Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warmińsko mazurska grupa budowlana

Recommended Posts

• Odpowiedzi 474
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdzieś wyżej widziałam wpis o pompie ciepła. Ja od roku mieszkam w domu ogrzewanym właśnie tym sposobem.

Mam pompę Alpha Innotec- Solterra.

Jeśli macie pytania, to śmiało.

Pompa to było jedno z moich pierwszych marzeń. Później zaczęłam nieco stygnąć jak okazało się ile cała budowa kosztuje i słysząc doniesienia o tym, że pompla niekoniecznie zawsze dobrze pracuje, np. w duże mrozy. Jak to jest u Ciebie? Czy masz instalację pionowa czy poziomą?

Co do pompy ciepla to i ja sie chetnie wszystkiego dowiem. Wlasnie, jakie rachunki.

I jeszcze powiedz ile cie to cudenko kosztowalo.Ja mialam dwie wyceny. Jedna z kolektorem poziomym z Clima Komfort za 71 tys bez robot ziemnych i bez hydrauliki, a druga z malej firmy gdzie facet pracujac na podzespolach takich samych jak veissman z hydraulika, przydomowa oczysczalnia i podlogowka oczywiscie wycenil mi prace na 40 tys plus studnia w okolicach 6,5. Rzuce tak cenami bo jestem bardzo ciekawa jak one sie ksztaltuja.

Wiem, ze te tansze systemy firma zaklada conajmniej od 2004 roku i jak narazie wszyscy zadowoleni. Ach zapomnialabym co roku pan serwisuje urzadzenia.

System wyjdzie wtedy troche wiecej niz klasyczny, a poniewaz chcemy podlogowke w domu i tak wiec roznicy nam nie robi.

:)

Cena pompy jest raczej nieaktualna, bo kupowaliśmy ją w połowie roku 2006- 28tys..

Kupiliśmy ją w Lech Centrum Ciepła z Olsztyna, montowali przedstawiciele Alpha Innotec i jednocześnie serwisanci Hydro-tech z Konina.

Odwierty mamy dwa po 84m głębokości i kosztowało nas to około 12 tys.

Teraz rachunki za prąd są w okolicach 350zł ( wg. taryfy G12w-za VII-IX-200zł; za X-230zł; za XI-400zł; za XII-350zł ; za I- 460zł ). Dom 200 metrów, ogrzewanie podłogowe wszędzie i wszystko chodzi na prąd- nie mamy gazu.

No własnie został tu poruszony temat solarów. Czy już ktoś je stosuje? Czy sie sprawdzają. Słyszałem różne opinie.My zamierzamy zaistalować ogrzewanie gazowe wspomagane kominikiem z płaszczem wodnym.

Trochę się interesowałem i w Lomie są całe zestawy solarów, od 5 do 11 tyś w zależności od ilości solarów i wielkości zbiornika na ciepłą wodę. Podobno taki zestaw zwraca się w przeciągu 3-5 lat, oczywiście w zależności od ilości dni słonecznych i ilości ekranów słonecznych.

Chyba trochę spadliśmy z naszym regionalną grupą.

Powiedzcie ktoś się orientował o cenę gazobetonu jakoś nie dawno ??

Bo wszędzie mówią 12,5 zł brutto, nawet taką cenę na allegro znalazłem. Zastanawiam się czy brać czy przeczekać po świętach ??

A zapomniał bym mam już inspektora i wytyczyliśmy budynek pod wykop z geodetą, trochę się chłopak nalatał zanim znalazł odpowiednie słupki graniczne i punkty z których mógł określić wysokość i położenie mojego przyszłego domu :D .

Spadlismy, bo wszyscy siedza na budowie. Chociaz mialam nadzieje, ze bedziecie sie chwalic jak postepuja prace. U mnie postep bedzie na jesieni. Narazie siedzimy z mezem i planujemy punkty elektryczne. I moge ci ja ich miec ile dusza zabraknie, bo tato elektryk juz sie zaoferowal :).

I oczywiscie klocimy sie na wszelkie inne tematy. Lacznie z rozplanowaniem kuchni. Niestety chlop ma ochote bawic sie we wnetrza.

Choc z doswiadczenia wiem, ze tam gdzie ja sie bawie wszystko jest ok, a gdzie on to tylko wziac benzyne i podpalic :) (ale to takie moje osobiste odczucie )

Ja niestety jeszcze na budowie nie siedzę, choć miałam takie plany. Niestety przesunięcia w czasie muszą być ze względów finansowych - ale myslę, że teraz to już będzie z górki. Tak strasznie czekałam, aż coś sie zacznie dziać a teraz odczuwam jakiś stres czy coś :-? .

Małżonek właśnie pojechał po projekt po adaptacji i pozwolenie na budowę, które nasz adaptator odebrał wczoraj.

Z inicjatywy Forumowiczów została zorganizowana aukcja na rzecz pomocy dla Stefka syna Zeljki i Gabora syna Izy.

Licytowane przedmioty są naprawdę atrakcyjne, http://forum.muratordom.pl/tu-mozesz-zobaczyc-co-licytujemy,t126304.htm

Jeżeli coś Ci się spodobało i chcesz pomóc tu możesz zalicytować

http://forum.muratordom.pl/a-tu-licytujemy,t126307.htm

Serdecznie zapraszamy do udziału w licytacji :D