Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warmińsko mazurska grupa budowlana

Recommended Posts

• Odpowiedzi 474
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich bardzo serdecznie - dawno tu nie zagladalem.

Jestem juz po zakupie projektu i po wszelkich uzgodnieniach z architektem teraz cierpliwie czekam na PnB. Warian optymistyczny koniec kwietnia, pesymistyczny poczatek czerwca. Licze na ten drugi i umawiam ekipy na czerwiec. Rozpietosc cenowa jezeli chodzi o fachowcow jest spora tak wiec jeszce sie zastanawiam, ktora ekipa wyduduje ten moj wymarzony.

Chcialbym zakupic juz czesc materialow (w zwiazku z przewidywanymi podwyzkami) ale mam spore obawy czy mi to nie zniknie z placu budowy.

p.s. przepraszam za brak polskich znakow - chyba bede muszial jakos delikatnie dac szefowi do zrozumienia, za akurat ja potrzebuje polskiej trzcionki.

..........

p.s. przepraszam za brak polskich znakow - chyba bede muszial jakos delikatnie dac szefowi do zrozumienia, za akurat ja potrzebuje polskiej trzcionki.

To ja też delikatnie uprzedze, byś nie wspominał szefowi o tej czcionce :wink:

Jeśli chodzi o materiały na budowie, to zawsze można dogadać sie z sąsiadem.

Jak patrze na reszte Polski, to u nas praktyczniie nikt nie kradnie.

Jak patrze na reszte Polski, to u nas praktyczniie nikt nie kradnie.

A ja jak przeglądałam to forum, kiedy szukałam dla siebie projektu - to prawie każdy projekt który mi się spodobał - jest budowany gdzieś na południu Polski :-?

Albo u nas w regionie mało ludzi się buduje albo nie udzielają się na forum - nie ma z kim pogadać !!

No oprócz Was oczywiście :D :lol:

Krzysztofik, Raarr - dajcie mi tu jakiego murarza - bo te "pseudo ekipy" z tymi swoimi kosztami robocizny to powalają mnie na kolana !! :x

Oszaleli juz normalnie - trzech gostków, którzy budują na "czarno" chcą 45 tyś. za stan surowy (bez dachówek). :evil:

A jeszcze 2-3 lata temu budowali za 20 tys.

Macie kogoś ? Interesuje mnie jeden murarz a ja jemu 3 osiłków do noszenia cegieł załatwię

Krzysztofik, Raarr - dajcie mi tu jakiego murarza - bo te "pseudo ekipy" z tymi swoimi kosztami robocizny to powalają mnie na kolana !!

Bo-war mam ten sam problem, rozmawiałem ostatnio z kolegą pracuje w dużej firmie budowlanej jako murarz-zbrojarz, powiedział że pogada z kolegami, coś wspomniał, że biorą L4 na 2-3 tygodnie i ciągną po jednym piętrze ze stropem. Muszę się tylko dowiedzieć ile biorą za taki etap.

Chciałbym zakupić już część materiałów (w związku z przewidywanymi podwyżkami) ale mam spore obawy czy mi to nie zniknie z placu budowy.

Jeżeli chodzi o ciężkie rzeczy typu bloczek fundamentowy, cegły, gazobeton, czy pustaki to bym się nie obawiał za dużo zabawy za mały zarobek, bardziej obawiałbym się o narzędzia i inne cenniejsze instalacje już w gotowym domu.

No u mnie juz robota ruszyla Wszystie pozwolenia zalatwione

Na dzialce jest firma, sa materialy ( silka )

Wykopy pod lawy fundamentowe wykonane teraz robia podsypke z piasku a na to pojdzie chudziak

Niestety mimo ze to dopiero poczatek imprezy juz napotkalem na trdunosci Pan geodeta zle wytyczyl lawy fundamentowe :/

Nie zwrocil uwagi ze osie law w projekcie nie sa wrysowane osiowo ( chodz jest to wyraznie zwymiarowane i naniesione na rzut fundamentow ) i ucial mi 10 cm na dlugosci domu i 14 cm na szerokosci :/ ale juz wszystko poprawione za pomoca mlotka i tasmy stalowej :)

Mam jednak kilka pytan do drogich "sasiadow "

Jakie polecacie okna PCV Co sadzicie o produktach Jocz i Veka

Czy strop lepiej zrobic wylewany czy prefabrkowany np Teriva ??

Jako ze grunt na mojej dzialce to jednorodna glina zastanawiam sie jak prawidlowo zabezpieczyc fundamenty i sciany fundamentowe przed wilgocia

Jaka izolacje pionowa i pozioma polecacie ??

Do okola stop fundamentowych chce wykonac opaske drenarska Jak sadzicie na jaka odleglosc od stopy ja odsunac i czy wymieniac nad nia i do okola fundamentow grunt czy zasypac tak jak jest glina ?? Dodam ze budynek bedzie niepodpiwniczony

a u nas - po 6 miesiącach oczekiwania dostaliśmy WZ, kolejne 1,5 miesiąca trwało znalezienie geodety do podzielenia działki (takiego który by się podjął bo znowu jakieś problemy stwarzali) - no i nareszcie znaleźliśmy, więc jesteśmy o kolejny kroczek bliżej celu czyli kupna działki :-).

Mam jednak kilka pytan do drogich "sasiadow "

Jakie polecacie okna PCV Co sadzicie o produktach Jocz i Veka

Czy strop lepiej zrobic wylewany czy prefabrkowany np Teriva ??

Osobiście jeżeli bym był za oknami to Jocz, ale tylko dlatego, że to firma z regionu, a trzeba dorabiać naszych. Osobiście to jestem za drewnianymi oknami w domu, w mieszkaniu mam plastykowe. Nie powiem jest cicho, ale co drewno to drewno, oczywiście cena i tak zweryfikuje moje plany przy ich wstawianiu :D. Jeżeli chodzi o drewniane to Okno-Drew z Warkał lub Stolarka Wołomin.

Co do drenażu to wydaje mi się, że najrozsądniej będzie jeżeli chociaż wokół niego wymienisz grunt, bo otwory w rurze zatkają się gliną i tyle będzie z twojego drenażu.

Raarr ty masz jeszcze namiary na te firmę z Gdańska co gazobeton kupowałeś?

My musimy już też zamówić bo teraz to nie wiadomo z tym materiałem - zamówienie przyjmą ale kiedy i za ile dostarczą nie wiedzą... :-?

Póki co znalazłam "fachowca" do budowy . Cena przystępna - ale nie wiem jeszcze czy się cieszyć bo z tymi fachowcami to różnie bywa niestety.

Pożyjemy zobaczymy.

Póki co znalazłam "fachowca" do budowy . Cena przystępna - ale nie wiem jeszcze czy się cieszyć bo z tymi fachowcami to różnie bywa niestety.

Pożyjemy zobaczymy.

Jaki by fachowiec nie byl to jesli nie bedziesz mu stal nad glowa i na biezaco pilnowal prac to spartoli na 90 %

Tak to juz u nas jest ze jak sie nie czuje bata nad glowa to sie robic nie chce Mialem tego doskonaly przyklad bo tez pracowalem fizycznie na budowie i jak tylko kierownik wyjezdzal to praca gdyby mogla to by do tylu szla ale ekipa byla 1 klasa i znala sie na robocie

Ja mam podpisana umowe z firma na wykonanie domu do stanu surowego zamknietego i ustalony termin wiec w predkosc prac sie zbytnio nie wtracam ale postep jest doslownie mizerny Ekipa 5 osob + kierownik na dobra sprawe przez dwa tygodnie zrobila wykop pod fundamenty i nawet podsypki z piasku do konca jeszcze nie zrobili nie mowiac o zageszczeniu

Panowie calymi dniami siedza w baraku i nawet jak przyjade to im sie nie chce ruszyc , a nie przepraszam ostatnio jak bylem to jeden wylazl i ze dwie taczki piasku przewiozl po czym znow sie schowal do budy :)