Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Błonie koło W-wy

Recommended Posts

Zbliża się powoli wiosna, czas zacząć myśleć o szczepieniu drzewek. Mam parę dzikich jabłonek i gruszek u siebie, które chcę przeszczepić.

Czy macie może w swoich ogrodach smaczne jabłka lub gruszki na zdrowych drzewach, z których mógłbym pobrać zrazy (czyli takie gałązki, które się szczepi) ? Drzewa mogą być stare, nie ma to znaczenia, byleby nie były porażone chorobami wirusowymi albo bakteryjnymi. Ja póki co mogę na razie odwdzięczyć się tylko zrazami dzikiej jabłonki, która rośnie u mnie (siewka) i smakuje podobnie do Koszteli.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rpilski napisał:
...czas zacząć myśleć o szczepieniu drzewek.

Jak przechowujesz zrazy, kiedy zaczynasz szczepienie i jaką metodą? Nie mam w tym żadnego doświadczenia, ale mam jedną papierówkę, na której chcę zaszczepić jeszcze ze dwa rodzaje jabłoni (całe drzewo papierówek to zbyt wiele) - mam już upatrzoną kosztelę, druga odmiana jeszcze do wyboru. Dodatkowo przymierzam się do okulizacji derenia jadalnego, ale to termin letni.

Ntek napisał:
Jak przechowujesz zrazy, kiedy zaczynasz szczepienie i jaką metodą? Nie mam w tym żadnego doświadczenia, ale mam jedną papierówkę, na której chcę zaszczepić jeszcze ze dwa rodzaje jabłoni (całe drzewo papierówek to zbyt wiele) - mam już upatrzoną kosztelę, druga odmiana jeszcze do wyboru. Dodatkowo przymierzam się do okulizacji derenia jadalnego, ale to termin letni.

Jeszcze problemu z przechowaniem nie mam, bo szukam źródła zrazów. Teść zawsze przechowywał w lodówce (w worku foliowym) i jakoś dawały radę, można też zakopać w wilgotnym piasku. Szczepiłem za korę (kożuchówka) - wtedy niestety trzeba właśnie długo trzymać zrazy bo kora musi dobrze odchodzić (w "normalnym" roku to zwykle okolice początku maja), w tym roku chciałbym zaszczepić też przez stosowanie (tą metodą można szczepić wcześniej niż za korę).

http://rod.lomza.pl/documents/wspolne/Szczepienie_podstawy.pdf

• 3 weeks później...
  tomi1001 napisał:
Cześć,

Szukam sprawdzonych fachowców od tynków. Nastawiam się na cementowo-wapienne z opcją piasku kwarcowego. Oczywiście budowa w okolicach Błonia.

Pozdrawiam

Tomek

Nie pierwszy raz polecam p.Kazimierza 505 632 620. Tynki z kwarcem po malowaniu wygladaja jakby zrobiona byla gladz. Wiem bo sam malowalem po nim 2 domy. Mozna sie powolac na Jacka od poddaszy..

giro napisał:
Witam,

mam na działce glinę z wykopu po szambie i dodatkowo górę humusu pomieszanego z gliną pozostały po robieniu fundamentów.

Co z tym zrobić aby mieć sucho na działce i żeby rosła trawka.Pomieszać to wszystko na działce i zaorać.

Ktoś ma pomysł?

ja też mam ziemię gliniastą

u siebie nawiozłem piaszczystej ziemi i dopiero wymieszałem koparką a następnie glebogryzarką i dopiero trawa

wymieszanie gliny z wierzchnią warstwą nie wystarczy

sam wiesz jak przy dzisiejszej wilgoci "maże" się ziemia a po zmieszaniu z gliną będzie jeszcze gorzej

Czyli całą ta ziemię gliniastopodobną rozłożyć po działce , nawieżć ziemi , wymiesać to razem a nastepnie przeorać? a ta ziemię to najlepiej jaką kupić?

kolo12 napisał:
ja też mam ziemię gliniastą

u siebie nawiozłem piaszczystej ziemi i dopiero wymieszałem koparką a następnie glebogryzarką i dopiero trawa

wymieszanie gliny z wierzchnią warstwą nie wystarczy

sam wiesz jak przy dzisiejszej wilgoci "maże" się ziemia a po zmieszaniu z gliną będzie jeszcze gorzej

giro napisał:
Czyli całą ta ziemię gliniastopodobną rozłożyć po działce , nawieżć ziemi , wymiesać to razem a nastepnie przeorać? a ta ziemię to najlepiej jaką kupić?

dokładnie tak.

tak mi doradził mój koparkowy, z tym że mi zależało aby podnieść teren więc wszystko z wykopów rozprowadziłem po działce, następnie kilkanaście samochodów ziemi piaszczystej (ale nie takiej gliniastej jak w naszej okolicy najczęściej występuje), też rozprowadzone po działce - przy rozprowadzani to się trochę wymieszało i na koniec glebogryzarka . A i przed glebogryzarką zrobiłem sobie odwodnienie na działce tzn zakopałem rurę średnicy ok 10cm taką w białej włókninie (ponoć lepsza niż ta w czarnej).

pozdr kolo12

Ktoś wie ile taka ziemia kosztuje?

kolo12 napisał:
dokładnie tak.

tak mi doradził mój koparkowy, z tym że mi zależało aby podnieść teren więc wszystko z wykopów rozprowadziłem po działce, następnie kilkanaście samochodów ziemi piaszczystej (ale nie takiej gliniastej jak w naszej okolicy najczęściej występuje), też rozprowadzone po działce - przy rozprowadzani to się trochę wymieszało i na koniec glebogryzarka . A i przed glebogryzarką zrobiłem sobie odwodnienie na działce tzn zakopałem rurę średnicy ok 10cm taką w białej włókninie (ponoć lepsza niż ta w czarnej).

pozdr kolo12

Mam neta, radiówke 4MB z Netfali z Ożarowa, uzytkuje od zeszlego roku od stycznia i jeszce nie miałem ani razu zadnego przestoju :)

Nadajnik jest na bloku w Bieniewicach wiec hula fajnie, ja polecam :)

http://www.netfala.pl/

Nie wiem jak reszta mieszkańców Bieniewic :)

glinek4 napisał:
Witam ,

Jaki internet mozecie polecić w bieniewicach ?

Neostrada odpada - nie chcą mi zamontować .

Po pierwsze - zdecydowanie odradzam mikrolan. Klienta mają w d... straty pakietów czasem takie, że wychodzi poza zakres pomiaru, a jak są straty to niby net działa na 2Mb/s ale faktycznie pożal się Boże... filmu nie objerzysz, nawet gmail ma problemy z wyświetlaniem listy maili...

Sprawdź, czy nie opłaca ci się skorzystać z oferty LTE Plusa lub Orange. Ja właśnie rozpoznaję temat, ale jestem dalej od Błonia, więc wynik u mnie może się różnić od twojego (wg map zasięgu bieniewice się łapią na Plus (mapa) i Orange (mapa), u mnie już tylko chyba Plus, właśnie sprawdzam). Na razie wiem, że w Plusie przy abonamencie 15GB/49,90zł/2 lata całkiem niezły router jest za 3 zł. W orange natomiast zauważysz, że oferta bez modemu jest bardziej opłacalna nawet, jesli wydasz ponad 600 zł na router :) Tutaj kilka słów o prędkości, tyle że autor jest bliżej wwy niż my.

Witam,

Nie bardzo jeszcze umiem się poruszać po tym Forum, ale spróbuję... poszukuję sprawdzonej i solidnej firmy wykonującej przyłącza kanalizacyjne, może ktoś może polecić kogoś z Ożarowa Mazowieckiego lub okolic...

Pozdrawiam

M

Adelajda2009 napisał:
Witam,

Nie bardzo jeszcze umiem się poruszać po tym Forum, ale spróbuję... poszukuję sprawdzonej i solidnej firmy wykonującej przyłącza kanalizacyjne, może ktoś może polecić kogoś z Ożarowa Mazowieckiego lub okolic...

Pozdrawiam

M

Co prawda nie z Ożarowa ale z Błonia:

Marcin Karcz

tel:605452860

MarcinWk napisał:
Co prawda nie z Ożarowa ale z Błonia:

Marcin Karcz

tel:605452860

Niestety, nie poleciłbym p. Karcza. Miał u mnie robić wod-kan, zabrał papiery ( tzn. projekty ) trzymał około miesiąca, wszystko było dograne i na kilka dni przed rozpoczęciem robót zrezygnował. (była zgoda urzędu na zajęcie pasa drogowego na określony dzień ) Podjął się za niego p. M. Stawicki tel 660 410 033 z okolic Ożarowa i w expresowym terminie robotę wykonał. Ja miałem jeszcze jedną przygodę z wod-kan: otóż wg projektu powinienem odprowadzać ścieki do ulicy, a w trakcie prac budowlanych ( wykop ) okazało się, że na pewnym odcinku, do którego powinienem się podłączyć nie ma sieci kanalizacyjnej - tzn. wg map geodezyjnych i innych dokumentacji wybudowano coś czego w rzeczywistości nie było i właśnie dzięki p. Stawickiemu w ciągu kilku dni problem rozwiązano.