Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Błonie koło W-wy

Recommended Posts

Witam wszystkich budujących się/planujących budowę w okolicach Błonia. Jak dobrze pójdzie to i ja na jesieni zacznę budować się w Bieniewicach.

Witam sąsiada,

Widzę, że okolica zapełnia się domami jednorodzinnymi, z czego bardzo się cieszę. Ciekawe, dlaczego akurat ten kierunek przypadł Ci do gustu?

A na marginesie - czy zastanawialiście się jak podłączyć swój dom do neta?

TPSA nie chce w tej sprawie kiwnąć palcem, sam znalazłem jedynie takie oferty:

http://www.quicknet.com.pl/index.html

http://www.netfala.pl/oferta.html

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Do aspirowania do tej grupy jeszcze nie mam uprawnień, na razie oglądałam działki w okolicy Błonia, a konkretniej z północnej strony. Działka, która właściwie mi się podoba leży na Utratą. Jeżeli znacie jakieś złe strony takiej lokalizacji (wylewanie, niemiłe zapachy :roll: ), to bardzo proszę podzielcie się tą wiedzą.

Pozdrawiam

Witam!

Do aspirowania do tej grupy jeszcze nie mam uprawnień, na razie oglądałam działki w okolicy Błonia, a konkretniej z północnej strony. Działka, która właściwie mi się podoba leży na Utratą. Jeżeli znacie jakieś złe strony takiej lokalizacji (wylewanie, niemiłe zapachy :roll: ), to bardzo proszę podzielcie się tą wiedzą.

Pozdrawiam

Witaj Arctica.

Ja również rozglądałem się po północnej stronie i wybrałem południe. Zdecydowały o tym prozaiczne elementy:

1. Tutaj mam blisko do stacji kolejowej,

2. Za kilka lat będę miał blisko (około 3 km) do węzła na autostradzie,

3. Ta część jest niemal pozbawiona hal i zakładów

4. Jest tu nieźle rozwinięta infrastruktura (gaz, wodociągi, kanalizacja).

A na marginesie, sąsiadka podzieliła w moim sąsiedztwie hektar ziemi na osiem ładnych działek budowlanych - czekają na nabywców, ja czekam na sąsiadów :lol:

Hej!

Dzięki za szybką odpowiedź, ale ja mam niestety dziwne upodobania. Nie żeby podobały mi się hale :lol: , z upatrzonej działki widać je ledwie na widnokręgu. Nie będę dojeżdżała (druga połowa też nie) do Wawki, więc nie interesuje nas bliskość koleji i autostrady. Z infrastrukturą rzeczywiście nie najlepiej, ale przestrzeń i powierzchnia działki bliska 0,5 ha to jest to czego nam trza! Obecnie mieszkamy na nowo wybudowanym osiedlu domów jednorodzinnych i zaczynam się dusić. Nie sądzę niestety aby było mnie stać na hurtowy zakup działek od Twojej sąsiadki :-? .

Czekam na zeznania Utratowców?

Pozdrawiam

Przymierzam sie do kupna dzialki w Starych Faszczycach. Czy to spokojna okolica? Jaki jest stosunek "miejscowych" do nowych mieszkancow?

Ogladajac dzialke widzialem niedaleko dosc ladny park, czy mozna bez problemow z niego korzystac?

Witaj Gerry,

buduję się również w Starych Faszczycach, ale bliżej Błonia niż Faszczyc. Okolica jest spokojna, nie miałem żadnych niemiłych niespodzianek w czasie ostatniego roku budowy. Jeżeli będziesz się budować obok nas, to miejscowi będą do Ciebie nastawieni życzliwie. :lol:

Park który widziałeś jest zdewastowany. Był rok temu wystawiony na sprzedaż i chyba znalazł nabywcę, pojawiły się bowiem tablice z zakazem wejścia na teren parku (może mieć to związek z tym, że miejscowi korzystali z niego w osobliwy sposób - brali stąd drzewo na opał. Poza tym park jest pod ochroną konserwatora zabytków.

Nam przyłącze w Bieniewicach robił pan Bogdan ...

Dzięki serdeczne, w poniedziałek do niego zadzwonię i zobaczymy czy mógłby i nam zrobić przyłącze.

Ciekawe, dlaczego akurat ten kierunek przypadł Ci do gustu?

A na marginesie - czy zastanawialiście się jak podłączyć swój dom do neta?

TPSA nie chce w tej sprawie kiwnąć palcem, sam znalazłem jedynie takie oferty:

http://www.quicknet.com.pl/index.html

http://www.netfala.pl/oferta.html

Szukałem czegoś w miarę blisko linii kolejowej i w spokojnej okolicy.

Co do netu - to na razie jesteśmy jeszcze na etapie ostatnich zmian do projektu (których to z kolei...) o tym jeszcze

"nie mieliśmy czasu pomyśleć".

• 2 weeks później...

Witam czy ktokolwiek budował, buduje lub będzie w najbliższym czasie budował z thermomuru lub może w podobnym systemie np izodom.

Szukam wszelkich danych na taki temat. Doświadczeń z budowy i z mieszkania. No i szukam kierownka budowy, który ma doświadczenie w domach w tym systemie

Info proszę bezpośrednio na maila [email protected]

pozdrawiam

Liseczek

• 2 weeks później...

Witam,

tez szukam działeczki ok. 1000 m2 w okolicach Faszczyc, Bieniewic. Jakie obecnie sa ceny w tym rejonie za 1m2. Od jednego z gospodarzy słyszałem, że niektóre pola maja drenaż, czy warto kupować działkę z jakimiś rurami w ziemi, czy coś później trzeba z tym robić, można to wywalic.

Obok mnie jest 9 działek wystawionych na sprzedaż (jedna w pełni uzbrojona) - jak chcesz mogę podać namiary na właściciela. Drenaż w moim przypadku został zlikwidowany - pozwolenie z Geodezji. Gorzej, gdy takich drenów nie można zlikwidować - pozostaje wówczas ich przebudowa, co słyszałem jest dosyć kosztownym przedsięwzięciem.

Na marginesie mogę się pochwalić, że za trzy tygodnie planujemy przeprowadzkę :)

Od jednego z gospodarzy słyszałem, że niektóre pola maja drenaż, czy warto kupować działkę z jakimiś rurami w ziemi, czy coś później trzeba z tym robić, można to wywalic.

Likwidacja lub przebudowa drenazu wymaga zgody odpowiednich urzedow, jest to zwykle do zrobienia (u mnie robił to poprzedni właściciel działki), ale jest dodatkowym kosztem i przedluza troche inwestycje. Czasami mozna postawic budynek bez przebudowy drenazu - moj sasiad tak ma - tyle ze wtedy nie ma takiego pola maneweru, budynek stoi tam gdzie nie ma drenazu, a nie tam gdzie byloby moze bardziej optymalnie z innych względów.

• 3 weeks później...

Witam

ja też buduję się w okolichach Błonia, tj. Boża Wola, poszukuję na juz sprawdzonego tartaku, znalazłam parę w sieci ale nie wiem czy dobrzy, chca po 600 zł/m3 za wieźbę, a ja będę potrzebować ok 15m3 a potem jeszcze ok 5 m3 na łaty i kontrałaty, więc jak możecie coś polecić w tej cenie to będę wdzięczna

dzięki

Ewa

Witam Szanownych Forumowiczów

My właśnie jesteśmy świeżo upieczonymi właścicielami działki w Starych Faszczycach. Miłym zaskoczeniem było dla nas znalezienie tej grupy na której wypowiadają się nasi sąsiedzi. Wszystkich serdecznie pozdrawiamy.

Marcin

Witam sąsiadów :)

Gdzie się dokładnie budujecie - w samej wsi czy też wylotówce z Błonia (która terytorialnie podlega do Starych Faszczyc) i kiedy startujecie z budową?