twardaa 14.10.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 w mysłowicach jest już bardzo ciężko znaleźć dobrą działkę, albo słup wysokiego napięcia, albo ciąg wodny, albo magistrala wodna 1,6 m średnica, albo bagno na działce albo uzytkowanie wieczyste.... albo działka za 3 stówy powodzenia i nie daj się pośrednikom ps. na krasowych trzeba uważac na ciągi wodne oraz magistralę wodną o rozpiętości 1,6 średnica ( jak kiedys to wywali to domy w poblizu do rozbiórki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaJ 15.10.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam Zaczynam przygodę z budową domu.Proszę tych, którzy są w trakcie budowy lub ją skończyli o namiary na "sprawdzone" osoby (firmy) zajmujące się instalacjami wod-kan, gazowymi, c.o.oraz firmy zajmujące się budową domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzeka 15.10.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam Zaczynam przygodę z budową domu. Proszę tych, którzy są w trakcie budowy lub ją skończyli o namiary na "sprawdzone" osoby (firmy) zajmujące się instalacjami wod-kan, gazowymi, c.o. oraz firmy zajmujące się budową domów. Witam U mnie buduje firma z której jestem zadowolony. u sąsiada również budował - ogólnie buduje dużo w Mysłowicach. Widać to po reklamach na budowach. TB building Tomasz Pająk 608376627. Zapraszam do mnie do obejrzenia . Dom buduje za szkołą obok budynków pck 443. Jeśli chodzi o instalacje to wykonuje dobrze fima soltech przedstawiciel Viessmana - trzeba się targować i powiedzieć że z polecenia... Jak coś to proszę o kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 15.10.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam [...]Jeśli chodzi o instalacje to wykonuje dobrze fima soltech przedstawiciel Viessmana - trzeba się targować i powiedzieć że z polecenia... Potwierdzam, u mnie Soltech robił instalacje z 7 lat temu i tak jak wtedy, tak i dziś polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaJ 16.10.2014 03:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 SOLTECH Mysłowice, ul. Katowicka 60? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaJ 16.10.2014 03:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Jakie badania wykonywaliście przed budową domu?geotechniczne (głębokość otworów 3 m), czy geologiczno- inżynierskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 16.10.2014 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 SOLTECH Mysłowice, ul. Katowicka 60? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzeka 18.10.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Tak Tak , to ten soltech Tomasz Danielewicz - właściciel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzeka 18.10.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Odwierty musieliśmy zrobić jak chyba każdy - trzy - firma z Tychów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaJ 18.10.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Czy ktoś z Was posiada w domu okna jednoskrzydłowe?Jeśli tak, to jakiej szerokości?(Oczywiście nie mówię o oknach balkonowych.)Mam w projekcie okna o szer. 1,50m, a bardzo mi się podobają jednoskrzydłowe.Mam tylko wątpliwości czy nie są mało praktyczne: szerokie" pole" otwierania, ich ciężar, który uniemożliwi otwieranie okien, no może tylko uchył wchodzi w grę.A jaka jest Wasza opinia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzeka 21.10.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Czy ktoś z Was posiada w domu okna jednoskrzydłowe?Jeśli tak, to jakiej szerokości? (Oczywiście nie mówię o oknach balkonowych.) Mam w projekcie okna o szer. 1,50m, a bardzo mi się podobają jednoskrzydłowe. Mam tylko wątpliwości czy nie są mało praktyczne: szerokie" pole" otwierania, ich ciężar, który uniemożliwi otwieranie okien, no może tylko uchył wchodzi w grę. A jaka jest Wasza opinia w tym temacie? Osobiście nie polecałbym tak dużych okie. Chyba że tylko przesuwne. Środek ciężkości skrzydła jest trochę przesunięty. Rama okna jest bardzo obciążana pod takim duzym ciężarem skrzydła. Myślę że producent również może mieć podobne zastrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krasowiaki 24.10.2014 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Bardzo , bardzo wszystkim dziękujemy! Spotkało nas bardzo miłe przyjęcie zarówno tu na forum jak i w rzeczywistości i kontakcie bezpośrednim Obejrzeliśmy ok 10 działek przeznaczonych do sprzedaży i nasz wybór padł na lokalizację (przybliżoną, linka trzeba niestety przekleić ) https://www.google.pl/maps/place/50%C2%B010'37.2%22N+19%C2%B008'31.0%22E/@50.177011,19.141942,491m/data=!3m2!1e3!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0x0 Trochę niepokojące jest dla nas to , że działka leży na granicy dwóch obszarów górniczych (kwestia "dofinansowania" fundamentów i dodatkowo enigmatyczne : strefa wychodni uskoków. Prosimy o Wasze opinie o tym miejscu lub jeśli trafi się jakaś nowa propozycja (!) Przy okazji znaleźliśmy mapkę - naniesiono na niej planowane drogi więc daję linka: http://www.bip.myslowice.pl/data/other/080804_rysunek10.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzeka 24.10.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Jeżeli już się zdecydowaliście to sprawdzie sobbie poziom wód gruntowych bo z tego co się orientuję coś nie daleko to może być grząsko... PS Bardzo , bardzo wszystkim dziękujemy! Spotkało nas bardzo miłe przyjęcie zarówno tu na forum jak i w rzeczywistości i kontakcie bezpośrednim Obejrzeliśmy ok 10 działek przeznaczonych do sprzedaży i nasz wybór padł na lokalizację (przybliżoną, linka trzeba niestety przekleić ) https://www.google.pl/maps/place/50%C2%B010'37.2%22N+19%C2%B008'31.0%22E/@50.177011,19.141942,491m/data=!3m2!1e3!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0x0 Trochę niepokojące jest dla nas to , że działka leży na granicy dwóch obszarów górniczych (kwestia "dofinansowania" fundamentów i dodatkowo enigmatyczne : strefa wychodni uskoków. Prosimy o Wasze opinie o tym miejscu lub jeśli trafi się jakaś nowa propozycja (!) Przy okazji znaleźliśmy mapkę - naniesiono na niej planowane drogi więc daję linka: http://www.bip.myslowice.pl/data/other/080804_rysunek10.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzeka 24.10.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Jeżeli już się zdecydowaliście to sprawdzie sobbie poziom wód gruntowych bo z tego co się orientuję coś nie daleko to może być grząsko... PS niedaleko - sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorkaŁukasz 14.11.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Bardzo , bardzo wszystkim dziękujemy! Spotkało nas bardzo miłe przyjęcie zarówno tu na forum jak i w rzeczywistości i kontakcie bezpośrednim Obejrzeliśmy ok 10 działek przeznaczonych do sprzedaży i nasz wybór padł na lokalizację (przybliżoną, linka trzeba niestety przekleić ) https://www.google.pl/maps/place/50%C2%B010'37.2%22N+19%C2%B008'31.0%22E/@50.177011,19.141942,491m/data=!3m2!1e3!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0x0 Trochę niepokojące jest dla nas to , że działka leży na granicy dwóch obszarów górniczych (kwestia "dofinansowania" fundamentów i dodatkowo enigmatyczne : strefa wychodni uskoków. Prosimy o Wasze opinie o tym miejscu lub jeśli trafi się jakaś nowa propozycja (!) Przy okazji znaleźliśmy mapkę - naniesiono na niej planowane drogi więc daję linka: http://www.bip.myslowice.pl/data/other/080804_rysunek10.jpg Witajcie, fajne działki są do sprzedania przy ul. Pogodnej - chyba 4 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubert53 24.11.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Witam, Ja musiałem wykonac normalne badania geotechniczne. 3 otw. do głebokości 4,0 m (dom niepodpiwniczony). Firma "GeoEkoBud" mi to zrobiła. Całkowity koszt badań 800 zł. Ich strona http://www.geoekobud.pl Okazało się ze na fragmencie mojej działki był zasypany jakiś staw i ciesze sie ze je zrobilem, bo mam przynajmniej jasną sytuacje. Przesunalem troche budynek i wszystko w porządku. Geologii inżynierskiej nie musiałem robic. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 24.11.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 WitamOpinia geotechniczna ( na podstawie odwiertów ) jest wymagana prawnie dla wszystkich obiektów, w tym dla domów jednorodzinnych.Tak jak pisze Hubert53 - w jednej części działki może być zasypany staw, w innej nie / lub w jednej mamy nośność gruntu taką, w innej części inną nośność i warunki gruntowe - co ma bardzo duże znaczenie dla posadowienia budynku i jego konstrukcji. To czy wymagana jest "prosta" Opinia geotechniczna, czy też Geologiczno-inżynieryjna, zależy od zapisów/wymagań w Warunkach Zabudowy ( lub Planie Miejscowym, jeśli istnieje dla danego terenu ).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaJ 27.11.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Witam Opinia geotechniczna ( na podstawie odwiertów ) jest wymagana prawnie dla wszystkich obiektów, w tym dla domów jednorodzinnych. Tak jak pisze Hubert53 - w jednej części działki może być zasypany staw, w innej nie / lub w jednej mamy nośność gruntu taką, w innej części inną nośność i warunki gruntowe - co ma bardzo duże znaczenie dla posadowienia budynku i jego konstrukcji. To czy wymagana jest "prosta" Opinia geotechniczna, czy też Geologiczno-inżynieryjna, zależy od zapisów/wymagań w Warunkach Zabudowy ( lub Planie Miejscowym, jeśli istnieje dla danego terenu ). Pozdrawiam W warunkach zabudowy nie mam żadnej informacji na ten temat, ale w opinii z Okręgowego Urzędu Górniczego mam informację, że na terenie mojej działki jest możliwość występowania deformacji nieciągłych. Czy taki zapis obliguje mnie do wykonania badań geologiczno- inżynierskich? Czy opinia z takich badań, potrzebna jest architektowi, czy może kopalnia stawia takki wymóg? Dodam,że budynek muszę zabezpieczyć do III kat. szkód górniczych.Może ktoś wykonywał takie badania i może polecić firmę, która tym się zajmuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaJ 27.11.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 W warunkach zabudowy nie mam żadnej informacji na ten temat, ale w opinii z Okręgowego Urzędu Górniczego mam informację, że na terenie mojej działki jest możliwość występowania deformacji nieciągłych. Czy taki zapis obliguje mnie do wykonania badań geologiczno- inżynierskich? Czy opinia z takich badań, potrzebna jest architektowi, czy może kopalnia stawia takki wymóg? Dodam,że budynek muszę zabezpieczyć do III kat. szkód górniczych.Może ktoś wykonywał takie badania i może polecić firmę, która tym się zajmuje? Zapomniałam dodać, że badania geotechiczne posiadam(3 otwory o głębokości 3m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MargotkaM-ce 05.12.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Witam, Nam badania geotechniczne całkiem niedawno robiła firma z Mysłowic, zostałam również poinformowana że od tego roku KOPALNIA wymaga badań geologiczno-inż.. Oczywiście rozwinęłam temat ... troszkę to kosztuje, ale koszty badań wykazuje się w kosztorysie sporządzanym na cele zwrotu z tytułu poniesionych nakładów na wzmocnienie fundamentów (u nas również III kat). Badania należy wykonać przed rozpoczęciem inwestycji. Dotychczasowe zlecenie przebiegło bez problemów, bd miły Pan wyjaśnił wszystko i chętnie służył pomocą... mogę polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts