Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Błonie koło W-wy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Remondis mi często jeździ pod oknami. Pytałeś o cenę w ZUK Blonie?

ZUK Błonie - 15, 12 PLN/jeden kosz 120l. Trzeba mieć własny kosz. Może też być kosz/kontener 240l wtedy poprzednia cena x 2. Standardowo przyjazd raz w miesiącu - można umówić się na częściej 2 lub nawet 4 razy w miesiącu - podobno w Bieniewicach są co tydzień.

ZUK Błonie - 15, 12 PLN/jeden kosz 120l. Trzeba mieć własny kosz. Może też być kosz/kontener 240l wtedy poprzednia cena x 2. Standardowo przyjazd raz w miesiącu - można umówić się na częściej 2 lub nawet 4 razy w miesiącu - podobno w Bieniewicach są co tydzień.
Niedługo gminy przejmą gospodarkę odpadami, ale niestety nie pamiętam kiedy. Chyba next year ew. 2014, ale niepewne

Niedługo gminy przejmą gospodarkę odpadami, ale niestety nie pamiętam kiedy. Chyba next year ew. 2014, ale niepewne

Z tego co pamiętam, to zmiany przepisów mają być faktycznie "uruchomione" od połowy 2013.

"

...

Do końca 2012 r. gminy muszą uchwalić lokalne regulaminy utrzymania czystości i porządku na terenie gminy. Do tego czasu gminy są zobowiązane również wyznaczyć stawki opłat za śmieci i szczegółowe zasady ich ponoszenia.

Po 1 stycznia 2013 gminy będą miały pół roku na kampanię edukacyjno-informacyjną dla mieszkańców poświęconą nowym zasadom odbioru odpadów. Zgodnie z nowelizacją najpóźniej 1 lipca 2013 r. gminy zaczną pobierać opłatę śmieciową, a wyłonione w przetargach firmy zaczną odbierać śmieci komunalne od wszystkich mieszkańców.

..."

(http://gosc.pl/doc/1042991.Gminy-przejmuja-smieci)

Hejka. Ta czytam tą grupę od jakiegoś czasu i jestem trochę przerażony ilością rzeczy o których trzeba pamiętać i na których trzeba się znać przy budowie. A to dopiero przede mną... Za 3 tygodnie mija mi termin jak powinienem dostać PnB i wtedy formalności bankowe. Jeśli by się udało (oby zima łaskawą była) to w tym roku chciałbym jeszcze wylać fundamenty. Teraz jestem na etapie spisywania namiarów na różne ekipy budowlane. Powiedzcie mi ze swojego doświadczenia, czy ekipy robiące prace w miarę kompleksowo są dużo droższe od ekip do poszczególnych etapów budowy? A jak jest z kierownikiem budowy? Szukać kogoś niezależnego, kto by spojrzał na prace obiektywnie i doradzi co jest partaczone? Ja niestety będę ograniczony czasowo przez pracę zawodową i dwójkę małych dzieci, a chciałbym temat zakonczyć przeprowadzką do końca 2013 roku. Jest to możliwe? Z góry wielki dzięki za rady i namiary.

Hejka. Ta czytam tą grupę od jakiegoś czasu i jestem trochę przerażony ilością rzeczy o których trzeba pamiętać i na których trzeba się znać przy budowie. A to dopiero przede mną... Za 3 tygodnie mija mi termin jak powinienem dostać PnB i wtedy formalności bankowe. Jeśli by się udało (oby zima łaskawą była) to w tym roku chciałbym jeszcze wylać fundamenty. Teraz jestem na etapie spisywania namiarów na różne ekipy budowlane. Powiedzcie mi ze swojego doświadczenia, czy ekipy robiące prace w miarę kompleksowo są dużo droższe od ekip do poszczególnych etapów budowy? A jak jest z kierownikiem budowy? Szukać kogoś niezależnego, kto by spojrzał na prace obiektywnie i doradzi co jest partaczone? Ja niestety będę ograniczony czasowo przez pracę zawodową i dwójkę małych dzieci, a chciałbym temat zakonczyć przeprowadzką do końca 2013 roku. Jest to możliwe? Z góry wielki dzięki za rady i namiary.

Zakładam, że celem nie jest tylko możliwość przeprowadzki, ale

a) wybudowanie zgodnie ze sztuką ;

b) wybudowanie i wykończenia tak aby mieć poczucie, że to jest to czego oczekiwałeś.

W 1 rok jest to jak najbardziej możliwe, przy założeniu, że jesteś perfekcyjnie przygotowany do budowy: masz wszystko zaplanowane, zapewnione finansowanie, masz bardzo dobre i sprawdzone ekipy (sama rekomendacja na forum nie wystarcza, wiele osób poleca ekipy mimo tego, że nie ma pojęcia co oceniać w pracy ekipy), sam lub przy pomocy specjalisty weryfikujesz poprawność prowadzonych prac. Ponadto należałoby założyć, że pogoda będzie sprzyjać, oraz że nie będziesz miał żadnej "awarii" a co za tym idzie obsuwy terminów - ( źle wykonana praca, materiał złej jakości, przesunięcie terminu rozpoczęcia prac z winy ekipy, opóźnienie w dostawie materiałów). Na pewno łatwiej by się realizowało inwestycję, gdybyś miał plan awaryjny, że w razie większej obsuwy nie wprowadzisz się jednak do końca 2013 roku.

Czy długo przygotowywałeś się do budowy ?

Witam szanownych forumowiczów.

Od wiosny udało mi się dotrzeć do stanu surowego zamkniętego + ocieplenie zewnętrzne i biorę się za prace wewnątrz budynku. Mam w związku z tym następujące pytania:

1. Czy macie namiar na dobrą ekipę tynkarską do tynków cementowo - wapiennych na gładko (piasek kwarcowy) i jakie są tu aktualne ceny z materiałem?

2. Co sądzicie (jakie macie doświadczenia) o działających w części północnej Błonia agencjach ochrony Solid Security i Snajper.

3. Czy macie namiar na firmę fachowo wykonującą systemy alarmowe domów jednorodzinnych?

Pozdrawiam Krzysztof

Idzie zima, może ktoś dotarł z budową przed zimą do etapu surowego zamkniętego i chciałby uszczelnić szczeliny między dachem a murem? Mam do oddania trochę wełny nadającej się do tego celu b. dobrze. Przetestowałem to rozwiązanie zeszłej zimy, polecam :)

Od wiosny udało mi się dotrzeć do stanu surowego zamkniętego + ocieplenie zewnętrzne i biorę się za prace wewnątrz budynku.
A to może jesteś zainteresowany powyższym wpisem http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif
Mam w związku z tym następujące pytania:

1. Czy macie namiar na dobrą ekipę tynkarską do tynków cementowo - wapiennych na gładko (piasek kwarcowy) i jakie są tu aktualne ceny z materiałem?

Czy dobrą, to czy ja wiem - nierówno zrobili, glazurnik musiał się natachać w każdej łazience żeby wyrównać te tynki... ale kolega twierdzi że mam dobrze zrobione bo sam ma gorzej http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif ale cena konkurencyjna, 20pln/mkw robocizna, za piasek płaciłem ok. 700pln/jelcza (14t). Zostało mi ze 3 worki ok. 20-25kg wapna extra-białego, oddam za 1/2 ceny (będzie potrzebne do pobielenia tynków). Tel. do wykonawcy p. Jacek 508-825-214.
2. Co sądzicie (jakie macie doświadczenia) o działających w części północnej Błonia agencjach ochrony Solid Security i Snajper.
Tak. Solid - przeczytaj dokładnie umowę. Ja przeczytałem i okazało się, że nie mogę z moim własnym alarmem (własnym, wykonanym za moje pieniądze i przez mojego wykonawcę, vide niżej) nic zrobić bez łaskawego pozwolenia firmy Solid. Proponuję takiej umowy nie podpisywać, bo się ubezwłasnowolnisz de facto http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif ale oni dopuszczają możliwość negocjacji dot. treści umowy. Poza tym weź pod uwagę, że masz max. 2 nieuzasadnione wezwania w miesiącu w cenie. Za każde kolejne trzeba płacić. A na początku takich wezwań może być kilka na dzień.

Z kolei Snajper (z tymi już mam podpisaną umowę) to mniejsza firma, nie ma dodatkowej opłaty za kolejne wyjazdy interwencji, za to pewnie mają mniejsze ubezpieczenie niż Solid.

3. Czy macie namiar na firmę fachowo wykonującą systemy alarmowe domów jednorodzinnych?
U mnie też p. Robert z arm.pl, polecam.

Witam szanownych forumowiczów.

Od wiosny udało mi się dotrzeć do stanu surowego zamkniętego + ocieplenie zewnętrzne i biorę się za prace wewnątrz budynku. Mam w związku z tym następujące pytania:

Pozdrawiam Krzysztof

Ad. 1. Pan Szczepan (nazwiska nie znam) robił u naszych znajomych, bardzo zadowoleni, widzieliśmy też te tynki i są bardzo ładne. Wchodzi na naszą budowę za tydzień. tel: 605223439. Mamy tez namiary na pana Kazia, ktory byl polecany na forum. Widzielismy jego tynki i tez bardzo ladne i rowne. Wada: długo robi, około miesiąca, czyli dwa razy dłużej niż inne ekipy.

cena: 30 zł za m2.

Pozdrawiam Krzysztof

AD.1. mam u siebie tynki cm-wap "gładkie" (Dolina Nidy). Tam gdzie tynkarzowi od razu się "udało" i nie trzeba było robić żadnych przekuć/poprawek jest ok (niestety to mały procent ścian). Tam gdzie koniczne były jakieś poprawki/przekucia nie udaje się zrobić miejscowej naprawy tego tynku tak, żeby naprawa nie była widoczna. Tak uprzedzam, żebyś miał tego świadomość, że jeśli nie będziesz chciał widzieć miejsc naprawy to albo otynkowanie całej ściany ponownie albo gładź.

AD.2. U mnie jest Solid. Nie mam zastrzeżeń.

AD.3. działający na forum pan Robert z arm.pl.

Idzie zima, może ktoś dotarł z budową przed zimą do etapu surowego zamkniętego i chciałby uszczelnić szczeliny między dachem a murem? Mam do oddania trochę wełny nadającej się do tego celu b. dobrze. Przetestowałem to rozwiązanie zeszłej zimy, polecam :)

Jaka to wełna, ilość i za ile?

AD.1. mam u siebie tynki cm-wap "gładkie" (Dolina Nidy). Tam gdzie tynkarzowi od razu się "udało" i nie trzeba było robić żadnych przekuć/poprawek jest ok (niestety to mały procent ścian). Tam gdzie koniczne były jakieś poprawki/przekucia nie udaje się zrobić miejscowej naprawy tego tynku tak, żeby naprawa nie była widoczna. Tak uprzedzam, żebyś miał tego świadomość, że jeśli nie będziesz chciał widzieć miejsc naprawy to albo otynkowanie całej ściany ponownie albo gładź.

AD.2. U mnie jest Solid. Nie mam zastrzeżeń.

AD.3. działający na forum pan Robert z arm.pl.

Ad.1. Mam tego świadomość ale żona astmatyczka boi się wszelki związków siarki (a takim jest gips) bo bardzo źle na nie reaguje.

Ad.2. W której części Błonia mieszkasz, jaki jest czas dojazdów (czy zgodny z umową), jak załatwiane są ewentualne reklamacje?

Ad.3. Czy Pan Robert zakładał u Ciebie instalację, jak wygląda serwis gwarancyjny i pogwarancyjny?

Ad.2. W której części Błonia mieszkasz, jaki jest czas dojazdów (czy zgodny z umową), jak załatwiane są ewentualne reklamacje?

Bieniewice. Nie składałem na razie reklamacji. Dojechać to dojechali tylko raz, jak ekipa przewierciła kabel (alarm sabotażowy) - zmieścili się w czasie, chociaż czas dojazdu mają relatywnie długi - jaki byłby u Ciebie musisz sprawdzić, bo to może zależeć od lokalizacji.

Ad.3. Czy Pan Robert zakładał u Ciebie instalację, jak wygląda serwis gwarancyjny i pogwarancyjny?

Zakładał instalację. Serwis ok, chociaż trzeba mieć świadomość że do Błonia ten pan ma relatywnie daleko (bodajże z Sulejówka).

radek, bo to trzeba zrobić mieszanką tynku c-w do mieszania ręcznego. zobacz goldband knaufa. tak, gold znaczy gold, tj. żółty :) ale po 1-kr malowaniu podkładem śnieżki prawie nie widać różnicy, a po kilkukrotnym to już w ogóle wygląda identycznie. mam tak u siebie sporo napraw porobione (bo raz, że trochę robiliśmy sami, a dwa że było trochę kucia :) ) - nic nie widać, że to naprawy.