Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Błonie koło W-wy

Recommended Posts

Nigdzie nie jest napisane że masz się trzymać bezwarunkowo tego co jest w projekcie.

Są tzw odstępstwa od projektu które może wprowadzić kier. bud. i opisuje to w książce budowy.

Ja miałam wpisane w projekcie jeden typ styropianu jednego producenta i nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy, producent np przestaje produkować taki styropian a ja muszę pisać o zmianę projektu. To by był jakiś czeski film.

Niestety, prawo jest u nas takie, że to czeski film

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej,

Czy ktoś z Was budował na własną rękę wodociąg i może doradzić jak to mądrze pozałatwiać? :confused:

Na własną rękę to możesz kupić i sprzedać działkę. Bez pozwolenia urzędnika nie wolno Ci nic na twojej własności i w twojej własności. Na wszystko musisz mieć podpis, pieczątkę i ZGODĘ urzędnika.

Ale kolejność powinna być taka:

1. warunki z wodociągów

2. projekt

3. pozwolenie na budowę / zgłoszenie - lub bez tych papierów, ale procedura wg. art 29a prawa budowlanego. ( czyli naniesienie tego wszystkiego na mapę geodezyjno-sytuacyjną )

4. wybór fachowca, który to zbuduje.

5. protokół z wodociągów odbioru końcowego potrzebny dla Insp. Nadzoru Budowlanego.

No jasne, tyle wiem. Niedokładnie się wyraziłam, bo nie chciałam się rozpisywać, jeśli nie byłoby odzewu...

Mam działkę, która jest w jednej linii 6 działek, 3 ostatnie mają jednego właściciela. Wzdłuż działek biegnie działka, która jest drogą wewnętrzną i mamy w niej udziały.

Właściciel 3 działek chce rozpocząć budowę wodociągu, a my myślimy o partycypacji w kosztach plus od razu przyłącze. Moje pytania:

1. Jak wygląda później przekazanie wodociągu na rzecz MPWiK i ewentualne kolejne przyłącza do wybudowanej sieci? Pobiera się za to jakiś zwrot kosztów?

2. Czy lepiej partycypować w kosztach budowy wodociągu od razu czy można się wstrzymać, bo to i tak nic nie zmienia? Mam teraz inne wydatki a na przyłaczu tak bardzo mi nie zależy...

3. Czy do takiej budowy, zaznaczając, że mamy udziały, potrzebne jest ustanowienie służebności? A do energetyki była Wam potrzebna służebność?

Gubię się w tym wszystkim...

zwrot dostaniecie tylko za ta część co będzie poza tymi prywatnymi działkami(jesli MPWiK w Błoniu to pewnie nie dostaniecie). To co będzie w tej prywatnej drodze, będzie waszą własnością(chyba, ze dogadacie się z MPWiK i jemu przekażecie własność wraz ze służebnością przesyłu. Jesli MPWiK nie weźmie tego we władanie, ten co wybudował, bedzie udzielał zgody za podłaczenie, a to wiaze sie z reguły z opłatą za taka zgodę. Taka opłata może wynieść dużo więcej niż partycypacja w czasie rzeczywistym.

wczesniej czy później bedziesz musiał sie podłaczyć do tego wodociągu. jesli będziesz robił osobno, koszty będą większe.

Co do służebności przesyłu, to musisz dac zgode w postaci umowy cywilno-prawnej(nie jest potrzebny notariusz), inaczej ten co bedzie budował nie dostanie pozwolenia na budowe tego wodociagu.(to co jest w drodze, to wodociag, a to co idzie od niego do domu, to przyłacze.

Czyli warto, żebyśmy byli razem z właścicielem tych 3 działek inwestorem przy budowie tego wodociągu, a wtedy jest szansa, że przy kolejnych podłączeniach dostaniemy jakiś zwrot poniesionych kosztów?

Ciekawe co by było gdy jeden z inwestorów wyrazi zgodę na podłączenie a dwóch nie...

Ciekawe co by było gdy jeden z inwestorów wyrazi zgodę na podłączenie a dwóch nie...
wtedy nie wybudujecie tego wodociagu

a wtedy jest szansa, że przy kolejnych podłączeniach dostaniemy jakiś zwrot poniesionych kosztów?
tego nie wiem, mogę Ci tylko opisac sytuacje jaka była u mnie. było dwóch włascicieli, kazdy miał swoją dużą działkę, podzielili te działki na mniejsze i wydzielili drogi wewnetrzne, wybudowali wodociąg i kanalizacje do wszystkich działek(jest ich ponad 20 w sumie), część tej kanalizacji i wodociagu jest w drodze gminnej(ok.20% całości). Pierwsi co kupili działki aby dostac warunki przyłaczy z MPWiK potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę, musieli mieć zgody tych dwóch włascicieli. Oni wydanie takiej zgody uzalezniali od zapłaty(ok 5tys.zł). Sąsiad sie z nimi pokłócił i w końcu dali mu zgodę za darmo(inni płacili). Wodociąg był wybudowany na poczatku 2010 roku. Ode mnie na poczatku 2011 roku juz takiej zgody MPWiK nie wymagało, tłumaczyłem sobie tym, ze pewnie przejeli wodociąg i kanalizację, ale po rozmowie ze sprzedajacym, był bardzo zdziwiony, bo nic o tym nie wie, nie dostał tez zadnej zapłaty za przejecie. Tak, ze nie wiem do końca jak to działa w danym przypadku.

