Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Błonie koło W-wy

Recommended Posts

U nas zaczynaja sie schody (!) z wykonczeniowka.

Okazuje sie, ze nie da rady z paneli Quickstepa zrobic schodow u nas, bo sa zabiegowe, a na to nie dadza gwarancji, a bez niej to jakos nie bardzo chce sie ladowac w koszt podobny do schodow drewnianych..

Wczoraj byl pan do pomiaru drzwi (Pol-Skone) i okazuje sie, ze 9 na 11 drzwi mamy za szerokich i za wysokich. Standardowe wymiary powinny byc +/-88/208, u nas 92/212... tym samym mozemy sobie zamowic drzwi na specjalne zamowienie lub doklejac plyte kg, zeby zmniejszyc otwory....

podsumowujac, zaczynamy od poczatku poszukiwania stolarza, ktory zrobi schody i drzwi...moze ktos kogos poleci...?

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A w czym problem dokleić płytę?

Murarze zrobili Ci otwory pod ościeżnicę zwykłą, a Ty chcesz regulowaną(opaskową) co nie zmienia faktu, ze w projekcie miałeś podane wymiary 90/210 i tego trzeba było sie trzymać. Kup worek kleju do klejenia bloczków betonu komórkowego i doklej po jednym pasku płty g-k z kazdej strony i bedzie ok. Na pewno wyjdzie taniej niz drzwi na zamówienie.

Możesz tez na kołki przykręcić kawałki desek i wymiar tez sie zmniejszy, to jeszcze niższy koszt. Ja tak robiłem przy słupie betonowym abym miał do czego przymocować futrynę/ościeżnicę "opaskową".

Czy macie w swoich domach instalacje odgromowe? Z tego co patrze po nowych budynkach, to niewiele nowy domów ma instalację odgromową. Elektryk mi powiedział, że jeśli w bliskiej odległości (100-200 m) mam kilka słupów z siecią energetyczną, to taka instalacje jest niepotrzebna. Ale jakoś do mnie takie wyjaśnienie nie trafia. Co o tym sądzicie? Wiem, że to bezpieczeństwo.

szpilka17 - zmniejsz sobie otwory na drzwi - tak jak poradził Sławko123. Z tego co pamiętam z okresu wybierania drzwi to różne firmy produkujące drzwi mogą mieć różne standardy otworów - wymiar zależy od producenta i od rodzaju ościeżnicy (są 2 lub trzy najpopularniejsze standardy).

Często jak robimy tynki zadajemy pytanie pod jaki otwór tynkować-czyli poprosimy katalog producenta z rozmiarówką, wielkie oczy inwestorów, że co ledwo był stan surowy, a tu już pytanie o wykończeniówkę, i najczęstsza odpowiedź "poproszę coś uniwersalnego-czyli otwór bez tynku"

Czy macie w swoich domach instalacje odgromowe? Z tego co patrze po nowych budynkach, to niewiele nowy domów ma instalację odgromową. Elektryk mi powiedział, że jeśli w bliskiej odległości (100-200 m) mam kilka słupów z siecią energetyczną, to taka instalacje jest niepotrzebna. Ale jakoś do mnie takie wyjaśnienie nie trafia. Co o tym sądzicie? Wiem, że to bezpieczeństwo.

Mam odgromówkę. Ta argumentacja ze słupami blisko to "mądrość ludowa" nie mająca potwierdzania ani w teorii, ani w praktyce. Gdybyś robił odgromówkę, zastanów się, czy nie udać się do firmy, która się w tym specjalizuje. Będzie drożej, ale może zrobią to z jako takim pojęciem i pomiarami. Generalnie jeśli chodzi o elektryków z którymi miałem kontakt przy budowie, to żaden nie miał porządnej wiedzy na ten temat, owszem przy początkowych rozmowach deklarowali się, że robią, znają się, ale jak przyszło do szczegółów i zobaczyli, że ciemnoty nie można wcisnąć to się raczej wycofywali. Nawet mi jeden powiedział, że on to by nie podłączał uziomu od instalacji odgromowej z uziemieniem instalacji elektrycznej. No comments..

A z innej bajeczki o odgromówce, parę razy w życiu widziałem uziemioną blachodachówkę-piony z fi 6 ocynkowane, po parę na płaszczyznę dachu przykręcone nad pasem nadrynnowym, bez drutów równoległych do gąsiorów - ciekawe czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne w prawie i czy w ogóle zadziała, no niby w stalowej blasze spłynie prąd do ziemi, ale przekroje, izolacja na łączeniach płatów z blach, niby powinno być łatwiej niż szukać przebicia w murze, ale sam nie wiem, może ktoś podpowie,ma to jakikolwiek sens.

A z innej bajeczki o odgromówce, parę razy w życiu widziałem uziemioną blachodachówkę-piony z fi 6 ocynkowane, po parę na płaszczyznę dachu przykręcone nad pasem nadrynnowym, bez drutów równoległych do gąsiorów - ciekawe czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne w prawie i czy w ogóle zadziała, no niby w stalowej blasze spłynie prąd do ziemi, ale przekroje, izolacja na łączeniach płatów z blach, niby powinno być łatwiej niż szukać przebicia w murze, ale sam nie wiem, może ktoś podpowie,ma to jakikolwiek sens.

może poczytaj sobie o tym zagadnieniu, ja mam dachówkę, więc nie wgłębiałem się w temat

http://www.e-dach.pl/a/2596,blacha-dachowa-a-instalacje-przeciwodgromowe

http://www.forumsep.pl/printview.php?t=3833&start=0

Ja również mam odgromówkę. Koszt wykonania wyniósł mnie (pięć lat temu) około 1.5 tys. PLN. Nie wierzę w ochronę okolicznych słupów, gdyż około 150m od jednego z nich stoi spalone przez piorun drzewo. Można liczyć na szczęście, ale lepiej mu pomóc i spać potem spokojnie, nawet gdy za oknem hula burza.

Ale ZWODY!!!!

Rpilski -dzięki za fajną lekturę, trzeba to teraz dobrze przeanalizować, ale pobieżne wnioski fi8 nie 6, blacho-dachówka wykorzystana jako odgromówka może być jednorazowego użycia (nawet ta bez uziomów) może stracić perforację (zniszczona farba i ocynk) po burzy, ciekawe czy były w Polsce takie przypadki, dzięki za linki

może poczytaj sobie o tym zagadnieniu, ja mam dachówkę, więc nie wgłębiałem się w temat

http://www.e-dach.pl/a/2596,blacha-dachowa-a-instalacje-przeciwodgromowe

http://www.forumsep.pl/printview.php?t=3833&start=0

A robiłeś odgromienie w ogóle? Jeśli nie - czy myślisz zrobić? Pytam, bo ja myślę :) tylko na razie mi czasu i funduszy na przekucie w czyn nie starcza.

U nas zaczynaja sie schody (!) z wykonczeniowka.

Okazuje sie, ze nie da rady z paneli Quickstepa zrobic schodow u nas, bo sa zabiegowe, a na to nie dadza gwarancji, a bez niej to jakos nie bardzo chce sie ladowac w koszt podobny do schodow drewnianych..

Wczoraj byl pan do pomiaru drzwi (Pol-Skone) i okazuje sie, ze 9 na 11 drzwi mamy za szerokich i za wysokich. Standardowe wymiary powinny byc +/-88/208, u nas 92/212... tym samym mozemy sobie zamowic drzwi na specjalne zamowienie lub doklejac plyte kg, zeby zmniejszyc otwory....

podsumowujac, zaczynamy od poczatku poszukiwania stolarza, ktory zrobi schody i drzwi...moze ktos kogos poleci...?

Witam !

Ten "fahowiec od pomiaruf dszwi" z firmy pol-skone chce Ciebie naciągnąć na kasę, że niby drzwi robione na zamówienie - niestandardowe- a więc lepsza, większa cena, a i tak w końcu wstawi drzwi standardowe. Kilka uwag:

1. do odbioru budynku przez nadzór budowlany nie musisz mieć zamontowanych drzwi wewnętrznych ( tylko do toalety i łazienki ) ; w przypadku kontroli nadzoru budowlanego przy odbiorze budynku ( pozwolenie na użytkowanie ) mówisz, że nie masz teraz kasy aby je zamontować

2. u mnie " fahowiec od pomiaruf dszwi" za pomiar wzią dwie stówy, a potem przysłał wycenę - około 1700 zł za drzwi drewniane z ościeżnicą regulowaną; do zamontowania było 11 par drzwi

3. zrezygnowaliśmy z jego usług; zrobiłem to sam z moim Tatą

4. zakupiłem drzwi drewniane tzn skrzydło oraz ościeżnice i listwy maskujące ( wszystko drewniane - stan surowy do pomalowania ) w Castoramie; własna robocizna plus pianki montażowe do ościeżnic i klej montażowy do listew; wyszło ponad 60% taniej;

5. jeśli masz w domu klepkę najpierw zamontuj futryny, pamiętaj, że wtedy musisz sheblować drzwi od spodu;

6. u siebie najpierw zrobiłem podłogi a potem montowałem futryny i drzwi;

7. podajesz wymiary, które są jak najbardziej prawidłowe np 92/212 - idealnie pod drzwi 80-tki; kupujesz ościeżnice, które ( chyba standardowo - o ile mnie pamięć nie myli ) mają grubość około 5cm ( razy dwa ) i wysokość 206cm, montujesz ościeżnice na podłodze i potem wstawiasz w otwór na drzwi, resztę wypełniasz pianką montażową ( nie przesadź z ilością wstrzykiwanej pianki - rozpręża się! ). gdy pianka utwardzi się zapełniasz pozostałe szczeliny pianką, na drugi dzień wstawiasz drzwi; siła pianki jest taka, że słoniem nie wyrwiesz futryny ze ściany.

8. sama frajda przy robocie.

9. Żona zadowolona bo i taniej, i dokładniej.

10.odczekam do lata, aby drewno nabrało naturalnej domowej wilgoci i nie wypaczyło się po malowaniu.

11. drzwi montowałem dwie pary dziennie niespiesząc się

12. wyszło super

13. pozdrawiam i życzę miłej zabawy.

ps. mogę polecić swojego stolarza - wykonawcę od schodów

ps2 aby zamieszkać możesz mieć schody żelbetowe, koniecznie musi być poręcz-barierka.

Dzień dobry!

Poszukuję sensownego fachowca od kominka. Mam już wkład i rozprowadzenie ciepła grawitacyjne, a potrzebuję to podpiąć i obudować. Rozmawiałem z jednym gościem, ale na dzień dobry rzucił 2 tys na materiały i prawie 2 tys za robociznę, a i tak nie byłoby wykończone... Co o tym sądzić?

Witam

Sprzedam pozostałości materiałów po ociepleniu budynku

Kołki do styropianu Koelner – dł 26cm - ok. 250szt po 1,0zł/szt

Klej do siatki Mapei Mapetherm – 17 worków po 25kg, - 15zł/szt

Cena do uzgodnienia, odbiór w okolicach Leszna pod Warszawą. lub mogę pomóc w transporcie po kosztach paliwa.

Więcej inf na priv.

Pozdrawiam

Sprzedam kocioł Vespa prod Cichewicz, z wentylatorem i sterownikiem RK-2001T

Moc znamionowe wg DTR 26kW na węglu i 23kW na drewnie,

Praca w układzie otwartym.

Kocioł praktycznie nowy, przepalano sporadycznie drewnem w celu próby ładowania bufora, praca z temp 65-80C na wężownicę w buforze.

W skład kotła – kocioł, regulator, wentylator – nie był montowany

Odbiór osobisty w okolicach Leszna pod Warszawą.

Cena 1700,00 nowego 2700,00

Stan idealny.

do kotła w tej cenie dokładam sprawną pompę CO Grundfosa 25/40 3 biegi.

Mogę pomóc w transporcie do 100km za zwrot kosztów paliwa.

Pozdrawiam i zapraszam

PS ew inne propozycje cenowe mile widziane .

Szczegóły na priv.