Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Błonie koło W-wy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poszukuję ekipy od wylewek podłogowych.

Swoją drogą macie może doświadczenie z wylewkami na "mokro" tzn z gruchy wykonywanymi z materiału w betoniarni i dostarczonym betonowozem?

Chciałbym skonfrontować opinie na ten temat i porównać z wylewkami wykonywanymi miksokretem.

Osobiście jak bym znalazł wykonawce który zatrze mi równo wylewkę dowiezioną z betoniarni to bym się na taką zdecydował.

Bardziej przemawia do mnie wymieszanie dokładne materiału w betoniarni niż na budowie zmieszanie na półsucho przez miksokreta.

Aha mam jeszcze do sprzedania ok 300 szt. stempli sosnowych po 3 zł/szt długości 2,4-3,0m. Odbiór i transport własny kupującego ze Starych Faszczyc.

Witam,

Przy budowie naszego domu w Borzęcinie (Małym) wielokrotnie korzystaliśmy ze sprawdzonych wykonawców polecanych na tym forum.

Teraz nasz dom jest wykończony (no prawie), po wielu zmaganiach ...

Z uwagi na to, że forum wcześniej bardzo nam pomogło w uzyskaniu kontaktów, poniżej podajemy listę naszych wykonawców - tylko tych, których najbardziej możemy polecić. Może Wam się przyda:

Budowa domu plus ogrodzenie - pan Radek tel.781 951 634. U sąsiada budował od A do Z, u nas tylko częściowo, ale godny polecenia.

Podbitka, siding - pan Artur Niedźwiecki tel. 501 662 245 - firma Lares - bez zarzutu.

Dachówka (w tymi okna dachowe) - Dachlux - pan Michał Dąbrowicz tel. 608 475 793 (ten oddział Dachlux przy Wale Miedzeszyńskim, bo oferta była dużo lepsza cenowo niż z Dachluxu w gminie Stare Babice).

Dach - ekipa dekarzy polecona przez p. Michała z Dachluxu (niestety nie mogę odnaleźć namiarów bezpośrednich).

Elektryka - u nas mąż całość robił sam, bo ma uprawnienia.

Hydraulika - firma STD Nasiłowski http://www.stdnasilowski.pl.

Jeśli jakies inne namiary będę komuś potrzebne, to oczywiście proszę o kontakt na priva - poszperam w swoich zapiskach.

Pozdrawiam i życzę samych dobrych wykonawców na Waszej budowie.

annag112

annag112,

za jakiś czas będzie ciężko odnaleźć Twój wpis, dlatego prośba byś namiary wrzuciła do naszej książki adresowej, gdzie znajduje się już część Twoich namiarów. Oczywiście chodzi mi o dodanie kontaktów, których tam jeszcze nie ma.

pozdrawiam i gratuluję dotarcia do mety w budowlanym biegu przez przeszkody

Witam,

Podbitka, siding - pan Artur Niedźwiecki tel. 501 662 245 - firma Lares - bez zarzutu.

annag112

W firmie Lares pracuje handlowiec Rafał. Zamiast do Artura proponuje dzwonic do Rafała 509 123 842. Mozna powolac sie na Jacka od poddaszy. Powinien udzielic lepszego rabatu niz Artur. Tylko nie mowcie o tym Arturowi ;)

Poszukuję ekipy od wylewek podłogowych.

Swoją drogą macie może doświadczenie z wylewkami na "mokro" tzn z gruchy wykonywanymi z materiału w betoniarni i dostarczonym betonowozem?

Chciałbym skonfrontować opinie na ten temat i porównać z wylewkami wykonywanymi miksokretem.

Osobiście jak bym znalazł wykonawce który zatrze mi równo wylewkę dowiezioną z betoniarni to bym się na taką zdecydował.

Bardziej przemawia do mnie wymieszanie dokładne materiału w betoniarni niż na budowie zmieszanie na półsucho przez miksokreta.

Aha mam jeszcze do sprzedania ok 300 szt. stempli sosnowych po 3 zł/szt długości 2,4-3,0m. Odbiór i transport własny kupującego ze Starych Faszczyc.

Z betoniarni zamawiałem beton na ławy fundamentowe i do zalania stropu terriva, resztę robiliśmy sami. Wylewkę najlepiej zrób sam ze swoimi robotnikami na budowie cement plus piasek wyjdzie tanie i lepiej.

Z betoniarni zamawiałem beton na ławy fundamentowe i do zalania stropu teriva, resztę robiliśmy sami. Wylewkę najlepiej zrób sam ze swoimi robotnikami na budowie cement plus piasek wyjdzie tanie i lepiej.

