Goszka 28.03.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 kochani, pewnie temat juz był ale jak słowo daję nie chce mi się szukać (choć raczej będę musiała), czy ktoś z Was robił wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła. Dostalismy kosztorys na naszą chałupę i główka mnie od tego rozbolała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 28.03.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Ja też chętnie pożycze bombki na urząd, ćwiczą moja cierpliwość, ale nie dam się. Miła pani w urzędzie wydała warunki zabudowy ale nie wspomniała nic, że to sie musi uprawomocnić i ja jeszcze musze po jakiś piii... stempelek wrócić. Teraz przez to mi się kredycik opóźnia bo na stempel wyżej wymieniony czeba czekać 2 tyg.!!!! No może ja i jestem blondynka, ale nie rozumiem poprostu!! Goszka a propo uprawomocnienia WZ musisz złożyć swoje warunki z wnioskiem o uprawomocnienie, aby przyśpieszyć możesz dogadać się z panią kierownik że dostarczysz oświadczenia od wszystkich sąsiadów oczywiście jak masz do nich dostęp, inaczej jak pisałem wyzej moze trwać długo bo to jest 2 tyg od daty odbioru ostatnich WZ przez sąsiadów, no i jak wszystkie zwrotk z poczty wrócą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goszka 28.03.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Dzięki za rady. Mój mężek pojacheł do nich z buzią i ewawnturą. A swoją drogą, to jakiś koszmar jest ..... a to dopiero początek drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 28.03.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 wiem wiem sam z nimi walczę, planuję dwa dni ich okupować także czwartek i piatek się oflaguję w gminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 28.03.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Goszka i Eugeniusz - tylko spokojnie.... trochę głębokich oddechów ... to świetnie wpływa na poziom emocji a dodatkowo przewietrza płuca, że ho-ho.... No dobra, rozumiem Wasze stresy (choć sam ich nie przechodziłem - dla mnie UG okzał się łaskaw - ale ja mam Agę, czyli specjalistkę od perfekcyjnej dokumentacji urzędowej ..... mucha nie siada ... i wówczas też nie siadała ...) ale wrzody się łatwo rozwijają .... i to w Waszych żołądkach a nie pań z UG ... bądźcie pewni, że im nadkwasota nie grozi - mają stalowe żołądki .... Uda się - bo musi się udać - ale dla zdrowotności - zachowajcie zimną krew ... wdech-wydech .... wdech-wydech ... itd. .... no ćwiczcie ..... J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przybysz 28.03.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 1. kto Ty i skąd Ty? - Krzysiek z Białołęki 2. stan rodzinny? - Żona Magda i syn Maksymilian (ur. 04.03.2006 ) 3. Dlaczego Białołęka? - bo to piękna okolica jest 4. Kiedy przeprowadzka? - plan jesień 2007 no i numer konta oraz PIN - konta nie posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 29.03.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Jacek jak za siebie to trzymam się ale co pomnie zostanie to chyba tyllko ruiny po gminie , nie wiem jak graszka po rozmowach. Przybysz hm nie podałes najważniejszego , ale witamy witamy, czyli bedziesz szybszy odemnie, ja dopiero załatwiam papierologię, no przynajmniej staram się załatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 29.03.2006 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 1. kto Ty i skąd Ty? - Krzysiek z Białołęki 2. stan rodzinny? - Żona Magda i syn Maksymilian (ur. 04.03.2006 ) 3. Dlaczego Białołęka? - bo to piękna okolica jest 4. Kiedy przeprowadzka? - plan jesień 2007 no i numer konta oraz PIN - konta nie posiadam Witamy, witamy kolejnego członka naszego klubu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 29.03.2006 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 kochani, pewnie temat juz był ale jak słowo daję nie chce mi się szukać (choć raczej będę musiała), czy ktoś z Was robił wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła. Dostalismy kosztorys na naszą chałupę i główka mnie od tego rozbolała Ja o tym myśle. Masz kosztory? Ile Ci wyszło? Kto Ci to bedzie robił? Myslałeś o reku, czy o GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 29.03.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Tak mówicie o GWC i reku, a ja po wielu dyskusjach i przemyśleniach doszedłem do wniosku że 1. nigdy się nie zwróci koszt wykonania i konserwacji w stosunku do oszczędności; 2. baaaardzo ważne jest utrzymanie tego w czystości gdyż grzyby i pleśnie czekają na takie możliwości aby sie zagniezdzić i rozwijać - 3. lubię łyk zimnego świeżego powietrza nawet w zimie, to wrazenie jak się uchyli na "chwilę" okno, 4. mam klimę z wentylacją w pracy i chcę naprawdę mieć "normalne środowisko" 5. ....... 6..... I moja osobista decyzja , będę grzał otoczenie i nie zakładam ww. urządzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 29.03.2006 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Ja tam bym chciał płacić jak najmniejsze rachunki... A wiadomo, że najwięcej ciepła uchodzi dachem, oknami, podłogą i wentylacją. A czemu ludzie teraz tak docieplacją ściany (15-20cm) i dach (20-25cm)? Jak tego nie zrobisz to będziesz miał dużo łyków świerzego powietrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 29.03.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 , ja nie mówię zę nie będę ocieplał itd, miałem na myśli tylko i wyłącznie odzyskiwanie ciepła uciekającego przez wentylację i wentylacja podgrzanym powietrzem, poza tym lubię ciepełko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goszka 29.03.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 My znowu jesteśmy bardzo za wentylacją, głównie ze względu na rachunki. A inwestycja nie musi być duża. Rzeczywiście dostaliśmy kosztorys z firmy LEMAR http://www.lemar.pl ale zdecydowanie przesadzili - przeszło 20 tysi z montażem. Strasznie droga centrala ok 7 tys + dodatki, tak więc to nie przejdzie, czekamy na kolejne kosztorysy. Ale gadaliśmy na Bartyckiej z facetem który tym się zajmuje, pasjonat totalny. Twierdzi, że za 6 tys. można zrobić całą instalację z reku i GWC, generalnie jest przeciwnikiem GWC ze żwirem, to podobno jest wylęgarnia robali, ale rura i to wbrew pozorom krutka wystarczy w zupełności. Jest jeszcze mały konflikt z kominkiem, ale podobno szczelna komora spalania z powietrzem dostarczanym zezwnątrz wystarczy. Trzeba jeszcze sprawdzić przepisy, nie chcę się zaczadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 29.03.2006 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 My znowu jesteśmy bardzo za wentylacją, głównie ze względu na rachunki. A inwestycja nie musi być duża. Rzeczywiście dostaliśmy kosztorys z firmy LEMAR http://www.lemar.pl ale zdecydowanie przesadzili - przeszło 20 tysi z montażem. Strasznie droga centrala ok 7 tys + dodatki, tak więc to nie przejdzie, czekamy na kolejne kosztorysy. Ale gadaliśmy na Bartyckiej z facetem który tym się zajmuje, pasjonat totalny. Twierdzi, że za 6 tys. można zrobić całą instalację z reku i GWC, generalnie jest przeciwnikiem GWC ze żwirem, to podobno jest wylęgarnia robali, ale rura i to wbrew pozorom krutka wystarczy w zupełności. Jest jeszcze mały konflikt z kominkiem, ale podobno szczelna komora spalania z powietrzem dostarczanym zezwnątrz wystarczy. Trzeba jeszcze sprawdzić przepisy, nie chcę się zaczadzić. No jakby była mechaniczna z GWC za 6tyś to niezła cena... Ale reku w tej cenie to chyba nie ma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 29.03.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Same reku chyba kosztuje coś około 5000-6000 a gdzie cała reszta oprzyrządowania????, wolę na raty płacić za ogrzewanie no i jedno mniej do czyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 29.03.2006 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Same reku chyba kosztuje coś około 5000-6000 a gdzie cała reszta oprzyrządowania????, wolę na raty płacić za ogrzewanie no i jedno mniej do czyszczenia No tak, ale ceny za energię rosną, a ceny za reku i gwc maleją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 29.03.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 tutaj nie wiem co odpowiedzieć, rosną owszem ale kiedyś też muszą się zatrzymać, prąd też drozeje (do reku), serwisy, wymiana filtrów, no i amortyzacja i wymiana po iluś latach, hm, dyskusja bez końca , wiem ze rezygnuję , no chyba ze ktoś przedstawi super argumenty i zamontuje za baaaaaaaaaaaaaaaaardzo niską cenę co jest niemożliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goszka 29.03.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Trzeba to jeszcze zweryfikować. Na pewno firmy próbuja naciagnąć klientów. Ja jestem generalnie piecuch i szkoda, żeby tyle powietrza uciekło w przestrzeń no i przekonuje mnie to że latem went. działa jak klima, w domku chłodno i sucho. Podobno odzysk ciepła jest na tyle duży, że można iść w ogrzewania elektryczne. W naszym wypadku (duża odległość do gazu) może to być rozwiązanie. Jak dostaniemy kolejne oferty dam znać. Nasi znajomi od paru lat użtkują dom z went. mech + reku. + elektryka a rachunki za rok nie przekroczyły nigdy 3 tys. dom ma 300 m. Pod koniec listopada temp. u nich nie spadła poniże 23 stopni a ogrzewania jeszcze nie załączyli wogóle!! Więc chyba jednak to działa pod warunkiem, że jest rzetelnie wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goszka 29.03.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Dzienne zużycie energi do pracy reku to nie więcej niż 100watowa żarówka. To nie tak wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 29.03.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 czytam czytam, jeszcze mam szansę na zmianę planów , do reku też używa się grzałek o ile mi wiadomo , ja ma przy działce gaz, też inaczej patrzę, ale zobaczymy zobaczymy czytam i czytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts