Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Mysłowice Krasowy

plan_x

Recommended Posts

Hallo ! Czy ktoś coś buduje ... :) cisza jakaś zapadła :( osobiście działamy z ociepleniem wewnętrznym - wełną na poddaszu no i czekamy na cieplejsze wiosenne dni

Halo, halo ! Się buduje tzn. my dokładnie dzisiaj wbijamy pierwszą łopatę w naszą ziemię :wave: Na Wesołej konkretnie, zima odpuściła to pewnie ruszą budowy:)

I pierwsze budowlane dylematy za nami, do wczoraj jeszcze głowiliśmy się czy budować z porothermu 25 czy z 38 ?:bash: ale po rozmowach z doradcami technicznymi wienerbergera i projektantami zdecydowaliśmy się na 25 i raczej pójdziemy w kierunku DRYFIXU, może ktoś ma opinie na ten temat ?

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Halo, halo ! Się buduje tzn. my dokładnie dzisiaj wbijamy pierwszą łopatę w naszą ziemię :wave: Na Wesołej konkretnie, zima odpuściła to pewnie ruszą budowy:)

I pierwsze budowlane dylematy za nami, do wczoraj jeszcze głowiliśmy się czy budować z porothermu 25 czy z 38 ?:bash: ale po rozmowach z doradcami technicznymi wienerbergera i projektantami zdecydowaliśmy się na 25 i raczej pójdziemy w kierunku DRYFIXU, może ktoś ma opinie na ten temat ?

Mielismy podobne dylematy - ale zdecydowaliśmy się na P+W 30. Kurde - Dryfix ciekawa rzecz, ale ja nie mam jakoś przekonania do tego tej metody na piance. Tak patrząc na instrukcje - to jest bardzo krotki czas na poprawę ułożenia pustaków. Po drugie nigdzie nie znalazłem kogoś kto by w tej technologii wybudował na terenie gdzie mogą byc szkody górnicze. No i nie trafia do mnie sposób wiązania ścian wewnętrznych tzn działowych. Jak zdecydujecie się budować na Dryfixie dajcie proszę znać - chętnie bym podjechał i popatrzył na to cudo :)

Hmm, kolejna rzecz do zorganizowania - wychodek dla budowlańców :cool: Macie jakieś pomysły, może ktoś ma odsprzedać ? :D

Ja zrobiłem przez sobotę z desek kupionych w firmie która zbijała z nich palety + kantówki. Razem z farbą i wkrętami wyszło jakieś 250 zł, nie licząc oczywiście robocizny. Zamiast szamba można wrzuciś np: krąg betonowy - i na te parę miesięcy wystarczy :)

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam, także przyszli Krasowianie :) wykańczamy dom, jesteśmy z okolic 'zzza deweloperskich szeregówek' za szkoła podstawową nr 17. Mam do oddania latrynę jakby ktoś chciał :) Co do oczyszczalni to mamy ekologiczną IN-DRAN. Zakładali nam ją panowie z Zabrza. Oprócz tego podpinali nam deszczówkę do osobnego zbiornika. Mogę jak najbardziej polecić.

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
A teraz z innej beczki :) szukam lokalnego - Mysłowice i okolice - dekarza. Gdzieś coś mi kapie obok komina, a ekipa budująca zrobiła, skasowała i buduje gdzieś w Polsce. Jeżeli znacie kogoś podeślijcie proszę namiary.

Sam długo się męczyłem z cieknącymi kominami i kolejnymi super fachowcami. Na dziś z czystym sumieniem mogę polecić firmę: http://www.dachbud-iwaniak.pl/. W zeszłym roku wymienili i uzupełnili mi wszystkie obróbki blacharskie po góralach, i od tego czasu wreszcie mam spokój.

Tyle że zazwyczaj ciężko u nich z terminami.

Jak dla mnie z wszystkich ekip około budowlanych Ci są najlepsi.

pozdr.

H.S

• 3 weeks później...

Witam, właśnie jesteśmy w trakcie zakupu działki na Kosztowach :) Niestety media mamy oddalone ok 50 m, chciałabym skorzystać z waszego cennego doświadczenia :).

Czy taniej będzie, aby to wodociągi doprowadziły wodę i kanalizację, czy lepiej szukać kogoś na własną rękę. Jakie macie doświadczenia i ile was to kosztowało. A może ktoś ma sprawdzoną ekipę?

A może lepiej na razie tylko wodę i zamiast kanalizacji szambo ?

[...]Jakie macie doświadczenia i ile was to kosztowało. A może ktoś ma sprawdzoną ekipę?

A może lepiej na razie tylko wodę i zamiast kanalizacji szambo ?

Jak pamiętam (wodę mamy już ze 6-7 lat) kosztowało nas to 10k za 100 metrów i robiła nam to ekipa z wodociągów (wtedy z Murcek), tyle że nie w ramach pracy tylko po ;-)

Odnośnie kanalizacji, jeśli planujesz budować dom, to lepiej mieć to od razu z głowy niż za jakiś czas przekopywać ponownie działkę żeby się do kanalizacji podłączyć. Z innej beczki - nie wiem czy dostałabyś pozwolenie na szambo jak jest kanaliza dociągnięta.

pozdr.

H.S

dziękuje za odpowiedź !

nawet nie pomyślałam, że mając możliwość podłączenia kanalizacji nie dostanę zgody na szambo ...

rozglądaliśmy się po rynku i jest mnóstwo firm wykonawczych więc może 60 metrów po dzisiejszych cenach nie przekroczy 6-7 k zł za wodę i kanalizację - w końcu dziura będzie wspólna

nic no mam nadzieję, że jakoś to przebrniemy,

pozdrawiam serdecznie

Marta

dziękuje za odpowiedź !

nawet nie pomyślałam, że mając możliwość podłączenia kanalizacji nie dostanę zgody na szambo ...

rozglądaliśmy się po rynku i jest mnóstwo firm wykonawczych więc może 60 metrów po dzisiejszych cenach nie przekroczy 6-7 k zł za wodę i kanalizację - w końcu dziura będzie wspólna

nic no mam nadzieję, że jakoś to przebrniemy,

pozdrawiam serdecznie

Marta

Z tym szambem to faktycznie może być zero-jedynkowo, nam Urząd Miasta M-ce kazał przynieść pisemną informację z MPWiK, że nie ma możliwości podłączenia do kanalizacji, wtedy zgodzili się na szambo w projekcie budowlanym. Co do wody - to robili fachowcy z M.... na fuchę. 4 metry wykopu z materiałem - 3 tysiące. Nie liczę projektu budowlanego, który kosztował 700 zł i musiał być bo zasuwę mamy w ulicy.