Może trochę taniej ale czy lepiej to już bym nie powiedział. Za każdym razem mieszana jest tylko jedna zawartość betoniarki. Jak wiadomo trzeba by stać cały czas nad ludźmi żeby dokładnie te same proporcje dawali. Zresztą zwykle każda porcja betonu jest ciut inna. Dodatkowo wychodzi sprawa czasu w jakim się to robi. Nie da się wszystkiego na raz zrobić a szwy w betonie po przestojach to zawsze miejsca bardziej narażone na pękanie.

A co do ekipy to swoją musiałem pogonić za niedbalstwo.

Ja nie wiem jak to jest że ludzie namęczą się nad pracą efekt jest super, a później sami spaprają to w idiotyczny sposób. W moim przypadku odebrałem tynki i bardzo mi się podobały. Ekipa się zwijała akurat. Na drugi dzień ściany poobijały bo robotnicy demontowali i wynosili rusztowania i jakoś zapomnieli że są w budynku w którym są o dziwo ściany. Normalnie ręce opadają. Dlatego zrezygnowałem z dalszej współpracy z ta ekipą.

Czy ktos z szanownych forumowiczow miał następującą sytuację, związaną z usunięciem sączków drenażowych. Pozwolenie na usunięcie sączków wydane w roku 2007, dom wybudowany, odebrany. Nikt się tym nie przejmował, nawet nie wiemy czy koparka, ktora kopała pod fundamenty je usunęła czy nie. Obecnie sąsiad, który ma działkę za mną i szykuje dokumeny do pozwolenia na budowę, chciałby usunąc sączki. Podpisałam mu zgodę, bo tez pamiętam, ze moja sąsiadka mi takową podpisywała i myślałam że sprawa zakonczona. W lipcu tego roku dostałam pismo z informacją od starsotwa, że mam im "przedłożyć informację" czy sączki zostały usunięte. Zadzwoniłam do miłej pani i powiedzialam zgodnie z prawdą, że nie wiem. Obecnie dostałam takie samo pismo tylko , że na końcu juz mnie straszą kodeksem postepowania administracyjnego, że mam w ciągu 7 dni przedłozyc takową informację. Tak się zastanawiam, dlaczego ode mnie żąda się takiej informacji. Przecież nie kopałam osobiscie pod fundamenty, nie wiem jak wygląda sączek, dlaczego teraz nagle mam być ekspertem w sprawie, o której nie mam pojęcia. Odpisać szanownemu urzędowi odpiszę na zasadzie "wiem że nic nie wiem" ale jestem ciekawa czy ktoś z Was miał taką sytuację i na jakiej podstawie, mam podać informacje o których dawno można było zapomnieć.

Obecnie dostałam takie samo pismo tylko , że na końcu juz mnie straszą kodeksem postepowania administracyjnego, że mam w ciągu 7 dni przedłozyc takową informację. Tak się zastanawiam, dlaczego ode mnie żąda się takiej informacji. Przecież nie kopałam osobiscie pod fundamenty, nie wiem jak wygląda sączek, dlaczego teraz nagle mam być ekspertem w sprawie, o której nie mam pojęcia. Odpisać szanownemu urzędowi odpiszę na zasadzie "wiem że nic nie wiem" ale jestem ciekawa czy ktoś z Was miał taką sytuację i na jakiej podstawie, mam podać informacje o których dawno można było zapomnieć.

1. Żądają od Ciebie informacji, bo jesteś właścicielem działki; dreny nie powinny przechodzić pod budynkiem.

2. Powinnaś pilnować tego co się na działce dzieje, przecież nie chcesz, aby woda podmyła Twój budynek.

3. czy kiedyś występowałaś do wydz. ochrony środowiska w starostwie o pozwolenie wodno-prawne na przebudowę drenów ( bez tego pozwolenia nie otrzymasz pozwolenia na budowę )

4. jeśli sączki drenarskie przechodzą daleko od budynku to nie musiałaś ich przebudowywać.

5. zasięgnij wszelkich informacji w Grodzisku Mazowieckim- Wojewódzki Zarząd Melioracji ul. Traugutta 4, tam posiadają mapy z przebiegiem drenów m.in po twojej działce.

Obecnie dostałam takie samo pismo tylko , że na końcu juz mnie straszą kodeksem postepowania administracyjnego, że mam w ciągu 7 dni przedłozyc takową informację. Tak się zastanawiam, dlaczego ode mnie żąda się takiej informacji. Przecież nie kopałam osobiscie pod fundamenty, nie wiem jak wygląda sączek, dlaczego teraz nagle mam być ekspertem w sprawie, o której nie mam pojęcia. Odpisać szanownemu urzędowi odpiszę na zasadzie "wiem że nic nie wiem" ale jestem ciekawa czy ktoś z Was miał taką sytuację i na jakiej podstawie, mam podać informacje o których dawno można było zapomnieć.

1. Żądają od Ciebie informacji, bo jesteś właścicielem działki; dreny nie powinny przechodzić pod budynkiem.

2. Powinnaś pilnować tego co się na działce dzieje, przecież nie chcesz, aby woda podmyła Twój budynek.

3. czy kiedyś występowałaś do wydz. ochrony środowiska w starostwie o pozwolenie wodno-prawne na przebudowę drenów ( bez tego pozwolenia nie otrzymasz pozwolenia na budowę )

4. jeśli sączki drenarskie przechodzą daleko od budynku to nie musiałaś ich przebudowywać.

5. zasięgnij wszelkich informacji w Grodzisku Mazowieckim- Wojewódzki Zarząd Melioracji ul. Traugutta 4, tam posiadają mapy z przebiegiem drenów m.in po twojej działce.

bobino nie do konca mnie zrozumiałeś:) Ja tutaj mieszkam i wszystkie papiery łacznie z pozwoleniem na usuniecie drenazu załatwiałam 5 lat temu. Kopiąc pod fundamenty zakładalismy, ze je po prostu rozwalamy. Nikt z nas nie śledził tego co wykopuje koparka. Nie było nigdzie "prikazu" na piśmie, żeby powiadomic kogolowiek że się dreny usunelo czy nie. Poza tym, ze ja nie wiem jak "toto" wygląda. Obecnie po 5 latach od wszystkich prac, ktos ode mnie żada wyjasnien. Tak jak napisalam wczesniej, wyjasnienia do starostwa złożę, tylko się zastanawiam, czemu starstwo załozyło, ze po pierwsze wiem jak wyglada sączek i że jestem w stanie udzielić im prawidłowej odpowiedzi.

nieznajomość prawa nie zwalnia od jego stosowania. Nie musisz wiedzieć jak toto wygląda, tak jak budujesz dom, nikt nie wymaga od Ciebie abys znał się na budowie.

Poza tym w jednym z punktów decyzji o pozwoleniu na usunięcie drenowania masz następujący zapis :

http://img831.imageshack.us/img831/7826/pozwodpraw.jpg

Witajcie...

Powoli szukam ekipy do elewacji zewnętrznej domu styropianem... ( planuje pracę zacząć na przełomie września i października) Wiem, że ekipy wolą budować ze swojego materiału bo na tym zarabiają - ale materiał mam swój. Na razie kupiłem sam styropian - resztę dokupię jak wykonawca wyliczy mi ile będzie czego potrzebował. ( no chyba ze zaproponuje lepsze ceny to wezmę jego materiał)

możecie polecić jakąś firmę która jest dobra i ma konkurencyjne ceny i można obejrzeć ich pracę?

Od razu napisze - że najtańsza jaką znalazłem i gotowi są robić z mojego materiału na gotowo ( z pokryciem tynkiem silikonowym) to 35 zł za metr kwadratowy... Byli też tacy co krzyczeli 80 zł z moim materiałem - ale potraktowałem to jako żart :)

Podpowiedzcie mi proszę - czy znacie kogoś do wykonania takiej pracy ? może jakiś kontakt ? jeśli tak poproszę kontakt na priv)

będę wdzięczny za każdy namiar na fachowców :)

Oddam pozostałe po budowie bloczki silikatowe (Silka) parę sztuk 24cm, kilkanaście 18cm, kilkanaście do kilkudziesięciu 12cm (nie liczyłem dokładnie), trochę pełnych cegieł silikatowych. Do odbioru w tym tygodniu w Bieniewicach. Prawdopodobnie w czwartek/piątek zostaną wywiezione na wysypisko, także jeśli ktoś jest zainteresowany niech nie zwleka.

Poszukuję dobrego geodety znającego realia gminy błonie, do scalenia kilku nieruchomości i podziału na działki. Będę bardzo wdzięczny za kontakty.

Danuta Śmigielska [email protected] współpracuje z panią Oliwą z urzędu miasta Błonie w Wydziale Rolnictwa i Gospodarki Gruntami

Pozostałe dane w książce adresowej

Witam,

mam pytanie do osób które ostatnio uzyskały PnB. Czy przy składaniu papierów o PnB w Ożarowie Mazowieckim potrzebne jest jakieś zaświadczenie o odbiorze śmieci (ponoć potrzebne jest dla osób budujących w gm. Leszno ?). Czy na początku całej dokumentacji należy zamieścić jakiś spis treści, ze względu na ilość papierów :D. Ile średnio trwała u Was procedura uzyskania PnB ?

Pozdrawiam