Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Mysłowice Krasowy

plan_x

Recommended Posts

dziękuje za odpowiedź !

nawet nie pomyślałam, że mając możliwość podłączenia kanalizacji nie dostanę zgody na szambo ...

rozglądaliśmy się po rynku i jest mnóstwo firm wykonawczych więc może 60 metrów po dzisiejszych cenach nie przekroczy 6-7 k zł za wodę i kanalizację - w końcu dziura będzie wspólna

nic no mam nadzieję, że jakoś to przebrniemy,

pozdrawiam serdecznie

Marta

Witam,

Można policzyć przy 60m około 100zł / mb wody i około 200-300zł / mb kanalizy więc razem min 20 tys szacuję. Ja 2 lata temu nie dostałem zgody na szambo i musiałem kombinować z kanalizacją. Na przydomową oczyszczalnię też się nie zgodzili, ale teraz podobno się zgadzają. POŚ wyjdzie chyba taniej niż 60m kanalizy więc warto rozważyć.

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Można policzyć przy 60m około 100zł / mb wody i około 200-300zł / mb kanalizy więc razem min 20 tys szacuję. Ja 2 lata temu nie dostałem zgody na szambo i musiałem kombinować z kanalizacją. Na przydomową oczyszczalnię też się nie zgodzili, ale teraz podobno się zgadzają. POŚ wyjdzie chyba taniej niż 60m kanalizy więc warto rozważyć.

W razie czego - ja mam POŚ z drenażem, więc w razie czego, biorąc pod uwagę kilkuletnie dośw. , mogę coś podpowiedzieć.

pozdr.

H.S

• 4 weeks później...

Witam wszystkich, czy ja też mogę dołączyć?

Buduję się niedaleko, bo w Lędzinach. Chciałam zapytać, czy ktoś z Was ma już zrobiony kominek i może polecić wykonawcę? Tyle się naczytałam i nasłuchałam o różnych fuszerkach (sama też swoje przeżyłam), że mam obawy przed kimś niesprawdzonym. Będę wdzięczna za podpowiedź.

Buduję się niedaleko, bo w Lędzinach. Chciałam zapytać, czy ktoś z Was ma już zrobiony kominek i może polecić wykonawcę? Tyle się naczytałam i nasłuchałam o różnych fuszerkach (sama też swoje przeżyłam), że mam obawy przed kimś niesprawdzonym. Będę wdzięczna za podpowiedź.

Witaj!

ja mam kozę a nie kominek więc nie pomogę, ale pewnie ktoś się znajdzie.

pozdr

My - po poleceniu przez znajomego, podpisaliśmy umowę na dostawę i montaż kominka z Śląskim Centrum Kominkowym w Katowicach. Jesteśmy po pierwszym etapie: dostawa wkładu, montaż i podłączenie. Wszystko wygląda sensownie i jest OK. Pozostaje uzgodnić obudowę i inne detale, drugi etap na początku roku.

Dzięki za odpowiedzi, a czy ktoś słyszał może, a nawet korzystał, z usług p. Bołdysa z Chełmu Śl.? Też ponoć dobry fachowiec, ale osobiście nie widziałam żadnej jego pracy, jedynie słyszałam pozytywne opinie.

Ja jestem na etapie okien, tzn. chciałabym jeszcze w tym miesiącu je wprawić (oczywiście nie sama:). Liczę, że będzie ciepła zima i coś się na budowie będzie jeszcze działo, np. prąd.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Cześć !!

Dołączam do grona budujących - okolica - Wesoła ;)

Moja prośba do zaawansowanych - czy możecie polecić architekta, kierownika budowy, inspektora (najlepiej 3w1 :) )

Ponadto będziemy musieli ciągnąć media na drodze dojazdowej, chcemy to zrobić przed budową i przed utwardzeniem nawierzchni na ciężki sprzęt. Czy ktoś się zmagał z takim tematem ? Proszę o wszelkie info tj. czy damy radę zrobić jednocześnie wodę i energetykę, czym utwardzaliście drogę dojazdową, namiary na ekipy które ciągną media i na pana z koparką :)

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich budujących ... pogoda sprzyja !!!!!!!!

Cześć !!

Moja prośba do zaawansowanych - czy możecie polecić architekta, kierownika budowy, inspektora (najlepiej 3w1 :) )

Ponadto będziemy musieli ciągnąć media na drodze dojazdowej, chcemy to zrobić przed budową i przed utwardzeniem nawierzchni na ciężki sprzęt. Czy ktoś się zmagał z takim tematem ? Proszę o wszelkie info tj. czy damy radę zrobić jednocześnie wodę i energetykę, czym utwardzaliście drogę dojazdową, namiary na ekipy które ciągną media i na pana z koparką :)

Z góry dziękuję.

No to witamy w klubie :)

Co do architekta to nie polecę - my mamy projekt gotowy ze zmianami, co do kierownika proponuję nie robić błędu w stylu - kierownik i inspektor nie wiadomo skąd, bo jak trzeba ich wezwać na budowę to jest problem: za daleko nie mają czasu, to tamto i owamto. Ma być w miarę blisko i gonić go niestety trzeba aby na wszystko patrzył i odpowiednie etapy budowy odbierał.

Energetykę: do granicy działki - tzn złącze kablowe powinna Wam zrobić energetyka w ramach opłaty za KW, które zamawiacie. Jeżeli temat wymaga jakiś robót ziemnych z ich strony, zaczyna to się projektem potem wykonawstwem i trwa minimum 6 miesięcy. Pozostały etap od złącza kablowego gdzieś w pobliże domu najlepiej pociągnąć kablem x5 z odpowiednim zapasem oczywiście w osłonie: czy to rura Artot czy zwykła HDPE.

Woda: często gęsto MPWiK wymaga projektu, i to on określi Wam dalsze postępowanie. Można zrobić zasuwę na wodociągu głównym i wpuścić na działkę w drodze i z zapasem w pobliże domu, kończąc studnią wodomierzową lub kręgami betonowymi z wodomierzem itd.

Nie zmienia to faktu, że obydwa przyłącza można puścić obok siebie w drodze. Woda na głębokości min 1,4m, prąd ok 0,8m i w odległości od siebie min. 0,6m. W przypadku skrzyżowań odpowiednio je zabezpieczając. Nad przyłączami standard: zasypka z piachu 20cm do tego taśma kablowa, dalej znowu trochę piachu i może być grunt rodzimy. Jeżeli to będzie droga to proponuję odpowiednią warstwę wykorytować min 30cm, nawieźć tłucznia dolomitowego, potem klińca i droga gotowa. Wykończenie czyli kostkę brukową najlepiej zostawić na sam koniec.

Koparkowego polecam P. Daniela - tel. 795 494 144.

Budowlańcy, gdyby ktoś potrzebował piachu zasypowego (np: przy przyłączach, wodociągu, energetyce itd) mam do oddania za darmo jakieś 40 ton. Transport trzeba skołować, a załadunek mogę załatwić za przysłowiową "flaszkę".

Dzięki za pomoc, wiem że do wszystkiego trzeba mieć projekt.

Chętnie byśmy przyjęli tego piachu (nawet odpłatnie), ale jak piszesz że pół roku się czeka na jakąkolwiek decyzję z energetyki czy wodociągów to sam rozumiesz że prace ruszą, ale na jesień ;( , chyba że wcześniej znajdę jakieś miejsce do składowania, musimy przemyśleć.

A jeśli można wiedzieć koparkowy jakim dysponuje sprzętem (tzn. czy ma również małą koparkę) i ile bierze z godzinę??

Pozdrawiam

Dzięki za pomoc, wiem że do wszystkiego trzeba mieć projekt.

Chętnie byśmy przyjęli tego piachu (nawet odpłatnie), ale jak piszesz że pół roku się czeka na jakąkolwiek decyzję z energetyki czy wodociągów to sam rozumiesz że prace ruszą, ale na jesień ;( , chyba że wcześniej znajdę jakieś miejsce do składowania, musimy przemyśleć.

A jeśli można wiedzieć koparkowy jakim dysponuje sprzętem (tzn. czy ma również małą koparkę) i ile bierze z godzinę??

Pozdrawiam

Co do piachu - odezwij się proszę jak go będziecie potrzebować. Mamy dużą działkę i piach leży sobie w kącie i na tą chwilę nikomu nie przeszkadza. Koparkowy ma sprzęt JCB 803 Plus, jest to koparka nieduża na gąsienicach oraz samochód Man z HDS i kiprem. Zadzwoń proszę do niego, bo często umawia się on od roboty. U nas na budowie robił wszystkie koparkowe prace: fundament, szambo, drenaż, energetykę, wodę ,gaz, odprowadzenie wody z rynien, wyrównanie terenu, drogę wewnętrzną z rozłozeniem kamienia. Ze swojej strony polecam go w 333 %.

Co do piachu - odezwij się proszę jak go będziecie potrzebować. Mamy dużą działkę i piach leży sobie w kącie i na tą chwilę nikomu nie przeszkadza. Koparkowy ma sprzęt JCB 803 Plus, jest to koparka nieduża na gąsienicach oraz samochód Man z HDS i kiprem. Zadzwoń proszę do niego, bo często umawia się on od roboty. U nas na budowie robił wszystkie koparkowe prace: fundament, szambo, drenaż, energetykę, wodę ,gaz, odprowadzenie wody z rynien, wyrównanie terenu, drogę wewnętrzną z rozłozeniem kamienia. Ze swojej strony polecam go w 333 %.

OK, dzięki. No to prace wykonawcze jak u nas, tylko my mamy samej drogi prywatnej 45 metrów ;/

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Cześć !!

Z góry dziękuję.

Witam sąsiadkę z Wesołej :) My postawiliśmy dom w zeszłym roku a teraz jesteśmy na etapie instalacji. Początki były ciężkie, musieliśmy zrobić projekt i drogę dojazdową do działki ok. 80 m wraz ze zjazdem na drogę powiatową i utwardzić tłuczniem właśnie pod ciężki sprzęt - betoniarki i tiry, teraz drogi już nie widać jest tak rozjechana, właściwie do zrobienia od nowa. Robiliśmy też projekt wodociągu i gazu w drodze powiatowej i ciągnęliśmy media chyba ze 100 m do domu. Pan od projektu zjazdu i drogi był z Mysłowic, panią architekt od projektu gazu i wody mieliśmy z Tychów, inspektora nadzoru z Katowic Kostuchny - b. solidny i mądry facet. Natomiast kierownika budowy mieliśmy z Zawiercia - ale jego nie polecam. Wszystko to o czym piszesz my przechodziliśmy , napisz na priv to wszystko Ci podamy.