliły się raz jaśniej, raz ciemniej, co strasznie było wkurzające. Zgłoszono to do energetyki (a dokładnie zgłosili to sąsiedzi, ja dopiero się budowałem), zmierzono napięcie i okazało się jest ono zmienne, poza normami ujętymi w umowie (którą każdy z nas podpisywał). Reklamacja została uwzględniona i w tamtym tygodniu skończono montaż nowego transformatora, pod który podpięto połowę ulicy.

Cała heca trwała około 2-3 lat.