Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Mysłowice Krasowy

plan_x

Recommended Posts

Cześć wszystkim czy ktoś mógłby wrzucić na forum fotkę wiązania zbrojenia fundamentowego ze słupem rogowym mam z tym problem nie za bardzo kumam a jakieś fatum nad nami wisi i już dwie firmy nam odmówiły i doszedłem do wniosku że ruszę sam .Chyba że ktoś buduje teraz i jest na etapie fundamentów to z milą chęcią podskoczę i pooglądam .Buduję na Brzezince http://www.z500.pl/projekty/40/warianty/2/wizualizacje/Z40_GP_widok1.jpg

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chudy beton była baaaardzo dobry :) A pan gruszkowy bardzo operatywny i kontaktowy. Jakby co to polecam.

Adam - zwróc uwagę, albo zapytaj jakiego cementu w TAP-ie używają? Podobno hutniczego - niestety nie mam jak sprawdzić tej informacji. Teoretycznie jest to szczegół ale przy naszych "inwestycjach" lepszy byłby portlandzki.

• 1 month później...
Jako, że zmuszony zostałem do rozstania się z ekipą budowlanćów, proszę Was o pomoc lub namiar na murarza/-y mogących w trybie "na wczoraj" podmurować płatwie, wymurować trzy ściany szczytowe (do wysokości 270cm są wymurowane) oraz ścianę lukarny. Budowa w Mysłowicach Kosztowach. Z góry dzięki za pomoc.

• 2 weeks później...

Witam Forumowiczów. Rozważam zakup działki na Krasowach. Chciałem spytać życzliwych ludzi o takie kwestie:

1. Jaka jest kategoria szkód górniczych w tej dzielnicy i o ile (orientacyjnie oczywiście) szkody podwyższają koszt budowy (powiedzmy że dom miałby ok. 120 m2). Czy ktoś odczuł te szkody na "własnej skórze".

2. Czy ktoś kto się już wybudował mógłby podać orientacyjny koszt doprowadzenia mediów (prąd, woda, gaz). Czy jest np. sens kupowania działki, jeżeli media znajdują się w odległości 100 m, czy koszty wyniosą np. kilkadziesiąt tysięcy złotych. Przy okazji jak wygląda sprawa załatwienia doprowadzenia tych mediów od strony formalnej - czy jest to w miarę bezproblemowe, czy też może trwa bardzo długo, jest uciążliwe, trzeba się za tym mnóstwo nachodzić, itd.

Z góry dziękuję

Jacek

Witam Forumowiczów. Rozważam zakup działki na Krasowach. Chciałem spytać życzliwych ludzi o takie kwestie:

1. Jaka jest kategoria szkód górniczych w tej dzielnicy i o ile (orientacyjnie oczywiście) szkody podwyższają koszt budowy (powiedzmy że dom miałby ok. 120 m2). Czy ktoś odczuł te szkody na "własnej skórze".

2. Czy ktoś kto się już wybudował mógłby podać orientacyjny koszt doprowadzenia mediów (prąd, woda, gaz). Czy jest np. sens kupowania działki, jeżeli media znajdują się w odległości 100 m, czy koszty wyniosą np. kilkadziesiąt tysięcy złotych. Przy okazji jak wygląda sprawa załatwienia doprowadzenia tych mediów od strony formalnej - czy jest to w miarę bezproblemowe, czy też może trwa bardzo długo, jest uciążliwe, trzeba się za tym mnóstwo nachodzić, itd.

Z góry dziękuję

Jacek

Witam.

Jeżeli chodzi o szkody to zależy, w której części (w obrębie kopalni Ziemowit to prawdopodobnie 0, w obrębie "Wesołej" to kat. III).

Tez zastanawiam się ile będą kosztować media (jestem w trakcie załatwiania uzgodnień). W którym miejscu położona jest działka?

Z góry dziękuję

Jacek

Co do szkód górniczych najlepiej wystąpić do kopalni i to ona określi kategorię oraz czasookres bez wydobycia. Ja mam działkę na styku Brzezinki i Kosztów, na dzień dzisiejszy kategoria I, w ciągu pięciu lat nie jest wykluczone wydobycie. Więc zazbroiłem trochę lepiej niż na kat. I. Szacunkowy koszt to około 30 tys. zwrot z kopalni max 20 tys.

Co do mediów - warunki techniczne i uzgodnienia to dwa miesiące i jakieś 200 zł za wodę i prąd. Do wody musisz mieć projekt (500 zł-800 zł), wykonanie przyłącza z materiałem (3500 zł) oraz wykop i rura (10 za 1mb). Czasowo powinno to zająć 2 miesiące - projekt, wykonanie i odbiór. Prąd do granicy działki doprowadzi Ci energetyka - koszt to 190 zł za 1kW. Na ich zlecenie robi to firma, która wygra ich wewnętrzny przetarg - czasowo wychodzi nawet 6 miesięcy. Na działce wykop i metr kabla to około 15 zł. Problemów z tym nie jest dużo, trochę trzeba się najeździć, dogadać - np: projekt do wody najlepiej niech robi ktoś z wodociągów itd. Proponuję koszty mediów ująć w cenie działki - i o tyle kupić ją taniej. Tak na marginesie - jeżeli będziesz miał IV kategorię szkód - lepiej nie kupuj, często też wykonawcy odmawiają budowy domu na tej kategorii. Pozdrawiam, Irek.

Do Rafah: nie wiem jeszcze gdzie dokładnie działka będzie położona, jestem na etapie oglądania - oglądałem np. działki na ulicy Kościelniaka i PCK. Rozważam również dzielnicę Wesoła (generalnie zależy mi na w miarę dobrym dojeździe do Katowic).

Do Irek_73: Bardzo dziękuję za konkretną, szczegółową odpowiedź. Czy byłaby możliwość wymienić się mailami? Na forum chyba nie zagląda zbyt wiele osób, pewnie użytkownicy się już zdążyli wybudować:) Jeśli tak to byłoby super, jeśli nie to chciałem jeszcze dopytać odnośnie prądu - napisałeś 190 zł za kW. Ile tych kW potrzeba standardowo do domku jednorodzinnego (ja zakładam że ok. 30, ale jestem kompletnym laikiem). I druga sprawa, chyba ważniejsza - czy cena za doprowadzenie prądu zależy tylko od ilości kW, niezależnie od odległości do najbliższego słupa, czy również nalicza się jakieś dodatkowe koszty za każdy metr doprowadzenia linii (np. jedna z działem którą oglądałem jest w odległości 80 m od asfaltu, w polu). Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. Jacek