Bobino 11.07.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Witam Dostałem kosztorys od ekipy budowlanej na 13000 zł za robociznę fundament+chudziak na podłodze. Dom o wymiarach 15x13m. Chyba ciut przydużo? Podzielcie się kosztami jakie ponieśliście na tym etapie. Pozdrawiam A dom jak jest posadowiony: na ławach fundamentowych czy płycie fundamentowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo.s 11.07.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Na ławie 60x40 długości całkowitej ok.100mPóźniej bloczki, mazidło, styrodur, i chudziak w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 14.07.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Na ławie 60x40 długości całkowitej ok.100m Później bloczki, mazidło, styrodur, i chudziak w środku Jeśli zrobią to dobrze, to można powiedzieć, że to dobra cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 22.07.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Szanowni Forumowicze. Poszukuję kontaktu do:- osób prywatnych,- firm,- instytucji, które korzystały, lub korzystają z usług firmy http://WWW.JANBUD.INFOtel. 666 27 27 27 wykonujących usługi tynków wewnętrznych cementowo - wapiennych z kwarcem gotowych pod malowanie, oraz ociepleń elewacji. Firma działa na terenie Sochaczew i okolic z góry dziękuję za każdy kontakt [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miranka 25.07.2013 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Ponieważ jeden etap budowy mam za sobą, czyli stan surowy zamknięty, chciałam polecić wykonawcę, p. Przemka.Dane są już w książce adresowej , więc nie podaję.Mogę natomiast napisać, polecam każdemu takiego wykonawcę.Budowa z p. Przemkiem to przyjemność, a wiem coś o tym, bo to drugi mój dom.I mam porównanie:)))Ekipa mieszka w swojej przyczepie na budowie, więc jest ona zabezpieczona przed ew. nieproszonymi gośćmi.Fachowość, kultura osobista, sympatyczna atmosfera sprawiła, że ten etap minął praktycznie bezproblemowo.Mam nadzieję,że dalej też mi się tak uda:)) Pozdrawiammiranka1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 25.07.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Witam ! Ten "fahowiec od pomiaruf dszwi" z firmy pol-skone chce Ciebie naciągnąć na kasę, że niby drzwi robione na zamówienie - niestandardowe- a więc lepsza, większa cena, a i tak w końcu wstawi drzwi standardowe. Kilka uwag: 1. do odbioru budynku przez nadzór budowlany nie musisz mieć zamontowanych drzwi wewnętrznych ( tylko do toalety i łazienki ) ; w przypadku kontroli nadzoru budowlanego przy odbiorze budynku ( pozwolenie na użytkowanie ) mówisz, że nie masz teraz kasy aby je zamontować 2. u mnie " fahowiec od pomiaruf dszwi" za pomiar wzią dwie stówy, a potem przysłał wycenę - około 1700 zł za drzwi drewniane z ościeżnicą regulowaną; do zamontowania było 11 par drzwi 3. zrezygnowaliśmy z jego usług; zrobiłem to sam z moim Tatą 4. zakupiłem drzwi drewniane tzn skrzydło oraz ościeżnice i listwy maskujące ( wszystko drewniane - stan surowy do pomalowania ) w Castoramie; własna robocizna plus pianki montażowe do ościeżnic i klej montażowy do listew; wyszło ponad 60% taniej; 5. jeśli masz w domu klepkę najpierw zamontuj futryny, pamiętaj, że wtedy musisz sheblować drzwi od spodu; 6. u siebie najpierw zrobiłem podłogi a potem montowałem futryny i drzwi; 7. podajesz wymiary, które są jak najbardziej prawidłowe np 92/212 - idealnie pod drzwi 80-tki; kupujesz ościeżnice, które ( chyba standardowo - o ile mnie pamięć nie myli ) mają grubość około 5cm ( razy dwa ) i wysokość 206cm, montujesz ościeżnice na podłodze i potem wstawiasz w otwór na drzwi, resztę wypełniasz pianką montażową ( nie przesadź z ilością wstrzykiwanej pianki - rozpręża się! ). gdy pianka utwardzi się zapełniasz pozostałe szczeliny pianką, na drugi dzień wstawiasz drzwi; siła pianki jest taka, że słoniem nie wyrwiesz futryny ze ściany. 8. sama frajda przy robocie. 9. Żona zadowolona bo i taniej, i dokładniej. 10.odczekam do lata, aby drewno nabrało naturalnej domowej wilgoci i nie wypaczyło się po malowaniu. 11. drzwi montowałem dwie pary dziennie niespiesząc się 12. wyszło super 13. pozdrawiam i życzę miłej zabawy. ps. mogę polecić swojego stolarza - wykonawcę od schodów ps2 aby zamieszkać możesz mieć schody żelbetowe, koniecznie musi być poręcz-barierka.za taką kaskę jak chciał od bobina dostałem drzwi drewniane, mocno niewymiarowe (np. otwór 100x215) z montażem, wykonane wg wskazanego wzoru, resztę trochę taniej. jakby było trzeba, polecam człowieka, robił u mnie schody, drzwi, zabudowę słupów więźby i jest git jak na razie a przy tym pełna kulturka i b.słowny - jak mówi że będzie, to będzie. jak nie jest pewny - nie obiecuje. w okolicy jest mniej więcej raz na miesiąc-1,5 i wtedy objeżdża wszystkie inwestycje na raz. a poza tym, jeśli by ktoś potrzebował, sprzedam: słup z rozdzielnią do przyłącza tymczasowego, słup 7m, drut ok. 20 mb (ok. 15m było między słupami) - 400 pln rozdzielnia budowlana ruchoma (na kółkach) - 300 pln siatka leśna Arcelor Mittal z Leroy'a: drut fi 1,5mm 22,7kg ~42mb drut fi 2mm 17kg ~30mb, czyli razem ponad 70mb, u mnei za 200pln wychodek od stolarza, używany - 100 pln pompa co DAB LFP 25Por40B - u mnie 240 pln jakby ktoś chciał cały zestaw, za 1100 pójdzie. można negocjować indywidualnie zdjęcia tutaj kontakt na priv. działkę mi to wszystko zawala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 25.07.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Witam Dostałem kosztorys od ekipy budowlanej na 13000 zł za robociznę fundament+chudziak na podłodze. Dom o wymiarach 15x13m. Chyba ciut przydużo? Podzielcie się kosztami jakie ponieśliście na tym etapie. Pozdrawiammożę być za dużo. ja tyle w 2010/2011 zapłaciłem w sumie za coś takiego: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-bergamotkach-g2/m48b28c03a5815 - chyba większe od twojego? dodatkowo dostali za podniesienie muru fundamentu oraz ścianki kolankowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 25.07.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Mam odgromówkę. Ta argumentacja ze słupami blisko to "mądrość ludowa" nie mająca potwierdzania ani w teorii, ani w praktyce. Gdybyś robił odgromówkę, zastanów się, czy nie udać się do firmy, która się w tym specjalizuje. Będzie drożej, ale może zrobią to z jako takim pojęciem i pomiarami. Generalnie jeśli chodzi o elektryków z którymi miałem kontakt przy budowie, to żaden nie miał porządnej wiedzy na ten temat, owszem przy początkowych rozmowach deklarowali się, że robią, znają się, ale jak przyszło do szczegółów i zobaczyli, że ciemnoty nie można wcisnąć to się raczej wycofywali. Nawet mi jeden powiedział, że on to by nie podłączał uziomu od instalacji odgromowej z uziemieniem instalacji elektrycznej. No comments..dopiero teraz dotarło do mnie, że masz odgromówkę to dobrze, będę miał do kogo się zgłosić z pytaniami jak zacznę robić przy okazji - może jakiegoś grilla zrobimy u mnie? (to już na priv dalej...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świnka morska 29.07.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Po zrobieniu elewacji zostało mi 6 m3 styropianu fasadowego Austrotherm EPS 042 (http://www.austrotherm.pl/produkty/austrotherm-eps/austrotherm-eps-042-fassada.html). Sprzedam za 600 zł Styropian ma 20 cm grubości. 6 m3 pokrywa powierzchnię 30 m2. Styropian jest fabrycznie zafoliowany, nie był rozpakowywany. Odbiór osobisty (Jaktorów, Grodzisk Mazowiecki, Żyrardów). Nie zapewniam transportu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BT1719510413 31.07.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Witam wszystkich, potrzebuje taniego transportu hds do przewiezienia szalunkow stropowych, moj poprzedni kierowca nie jest w stanie tego zrobic a musze oddac w piatek... Najlepiej z Naszych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomitomi5 01.08.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Witam wszystkich,potrzebuje pomocy,moze ktos mial ,lub ma kontakt z kierownikiem budowy Panem Arturem Ozimkiewiczem ?,Pan Artur jest z Błonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BT1719510413 10.08.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Witam ponownie, jezeli komus zbywa ziemia to z mila checia przyjme kazda ilosc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysiek70 14.08.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Witam, potrzebuje stempli, 100 szk. o dł. ok 2,60, Dębówka i okolice. Prośba o info na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strix 22.08.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Do całej wykończeniówki polecam ekipe p. Łukasza Chmiela - u mnie robil cała wykonczeniowke /glazury, terakoty, skomplikowane karton gipsy, docieplenia całego poddasza welną + KG, pelne malowanie - swietne ceny na farby Fluggera - taniej niz marketowy dulux wyszlo/ potem u 3 sąsiadów . Namiar aktualny na http://www.lukaszchmiel.pl . Są brani przez biura architektoniczne z okolic Wawy do skomplikowanych projektów wnętrz w naprawdę wypasionych domach czy mieszkaniach w Wawie. Ceny może nie najniższe - normalne po prostu jak u większości glazurników/wykończeniowców polecanych w okolicach i nie narzekających na brak pracy - trzeba się umawiać z konkretnym wyprzedzeniem raczej. Mozna próbować zawsze oczywiście - bo czasami jakiś kilent im rezygnuje i mogą robić. Co ważne są z Grodziska mazowieckiego czyli blisko a nie gdzies z Polski. Polecam, bo miło było patrzeć zwyczajnie na ich codzienną robotę przez prawie 4 tygodnie co jest rzadkością chyba. Chlopaki mysla, szanuja material -dlatego chwale wszedzie. Ogolnie mialem farta podczas budowy jesli idzie o wykonawcow, ale oni przebili wszystkich Pozdr s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekatm4 25.08.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Witam, Poszukuję używanych stępli o długości 3m potrzeba około 200 szt oraz deski szalunkowe. Lokalizacja budowy okolice Leszna.Mam jeszcze pytanie gdzie w okolicy można kupić kruszywo w rozsądnej cenie ? tel 605-303-810 Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 26.08.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Mam jeszcze pytanie gdzie w okolicy można kupić kruszywo w rozsądnej cenie ? Pytanie nieprecyzyjne - kruszywa są różne. Dobrze byłoby, żebyś wiedział co konkretnie chcesz kupić. Były podawane różne namiary na dostawców wysil się i poszukaj - użyj googla lub szukaczki forumowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.09.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Witam.Gdzie i za ile kupowaliście balustrady balkonowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 05.09.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Właśnie odebrałem decyzję Nadzoru Budowlanego mówiącą o tym, że budowa naszego domu została zakończona. Tym samym w świetle przepisów obowiązującego Prawa Budowlanego zakończyłem oficjalnie budowę, co po przestudiowaniu wnikliwie obowiązującego prawa bud. w Polsce, mogę stwierdzić, że nasza urzędnicza gehenna budowlana zakończyła się. Powiem krótko - na każdą pierdułę musisz mieć zgodę urzędnika,; bez jego zgody / opini to nawet wejść lub wjechać nie wolno na własną działkę. Urzednik łaskawie pozwolił nam zamieszkać we własnym domu; czego wszystkim forumowiczowym budowlańcom życzę. a tak apropos wczoraj weszła w życie 91 nowela do prawa budowlanego tzn, weszły w życie nowe wzory wniosków o pozwolenie na budowę- do wczoraj składało się jednostronicowy wniosek w architekturze, teraz tych stron/kartek do wypełnienia jest sześć !!! Niech żyje nasza biurokracja! Ale pocieszę Was: w naszej pięknej ojczyźnie szybciej wybudujesz ( fizycznie ) dom niż załatwisz wszelkie formalności, zgody, decyzje, zgłoszenia, powiadomienia, pozwolenia, zmiany. Budujcie szybko by nie zastała was kolejna zmiana ( przeczytajcie nowy artykuł w Muratorze ).Pozdrawiam wszytkich dzielnie budujących swoje marzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 06.09.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Witam. Gdzie i za ile kupowaliście balustrady balkonowe? Swojego wykonawcy nie polecę, bo w trakcie montażu zdążył mi zniszczyć drzwi i w żywe oczy wypierał się, że to nie jego sprawka. Ma warsztat na krajowej dwójce, w kierunku Sochaczewa po prawej stronie (jakieś 7 km od Błonia). Płaciłem około 450pln za 1 mb. Z balkonu zrezygnowałem i teraz metalowa balustrada stoi na trawniku i czeka na chętnego. Jest dosyć spora, w kształcie trapezu. Jeżeli ktoś potrafi trochę spawać, nie powinien mieć żadnego problemu z jej przeróbką pod inny wymiar. Mogę ją sprzedać po niskiej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 06.09.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Mam jeszcze pytanie gdzie w okolicy można kupić kruszywo w rozsądnej cenie ?to zależy jaka jest rozsądna i jakie kruszywo a ja mam pytanie, gdzie w okolicy kupić samochód w rozsądnej cenie? hehe a poważniej: - skład budowlany autopol kruszywo drogowe 90 - 100 pln + dowóz (dla 14t w cenie, dla 2-3t coś trzeba dopłacić) - seroki - skład kruszywa po lewej stronie drogi nr 2 w kier. sochoczewa - nie znam cen, tel. 602-490-716, czynne pn-pt 9-17, sob. 10-13; nie znam cen, nie udało mi się ich ani zastać, ani się dodzwonić - kopalnia grójec - pierwsza pozycja na allegro dla wyszukiwania "kruszywa drogowe" - dla frakcji 4 cm płukanej kruszywa drogowego cena z dowozem do nas ok. 2,5 tys. zł. za 28t; za 20t - 150 zł niżej - kopalnia okolice radomia - 1,7 tys. za 28t, cena sprzed roku tel 605-303-810znaczy, chciałbyś żeby ktoś ci zadzwonił i opowiedział? prędzej na jakąś listę spamerską trafisz i będziesz dostawał ciekawe "oferty" korzystając z okazji, przypominam się że dysponuję m.in. tanią siatką ogrodzeniową i tanią rozdzielnią na kółkach z licznikiem których z chęcią się pozbędę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts