Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minister edukacji...

Gość Beaty

Recommended Posts

(...)

Dzieci i rodzice nie wybaczą Giertychowi wakacje o weekend dłuższe...., czas zbierać podpisy o odwołaniue Romana za przedłużenie wakcji :lol: :lol: :lol: może zmieni zdanie i rozpocznie 29 sierpnia 8) ??

I to tylko potwierdza to o czym pisałam. Co tam nauka, wyniki, wychowanie. Miotanie się w gąszczu pomysłów i podlizywanie potencjalnemu elektoratowi. Wszak idą samorzadowe. Wujcio Romcio to dobry ministrunio bo wolne daje, wakacje przedłuza.......co tam nauka. Tak tak, teraz rozumiem punkt widzenia przedmówcy.

Nie przyszło ci do głowy, że może tak 1 września Roman powinien zarządzić obowiązkowe prelekcje zwiazane z tym dniem? Bo z dziatwy to juz mało kto pamięta co się 1 września wydarzyło a durne gry komputerowe upowszechniaja zakłamana wersję historii jakoby to Polacy byli sprawcami....... Taka decyzja byłaby chociaz konsekwencja szumnie zapowiadanej edukacji historycznej i patriotycznej.

Ale gdzie tam edukacja, polityka, polityka, polityka.......

Wyjątkowo żałośnie i infantylnie brzmi ten tekst.

Nieważne, co powie i co zrobi Roman Giertych. I tak zawsze doczeka się protestów. Wyobraźcie sobie jaki byłby krzyk gdyby ogłosił poczatek 30 sierpnia..... 8)

Jeśli dla ciebie Lewakku wdrazanie do systematyczności, nauka, nauczanie historii i wzmacnianie postaw patriotycznych poprzez edukację o wrzesniu 39 /o czym pisałam/ to WYJĄTKOWO żałosne i infantylne, to faktycznie. Współczuję ale uznaję, ze mozesz mieść takie zdanie. :):):):)

Zaproponuj może rok szkolny od 12 lisopada. Czemu nie. Albo od 3 Króli. Nikt przeciez protestował nie będzie.

ps. O nie sorry, 3 Króli juz po wyborach będzie.....

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

(...)

Dzieci i rodzice nie wybaczą Giertychowi wakacje o weekend dłuższe...., czas zbierać podpisy o odwołaniue Romana za przedłużenie wakcji :lol: :lol: :lol: może zmieni zdanie i rozpocznie 29 sierpnia 8) ??

I to tylko potwierdza to o czym pisałam. Co tam nauka, wyniki, wychowanie. Miotanie się w gąszczu pomysłów i podlizywanie potencjalnemu elektoratowi. Wszak idą samorzadowe. Wujcio Romcio to dobry ministrunio bo wolne daje, wakacje przedłuza.......co tam nauka. Tak tak, teraz rozumiem punkt widzenia przedmówcy.

Nie przyszło ci do głowy, że może tak 1 września Roman powinien zarządzić obowiązkowe prelekcje zwiazane z tym dniem? Bo z dziatwy to juz mało kto pamięta co się 1 września wydarzyło a durne gry komputerowe upowszechniaja zakłamana wersję historii jakoby to Polacy byli sprawcami....... Taka decyzja byłaby chociaz konsekwencja szumnie zapowiadanej edukacji historycznej i patriotycznej.

Ale gdzie tam edukacja, polityka, polityka, polityka.......

Wyjątkowo żałośnie i infantylnie brzmi ten tekst.

Nieważne, co powie i co zrobi Roman Giertych. I tak zawsze doczeka się protestów. Wyobraźcie sobie jaki byłby krzyk gdyby ogłosił poczatek 30 sierpnia..... 8)

No proszę, naszemu forumowemu agitatorowi nie podoba się upamiętnienie dnia wybuchu wojny? Brawo dla agitatora.

Czy ktoś jeszcze ma nadzieję, że lwakkowi rzeczywiście chodziło o wychowanie patriotyczne? Ja już nie mam wątpliwości, że to tylko partyjna agitka.

Dropsiak, miejmy nadzieję, że ten człowiek nie ma takiego zdania, a jedynie MUSI takie prezentować. :wink:

Giertych ministrem edukacji :o :evil: :oops: - czego my nauczyciele możemy się spodziewać? Podniesienia pensum, religii na całego, odgórnych wzorców wychowania, wydłużenia roku szkolnego, obniżenia pensji, dewaluacji wykształcenia? O Leperze nie wspomnę...Załamałam się...Nie wierzę...Uciekam...

Uczę także w gimnazjum dla dorosłych, gdzie dzieciaki średnio repetowały po 4 lata, przeciętnie każde ma jakiś wyrok, kuratora i obecnie dla nich autorytetem jest ten, który ma 4 wyroki i jest wicepremierem! Ja chyba zwariuję! Wszystkie moje godziny wychowawcze są do du...y! Chciałam z nich zrobić ludzi, już było lepiej i .... Następne spotkanie z nimi we wtorek i co ja mam im powiedzieć?- czy tak: kochani to o czym chrzaniłam, to wiecie mowa - trawa? :o

Oczywiście, lepszy był minister Wiatr albo Łybacka:)

Giertych ministrem edukacji :o :evil: :oops: - czego my nauczyciele możemy się spodziewać? Podniesienia pensum, religii na całego, odgórnych wzorców wychowania, wydłużenia roku szkolnego, obniżenia pensji, dewaluacji wykształcenia? O Leperze nie wspomnę...Załamałam się...Nie wierzę...Uciekam...

Uczę także w gimnazjum dla dorosłych, gdzie dzieciaki średnio repetowały po 4 lata, przeciętnie każde ma jakiś wyrok, kuratora i obecnie dla nich autorytetem jest ten, który ma 4 wyroki i jest wicepremierem! Ja chyba zwariuję! Wszystkie moje godziny wychowawcze są do du...y! Chciałam z nich zrobić ludzi, już było lepiej i .... Następne spotkanie z nimi we wtorek i co ja mam im powiedzieć?- czy tak: kochani to o czym chrzaniłam, to wiecie mowa - trawa? :o

Oczywiście, lepszy był minister Wiatr albo Łybacka:)

Oczywiście, że nie. Byłoby to znów przegięcie w drugą stronę.

Co chciałeś tym tekstem wnieść do dyskusji?

Roman i Wiatr/ Łybacka to awers i rewers. Ta sama kategoria ale ze znakiem przeciwnym. Według mnie.

A oświacie toby się chyba jakiś wypracowany rozsądny środek przydał, który spokojnie robiłby swoje niezaleznie od zmieniających się ekip. Taki konsensus edukacyjny między politykami powinien zapobiegać drgawkom od ściany do sciany po kazdych wyborach.

Bo tu o nasze dzieci chodzi.

ps. własnie czytam Rzepę:

Więcej przedszkoli, tańsze podręczniki

Posłowie Prawa i Sprawiedliwości zgłosili wczoraj projekt zmian w ustawie oświatowej. Nie czekali na nowelizację ustawy, którą zapowiada minister edukacji Roman Giertych.

- Projektu ministra Giertycha nie ma i nie wiadomo, kiedy będzie. Chcemy, żeby sejmowa komisja już zaczęła pracować nad ustawą - tłumaczy posłanka PiS Maria Nowak.

Kaja Małecka, rzecznik ministra edukacji, mówi "Rz", że w lipcu rząd dostanie projekt ustawy przygotowany przez Romana Giertycha. Minister nie chciał wczoraj komentować projektu PiS.

Najważniejsze zmiany, które proponuje PiS, dotyczą przedszkoli. Chodzi o to, żeby nawet na wsiach, z których do przedszkola jest bardzo daleko, dzieci miały zagwarantowany dostęp do edukacji. Pomóc w tym mogą na przykład tzw. wędrujące nauczycielki, dojeżdżające do dzieci trzy razy w tygodniu albo specjalne zajęcia dla przedszkolaków prowadzone tylko w soboty i niedziele, na które przychodziliby też rodzice.

W projekcie znalazła się propozycja, żeby ograniczyć do trzech liczbę podręczników z każdego przedmiotu (Giertych zapowiadał, że będą tylko trzy podręczniki do wyboru w całej Polsce - red.). PiS chce, żeby nauczyciele mogli wybierać książki na dotychczasowych zasadach. Jeśli natomiast pod względem merytorycznym podręczniki nie będą się różniły, to muszą wybrać tańszy z nich. Dyrektorzy szkoły będą musieli organizować kiermasze używanych książek. Ustawa przewiduje też zapłatę dla nauczycieli, którzy pracują przy ustnej maturze.

a.p.

Czyżby PiS też miał wątpliwości co do Romana?

:roll:

Czyżby PiS też miał wątpliwości co do Romana?

:roll:

A kto ich nie ma...? :wink:

wątpliwości ma Inicjatywa uczniowska....

zawsze uważałem (patrząc na historię) że komunizm jest wielokrotnie gorszym zagrożeniem niż faszyzm...

co potwierdza przeglądniecię strony internetowej tejże Inicjatywy chocby w porówananiu z MW....

ze strony inicjatywy uczniowskiej

można dowiedzieć się jak zrobić bombe, jak niszczyć banki, mcdonaldy,

w przerwach pomiędzy protestami przeciwko Giertychowi, Inicjatywa Uczniowska ma najlepiej o 3 w nocy wychodzić i wybijać okna przecież chcą tworzyć nowe społeczeństwo..

ze strony Inicjatywy

Nazwana

"neoliberalizmem" historyczna zbrodnia

koncentracji przywilejów, bogactwa i bezkarnooeci,

demokratyzacja nêdzy i beznadziei."

linki ze strony Inicjatywy

http://dywersja.byethost9.com/

a gdzie dojdziemy

http://www.ck-la.tk/

http://www.geocities.com/lbc_1917/

także:

http://fakty.interia.pl/news?inf=764442

Na stronach internetowych tej organizacji, która jeszcze niedawno manifestowała w bramie MEN, opublikowane są instruktaże, jak popełniać przestępstwa, jak unikać odpowiedzialności i jak zachowywać się, kiedy osoba popełniająca przestępstwo zostanie złapana przez policję - powiedział Orzechowski.

"Co więcej, na stronach internetowych Inicjatywy znaleźć można nie tylko idee propagujące anarchizm, ale także radykalne formy wyrażania poglądów, na przykład wybijanie szyb czy niszczenie elewacji budynków" - czytamy w gazecie. Dziennikarze znaleźli na stronie m. in. instrukcję, jak zrobić najlepszą bombę z farbą.

wrogiem jest nie tylko szkoła i rodzice ale przede wszystkim liberałowie

Czy tu wątek o Romanie /sorry min. edukacji/ ???? Czy mi się tylko zdawało???

:cry: :cry: :cry: :cry:

Jesli tak, to Ziemkiewicz poswięcił mu słów parę w dzisiejszej Rzepie, akcentując kwalifikacje :):

Pójdź, dziecię...

Wśród zarzutów sypiących się na Romana Giertycha chyba najbardziej niesprawiedliwym jest ten, jakoby nie miał pedagogicznych kwalifikacji. Bzdura! Wystarczy popatrzeć na jego wychowanków. Na przykład minister Rafał Wiechecki. Jeszcze nie tak dawno był chłopak zwykłym kibolem, jeździł w kolorowym szaliku na mecze i wykrzykiwał wiadome teksty, wymachując pięścią. Aż dnia pewnego spotkał go Roman Giertych, powiedział "pójdź dziecię do Młodzieży Wszechpolskiej, ja cię uczyć każę". I jak wyuczył? 28-letni były kibol stał się tak cenionym specjalistą od spraw gospodarski morskiej, że powierzono mu stosowny resort. Prasowe doniesienia zaś wskazują, że na tym się jego kompetencje nie kończą: wystąpił też z bardzo merytoryczną koncepcją, gdzie należy ulokować terminal gazowy. Nie w Trójmieście, a w Świnoujściu. Zakładam, że fakt, iż młody minister właśnie stamtąd posłuje, niema tu nic do rzeczy; więc najwyraźniej umieszczenie strategicznej instalacji na skrawku ziemi bardziej dostępnym z terenu Niemiec niż Polski ma być pomysłem na radykalne odcięcie się od starych teorii Dmowskiego, który w zachodnim sąsiedzie widział dla Polski zagrożenie.

Przykłady można by mnożyć: inny wszechpolak, Piotr Farfał, jeszcze nie tak dawno był wypisującym bzdury "naziolem", i to tak nierozgarniętym, że, jak twierdzi, podpisywano go pod skinowskim "zinem" bez jego wiedzy i zgody. I znów, pojawił się w jego życiu Giertych i wyedukował Farfała na członka zarządu TVP. Doprawdy, nie wiem, czy ktokolwiek we współczesnej Polsce może się pochwalić podobnymi sukcesami wychowawczymi.

Nudne jest to ciągłe marudzenie, że niby dlaczego Giertycha wzięto do rządu. Proste: bo PiS nie miało pieniędzy. Gdyby miało, to by zamiast brnąć w koalicje po prostu odkupiło od Leppera i Giertycha te sławne weksle, którymi trzymają oni w posłuchu swych posłów. A poza tym Giertych urodził się w Kórniku, co na pewno ułatwia mu znalezienie z Kaczorami wspólnego języka.

Rafał A. Ziemkiewicz

W każdym razie mamy już winnego. Za atakami na Romana stoi układ. W tym wypadku pod postacią inicjatywy uczniowskiej. :wink:

No i jaka ładna zmiana tematu, jak wyszło, że nawet PiS ma wątpliwości co do zdolności Romana. :D

Ciekawe czy minister zajmie stanowisko w sprawie gimnazjów, które to jak wiadomo powinny zostać zreformowane?

Ja to jeszcze nic. Ten to dopiero ma hopla na punkcie układów... 8)

Prezes PiS Jarosław Kaczyński powiedział w środę w Radiu Maryja, że "układowi", który przez kilkanaście lat decydował w Polsce "trzeba zadać jeszcze jedną ciężką klęskę". "Sądzę, że będzie musiała to być klęska wyborcza" - uściślił

A co do zachowań anarchicznych, wystarczy poprzeglądać strony internetowe niejakich wszechpolaków różnej maści. A to przecież są koledzy, ba przyjaciele, Romana, nie? Ponoć nawet władzę obecnie przejmują... :wink:

(...)Minister edukacji Roman Giertych ma grupę ekspertów, z którymi konsultuje większość decyzji. M.in. zmianę obowiązkowych lektur szkolnych.

Grupa ekspercka Giertycha to Społeczny Ruch na rzecz Dobrej Szkoły. Pierwszy raz spotkali się z ministrem 18 maja, ponownie dwa dni temu. Ich działalność opisał wczoraj "Dziennik". - Społeczny Ruch sam zaproponował resortowi współpracę. Premier Giertych konsultuje z tymi ekspertami większość swoich decyzji - mówi Kaja Małecka, rzeczniczka MEN.

Wśród kilkudziesięciu ekspertów ministra edukacji jest m.in. komentatorka Radia Maryja prof. Anna Raźny z UJ, prof. Aleksander Krzymiński z zespołu wspierającego stację ojca Rydzyka i sympatyzująca z jego mediami Ewa Sowińska, rzecznik praw dziecka. Jest też w tej grupie Zbigniew Jacyna-Onyszkiewicz z LPR i Barbara Niemiec, która w listopadzie ubiegłego roku ujawniła listę osób donoszących komunistycznej bezpiece na kierownictwo uczelnianej "Solidarności" na UJ.(...)

tu

Wśród kilkudziesięciu ekspertów ministra edukacji jest m.in. komentatorka Radia Maryja prof. Anna Raźny z UJ, prof. Aleksander Krzymiński z zespołu wspierającego stację ojca Rydzyka i sympatyzująca z jego mediami Ewa Sowińska, rzecznik praw dziecka. Jest też w tej grupie Zbigniew Jacyna-Onyszkiewicz z LPR i Barbara Niemiec, która w listopadzie ubiegłego roku ujawniła listę osób donoszących komunistycznej bezpiece na kierownictwo uczelnianej "Solidarności" na UJ.(...)[/color]

tu[/i]

szokujące profesorowie UJ i rzecznik praw dziecka...., co za ludzi ma ten UJ??????

A co do zachowań anarchicznych, wystarczy poprzeglądać strony internetowe niejakich wszechpolaków różnej maści. A to przecież są koledzy, ba przyjaciele, Romana, nie? Ponoć nawet władzę obecnie przejmują... :wink:

oczywiście nie będziesz gołosłowny i zapodasz ze strony wszechpolaków podobne linki z namowami młodzieży do niszczenia w nocy miast, banków, do robienia bomb..... i innych form rozwoju młodzieży jakie można spotkać na stronie Inicjatywy Uczniowskiej

POLITYK Z INICJATYWY UCZNIOWSKIEJ

http://wiadomosci.onet.pl/5461,3,komentarz.html

Ciekawe że na stronach Inicjatywy największym wrogiem oprócz Giertycha są liberałowie

cytat:

Przez ostatnie lata potęga pienidaza prezentuje

nową maskę na swym przestêpczym obliczu.

Lekceważyc granice, nie baczca na rasę czy kolor,

Potêga Pienidaza upokarza godność, obraża

uczciwość morduje nadziejê. Nazwana

"neoliberalizmem" historyczna zbrodnia

koncentracji przywilejów, bogactwa i bezkarnooeci,

demokratyzacja nêdzy i beznadziei.

Załóż sobie wątek organizacjach młodzieżowych mniej lub bardziej wybuchowych, dobrych i złych według ciebie, co?

Tu o czym innym jest.

newsy od Romana:

Dzieła papieża w każdej szkole

30.06.2006 06:26

Dzieła papieża powinny się znaleźć w szkołach, bo są cenne i tego warte - mówi minister Giertych / INTERIA.PL

Ministerstwo Edukacji zamierza kupić 15-tomowy zbiór dzieł papieża Jana Pawła II dla wszystkich liceów i techników w kraju.

Jak informuje "Gazeta Wyborcza" budżet państwa zapłaciłby za to prawie 19 mln zł. Ofertę sprzedaży dzieł Jana Pawła II dla szkół złożyło ministerstwu krakowskie wydawnictwo M. Od piętnastu lat wydaje w Polsce książki religijne. Jego bestsellerem jest np. "Niecodziennik" ks. Jana Twardowskiego (224 tys. sprzedanych egzemplarzy) i "Droga do świętości - Jan Paweł II" ks. Mieczysława Malińskiego (172 tys. egz.). Wydaje większość podręczników do teologii. Kupiło też od Watykanu prawa autorskie do dzieł papieskich.

(...)

Z informacji, do których dotrał dziennik, wynika, że rozmowy pomiędzy MEN a wydawnictwem M są już na finiszu. Cały zbiór dla jednej szkoły miałby kosztować 1125 zł (75 zł za każdy tom - to cena z rabatem). Szkół ponadgimnazjalnych jest ponad 16 tys. To oznacza, że MEN zapłaci za dzieła papieskie niemal 19 mln zł - szacuje gazeta.

To, że MEN poważnie myśli o zakupie dzieł Jana Pawła II dla szkół, potwierdza rzeczniczka ministerstwa Kaja Małecka. "Trwają negocjacje z wydawnictwem, ostateczne decyzje jeszcze nie zapadły, bo nie wiemy, jakie będą możliwości budżetowe. Minister Giertych jest jednak przekonany, że dzieła papieża powinny się znaleźć w szkołach, bo są cenne i tego warte" - mówi "Gazecie Wyborczej".

(PAP)

http://fakty.interia.pl/news?inf=765683

Otóż nie. Inicjatywa była jedynie rozpatrywana.

30.06.2006 06:26 (aktualizacja 14:30)

Doniesienia, że MEN chce kupić dla wszystkich szkół średnich zebrane dzieła Jana Pawła II, są nieprawdziwe - poinformował dziś na konferencji prasowej wicepremier, minister edukacji Roman Giertych.

Dzisiaj "GW" napisała, że Ministerstwo Edukacji Narodowej chce kupić 15-tomowy zbiór dzieł Jana Pawła II dla wszystkich liceów i techników w kraju. Według gazety, budżet państwa zapłaciłby za to prawie 19 mln zł. Ofertę sprzedaży dzieł Jana Pawła II dla szkół złożyło krakowskie wydawnictwo "M", które od piętnastu lat publikuje w Polsce książki religijne.

- Ta oferta była rozpatrywana w ministerstwie. Ja osobiście uważam, że to jest bardzo cenna inicjatywa. Chciałem jednak sprostować informację, która jest podana w "GW", ponieważ MEN nie dysponuje środkami, które pozwoliłyby zakupić dla wszystkich szkół średnich wszystkie te dzieła. To jest kwota, która znacznie przekracza możliwości zakupu pomocy naukowych w takim zakresie jak to jest opisane. Ta informacja jest, nie powiem wyssana z palca, ale absolutnie nieprawdziwa - powiedział Giertych podczas dzisiejszej konferencji prasowej.

Zdaniem ministra, pomóc mógłby prywatny sponsor. - Chciałbym zaapelować do wszystkich firm. Gdyby znalazł się chętny, który chciałby podarować polskim szkołom średnim dzieła Jana Pawła II,(...) to bardzo bylibyśmy wdzięczni - powiedział.

(PAP/INTERIA.PL)

http://fakty.interia.pl/news?inf=765683

chociaż niezbyt podoba się niektórym:

IAR - dodane 39 minut temu

To niefortunny pomysł - tak komentuje krakowska kuria metropolitalna inicjatywę MEN, by każda ze szkół ponadgimnazjalnych zakupiła dzieła zebrane Jana Pawła II. Inicjatywa wydania 15 tomów papieża ma patronat kardynała Stanisława Dziwisza.

Rzecznik kurii metropolitalnej w Krakowie powiedział, że kuria nie popiera pomysłu propagowania myśli Jana Pawła II przez zakup dla szkół. Ksiądz Robert Nęcek podkreślił, że nigdy nie wypowiada się na temat inicjatyw poszczególnych osób, tym bardziej ministrów, ale taki pomysł nie jest kurii bliski, tak jak nie jest bliski każdemu, kto rozumie nauczanie Jana Pawła II.

Nakazowe rozdzielanie i wprowadzanie obowiązku uważam za daleko niefortunne - powiedział rzecznik kurii metropolitalnej w Krakowie.

Zakupem dzieł zebranych papieża zainteresowane jest MEN. Chce przeznaczyć na to 19 milionów złotych, by książki znalazły się w każdej szkole ponadgimnazjalnej. (sm)

tu

szokujące rzeczy wyprawia ten Giertych, trudno nie sprzeciwić się chęci zakupu podręczników dla szkół zwłaszcza przeglądanych przez profesorów z UJ, katastrofalne posunięcie że chce by prywatny sponsor kupił dzieła zebrane JPII dla szkół, toż papiez już umarł po co mają się dzieci z tym zapoznawać na pewno lepiej za namową Inicjatywy Uczniowskiej chodzić na wagary, rozbijać szyby w nocy i czytać komunistyczne manifesty z linków przeciwników Giertycha, żenujące że Giertych dla rodziców za darmo udostępnia program komputerowy filtrującego treści szkodliwe dla dzieci, co gorsze wprowadza 2 dodatkowe godziny sportu zamiast jednej wf, a wczoraj jeszcze była mowa o zwiększeniu dokarmiania biednych.....

co by tu nie mówić, nie ma posunięcia dla którego nienależy powiedzieć NIE (szczególnie skoro mocodawcy każą 8) )

za:

http://wiadomosci.onet.pl/1348672,11,1,0,120,686,item.html

http://wiadomosci.onet.pl/1348069,11,item.html

szokujące rzeczy wyprawia ten Giertych, trudno nie sprzeciwić się chęci zakupu podręczników dla szkół zwłaszcza przeglądanych przez profesorów z UJ, katastrofalne posunięcie że chce by prywatny sponsor kupił dzieła zebrane JPII dla szkół, toż papiez już umarł po co mają się dzieci z tym zapoznawać na pewno lepiej za namową Inicjatywy Uczniowskiej chodzić na wagary, rozbijać szyby w nocy i czytać komunistyczne manifesty z linków przeciwników Giertycha, żenujące że Giertych dla rodziców za darmo udostępnia program komputerowy filtrującego treści szkodliwe dla dzieci, co gorsze wprowadza 2 dodatkowe godziny sportu zamiast jednej wf, a wczoraj jeszcze była mowa o zwiększeniu dokarmiania biednych.....

co by tu nie mówić, nie ma posunięcia dla którego nienależy powiedzieć NIE (szczególnie skoro mocodawcy każą 8) )

za:

http://wiadomosci.onet.pl/1348672,11,1,0,120,686,item.html

http://wiadomosci.onet.pl/1348069,11,item.html

A możesz teraz coś bez słodzenia (czyt. włażenia w d...)? 8)