Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kze beton to faktycznie szukaj już z pompą w cenie. Różnie sie może zdarzyć podczas wylewania. Mogę dać namiary na tych co przyjeżdżali do mnie. Niedrogo i solidnie.

Jeśli chodzi o kierownika to troche przesadził z ceną, no chyba że będzie po 10 godzin dziennie na budowie.

Robocizna tez jak dla mnie ciut przydrogo. Ale jesli są naprawde bardzo dobrymi fachowcami to na tym nie można zbytnio oszczędzać. U mojego szwagra jest przyzwoity fachowiec. Budował szybko i solidnie. Mój wykonawca też go bardzo chwalił patrząc jak buduje. Mogę się postarać o namiary. A dom, który wybudował możesz obejrzeć bo stoi obok mojego :wink: .

Mam prośbę onamiar na tego wykonawcę. Ja tak trochę wyskakuję jak Filip z konopii, ale mam bardzo malo czasu na posiedzenie przy komputerze(wieczorami w domu) a na popisanie jeszcze mniej. Ciekaw jestem co to będzie jak się zacznie budowa :o .

rafal9 może niezbyt dokładnie czytałem, ale po co są te stalowe ramki, na których opiera się więżba? Czy to było w pojekcie, czy to może jest uniknięcie słupów w pokojach na poddaszu? Pytam bo wybraliśmy projekt z dachem kopertowym (Mirabelka z firmyhttp://www.archeton.com.pl) i obawiam się, że możemy się zdzwić jak staną te słupy-jeszcze nie mamy kupionego projektu i nie wiem jak to wygląda na planach.

Opowiem Wam co mi się dziś przytrafiło

Byliśmy u znajomych. Rozmowy zeszły na temat działki, budowania,...

oni zaczęli opowiadać jak to teraz szybko się mozna wybudować ... zaczęli opowiadać o swoich znajomych, którzy "budują się - też zresztą tam gdzie Wy- na Białołęce, kupili działkę przy kanałku pod koniec zeszłego roku, od wiosny zaczęli i już podobno dom stoi" - to ich słowa

zapytałam od razu czy Ci znajomi nie maja czasem na imię Kasia i Damian :)

:o :o :o :o :o :o :o :o :o taka była ich reakcja

moja też zresztą :o

jaki ten świat mały :)

rafal9 może niezbyt dokładnie czytałem, ale po co są te stalowe ramki, na których opiera się więżba? Czy to było w pojekcie, czy to może jest uniknięcie słupów w pokojach na poddaszu? Pytam bo wybraliśmy projekt z dachem kopertowym (Mirabelka z firmyhttp://www.archeton.com.pl) i obawiam się, że możemy się zdzwić jak staną te słupy-jeszcze nie mamy kupionego projektu i nie wiem jak to wygląda na planach.

Ramki były dokładnie określone w projekcie właśnie w celu uniknięcia słupów na śroku pokoi.

Mimo tego i tak słupy muszą być tylko mniej i schowane przy ścianach bądź kominach.

Nie każdy czterospadowy musi mieć słupy. Jeśli jest kontrukcja płatwiowa to gdzieś te płatwie muszą się opierać i z reguły wychodzą w mało korzystnych miejscach, jeśli konstrukcja dachu prosta z małą ilością lukarn to zapewne tych słupów da się uniknąć.

Najwięcej zależy od pomysłów konstruktora.

W waszym przypadku jest duże prawdopodobieństwo, że ramek stalowych nie ma, ale czy są i jakie są słupy to najlepiej zapytać się biura gdzie kupujecie projekt.

Na rzutach pod podanym linkiem nie ma zaznaczonych słupów więc radzę sprawdzić wcześniej niż się później rozczarować.

W ogóle te słupy to wredna sprawa, bo czasem są projekty, gdzie w małym pokoiku mimo skosów stoi sobie niczego winny słup na samym środku i nici z zagospodarowania pokoju.

Opowiem Wam co mi się dziś przytrafiło

Byliśmy u znajomych. Rozmowy zeszły na temat działki, budowania,...

oni zaczęli opowiadać jak to teraz szybko się mozna wybudować ... zaczęli opowiadać o swoich znajomych, którzy "budują się - też zresztą tam gdzie Wy- na Białołęce, kupili działkę przy kanałku pod koniec zeszłego roku, od wiosny zaczęli i już podobno dom stoi" - to ich słowa

zapytałam od razu czy Ci znajomi nie maja czasem na imię Kasia i Damian :)

:o :o :o :o :o :o :o :o :o taka była ich reakcja

moja też zresztą :o

jaki ten świat mały :)

Mamy tych samych znajomych ????

:wink: :D

opowiedz cos więcej, kto to???

Kasia/Damian

ja Wasz domek już z 10 razy pracowicie oglądałem w onecie :wink:

też wygląda milutko :p

z gontami już OK???

narazie wszystko co związane z budową to BARDZO WRAŻLIWY TEMAT - 8) :evil: :cry: 8) sorki za brak postepów ale ludzie na budowie to odrębny gatunek :evil:

z Gontem niby się dogadaliśmy z producentem ale mamy problem z wykonawcą w ogóle :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: