marek_w 19.11.2005 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Witam, Przymierzam sie wlasnie do negocjowania cen z hurtowniami. Mam w zwiazku z tym kilka pytan: - Mam projekt indywidualny bez obmiaru materialow. Orientujecie sie, np. czy jakies hurtownie w okolicy wyliczaja ilosc potrzebnych materialow na podstawie projektu? A moze obliczaliscie te ilosci sami - czy to faktycznie potem odpowiada potrzebnym ilosciom (np beton, stal)? - Chce sporzadzic liste i ilosci potrzebnych materialow i popchnac do roznych hurtowni, aby mi podali ceny (po znizkach za ilosc). Z pewnoscia nie uda mi sie wymienic wszystkich potrzebnych materialow - czy udaje sie z hurtowniami oprocz rabatow na poszczegolne materialy wynegocjowac taki ogolny na pozostale drobiazgi? - Co jesli okaze sie, ze zamowi sie za duzo jakiegos materialu? Mozna zwrocic? - Z jakim zapasem trzeba zwykle zamawiac materialy do stanu surowego? Jak dokladnie daje sie zgrac ich dostawe z wymaganym terminem? - Jak mozna zamawiac (telefon?) i placic za materialy (gotowka przy dostawie; odroczona platnosc?) Z uwaga czekam na wszelkie wskazowki. Pozdrawiam,Marek_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 21.11.2005 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 - Mam projekt indywidualny bez obmiaru materialow. Orientujecie sie, np. czy jakies hurtownie w okolicy wyliczaja ilosc potrzebnych materialow na podstawie projektu? A moze obliczaliscie te ilosci sami - czy to faktycznie potem odpowiada potrzebnym ilosciom (np beton, stal)? Miałem projekt typowy, więc nie wyliczałem. Ale te wyliczenia to przydają mi sie tylko do.. budżetowania budowy A tak to pytam się majstra ile potrzeba i transport np. 10palet jedzie. Budowlańcy mniej więcej orientują się. Poza tym mówisz np. mam 90mb lini fundamentów, tak więc ilość betonu mozna samemu policzyc 0.4x0.6x90. Analogicznie stal lub gadając z hurtownią potrafią policzyć z pewną dokładnoscia. - Chce sporzadzic liste i ilosci potrzebnych materialow i popchnac do roznych hurtowni, aby mi podali ceny (po znizkach za ilosc). Z pewnoscia nie uda mi sie wymienic wszystkich potrzebnych materialow - czy udaje sie z hurtowniami oprocz rabatow na poszczegolne materialy wynegocjowac taki ogolny na pozostale drobiazgi? tak - Co jesli okaze sie, ze zamowi sie za duzo jakiegos materialu? Mozna zwrocic? tak. Ale jak masz np. całą nieruszoną palete. - Z jakim zapasem trzeba zwykle zamawiac materialy do stanu surowego? Jak dokladnie daje sie zgrac ich dostawe z wymaganym terminem? 2-3dni, a czasami tego samego dnia (np. mój wykonawca ma takie układy) - Jak mozna zamawiac (telefon?) i placic za materialy (gotowka przy dostawie; odroczona platnosc?) telefon, gotówka, zaliczka (tzn. coś przywożą, a Ty im coś płacisz, niekoniecznie za całość), a całkowita płatność na koniec, odroczona płatność Powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 21.11.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Witam, Przymierzam sie wlasnie do negocjowania cen z hurtowniami. Mam w zwiazku z tym kilka pytan: - Mam projekt indywidualny bez obmiaru materialow. Orientujecie sie, np. czy jakies hurtownie w okolicy wyliczaja ilosc potrzebnych materialow na podstawie projektu? A moze obliczaliscie te ilosci sami - czy to faktycznie potem odpowiada potrzebnym ilosciom (np beton, stal)? - Chce sporzadzic liste i ilosci potrzebnych materialow i popchnac do roznych hurtowni, aby mi podali ceny (po znizkach za ilosc). Z pewnoscia nie uda mi sie wymienic wszystkich potrzebnych materialow - czy udaje sie z hurtowniami oprocz rabatow na poszczegolne materialy wynegocjowac taki ogolny na pozostale drobiazgi? - Co jesli okaze sie, ze zamowi sie za duzo jakiegos materialu? Mozna zwrocic? - Z jakim zapasem trzeba zwykle zamawiac materialy do stanu surowego? Jak dokladnie daje sie zgrac ich dostawe z wymaganym terminem? - Jak mozna zamawiac (telefon?) i placic za materialy (gotowka przy dostawie; odroczona platnosc?) Z uwaga czekam na wszelkie wskazowki. Pozdrawiam, Marek_w Prawdopodobnie nie bedziesz osobiście budował tylko użyjesz jakiegoś Boba-Fachowca - proponuję abyś z nim porozmawiał. Mój Bob wylicza tak, że mi się wierzyć nie chce - np. na moich ławach (sporych) pomylił się o <0.5 m3 betonu. Jestem pewien, że każdy budujący umie wyliczyć ilości materiałów - więc z nim pogadaj. J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 22.11.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Witam, Przymierzam sie wlasnie do negocjowania cen z hurtowniami. Mam w zwiazku z tym kilka pytan: - Mam projekt indywidualny bez obmiaru materialow. Orientujecie sie, np. czy jakies hurtownie w okolicy wyliczaja ilosc potrzebnych materialow na podstawie projektu? A moze obliczaliscie te ilosci sami - czy to faktycznie potem odpowiada potrzebnym ilosciom (np beton, stal)? - Chce sporzadzic liste i ilosci potrzebnych materialow i popchnac do roznych hurtowni, aby mi podali ceny (po znizkach za ilosc). Z pewnoscia nie uda mi sie wymienic wszystkich potrzebnych materialow - czy udaje sie z hurtowniami oprocz rabatow na poszczegolne materialy wynegocjowac taki ogolny na pozostale drobiazgi? - Co jesli okaze sie, ze zamowi sie za duzo jakiegos materialu? Mozna zwrocic? - Z jakim zapasem trzeba zwykle zamawiac materialy do stanu surowego? Jak dokladnie daje sie zgrac ich dostawe z wymaganym terminem? - Jak mozna zamawiac (telefon?) i placic za materialy (gotowka przy dostawie; odroczona platnosc?) Z uwaga czekam na wszelkie wskazowki. Pozdrawiam, Marek_w Witam pytania ważne ale bez większego problemu co do obliczeń - nie opieraj sie do końca na wyliczeniach z hurtowni budowlanych bo niektóre potrafią zaniżyć ilości żeby oferta wydawała się korzystniejsza a z budowlańcami to bodry pomysł ale oni miewają podejście asekuracyjne z przekonaniem że albo lepiej sie domówi albo zostanie na coś - napewno się przyda ... U nas po licznych wyliczeniach magików usiadłem z kalkulatroem i przypomniałem sobie wzory na obliczanie pół figur geometrycznych i się zbliżyłem do realjów - to jeśli chodzi o główny materiał a takie rzeczy jak kleje, zaprawy, tynki to juz indywidualna sprawa wykonawcy i jakości poszczególnych robót (równosc ścian ma znaczenie międzyinnymi przy kładzeniu steropianu ). Ciężko jest też wyliczyć beton - nie masz wpływu na to ile wykopią, jak zaszalują więc tutaj musisz przyjąc różnice. mając kilka kosztorysów od różnych budowlańców możesz to jakoś wypośrodkować ale miej margines błędu (głównie finansowego ) Co do ofert - jak będziesz miał juz jakies poglądowe zestawienie materiałó i najlepiej troche zawyżonych ilości to puśc to w obiek i zaznacz że masz do wydanie pare setek (np. 200 000 PLN) i gdzieś to musisz wydać - to działa na wyobraźnię handlowca pamiętaj jednak że przesłane oferty podlegaja dalszym negocjacja i tu warto wykorzystac argumenty konkurencji ... co do zakupów - jak pisali przedmówcy - na początek przywiozą partje i będą czekać na rozliczenie albo chociaż zaliczkę - warto wpłacić jakąś kwote i potem dopłacać jakieś kwoty w miarę transportów - dostawy realizowane są na telefon a ponieważ z reguły i tak systematycznie śledzimy postepy naszej budowy to i tak jesteś w okolicy i możesz odwiedzać skład kontrolować dostawcę - przy negocjacjach przyjmij za oczywiste że ceny są locco budowa - żadnych kosztów transportu, ani minimalnych kursów - hurtownie jeżdzą w okolicy bardzo czesto i mogę dowozić płynnie towar - na dostawy warto przyjąć jakiś zapas - to zależy od materiału na jaki czekasz - jeśli jest na magazynie to z dnia na dzień czasami tego samego dnia - warto o to pytać już przy negocjajcach ile na jaki towar masz czekać. Ze zwrotami jest ok, ale muszą być pełne opakowani nierozpoczęte ale nie na wszytkie towary są zwroty. Powodzenia w liczeniu i negocjacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 23.11.2005 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Mam propozycję:może spotkamy się w niedzielę 27.11 ? Kończy się sezon budowlany może warto wymienić doswadczenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 23.11.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Mam propozycję: może spotkamy się w niedzielę 27.11 ? Kończy się sezon budowlany może warto wymienić doswadczenia.. Nie widzę przeciwskazań. W jakich godzinach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 23.11.2005 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Mam propozycję: może spotkamy się w niedzielę 27.11 ? Kończy się sezon budowlany może warto wymienić doswadczenia.. Nie widzę przeciwskazań. W jakich godzinach? Tak za dnia... Może 13-14..? Wtedy do 16.3-17.00 mamy czas na oglądanie, bo później jest ciemno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 23.11.2005 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 a może lepiej w sobote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 24.11.2005 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 a może lepiej w sobote W sobotę niektórzy mogą pracować, albo (jak prawdziwi budowlańcy) jakieś zakupy robić, po składach budowlanych chodzić... Wolałbym niedzielę.. DamianR nie możesz w niedzielę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 24.11.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Ahoj! A u nas jest WIECHA ..... Juchuuuuuuuuuuu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 24.11.2005 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Ahoj! A u nas jest WIECHA ..... Juchuuuuuuuuuuu..... Gratulacje!!!!! A jakieś zdjęcia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 25.11.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Ahoj! A u nas jest WIECHA ..... Juchuuuuuuuuuuu..... Gratulacje Jacek !!!! http://www.bukiety.com.pl/main/img_prod/img_29965.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 25.11.2005 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 a może lepiej w sobote W sobotę niektórzy mogą pracować, albo (jak prawdziwi budowlańcy) jakieś zakupy robić, po składach budowlanych chodzić... Wolałbym niedzielę.. DamianR nie możesz w niedzielę? KZE my niestety ani w sobote , ani w niedzielę nie możemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 25.11.2005 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Ahoj! A u nas jest WIECHA ..... Juchuuuuuuuuuuu..... Gratulacje, gratulacje..! PS To spotykamy się w niedzielę, czy przekładamy np. za 2 tygodnie (proponuję 11 grudzień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 25.11.2005 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Ahoj! A u nas jest WIECHA ..... Juchuuuuuuuuuuu..... Gratulacje Jacek !!!! http://www.bukiety.com.pl/main/img_prod/img_29965.jpg Dzięki Wszystkim - no wiecha może nieco podobna do obrazka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MURMAN 27.11.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 BRAWO KZE - gratulacje a na marginesie spraw chętnię odstąpię budowlany przybytek zadumy , czylitzw. polowy drewniany kibelek budowlany stan wręcz idealny zdezyfekowany czyściutki w kolorze militarno - maskującym zielonym oraz tzw. R-betkę ????????????????????????????????????????????/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 30.11.2005 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Mam problem:mój wykonawca coś pomylił się w ilości stempli. Ma ktoś do pożyczenia lub w dobrej cenie do odsprzedania? Potrzebuję stempli o wymiarach ok.2.60.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 02.12.2005 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Witam witam, czy macie jakiegoś sprawdzonego geodetę na białołecce, bo chyba muszę swojemu powiedzieć papa , nie dotrzymuje terminów, nie wychowam ich ale może jak będą z nich rezygnować coś przyjmą do siebie . Także poszukuję , termonowego, oczywiście rozsądnego w cenach . Pozdrawiam PS. nie zabierając tutaj głosu nie świadczy że na bierzaco nie śledzę waszych poczynań . Powodzonka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MURMAN 02.12.2005 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 W C polowo - budowlany stan idealny jednosezonowy R-betka 230/400V na stojaku początkujący inwestorzy może Ktoś poszukuje ???????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.12.2005 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Witam witam, czy macie jakiegoś sprawdzonego geodetę na białołecce, bo chyba muszę swojemu powiedzieć papa , nie dotrzymuje terminów, nie wychowam ich ale może jak będą z nich rezygnować coś przyjmą do siebie . Także poszukuję , termonowego, oczywiście rozsądnego w cenach . Pozdrawiam PS. nie zabierając tutaj głosu nie świadczy że na bierzaco nie śledzę waszych poczynań . Powodzonka :) Czy może być geodeta, który wytyczył mi budynek? Za wytyczenie budynku zapłaciłem 500pln. Pomierzyli, powbijali kołki coś tam mi przesuneli. Bez problemu. Pieczatkę w dzienniku wbili i OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts