Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Mysłowice Krasowy

plan_x

Recommended Posts

Do Rafah: nie wiem jeszcze gdzie dokładnie działka będzie położona, jestem na etapie oglądania - oglądałem np. działki na ulicy Kościelniaka i PCK. Rozważam również dzielnicę Wesoła (generalnie zależy mi na w miarę dobrym dojeździe do Katowic).

Do Irek_73: Bardzo dziękuję za konkretną, szczegółową odpowiedź. Czy byłaby możliwość wymienić się mailami? Na forum chyba nie zagląda zbyt wiele osób, pewnie użytkownicy się już zdążyli wybudować:) Jeśli tak to byłoby super, jeśli nie to chciałem jeszcze dopytać odnośnie prądu - napisałeś 190 zł za kW. Ile tych kW potrzeba standardowo do domku jednorodzinnego (ja zakładam że ok. 30, ale jestem kompletnym laikiem). I druga sprawa, chyba ważniejsza - czy cena za doprowadzenie prądu zależy tylko od ilości kW, niezależnie od odległości do najbliższego słupa, czy również nalicza się jakieś dodatkowe koszty za każdy metr doprowadzenia linii (np. jedna z działem którą oglądałem jest w odległości 80 m od asfaltu, w polu). Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. Jacek

Jacek nie szalej :) 30 to lekka przesada ... Generalnie przyjmuje się ilość jaką mogą zużywać pracujące jednocześnie urządzenia. Tak na zdrowy rozsądek to około 10-12kW. W energetyce są przedziały 11-14 kW jak się nie mylę. Idziesz i płacisz za przyłacze 11kW - masz najniższą stawkę z możliwych za ten przedział. Na budowę idealnie wystarczy. Po wybudowaniu zmieniasz wysokość zapotrzebowania z 11 na 14 - co się dzieje bez opłat. Gdyby zaszła potrzeba zapotrzebowanie można zmienić na większe. Jednakże gdy nie używasz prądu do ogrzewania, te kilkanaście kW powinno wystarczyć w zupełności. Zgodnie z prawem budowlanym złącze kablowe (przyłacze) powinno być w granicy działki. Energetyka powinna wybudować je niezależnie od długości. Adres email do siebie wysyłam na PW. A tak na marginesie to wiem o działce do sprzedania w Kosztowach - na granicy z Brzezinką, z idealnym dojazdem przez S1 i A4 do Katowic.

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 months później...
Dzięki Basia! Adres poszedł na priva! Powoli zbieram telefony tych sprawdzonych ekip. Jak wyjdę z papierów i będę już mógł kupić projekt zacznie się jeżdżenie i oby wybieranie lepszej oferty. Póki co - biurokracja i kolejne absurdy naszego państwa, powiatu, miasta...

Ile kosztowało Was mniej więcej załatwienie wszystkich papierków- po zakupie działki do pozwolenia na budowę?

Witam wszystkich forumowiczów :D, planujemy rozpocząć budowę domu tej jesieni na Wesołej, szukamy właśnie sprawdzonej ekipy budowlanej która poprowadzi budowę do SSZ. Michał, czy mógłbyś nam podać namiar na dobrą i solidną ekipę ?

• 3 weeks później...
Witam wszystkich forumowiczów :D, planujemy rozpocząć budowę domu tej jesieni na Wesołej, szukamy właśnie sprawdzonej ekipy budowlanej która poprowadzi budowę do SSZ. Michał, czy mógłbyś nam podać namiar na dobrą i solidną ekipę ?

Witam

jestesmy na etapie instalacji, tynkowania. Poszukujemy sprawdzonych ekip od c.o, docieplenia poddasza, elewacji. Jeśli macie takich ludków - podeslijcie namiary. Budujemy w Mysłowicach - Brzezince. Z góry dzięki.

• 2 months później...
  • 3 weeks później...

OSTRZEGAM WSZYSTKICH przed Adrianem Borysenko z Będzina.

Prowadził on firmę pod nazwą PRB Góral-BVD Building Company, a teraz ma firmę BUDIMEX, NIP firmy jest ten sam.

Robił u mnie ocieplenie budynku, które nie dokończył. Sprawa w sądzie wygrana, a komornik nie może ściągnąć wierzytelności bo Adrian Borysenko nie ma nic na siebie. Po za tym kupa spapranej roboty i większość do poprawki, same problemy.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Witam wszystkich, ponieważ budujemy w tym samym rejonie ( my konkretnie na Wesołej ) chciałam zapytać - jakie fundamenty robiliście na szkodach górniczych ? Wahamy się z mężem pomiędzy płytą a tradycyjnym fundamentem, projektanci też mają podzielone opinie. Może coś nam podpowiecie z własnych doświadczeń :-)

Witam wszystkich, ponieważ budujemy w tym samym rejonie ( my konkretnie na Wesołej ) chciałam zapytać - jakie fundamenty robiliście na szkodach górniczych ? Wahamy się z mężem pomiędzy płytą a tradycyjnym fundamentem, projektanci też mają podzielone opinie. Może coś nam podpowiecie z własnych doświadczeń :-)

Ja buduję na Brzezince i mój projektant nam zaprojektował płytę fundamętową ,trochę droższa ale chyba lepsza. Więcej na Gregor.moja budowa.pl

Witam, my mamy na Brzezince I kategorię szkód i zmiany w naszym projekcie są nastepujące: zmiana zbrojenia ław fundamentowych (większa średnica prętów, szersze zbrojenie), ściągi ław fundamentowych - przekątne zbrojenie miedzy rogami budynku, pod garażem ściągi do połowy ściany domu, trzpienie wychodzące z ław fundamentowych do wieńca w poziomie posadzki, wieniec w poziomie posadzki, dozbrojenie posadzki (chudego betonu) siatką 6mm (w garażu podwójna siatka) i tą samą siatką dozbrojenie nadbetonu na stropie terriva.

Pozdrowienia dla Was i powodzenia :)

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witam.

Mam do sprzedania łaty, kupiłem za dużo na dach. Cena 1,1 zł/mb, ilość ok. 376 mb. Łaty o długości ok. 2,8 - 3,4 m. Impregnowane.

Mysłowice Krasowy.

Deski po szalunkach też mam, cena do negocjacji na budowie :):wave:

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...