Co do Twojej sytuacji, weź pod uwagę, że partycypujecie zgodnie z wielkościa udziałów, więc ten co ma trzy działki zapłaci wiecej(powiedzmy, ze kazda działka ponosi jakąś część nalezności, więc własciciel tych trzech, zapłaci tez za te działki co sa jego, wiec Ty nie dostaniesz ani grosza, bo ten co ma 3 działki sprzedając kazda z nich, bedzie sprzedawał razem z udziałem w tym wodociągu.

No tyle, że chce budować wodociąg tylko do wysokości 4 działki, więc koszty poniesiemy takie same. Mnie zastanawia czy to nie jakiś wybieg, że tych swoich dwóch pozostałych nie chce podłączyć??? :confused:

Czy masz w akcie notarialnym zgodę właściciela działki (drogi wewnętrznej) wpisaną służebność na doprowadzenie mediów do swojej działki; ja tak mam - uprościło to wiele.

jeśli to jest droga prywatna, to wy ponosicie wszelkie koszty. Wodociągi nie odkupują udziałów. Tylko gazownia żąda aktu notarialnego na użyczenie, doprowadzenie i konserwację gazociągu i gazownia ponosi koszt budowy sieci do przyłącza.

lepiej budować teraz razem, będzie taniej, bo skąd weźmiesz później wodę na budowę?

Czy masz w akcie notarialnym zgodę właściciela działki (drogi wewnętrznej) wpisaną służebność na doprowadzenie mediów do swojej działki; ja tak mam - uprościło to wiele.

lepiej budować teraz razem, będzie taniej.

Nie mam, bo jak pisałam - jestem jednym ze współwłaścicieli tej działki...

Tylko gazownia żąda aktu notarialnego na użyczenie, doprowadzenie i konserwację gazociągu i gazownia ponosi koszt budowy sieci do przyłącza.

A orientujesz się czy w energetyce po złożeniu i przyjęciu przez nich wniosku (aktualnie czekamy na przyłącze) chcą jakichś dokumentów - aktu notarialnego, potwierdzenia służebności?

witam forumowiczow..

szukam niedrogiego i dobrego fachowca (czy ktos szukał drogiego i kiepskiego?:)) do polozenia blachodachówki w Błoniu na Spacerowej,

jak mniej wiecej kształtują się ceny i na co zwrócic uwagę?

z gory dzieki za pomoc.

Znam niezłego dekarza - robi dachy w okolicy, jest bardzo dokładny. Na pewno nie wykona dachu w ekspresowym tempie, bo facet najzwyczajniej w świecie przykłada się do roboty. Możesz poprosić go, by pokazał Ci swoje dachy w okolicy, możesz pogadać wówczas z jego klientami - tel.601557319

Moi Drodzy,

Buduję dom w Błoniu, który chciałabym ogrzewać korzystając z gazu. Złożyłam wraz z sąsiadem wniosek do Mazowieckiej Sp Gazownictwa o przyłączenie do sieci i otrzymalismy odpowiedz odmowna:sick: Odmowa wynika z faktu iz w sumie do mnie i do sasiada trzeba by posiagnac 250 m gazociagu. MSG okreslilo koszty budowy odcinka gazaciagu na kwote 58000 zł:o Co prawda nie wydaje mi sie, zeby to byla sumiennie wyliczona kwota, poniewaz gdy dzownili do mnie, zeby mnie poinfomrawac o swoim stanowisku sugerowali, nie podajac wtedy jeszcze kwoty, ze inwestycja jest dla nich zbyt kosztowna bo w gre wchodzi budowa w "głownej drodze miejskiej", natomiast w rzeczywistosci jest slepa uliczka i daaleeeeko jej do "głownej drogi". Po otrzymaniu pisma sasiad dzwonil do człowieka, ktory podpisal sie w imnienu MSG pod dezycja, zeby zapytac, czy moze mozna by jakos partycypowac w kosztach, na co dostal krotka odpowiedz, ze nie bo oni poprostu nie chca tego robic i nie ma o czym rozmawiac:mad: Teoretycznie teraz pozostaja nam jedynie skarga do rzecznika URE. Czy myslicie, ze jest szansa zalatwic cos przez URE???? Czy ktos z Was mial podobne problemy z gazem???

bo w gre wchodzi budowa w "głownej drodze miejskiej", natomiast w rzeczywistosci jest slepa uliczka i daaleeeeko jej do "głownej drogi".
nie ma znaczenia jaka droga jest w rzeczywistości/w naturze, ważne, ze w dokumentacji figuruje jako taka, w związku z tym, podnosi to znacznie koszty(projekt,uzgodnienia, opłaty, organizacja ruchu itp.)
Teoretycznie teraz pozostaja nam jedynie skarga do rzecznika URE. Czy myslicie, ze jest szansa zalatwic cos przez URE????
myślę, ze nic nie wskóracie. MSG w przeciwieństwie do ZE(zakład energetyczny) może odmówić doprowadzenia mediów jeśli sie im nie opłaca, bo nie nakłada na nich tego obowiązku żadne prawo. Zawsze możecie sami wszystko załatwić i zapłacić, ale zejdzie Wam ze 2-3 lata oraz zapewne duuuużo więcej kasy niż 58tys. zł. Ja np. mam do najbliższego gazociągu ok. 600m i mam gdzies gaz, bo jedyna zaleta tego jest to, że gaz "zawsze jest", czysto w kotłowni itp. wada to, ze jest tez czysto, ale w portfelu :)