Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

85% robót mam już za sobą i z tej perspektywy mogę powiedzieć,

a raczej przypmniec starą maksymę, że ludzi którzy nie mają w nadmiarze pieniędzy nie stać na tanie rzeczy

sprawdziło mi się to na mojej budowie kilkakrotnie, aczkolwiek uważam że nie należy przepłacać i pieniądze wydawać rozsądnie (nie zawsze najtaniej)

skarbnicą wiedzy jest to forum, wielokrotnie pomogło mi zależć te same materiały za mniejszą cenę i szukać ekip które nie muszą się wstydzić swojej pracy (nie zawsze najtańsi, ale warci swojej ceny)

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Grupę Tarchomin-Białołęka!

Właśnie na dniach zostaniemy z mężem szczęśliwymi (mam nadzieję :p ) posiadaczami kawałka ziemi na Tarchominie. Obecnie jesteśmy na etapie wyboru projektu domu i najbardziej podoba nam się Jupiter II z Domusa.

Podoba on nam się z kilku powodów. Oprócz niewątpliwie ładnej - naszym zdaniem :wink: - elewacji i bryły, odpowiada nam ilość i układ pomieszczeń wewnątrz, podwójny garaż. No i mieści się ładnie na naszej działce 704 m2 (25,5m x 27,7m)

Z minusów wymienić należy niemały koszt inwestycji, szczególnie kosztochłonny :wink: jest dach.

Pozdrawiam, i czekam na odzew! :wink:

Wdzięczna będę za Wasze opinie na temat tego projektu. Może ktoś ma, lub buduje podobny dom...? Chętnie obejrzałabym, jak wygląda on "na żywca", bo wyobraźnia przestrzenna nie jest niestety moją najmocniejszą stroną :p

Pożądane będą także wszystkie rady pomocne przy rozpoczynaniu budowy. Uch... wszystko jeszcze przed nami :lol:

No, ale na początku musimy się ostatecznie zdecydować na projekt i to jest zadanie na najbliższy czas.

Właśnie na dniach zostaniemy z mężem szczęśliwymi (mam nadzieję :p ) posiadaczami kawałka ziemi na Tarchominie. Obecnie jesteśmy na etapie wyboru projektu domu i najbardziej podoba nam się Jupiter II z Domusa.

Podoba on nam się z kilku powodów. Oprócz niewątpliwie ładnej - naszym zdaniem :wink: - elewacji i bryły, odpowiada nam ilość i układ pomieszczeń wewnątrz, podwójny garaż. No i mieści się ładnie na naszej działce 704 m2 (25,5m x 27,7m)

Z minusów wymienić należy niemały koszt inwestycji, szczególnie kosztochłonny :wink: jest dach.

Wdzięczna będę za Wasze opinie na temat tego projektu. Może ktoś ma, lub buduje podobny dom...? Chętnie obejrzałabym, jak wygląda on "na żywca", bo wyobraźnia przestrzenna nie jest niestety moją najmocniejszą stroną :p

Pożądane będą także wszystkie rady pomocne przy rozpoczynaniu budowy. Uch... wszystko jeszcze przed nami :lol:

No, ale na początku musimy się ostatecznie zdecydować na projekt i to jest zadanie na najbliższy czas.

Witak akuka!

Miło powitać kolejną Forumowiczkę z Naszej Grupy T-B.

Jupiter jest fajny - więc jesli pasije Wam do działki to świetnie.

Na wstępie poprosimy o więcej szczegółów o sobie:

rodzina

zawód

numer konta (wraz z PIN-em) i tajnym hasłem

etc. etc.

J 8)

1. Kto Ty i skąd Ty?

2. Stan rodzinny?

3. Dlaczego Białołęka?

4. Kiedy przeprowadzka?

Na 5 - . PIN do konta - dla Kasi i DamianaR 8)

Odpowiesz i JUŻ SERDECZNIE WITAMY :p :wink:

no, to żeby poczuć się pełnoprawnym członkiem ( 8) ) grupy jeszcze ankieta:

1. Agnieszka z Bródna

2. Jeden mąż Tomek, dwoje dzieci: Julka (5,5 roku) i Kacperek (1 roczek), w planach kot (jak będzie już dom) 8)

3. Bo stosunkowo blisko obecnego miejsca zamieszkania i rodziny, bo ładna (tak, tak!)

4. raczej 2008

5. a nie podam :p :wink:

no, to jeszcze raz witam :D

Witamy, Witamu!!!

Przed Tobą teraz najgorsze (dla mnie w kazdym wypadku) to papierologia... Ale ponoć już cos sie poprawiło w tym temacie, bo ostatnio ktoś czekał tylko 3 tyg na PnB.. :wink:

My nawet umowy przedwstępnej nie mamy (ale uścisk ręki z właścicielem tak), a już się czujemy pełną gębą właścicielami :lol: Czekamy na kredycik, lada dzień, lada dzień... Tymczasem co parę dni jadę pogłaskać działeczkę, żeby się już przyzwyczajała :wink:

85% robót mam już za sobą i z tej perspektywy mogę powiedzieć,

a raczej przypmniec starą maksymę, że ludzi którzy nie mają w nadmiarze pieniędzy nie stać na tanie rzeczy

sprawdziło mi się to na mojej budowie kilkakrotnie, aczkolwiek uważam że nie należy przepłacać i pieniądze wydawać rozsądnie (nie zawsze najtaniej)

skarbnicą wiedzy jest to forum, wielokrotnie pomogło mi zależć te same materiały za mniejszą cenę i szukać ekip które nie muszą się wstydzić swojej pracy (nie zawsze najtańsi, ale warci swojej ceny)

Gdyby wyższa cena była gwarancją dobrze wykonanej pracy, nie wachałabym się wziąśc droższą ekipę. Niestety takiej gwarancji chyba nigdy nie ma. Na pewno na budowie nie zmaierzamy tragicznie oszczędzać, w domku musi się dobrze i tanio mieszkać czyli szkielet musi być porządny, no i instalacje które zapewnią świerze powietrze i ciepełko.

Tak przy okazji przymierzamy się do pompy ciepła a może nawet kolektora. Jak nas wycena nie wystraszy to może coś z tego będzie :D

Dziś wielki dzień, spotkanie z architektem, który może wybije mi z głowy upatrzony projekt :lol: hehe..

Witamy , Witamy :D i serdecznie zapraszamy do Grupy.

Projekt domu naprawde ładny i okazały.

Pozdrawiam,

KasiaR :wink: :D

witajcie!

Jak na razie chciałbym tylko zaznaczyć swoją obecność w tym wątku. ;) Dopiero z żoną przymierzamy się do budowy domku, więc gdy ruszymy to przywitam się bardziej "oficjalnie" ;). Obecnie jesteśmy na etapie poszukiwania działeczki - oczywiście na Białołęce. Dlaczego tu? Mieszkam w tej części Warszawy już prawie 20 lat, a mam ich na karku powiedzmy ok.30 ;) więc możnaby powiedzieć, że prawie całe życie. Okolica prześliczna, bardzo dużo zieleni (choć ubywa jej z każdym rokiem), stosunkowo czyste powietrze itd, itp.

Na dzień dzisiejszy wybrany (tak na 95%) mamy projekt domku Iryda Pana architekta Charkiewicza. Wiem, wiem... kolejność nie ta ;) --> najpierw działka, później projekt, ale w przypadku gdy coś z czymś nie będzie grało zawsze można troszke przeprojektować domek (oczywiście w miarę możliwości techniczno-finansowych).

Tak więc "do usłyszenia".

pees. Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów miałby namiar na jakąś działeczkę w przystępnej cenie to proszę o info na priv. A może ktoś budował już taką Irydę, albo wie, gdzie takowa stoi?

Witaj RRobert ....

Jak na takiego "staruszka" to sporo czasu przed Tobą i spieszyć się nie musisz (uważaj, na starość kości łatwiej się łamią :wink: )...

Iryda bardzo fajna i raczej nie zbyt skomplikowana ... Ponadto raczej bardzo wymiarowa więc możecie ją łatwo dostosować do większości działek .... więc do dzieła... powodzenia 8) 8)

Witam,

czy może ktoś ocieplał swój dom i jest zadowolony z ekipy?

Mam prośbę o namiary - niedługo planuję też coś takiego wykonać.

Dzięki.

Rafał my mieliœmy ekipę od dociepleń (3 osoby), ale "zapili" przez 7 dni :o :evil: i ich wywaliliœmybo sie nam spieszyło , nastepnie siatke i klej juz kładła inna ekipa i było o.k., ale oni tez robia docieplenia. Cenowo atrakcyjni. Jak chcesz to zapraszamy do nas na budowe to zobaczysz tak to wyszło.

Pozdrawiam,

KasiaR :wink: