Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Mysłowice Krasowy

plan_x

Recommended Posts

w mysłowicach jest już bardzo ciężko znaleźć dobrą działkę, albo słup wysokiego napięcia, albo ciąg wodny, albo magistrala wodna 1,6 m średnica, albo bagno na działce albo uzytkowanie wieczyste.... albo działka za 3 stówy

powodzenia i nie daj się pośrednikom

ps. na krasowych trzeba uważac na ciągi wodne oraz magistralę wodną o rozpiętości 1,6 średnica ( jak kiedys to wywali to domy w poblizu do rozbiórki )

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Zaczynam przygodę z budową domu.

Proszę tych, którzy są w trakcie budowy lub ją skończyli o namiary na "sprawdzone" osoby (firmy) zajmujące się instalacjami wod-kan, gazowymi, c.o.

oraz firmy zajmujące się budową domów.

Witam

U mnie buduje firma z której jestem zadowolony. u sąsiada również budował - ogólnie buduje dużo w Mysłowicach. Widać to po reklamach na budowach. TB building Tomasz Pająk 608376627. Zapraszam do mnie do obejrzenia . Dom buduje za szkołą obok budynków pck 443.

Jeśli chodzi o instalacje to wykonuje dobrze fima soltech przedstawiciel Viessmana - trzeba się targować i powiedzieć że z polecenia...

Jak coś to proszę o kontakt

Czy ktoś z Was posiada w domu okna jednoskrzydłowe?Jeśli tak, to jakiej szerokości?

(Oczywiście nie mówię o oknach balkonowych.)

Mam w projekcie okna o szer. 1,50m, a bardzo mi się podobają jednoskrzydłowe.

Mam tylko wątpliwości czy nie są mało praktyczne: szerokie" pole" otwierania,

ich ciężar, który uniemożliwi otwieranie okien, no może tylko uchył wchodzi w grę.

A jaka jest Wasza opinia w tym temacie?

Czy ktoś z Was posiada w domu okna jednoskrzydłowe?Jeśli tak, to jakiej szerokości?

(Oczywiście nie mówię o oknach balkonowych.)

Mam w projekcie okna o szer. 1,50m, a bardzo mi się podobają jednoskrzydłowe.

Mam tylko wątpliwości czy nie są mało praktyczne: szerokie" pole" otwierania,

ich ciężar, który uniemożliwi otwieranie okien, no może tylko uchył wchodzi w grę.

A jaka jest Wasza opinia w tym temacie?

Osobiście nie polecałbym tak dużych okie. Chyba że tylko przesuwne. Środek ciężkości skrzydła jest trochę przesunięty. Rama okna jest bardzo obciążana pod takim duzym ciężarem skrzydła.

Myślę że producent również może mieć podobne zastrzeżenia.

Bardzo , bardzo wszystkim dziękujemy!

Spotkało nas bardzo miłe przyjęcie zarówno tu na forum jak i w rzeczywistości i kontakcie bezpośrednim :)

Obejrzeliśmy ok 10 działek przeznaczonych do sprzedaży i nasz wybór padł na lokalizację (przybliżoną, linka trzeba niestety przekleić )

https://www.google.pl/maps/place/50%C2%B010'37.2%22N+19%C2%B008'31.0%22E/@50.177011,19.141942,491m/data=!3m2!1e3!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0x0

Trochę niepokojące jest dla nas to , że działka leży na granicy dwóch obszarów górniczych (kwestia "dofinansowania" fundamentów i dodatkowo enigmatyczne : strefa wychodni uskoków.

Prosimy o Wasze opinie o tym miejscu lub jeśli trafi się jakaś nowa propozycja (!)

Przy okazji znaleźliśmy mapkę - naniesiono na niej planowane drogi więc daję linka:

http://www.bip.myslowice.pl/data/other/080804_rysunek10.jpg

Jeżeli już się zdecydowaliście to sprawdzie sobbie poziom wód gruntowych bo z tego co się orientuję coś nie daleko to może być grząsko...

PS

Spotkało nas bardzo miłe przyjęcie zarówno tu na forum jak i w rzeczywistości i kontakcie bezpośrednim :)

Obejrzeliśmy ok 10 działek przeznaczonych do sprzedaży i nasz wybór padł na lokalizację (przybliżoną, linka trzeba niestety przekleić )

https://www.google.pl/maps/place/50%C2%B010'37.2%22N+19%C2%B008'31.0%22E/@50.177011,19.141942,491m/data=!3m2!1e3!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0x0

Trochę niepokojące jest dla nas to , że działka leży na granicy dwóch obszarów górniczych (kwestia "dofinansowania" fundamentów i dodatkowo enigmatyczne : strefa wychodni uskoków.

Prosimy o Wasze opinie o tym miejscu lub jeśli trafi się jakaś nowa propozycja (!)

Przy okazji znaleźliśmy mapkę - naniesiono na niej planowane drogi więc daję linka:

• 3 weeks później...

Witajcie,

fajne działki są do sprzedania przy ul. Pogodnej - chyba 4 szt.

• 2 weeks później...

Witam,

Ja musiałem wykonac normalne badania geotechniczne. 3 otw. do głebokości 4,0 m (dom niepodpiwniczony). Firma "GeoEkoBud" mi to zrobiła. Całkowity koszt badań 800 zł. Ich strona http://www.geoekobud.pl Okazało się ze na fragmencie mojej działki był zasypany jakiś staw i ciesze sie ze je zrobilem, bo mam przynajmniej jasną sytuacje. Przesunalem troche budynek i wszystko w porządku. Geologii inżynierskiej nie musiałem robic. Pozdrawiam.

Witam

Opinia geotechniczna ( na podstawie odwiertów ) jest wymagana prawnie dla wszystkich obiektów, w tym dla domów jednorodzinnych.

Tak jak pisze Hubert53 - w jednej części działki może być zasypany staw, w innej nie / lub w jednej mamy nośność gruntu taką, w innej części inną nośność i warunki gruntowe - co ma bardzo duże znaczenie dla posadowienia budynku i jego konstrukcji.

To czy wymagana jest "prosta" Opinia geotechniczna, czy też Geologiczno-inżynieryjna, zależy od zapisów/wymagań w Warunkach Zabudowy ( lub Planie Miejscowym, jeśli istnieje dla danego terenu ).

Pozdrawiam

Witam

Opinia geotechniczna ( na podstawie odwiertów ) jest wymagana prawnie dla wszystkich obiektów, w tym dla domów jednorodzinnych.

Tak jak pisze Hubert53 - w jednej części działki może być zasypany staw, w innej nie / lub w jednej mamy nośność gruntu taką, w innej części inną nośność i warunki gruntowe - co ma bardzo duże znaczenie dla posadowienia budynku i jego konstrukcji.

To czy wymagana jest "prosta" Opinia geotechniczna, czy też Geologiczno-inżynieryjna, zależy od zapisów/wymagań w Warunkach Zabudowy ( lub Planie Miejscowym, jeśli istnieje dla danego terenu ).

Pozdrawiam

W warunkach zabudowy nie mam żadnej informacji na ten temat, ale w opinii z Okręgowego Urzędu Górniczego mam informację,

że na terenie mojej działki jest możliwość występowania deformacji nieciągłych. Czy taki zapis obliguje mnie do wykonania badań

geologiczno- inżynierskich? Czy opinia z takich badań, potrzebna jest architektowi, czy może kopalnia stawia takki wymóg?

Dodam,że budynek muszę zabezpieczyć do III kat. szkód górniczych.Może ktoś wykonywał takie badania i może polecić firmę,

która tym się zajmuje?

W warunkach zabudowy nie mam żadnej informacji na ten temat, ale w opinii z Okręgowego Urzędu Górniczego mam informację,

że na terenie mojej działki jest możliwość występowania deformacji nieciągłych. Czy taki zapis obliguje mnie do wykonania badań

geologiczno- inżynierskich? Czy opinia z takich badań, potrzebna jest architektowi, czy może kopalnia stawia takki wymóg?

Dodam,że budynek muszę zabezpieczyć do III kat. szkód górniczych.Może ktoś wykonywał takie badania i może polecić firmę,

która tym się zajmuje?

Zapomniałam dodać, że badania geotechiczne posiadam(3 otwory o głębokości 3m).

Witam,

Nam badania geotechniczne całkiem niedawno robiła firma z Mysłowic, zostałam również poinformowana że od tego roku KOPALNIA wymaga badań geologiczno-inż.. Oczywiście rozwinęłam temat ... troszkę to kosztuje, ale koszty badań wykazuje się w kosztorysie sporządzanym na cele zwrotu z tytułu poniesionych nakładów na wzmocnienie fundamentów (u nas również III kat). Badania należy wykonać przed rozpoczęciem inwestycji. Dotychczasowe zlecenie przebiegło bez problemów, bd miły Pan wyjaśnił wszystko i chętnie służył pomocą... mogę polecić :)