Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ależ Wy macie fajnie. Dłubiecie już na swoich działeczkach, mury do góry, a ja ciągle zastanawiam się gdzie szukać działki. Z jednej strony - chciałbym lasek i spokój, z drugiej strony, żeby była asfalt i sąsiedzi, z trzeciej strony i z czwartej i z piątej. Nie mogę się przełamać, żeby postawić kropkę nad i.

Mieszkam w nowym mieszkaniu na Tarchminie od roku (drugie mieszkanie z kolei) i już nie mogę wytrzymać aby czegoś dalej nie projektować i zmieniać.

Jakby ktoś tak wziął za ręke i powiedział - stary swietna działka i nawet nie droga. A tak bez przyzwyczajenia się do mysli, że już mam tą glebę i mogę wyobrażenia o budowie, kształcie domu, lokalizacji itp. już kształtować, nic nie zrobię.

Agencje nieruchomości robią łaskę, że muszą coś odpowiedzieć. U nich - czuję się jak w komisie samochodowym, gdzie już od progu czuję się jak frajer, którego i tak oskubią i tak.

Po wielu miesiącach myślenia o działce, wiem, że b. ważna jest dla mnie spokojna okolica, z najwyżej 50-80 m drogi gruntowej, dojazdowej, gaz, woda, i wybudowane jakieś domki w sąsiedztwie. Ze względu na dojazd do pracy zależy mi na tym, aby nie było do centrum dalej niż 15 km. I żeby przez działkę nie przebiegała linia średniego napięcia. Tyle negatywnych doświadczeń do tej pory, a ja nadal z uporem maniaka terroryzuję sam siebie aby zrealizować plany budowy domu. Nie jestem związany rodzinnie z jakąś konkretną okolicą co niestety nie ułatwia podjęcia decyzji o zapuszczeniu korzeni.

Może ktoś podpowie co w takiej sytuacji najlepiej zrobić?

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pasjonat, witaj sąsiedzie :lol: :lol: ja z Nowodworów 8) .

hm chyba nikt nie jest w stanie jednoznacznie pomóc Tobie, każdy stawia na co innego, ja np na media, komunikację, otoczenie jednorodzinne no i rozsądne kilometry do pracy i szkoły. Z praktyki to należy wsiąść na rower i pokrecić się troszkę, są ogłoszenia w dziwnych miejscach ( z samochodu tego nie widać), czasami zaczepić miejscowego - niesłychana pomoc, no i na rowerze szybciej zobaczysz to co byś chciał widzieć i wjedziesz tam gdzie nigdy byś się nie zapuścił samochodem. Jak byś chciał troszkę informacji o działkach w rejonie modlińskiej mogę ci dać.

No a z mojego podwórka chyba troszkę gminę (panią K) nacisnąłem, o dziwo (fajnie się pisze i brzmi :lol: ) dzwoniła do mnie po 2 dniach od złożenia podania o podział iiiiiiiiiiiiiiiiiii ................. w piątek dostałem wiadomośc że jest DECYZJA do odbioru , czyli w 1 (jeden) tydzień od złożenia podania :o :o :o czyli od piątku do piątku, jednak da się coś zrobić szybko jeżeli poprzednia moja prośba leżała 3 miesiące :( :(.

Chyba teraz nie powinienem tego komentować :lol: :lol: :lol:

Eugeniusz,

dzieki za ciepłe słowa.

Moje oczekiwania w stosunku do działki są dokładnie takie same. Media, otoczenie domków i km. Ważna jest też droga dojazdowa do samej posesji. Nie mam zamiaru niszczyć samochodu w porannych i wieczornych wyscigach off-road.

będę wdzięczny za wsparcie przy modlińskiej.

Może ktoś podpowie co w takiej sytuacji najlepiej zrobić?

Ja jeżdziłem jakieś 1,5 do 2 lat b. intensywnie i szukałem. Z mojego doświadczenie wynika, że agencje nie miały nic ciekawego jak dla mnie do wyboru. Szukaliśmy bezpośrednio i udało się. Wychodzi taniej niż poprzez agencje, a agencja i tak tylko kojarzy strony i de facto nic więcej nie robi. Dla mnie było ważne czy blisko są media i czy jest miejscowy plan zag. przestrzennego. Metr od mojej działki jest średnie napięcie. Mnie to nie przeszkadza, a myszy i tak są :-)

A trzy lata temu kupowałem działkę w szczerym polu (wyszło znacznie taniej niż przy asfaltówce), teraz jest prąd, gaz i woda będzie w przyszłym roku, ludzie się budują i jest prawdziwa cywilizacja, droga już utwardzona.

Koleżanki, Koledzy

a propos wyboru działki mnie udało się właśnie znaleźć

działkę oceniam w skali od 1 - 10 na 8

byłoby 10 gdyby nie drzewa

działka jest leśna i miejscami gęsto zalesiona

czy ktoś wojował z urzedem i ochrona środowiska w sprawie usuwania albo przynoszenia drzew - to są dorodne sosny szkoda byłoby ich wyciąć nawet gdyby dzielcnica dała pozwolenie, myślę źe na forum znajdzie się ktos komu takie drzewka po kosztach mogłyby się przydać

pytam o doświadczenia w wycince (strona prawna wyłącznie)

Broncio witaj :):), było małe spotkano zwiedzaliśmy budowy i działki, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy się znowu spotkali :lol: :lol: .

71kkk - tutaj nikt nie pomoże, sam musisz byc przekonany, chociaż niektórzy mówią że to przychodzi z czasem i jest wtedy mocniejsze :wink: :wink:

Koleżanki, Koledzy

a propos wyboru działki mnie udało się właśnie znaleźć

działkę oceniam w skali od 1 - 10 na 8

byłoby 10 gdyby nie drzewa

działka jest leśna i miejscami gęsto zalesiona

czy ktoś wojował z urzedem i ochrona środowiska w sprawie usuwania albo przynoszenia drzew - to są dorodne sosny szkoda byłoby ich wyciąć nawet gdyby dzielcnica dała pozwolenie, myślę źe na forum znajdzie się ktos komu takie drzewka po kosztach mogłyby się przydać

pytam o doświadczenia w wycince (strona prawna wyłącznie)

trzeba uzyskać zezwolenie na wycinkę

szczegóły: ustawa o ochronie przyrody art.83 i dalsze

+ obwieszczebue w spr. stawek opłat za usun. drzew i krzewów na 2006r

(wyszukiwarka: http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html)

os. fizyczne są zwolnione z opłat (art.86);

jeśli te drzewa są "duże" to mogą być problemy z przyjęciem się po przesadzeniu

a i koszty wynajęcia przesadzarki są olbrzymie...

Witajcie po świętach, chyba wszyscy ruszyli z pracami i nie mają czasu na forum, ale trzymam za was kciuki, a sam dalej brnę w kupowaniu, jaka to przyjemniośc kupować i kupować i nic nie kupić :evil: :evil: :evil: .

jednak idę do przodu 8) 8) , w przyszłym tygodniu geodeta wchodzi na działkę :lol: :lol: