Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

miałem okazję podsłuchiwac dyskusji w poprzednim tygodniu 8) bo akurat byłem przy źródełku i widziałem małą grupkę zdesperowanych matek które tak naprawde nie wiedziały co mają zrobić bo z gminy przychodzą rozbieżne informacje :evil: :evil: i tak naprawdę każda miała coś innego do powiedzenia. :evil:

nawet pomyslałem że mnie (nas) mimo braku narazie potomstwa, też ta sprawa dotyczy i jak najbardziej wspieram akcję mimo braku głównego argumentu - Dziecka.

widziałem zacietrzewienie tych matek i jakiegoś aktywiste faceta który próbował to ogarnąć - nie uczestniczyłem jednak w spotkaniu do końca.

jeśli bede w pobliżu tym razem zabiorę głos.

Bo wynająłem zachłannego na kasę kierownia budowy i po 1tyg wyrzuciłem go. Poszło o kasę. Byłem głupi bo dałem mu zaliczkę... teraz już nikomu nie dam ŻADNEJ zaliczki. :evil:

czy to ten za 6 tys???

No... Dlatego teraz mam kierownika tego samego co Ty.. 8)

miałem okazję podsłuchiwac dyskusji w poprzednim tygodniu 8) bo akurat byłem przy źródełku i widziałem małą grupkę zdesperowanych matek które tak naprawde nie wiedziały co mają zrobić bo z gminy przychodzą rozbieżne informacje :evil: :evil: i tak naprawdę każda miała coś innego do powiedzenia. :evil:

nawet pomyslałem że mnie (nas) mimo braku narazie potomstwa, też ta sprawa dotyczy i jak najbardziej wspieram akcję mimo braku głównego argumentu - Dziecka.

widziałem zacietrzewienie tych matek i jakiegoś aktywiste faceta który próbował to ogarnąć - nie uczestniczyłem jednak w spotkaniu do końca.

jeśli bede w pobliżu tym razem zabiorę głos.

O! Super!

Główny Argument prędzej czy później pojawi się ;)

A czas tak szybko leci, że się nie obejrzysz, a już trzeba będzie szukać szkoły :)

do owego spotkania ...

poruszane tam były różne tematy

społeczność zamieszkująca Białołękę jest zorjętowana - na ile pozwalają sprzeczne informacje z Gminy - w różnych sprawach, obwodnicy , mostu północnego, wodociągów , budowy dróg i w ogóle, warto posłuchać.

ostatnio moja żona przeżyła szok po info że Gmina zbudowałą drogę i chodni na ulicy która jeszcze nie ma nazwy :-? - ciekawe gdzie trzeba mieć chody ... żeby takie rzeczy załatwiać o my jak narazie to mamy problem z nadaniem nazwy ulicy ale pocześci to tez nasza winy (sąsiedztwa) bo muszą wszyscy wyrazić zgode. 8)

Prawdę powiedziawszy ja też próbowałam znaleźć jakieś informacje na stronach miasta i gminy ... nie udało się :(

Czyli też niewiele wiem, tyle co w szkole usłyszę

W szkole zbierane są podpisy pod protestem, wciąż jakieś nowe ogłoszenia się pojawiają, ale nie wiem skąd te informacje

Nie dociekałam

Jeśli fatycznie nie chcą wybudowac tego gimnazjum to dziwi mnie ich podejście do sprawy. Juz teraz w okolicy mieszka bardzo dużo młodych ludzi z dziećmi. A co będzie za pare lat? W podstawówce zwiększają ilość klas 1. To i o nowym gimnazjum powinni pomyśleć.

Podjadę za chwilę może jeszcze zdąże.

Broncio, i co udało się?

Czy Ty po przeprowadzce będziesz przenosił dzieci do tej szkoły na Juranda?

W podstawówce jest już ciasno. Generalnie mało jest klas (dwie albo trzy zerówki, 3 pierwsze, od II do IV chyba po dwie, chyba jedna V i jedna VI), ale szkoła też jest mała. A dzieci będzie przybywać.

Budujący to głównie ludzie młodzi z malutkimi dziećmi albo bez.

W przyszłości będzie coraz gorzej.

ps. w związku ze szkołą jestem codziennie niedaleko Twojej działki :)

obserwuję postępy, ale niestety z drogi nie widać wnętrza :(

Niestety nie udało mi sie podjechać.

Starszej córki nie będę przenosił do nowej szkoły. A młodsza ma jeszcze 3 lata przedszkola, także mamy trochę czasu. Może do tej samej szkoły co starsza? Niby 2 klasy będą mogły jeszcze razem chodzić. Zobaczymy jak będzie wyglądać sytuacja na Juranda w przyszłości.

Witam,

Mam trochę pytań odnośnie prądu (jestem jeszcze dość zielony w tych sprawach). Mam podpisaną umowę ze STOENem na przyłącze stałe - ma być gotowe za 1,5 roku. Na wiosnę zamierzam ruszyć z budową i tak się zastanawiam jakie mam możliwości odnośnie prądu. Co przychodzi mi do głowy to:

a) przyłącze tymczasowe; czy to faktycznie wygląda tak, że STOEN mówi mi gdzie mam się podłączyć, a mój elektryk ciągnie tymczasowy kabelek? I faktycznie takie przyłącze można załatwić w kilka tygodni? Ile może to kosztować jeśli jest około 50m do słupa?

b) A może dałoby się namówić STOEN aby w ciągu kilku miesięcy wybudował przyłącze stałe i korzystać z niego do budowy? Słyszałem, że można znacznie skrócić czas oczekiwania na wybudowanie przyłącza, jeśli się samemu zrobi projekt. Czy to faktycznie działa ze STOENem i do kogo uderzać w takiej sprawie? Czy takie rozwiązanie w ogóle ma sens?

Proszę o wszelkie uwagi i Wasze doświadczenia.

Z góry dzieki,

Marek_w

marek_w Przyłacze tymczasowe postawili mi w ciagu kilku dni. Załatwiał to wykonawca. Kabel nie może być drogi (stawiam na kilkaset złotych), bo też będzie wykonawcy. Niemniej uwaga na kabel, bo go mogą ukraść.

Jesli jest projekt i PnB na wykonanie prądu to mozna. Rozmawiałem z gościem z ul. Rudzkiej.

To ma sens. Trzeba iść chyba na 3cie pietro.

U mnie postawili na początku tygodnia słup i mam mieć prąd budowlany w tym tygodniu.

U nas prąd budowlany zrobili bardzo szybko. Skrzynka nas kosztowała 2.5 tys zł na trzy osoby plus jakieś 250zł w samym STOENIE.

Jeśli masz jakieś znajomości w STOEN to możesz próbować od razu walczyć o przyłącze stałe. Robią to aczkolwiek bardzo niechętnie. Prąd budowlany jest po prostu droższy :wink:.

U nas prąd budowlany zrobili bardzo szybko. Skrzynka nas kosztowała 2.5 tys zł na trzy osoby plus jakieś 250zł w samym STOENIE.

Jeśli masz jakieś znajomości w STOEN to możesz próbować od razu walczyć o przyłącze stałe. Robią to aczkolwiek bardzo niechętnie. Prąd budowlany jest po prostu droższy :wink:.

Ale przyłacza stałego to chyba nie uda mi się... Słu stoi jakieś 100m od działki i wykonawca kupuje kabel, którym bedzie podłączał się. A jak w sobotę (po popłudniu) i niedzielę nikogo nie będzie na działce to kabel ma być zwijany.. To chyba stałego nie da sie..

Witam sąsiadów zza miedzy!

Posypał mi się plan robót, więc w niejakiej desperacji szukam wszędzie pomocy: nie macie sprawdzonych tynkarzy elewacyjnych? Wezmę od zaraz, na jakieś 200 m2 ytonga, do tynku na kleju z siatką.

Tylko nie mówcie, że późno pytam... :evil: :cry:

Pozdrawiam,

Maciek

Witam sąsiadów zza miedzy!

Posypał mi się plan robót, więc w niejakiej desperacji szukam wszędzie pomocy: nie macie sprawdzonych tynkarzy elewacyjnych? Wezmę od zaraz, na jakieś 200 m2 ytonga, do tynku na kleju z siatką.

Tylko nie mówcie, że późno pytam... :evil: :cry:

Pozdrawiam,

Maciek

Wiem, że u mojego sąsiad mają robić chyba w przyszłym tygodniu tynki gipsowe z maszyny. Tak więc mogę z nimi pogadać...