mikel_1 02.11.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Ano powitać sąsiada ... przyszłego - hehehe Kościelna ... na przeciw kościołanaprzeciw kościoła? hmmm a mi się zdawało że tam szczelnie zabudowane jest. coś się widać nie przyjrzałem za mocno, chyba że nam parking naprz.kościoła zamierzasz zabudować, w takim przypadku poproszę 1 miejsce parkingowe tam się ktoś za parkingiem buduje - właśnie zaczął ze 2-3 tyg.temu, może go złap i pogadaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.11.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafikon 03.11.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Czy są wolne to nie wiem, ale rzeczywiście działki są.Wiem Sławku, że MPZP jest tam przygotowany gdyż kupując działkę kilka lat temu robiłem to z myślą o budowie a nie sadzeniu ziemniaków ;DTeraz plan się krystalizuje i ... Przynajmniej tyle z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 09.11.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 "zobacz jakie kształty potrzebujesz, ustal wymiary, przedzwoń i się dogadajmy" Nie ma to jak dobra samoreklama, he, he... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giro 22.11.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Zna ktoś jekiegoś speca od układania płytek? po ile sobie teraz liczą?gdzie najlepiej kupic po rozsądnej cenie styropian do elewacji 12 cm , wełnę do ocieplenia 15 cm i styropian na posadzki? jakie to są koszty?jakie firmy polecacie i na co zwracać uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 23.11.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Zna ktoś jekiegoś speca od układania płytek? po ile sobie teraz liczą?gdzie najlepiej kupic po rozsądnej cenie styropian do elewacji 12 cm , wełnę do ocieplenia 15 cm i styropian na posadzki? jakie to są koszty?jakie firmy polecacie i na co zwracać uwagę?Z płytkami to jak z domem - cena zależy od tego, co chcesz zrobić Ja polecam Piotra 504448175 robił u mnie i zero zastrzeżeń. Wełna, styropian - to chyba najlepiej w składzie w okolicy, sprawdź Autopol Błonie (naprzeciwko Łukoila), jeszcze rok temu mieli niezłe ceny. Wybór zależy od tego, jak bardzo chcesz być energooszczędny - jeśli bardzo, to pewnie kupisz grafit 20 cm a jeśli chcesz ulżyc kieszeni, to tylko na lambdę popatrz, z tym że nie ma jakichś szalonych różnić między producentami - tutaj sprzedają Styrmann (bo producent niedaleko), w mojej poprzedniej okolicy Styropmin (bo - jw. ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo.s 24.11.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Jakiego producenta styropianu układaliście na podłodze?W naszych hurtowniach są: STYROMIN, GENDERKA, POLSTYR, IZOLBET.Macie jakieś doświadczenia z tymi styropianami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GO-TRANS 25.11.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 witam wszystkich. razem z zona jesteśmy na etapie wyboru projektu, no i mamy 2 do wyboru, a mianowicie Ptyś 2g oraz Z122. jednak przed podjęciem decyzji który wybrać chcieli byśmy je zobaczyć na zywo/ w tym momencie pojawia się pytanie i prosba: czy ktoś z Was buduje taki dom i był by tak mily i nas oprowadzil???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 28.11.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 witam wszystkich. razem z zona jesteśmy na etapie wyboru projektu, no i mamy 2 do wyboru, a mianowicie Ptyś 2g oraz Z122. jednak przed podjęciem decyzji który wybrać chcieli byśmy je zobaczyć na zywo/ w tym momencie pojawia się pytanie i prosba: czy ktoś z Was buduje taki dom i był by tak mily i nas oprowadzil???????? W obu przypadkach zastanowiłbym się nad zamurowaniem przejścia z garażu do domu. My tak zrobiliśmy i jest ok. zyskaliśmy dodatkową powierzchnię w kotłowni ok. 3 metry kwadratowe powierzchni. W Waszym przypadku to chyba wiatrołap i kotłownia. Domy przez Was wybrane są metrażowo małe, więc przemyślcie przestawienie, przesunięcie niektórych ścian działowych i podniesienie o kilka - kilkanaście centymetrów ścianki kolankowej, ale tak aby nie stracić proporcji budynku. Zyskuje się naprawdę dużo. Wszelkie zmiany sprawdźcie doświadczalnie np. ustawiając sobie ściankę kolankową wraz z dachem w mieszkaniu tu gdzie mieszkacie i spróbujcie pochodzić po takim pokoju, dojść w pobliże ściany. Inne proporcje są w wielkości mieszkań w stosunku do domów jednorodzinnych; np: z pow. mieszkania 70 metrowego idziecie mieszkać do 130 metrowego domu. Ta różnica to za mało, powinno być około 150 m. aby poczuć komfort; inne są proporcje w domu jednorodzinnym. W obu projektach są duże garaże w stosunku do pow. mieszkalnej. Nad projektowanymi drzwiami z garażu do domu zrobiłbym nadproża drzwiowe, ale drzwi zamurował; zawsze w przyszłości jest możliwość wyciąć w tym miejscu ścianę i zrobić drzwi. Powodzenia Bobino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.11.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Ja bym wybrał ptysia z tych dwóch. na pewno bym nie usuwał drzwi pomiędzy wiatrołapem a garażem(do docenienia w zimę i podczas ulew, gdzie sucha noga dostajemy się do kotłowni aby coś poprawić, albo wsiąść do samochodu i wyjechać, albo po przyjeździe powrócić do domu). Co do ścianek kolankowych, to Bobino wszystko napisał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 01.12.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Ja bym wybrał ptysia z tych dwóch. na pewno bym nie usuwał drzwi pomiędzy wiatrołapem a garażem(do docenienia w zimę i podczas ulew, gdzie sucha noga dostajemy się do kotłowni aby coś poprawić, albo wsiąść do samochodu i wyjechać, albo po przyjeździe powrócić do domu). Co do ścianek kolankowych, to Bobino wszystko napisał . Przede wszystkim drzwi do garażu muszą być porządne, a te sporo kosztują; więcej ciepła ucieka przez nie niż przez ścianę; większość włamań odbywa się przez garaże, wjeżdżają samochodem i kradną niezauważeni. Nie zgodzę się ze Sławko na temat zimy i deszczu- w obu projektach domów są spore daszki przed wiatrołapem i garażem, można wejść do domu z garażu przez podwórko suchą nogą. Może w jednym przypadku się mylę- drzwi z garażu do domu powinny pozostać jeśli wejście do kotłowni jest przez garaż. ( ale zawsze można zmienić jej usytuowanie kotłowni na etapie projektowania ) W przypadku ptysia do rozważenia: 1- przeniesienie z pom. nr 11 pieca gazowego do pom nr. 4 ( w 4 trzeba dać komin do pieca gazowego ) czyli piec gazowy w pomieszczeniu gospodarczym nr. 4 Kuchnia. Kolega tak zrobił, że piec grzewczy ma w kuchni' 2 - likwidując nr. 11 i 12 powiększacie garaż ; ścianę w garażu na przeciw wjazdu przesunąłbym do równa budynku ( miejsce na rowery, kosiarkę, taczki i inne pierduły domowo-ogrodnicze ) 3- łazienkę na parterze przy garażu; aby nie straciła okna zrobić z wnęką w stronę garażu ( łazienka w kształcie litery L ) powiększacie łazienkę anektując na ten cel trochę powierzchni garażu, tu gdzie w projekcie wyjściowym jest pom. nr. 11. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipsi 09.12.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 witam, wiele razy pisałam prosząc o poradę i/lub namiary. w końcu sama mogę pomóc chciałabym bardzo polecić ekipę pana Jacka (znanego tu na forum - yacek-poddasza) (zwłaszcza, jeżeli w ekipie w danym momencie pracuje Pan Zbyszek - cudo nie robotnik (o nim mogłabym epopeje napisać)) kulturalni, niepijący, i naprawdę ciężko pracujący od świtu do nocy. z bardzo porządnymi efektami. po więcej szczegółów zapraszam na priva. pozdrawiam, kipsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 10.12.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Przede wszystkim drzwi do garażu muszą być porządne, a te sporo kosztują; więcej ciepła ucieka przez nie niż przez ścianę; większość włamań odbywa się przez garaże, wjeżdżają samochodem i kradną niezauważeni. Nie zgodzę się ze Sławko na temat zimy i deszczu- w obu projektach domów są spore daszki przed wiatrołapem i garażem, można wejść do domu z garażu przez podwórko suchą nogą. Może w jednym przypadku się mylę- drzwi z garażu do domu powinny pozostać jeśli wejście do kotłowni jest przez garaż. ( ale zawsze można zmienić jej usytuowanie kotłowni na etapie projektowania ) ... "większość włamań odbywa się przez garaże" - gdzie są dostępne takie statystyki ? Garaż połączony drzwiami z częścią mieszkalną to po prostu część domu i powinna być w związku z tym tak samo zabezpieczona przed włamaniem jak inne części domu. Bardzo cenię sobie przejście z domu do garażu - super wygoda. Nie postrzegałbym też bezwarunkowo dużej powierzchni garażu jako wady. Niektórym tej powierzchni godpodarczej brakuje i żałują, że garażu nie mają większego (wcale nie dla samochodów). A wybudowanie i utrzymanie (podatki) oddzielnego domku godpodarczego/ogrodowego jest zwykle droższe/m2 niż powiększenie garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 11.12.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Garaż połączony drzwiami z częścią mieszkalną to po prostu część domu i powinna być w związku z tym tak samo zabezpieczona przed włamaniem jak inne części domu. Bardzo cenię sobie przejście z domu do garażu - super wygoda. Nie postrzegałbym też bezwarunkowo dużej powierzchni garażu jako wady. Niektórym tej powierzchni godpodarczej brakuje i żałują, że garażu nie mają większego (wcale nie dla samochodów). A wybudowanie i utrzymanie (podatki) oddzielnego domku godpodarczego/ogrodowego jest zwykle droższe/m2 niż powiększenie garażu.Dokładnie - radek wie, co pisze, bo ma duży garaż i jakoś wiatr widziałem po nim nie hula ja mam ok. 35mkw i brakuje mi aktualnie ok. 20 mkw - tyle mniej więcej zajmują graty w garażu, które bym z chęcią przesunął gdzie indziej. Wejście z garażu do domu - akurat mamy zimę - garaż, mimo że nieogrzewany, utrzymuje ok. 15 st.C, co znaczy że można przejść bez czapki i szalika do samochodu, którego nie trzeba skrobać i wyjechać sobie z garazu od razu w samochodzie. i jak, opłaca się? argument dodatkowy odnośnie podatków i dodatkowych kosztów/formalności okołobudowlanych słuszny - chce się komuś ganiać za dodatkowym pozwoleniem? mi jedno wystarczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 18.12.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Ja też jestem zwolennikiem ciepłego garażu w bryle domu, ale trzeba przyznać ma parę wad, niższa temperatura i zimne drzwi, powodują potrzebę dobrego docieplenia sian mieszkalnych z wyjątkiem garaży połączonych z kotłowniami stałopalnymi bo z nich jest ciepło, jest jeszcze jedna wada, wyższa możliwość pożaru - samochód, paliwo itd, warto pomyśleć o jakimś czujniku, a jak robimy ocieplenie garażu, to polecamy z niepalnej wełny, niestety koszty są często nieakceptowalne, do tego przydały by się drzwi do domu o właściwościach p.poż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 20.12.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Cześć Błoniacy Właśnie dostałem WZ i od wczesnej wiosny chciałbym zacząć budowe w Błoniu. Jestem na etapie poszukiwania ekipy budowalanej, która zbuduje mi fundamenty i mury gdyż dach zamierzam postawić z konstrukcji wiązarowej bez wylewanego stropu. Dom to projekt z kolekcji muratora: M36C z moimi modami Dzwoniłem do Pana Przemysława (niestety wolny dopiero od czerwca ), do Nexbudu (są dostępni) oraz do Pana Ryszarda (zajęty) czy ktoś z Was ma jeszcze jakąś ekipę do polecenia..? Czy byłaby szansa spotkać się z Wami, porozmawiać i zobaczyć domy zbudowane przez Pana Przemysława i Nexbud..? Od razu skorzystam z okazji i zapytam o jakies stemple co by płot z nich prowizoryczny postawić oraz ewentualnie gruz na utwardzenie drogi. jesli ktoś ma cos takiego to chętnie przyjmę/kupię za bilety NBP. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 21.12.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Cześć Błoniacy Właśnie dostałem WZ .... Jestem na etapie poszukiwania ekipy budowalanej.... Dzwoniłem do Pana Przemysława (niestety wolny dopiero od czerwca ..... Czy byłaby szansa spotkać się z Wami, porozmawiać i zobaczyć domy zbudowane przez Pana Przemysława i Nexbud..? Pozdrawiam Marcin Jeśli chcesz, możesz obejrzeć nasz dom postawiony w całości przez P. Przemysława. Wyślij do mnie wiadomość na mój profil. Zacząłem budowę na początku czerwca, początek lipca gotowy parter, początek września gotowe poddasze oraz dach czyli zawiesiliśmy wiechę tzn. stan surowy otwarty. W styczniu całość otynkowana wewnątrz. Nasz dom to ponad 200 metrów kwadratowych. kwiecień maj wykończeniówka. A więc w rok postawił dom. Pozdrawiam Bobino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 27.12.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Bobino wysłałem Ci PW nie wiem czy doszło... będę w weekend w Błoniu. Jeśli będziesz miał czas to chętnie się spotkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 30.12.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Ja też jestem zwolennikiem ciepłego garażu w bryle domu, ale trzeba przyznać ma parę wad, niższa temperatura i zimne drzwi, powodują potrzebę dobrego docieplenia sian mieszkalnych z wyjątkiem garaży połączonych z kotłowniami stałopalnymi bo z nich jest ciepło, jest jeszcze jedna wada, wyższa możliwość pożaru - samochód, paliwo itd, warto pomyśleć o jakimś czujniku, a jak robimy ocieplenie garażu, to polecamy z niepalnej wełny, niestety koszty są często nieakceptowalne, do tego przydały by się drzwi do domu o właściwościach p.poż. Dokładnie tak jak piszesz Artur. Ja mam garaż w bryle domu... co prawda mam z garażu wejscie do kotłowni i daje to sporo ciepła na kubaturę garażu.... Rozkład temperatur przedstawia się następująco: W tej chwili na dworzu jest 5 stopni - w domu 23 , w garażu 15 . cały dom ocieplony styropianem 15 cm. drzwi do kotłowni mam otwarte - bo dają mnóstwo ciepła... drzwi miedzy garażem a domem - mam takie jak w blokach - ciężkie, grube i ocieplone - z progiem. Dobrze izolują ciepło. po pierwszej mroxnej zimie - pewnie zobaczę czy docieplać garaż dodatkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafikon 04.01.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Witam wszystkich i samych najlepszości w tym rozpoczętym roku życzę.Mam do Was pytanie.Czy znacie może jakiegoś pana "Janka", mieszkającego w okolicy, który miałby: obycie w urzedach, czas, samozaparcie i ochotę aby zająć się załatwieniem pozwolenia na budowę?Jeśli tak to proszę o namiary. pozdrawiam,R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts