Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warmińsko mazurska grupa budowlana

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Też zaczynamy budowę domu pod Olsztynem. Na razie zakończylismy papierkową robotę, dostalismy pozwolenie i czekamy na kredyt. Planujemy zrobić jeszcze w tym roku SSO. Na razie czytam namietnie forum muratora i zaczynam szukać bloczków betonowych :). Gdzie są dobre i w miarę tanie ?? Jeszcze beton, zbrojenie ....... ale szukania, targowania przed nami.

Pozdrawiam wszystkich budujących.

Monika

• Odpowiedzi 474
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Witam,

niedługo koniec budowy stanu surowego, w związku z tym zastanawiamy się nad wyborem pokrycia dachowego.

ja też się zastanawiałem i jednak wybrałem dachówkę ceramiczną - po ponad miesięcznych negocjacjach cena wydaje się być bardzo dobra

ps. wczoraj skończył pracę u mnie hydraulik - piony i wodno-kanalizacyjne instalacje w ciągu 2,5 dnia (4 łazienki i 2 kuchnie na 3 poziomach - piwnica parter poddasze) :o zdecydowanie szczerze polecam, zwłaszcza, że wycenił mi pracę niedrogo

no to anzys pochwal się tym hydraulikiem dokładniej, co robił i za ile.

MArz jaka to dachówka?

dokładnie - podłogówka na 3 poziomach (3 x 120m2 podłogi), woda + kanaliza na całym budynku + wyprowadzenie do podłączenia solarów + wyprowadzenie do podłączenia basenu - cena niższa niż u 3 pozostałych hydraulików (1 też z polecenia i 2 z "łapanki"), jak się będziesz budować - dam Ci do niego namiar to porównasz u siebie jak będziesz chciał. Firma naprawdę bardzo solidna i super szybka

dachówka rupp ceramika Syriusz 13

pozdrawiam

Andrzej

Witam,

szukam ekipy ktora wykona tynki cementowo-wapienne w okolicach olsztyna, mozecie kogos polecic i ewentualnie podac wytargowane ceny?

dzieki za pomoc!

mi robił tynkarz - znajomy mojego Taty, z tymże ja byłem pomocnikiem.

Cena robocizny za m2 to 4zł 8) (wziąłem go na godziny)

koszt materiału - bardzo niski - kilkadziesiąt worków wapna (ok 30-50 - nie liczyłem) i kilkanaście cementu (bliżej 20-tu)

niestety samego go zostawić nie mogłem - lubi wypić "piwko". Czas tynkowania - niestety aż 4 tygodnie

jakość - bardzo dobra - tynkarz ok 30 lat to robił, mój Tata straszny pedant w budownictwie (też już ponad 30 lat) nie miał się do czego przyczepić

Andrzej

no to anzys pochwal się tym hydraulikiem dokładniej, co robił i za ile.

MArz jaka to dachówka?

dokładnie - podłogówka na 3 poziomach (3 x 120m2 podłogi), woda + kanaliza na całym budynku + wyprowadzenie do podłączenia solarów + wyprowadzenie do podłączenia basenu - cena niższa niż u 3 pozostałych hydraulików (1 też z polecenia i 2 z "łapanki"), jak się będziesz budować - dam Ci do niego namiar to porównasz u siebie jak będziesz chciał. Firma naprawdę bardzo solidna i super szybka

dachówka rupp ceramika Syriusz 13

pozdrawiam

Andrzej

Andrzej czy ta polecana przez ciebie firma też robi przyłącza wodno-kanalizacyjne?? Szukam ekipy która za rozsądne pieniądze pociagnie do nas kanalizę oddalona o około 300m. Macie jakis sprawdzonych fachowców w tej dziedzinie?

A poza tym u nas już wykopany dół pod piwnice i czekamy teraz na prąd (w piatek mielismy odebranie przez ZE skrzynki i mamy nadzieję ze w tym tygodniu podłącza prąd)

Andrzej czy ta polecana przez ciebie firma też robi przyłącza wodno-kanalizacyjne?? Szukam ekipy która za rozsądne pieniądze pociagnie do nas kanalizę oddalona o około 300m. Macie jakis sprawdzonych fachowców w tej dziedzinie?

A poza tym u nas już wykopany dół pod piwnice i czekamy teraz na prąd (w piatek mielismy odebranie przez ZE skrzynki i mamy nadzieję ze w tym tygodniu podłącza prąd)

Niestety nie - tylko wewnątrz. Ale nie wiem co jest u Ciebie do zrobienia - może warto zrobić "samemu" tzn wodociąg- kupujesz rurę o długości jakiej potrzebujesz (u mnie 32mm) + wodomierz i inne graty (w hurtowni wszystko co trzeba powiedzą), kopareczka wykopuje rów, wyrównujesz go najlepiej drobnym piaskiem tak aby przy rurze nie było kamieni i zgłaszasz do zakładu wodociągów. Przyjeżdża ekipa wobi wcinkę (tylko oni mogą) a przy okazji zamontują wodomierz (20minut), zaplombują i wszytko.

Co do kanalizy - u mnie jest szambo i było trochę gorzej - wziąłem klienta (hydraulika) którego nie polecam bo drogi... zrobił co prawda dobrze

co do prądu to zazdroszczę Tobie - ja jestem rok po rozpoczęciu budowy i prądu swojego dalej nie mam, jakieś tam "mrzonki" że będzie na wiosnę

to ja też się zapytam ile płacicie/ płaciliście za podłączenie wody i kanalizacji, bo u nas pan sobie zażyczył 70 zł/metr wody i 80/metr kanalizy, z tym że z tego, co wiem nie ma potem problemu z odbiorem przez wodociągi, tzn. przyjeżdżają wtedy kiedy trzeba, wszystko przebiega sprawnie i bez problemów.

to ja też się zapytam ile płacicie/ płaciliście za podłączenie wody i kanalizacji, bo u nas pan sobie zażyczył 70 zł/metr wody i 80/metr kanalizy, z tym że z tego, co wiem nie ma potem problemu z odbiorem przez wodociągi, tzn. przyjeżdżają wtedy kiedy trzeba, wszystko przebiega sprawnie i bez problemów.

za przyłącze kanalizy zapłaciłem 300zł - odległość od szamba - 8m

kurde myślałem, że zapłaciłem dużo :o

no my troche więcej zapłacimy :evil: , do tego dochodzi studzienka rewizyjna, nawiertka zrobiona przez wodociągi i gedodeta, któy to wszystko naniesie na mapkę, z tymże, że geodeta może chyba być na sam koniec, przy inwentaryzacji budynku.

a no tak za nawiertkę też płaciłem - 250zł

geodeta - dokładnie przy inwentaryzacji

• 4 weeks później...