Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziękuję za gratulacje! :D

Renatka&Petronek, z tym startem, to jeszcze pieśń przyszłości, bo papierów nawet nie zaczęliśmy załatwiać :(

Na początek musimy odrolnić i pokompletować papierzyska i zezwolenia, żeby złożyć o PnB. I przekopuję forum wzdłuż i wszerz, ale kurcze cały czas nie wiem od czego zacząć i co dokładnie mam zgromadzić, żeby potem szybko poszło...

W każdym razie i tak pierwszy musi być PROJEKT a z tym niestety... kanał :cry:

Kze dzięki za zaproszenie :D

Dziś jedziemy oglądać dom naszych znajomych przy Ostródzkiej i jeśli by była taka możliwość Twój obejrzelibyśmy chętnie jutro (tzn. w piątek)...

Oczywiście, jeżeli to nie byłby za wielki kłopot, bo pisałeś, że masz architekta...

W każdym razie zajęlibyśmy Ci/Wam :wink: nie więcej niż pół godzinki...

Daj znać, czy to akceptowalny termin, jak nie będziemy myśleć o kolejnym :lol:

Jacek69 poczytałam sobie Twój dziennik budowy wraz z komentzrzami i oczywiście obejrzałam zdjęcia... imponujące! :D

Czy to czasem nie jest przeprojektowany lekko APS 119?

Jacku, czy Twój Dom(ek) :wink: również moglibyśmy zobaczyć...?

No kurcze, wpraszamy się jak nie przymierzając prosiaki :oops: , ale bardzo nam zalerzy na obejrzeniu podobnych naszym wyobrażeniom inwestycji... Oczywiście musu nie ma :D jak nie masz za bardzo czasu - ja się nie obrażę 8) Może przy innej okazji...

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jacek69 poczytałam sobie Twój dziennik budowy wraz z komentzrzami i oczywiście obejrzałam zdjęcia... imponujące! :D

Czy to czasem nie jest przeprojektowany lekko APS 119?

Jacku, czy Twój Dom(ek) :wink: również moglibyśmy zobaczyć...?

No kurcze, wpraszamy się jak nie przymierzając prosiaki :oops: , ale bardzo nam zalerzy na obejrzeniu podobnych naszym wyobrażeniom inwestycji... Oczywiście musu nie ma :D jak nie masz za bardzo czasu - ja się nie obrażę 8) Może przy innej okazji...

Projekt jest trochę oparty na Zośce z pracowni Arex z Warszawy - choć jak się dobrze przyjrzeć to chyba tylko wstępna koncepcja jest podobna - im dalej w las tym więcej różnic.

Co do odwiedzenia naszej budowy - Zapraszam serdecznie.

Ja na budowie bywam rzadko (praca, praca, praca) zwykle po 18.

Ale to nie musi Wam szczególnie przeszkadzać - na budowie zwykle ktoś jest - powołajcie się na mnie i obejrzyjcie sobie dom. Jeśli chcecie jednak ze mną - odezwijcie się (komorke wysylam na priva) - jakoś się umówimy.

pzdr

J

Witam wszystkich

Mam na imię Marcin i mieszkam obecnie w bloczku na os. "Lewandów" przy Głębockiej. Na razie z żonką, a za 2 miesiące z nowonarodzonym synkiem :-) Żona jest architektem, ja prowadzę firemkę komputerową

Oto my na obecnych "włościach" :-D

http://mmgsoft.gothic.pl/ogrodek/thumbs/100_3273.jpghttp://mmgsoft.gothic.pl/ogrodek/thumbs/100_3274.jpg

Wybraliśmy Białołękę, bo lepszych miejsc w Warszawie nie ma! :lol: Zapadła decyzja, że będziemy się tu budować.

Obecnie stoimy na poszukiwaniach działki. Od miesięcy regularnie penetruję okolicę samochodem rowerem oraz nogami w poszukiwaniu "tej wymarzonej", cierpliwie molestując wszystkich napotkanych autochtonów

Poszukujemy działki ok 1500m2 z wjazdem od północy i z widokiem na zielone

Mamy coś na oku, ale im bliżej podisania umowy tym więcej wątpliwości

Jeśli możecie, napiszcie, jak wy szukaliście swoich działek, ile czasu wam to zajęło i jakie stosowaliście techniki zaczepne. Podstawowy problem jest taki, że jak okiem sięgnąć działki są rolne, wąskie i olbrzymie

Czy cena 120zł/metr za działkę nie odrolnioną na obszarze bez planu miejscowego (Olesin), ale w rejonie oddziaływania "zasady dobrego sąsiedztwa" jest odpowiednia? Sądziłem, że działki rolne powinny być wielokrotnie tańsze od budowlanych... Czy wy płaciliście podobne stawki?

A może jesteście w stanie podrzucić nam jakieś namiary na ciekawe działki w waszym sąsiedztwie... ?

Pozdrawiam i serdeczne dzięki za odpowiedź!!

Witam wszystkich

Mam na imię Marcin i mieszkam obecnie w bloczku na os. "Lewandów" przy Głębockiej. Na razie z żonką, a za 2 miesiące z nowonarodzonym synkiem :-) Żona jest architektem, ja prowadzę firemkę komputerową

Oto my na obecnych "włościach" :-D

http://mmgsoft.gothic.pl/ogrodek/thumbs/100_3273.jpghttp://mmgsoft.gothic.pl/ogrodek/thumbs/100_3274.jpg

Wybraliśmy Białołękę, bo lepszych miejsc w Warszawie nie ma! :lol: Zapadła decyzja, że będziemy się tu budować.

Obecnie stoimy na poszukiwaniach działki. Od miesięcy regularnie penetruję okolicę samochodem rowerem oraz nogami w poszukiwaniu "tej wymarzonej", cierpliwie molestując wszystkich napotkanych autochtonów

Poszukujemy działki ok 1500m2 z wjazdem od północy i z widokiem na zielone

Mamy coś na oku, ale im bliżej podisania umowy tym więcej wątpliwości

Jeśli możecie, napiszcie, jak wy szukaliście swoich działek, ile czasu wam to zajęło i jakie stosowaliście techniki zaczepne. Podstawowy problem jest taki, że jak okiem sięgnąć działki są rolne, wąskie i olbrzymie

Czy cena 120zł/metr za działkę nie odrolnioną na obszarze bez planu miejscowego (Olesin), ale w rejonie oddziaływania "zasady dobrego sąsiedztwa" jest odpowiednia? Sądziłem, że działki rolne powinny być wielokrotnie tańsze od budowlanych... Czy wy płaciliście podobne stawki?

A może jesteście w stanie podrzucić nam jakieś namiary na ciekawe działki w waszym sąsiedztwie... ?

Pozdrawiam i serdeczne dzięki za odpowiedź!!

Witaj Marcin! Miło przywitać kolejnego członka naszej Grupy.

Ponieważ trochę wstepu już dałeś podaj jeszcze PIN do konta i będziemy już zaznajomieni....

CO do działki - prawie wszystkie działki na Białołęce są rolne i mówiąc szczerze cena nie jest od tego uzależniona, szczególnie w tzw. dobrych rejonach. Co do ceny to jest ona wprost proporcjonalna do:

- odległości od głównych dróg

- dostepności do mediów

- itd, itd.

Jeśli Wasza działka ma media i niezłe połączenie drogowe to 120/metr2 chyba nie jest ceną złą.

Jak szukaliśmy?

też jeździliśmy po działkach, pytaliśmy ludzi ale również szukaliśmy w internecie, czyli w ofertach agencji..... zresztą na agencji się skończyło.

Mówiąc szczerze coraz ciężej znaleść fajną działkę na Białołęce .... wystarczy popatrzeć ile się buduje .... a za rok będzie jeszcze trudniej ....

pzdr

Jacek

Hej!

właśnie jesteśmy po bardzo miłym spotkaniu z naszymi przyszłymi sąsiadami przez siatkę :D . Posiedzieliśmy sobie w knajpce przy piwku i powprowadzali nas trochę w kolejność załatwiania papierologii. Dowiedzieliśmy się np., że musimy złożyć wniosek o odrolnienie ziemi, której nie trzeba odralniać :o No niestety, gmina tego wymaga... :evil:

Jedną z pierwszych osób, z którymi będziemy musieli nawiązać bliższy kontakt jest geodeta. I teraz pytanie: ponieważ nowi znajomi nie polecają nam swojego (bardzo opieszały w działaniach i w ogóle nie teges :wink: ) - czy ktoś z Was dysponuje namiarem na dobrego (fachowego), szybkiego i jeszcze najlepiej niedrogiego geodetę?

Będę wdzięczna za pomoc!

Chciałabym też bardzo podziękować za zaproszenia obejrzenia domów, na pewno skorzystamy w najbliższym czasie. Oczywiście wcześniej się umówimy.

Pozdrawiam.

Hej!

właśnie jesteśmy po bardzo miłym spotkaniu z naszymi przyszłymi sąsiadami przez siatkę :D . Posiedzieliśmy sobie w knajpce przy piwku i powprowadzali nas trochę w kolejność załatwiania papierologii. Dowiedzieliśmy się np., że musimy złożyć wniosek o odrolnienie ziemi, której nie trzeba odralniać :o No niestety, gmina tego wymaga... :evil:

Jedną z pierwszych osób, z którymi będziemy musieli nawiązać bliższy kontakt jest geodeta. I teraz pytanie: ponieważ nowi znajomi nie polecają nam swojego (bardzo opieszały w działaniach i w ogóle nie teges :wink: ) - czy ktoś z Was dysponuje namiarem na dobrego (fachowego), szybkiego i jeszcze najlepiej niedrogiego geodetę?

Będę wdzięczna za pomoc!

witam i gratuluje decyzji

namiar na geo przesłąłem na priv

a w urzędach to jeszcze kilka innych absurdów spotkacie...

Powodzenia

Pytanko do tych, co zaczęli. Jak robicie z VAT-em?? Do stanu surowego otwartego ekipy zazwyczaj nie są watowcami, dlatego materiał niestety kupuje się z VAT-em i potem w US rozlicza - tak to mi wychodzi z obserwacji czy też jestem w błędzie i są jakieś "ominięcia" VAT??

Dzięki z góry za odp.

witamy sąsiadów za miedzy

kasiu i damianieR. :lol:

właśnie po raz kolejny przeczytaliśmy wasz Dz.B no i jesteśmy pełni podziwu jak wasz piekny domek nabiera barw i charakteru TAK TRZYMAĆ.

KZE twoje postępy w budowie też są imponujące :lol: :lol:

strasznie wam zazdrościmy tej radości ze stawianie swego CUDU :wink:

{jeśli by można to z chęcią byśmy wpadli i podpatrzyli pomysły w następnym tygodniu}

POZDRO........ :wink: :wink: :wink:

Witam wszystkich po długiej nieobecnoœci. Ziemię kupiłem więc teraz się będę bardziej udzielał :).

Marcinie - ja swojej działki długo nie szukałem (pewnie to Ÿle :) ale niestety taki juz jestem). Na poczštku przeglšdałem tylko oferty internetowe ale zawsze okazywało się ze działki długo wiszšce na necie majš jakiœ fleler. Dostałem od Willego namiary na agencję przez którš kupił on ziemię i pokazali mi parę lokalizacji z której zdecydowałem się na jednš - przy ulicy mochtyńskiej - nowoprojektowana droga będzie równoległa do ulicy aroniowej. Zapłaciłem 160 PLN/ m2 plus 15000 za wszystkie media i utwardzenie drogi dojazdowej (podobna operacja została dokonana przez tš agecnje przy ostródzkiej 89 - tam gdzie kupił działkę willi). Przekonały mnie głownie dwie rzeczy: działka jest w kompleksie ok. 40 działek z nowego podziału więc wyobrażam sobie ze za kilka - kilkanaœcie lat będzie piękne osiedle w nowej zabudowie. Druga to bliskoœć szkoły podstawowej - fajnej i kameralnej i tylko dwa przystanki autobusowe od działki. Z ważnych porad to na pewno przeœledŸ gdzie w okolicy olesina będzie przechodzić trasa dojazdowa do mostu północnego.

Wg mnie twoja cena (120 PLN) jest bardzo dobra - wręcz jak dla mnie podejrzanie niska. Wynika ze sporo przepłaciłem :(. Ale działka jeszcze mi się podoba - pozdrawiam...

nowoprojektowana droga będzie równoległa do ulicy aroniowej. Zapłaciłem 160 PLN/ m2 plus 15000 za wszystkie media i utwardzenie drogi dojazdowej (podobna operacja została dokonana przez tš agecnje przy ostródzkiej 89 - tam gdzie kupił działkę willi). Przekonały mnie głownie dwie rzeczy: działka jest w kompleksie ok. 40 działek z nowego podziału więc wyobrażam sobie ze za kilka - kilkana�cie lat będzie piękne osiedle w nowej zabudowie. Druga to blisko�ć szkoły podstawowej - fajnej i kameralnej i tylko dwa przystanki autobusowe od działki. Z ważnych porad to na pewno prze�led� gdzie w okolicy olesina będzie przechodzić trasa dojazdowa do mostu północnego.

Wg mnie twoja cena (120 PLN) jest bardzo dobra - wręcz jak dla mnie podejrzanie niska. Wynika ze sporo przepłaciłem :(. Ale działka jeszcze mi się podoba - pozdrawiam...

160 zł w twoim miejscu to dobra cena, bo to super lokalizacja i ma plan miejscowy. My w tej chwili bardzo poważnie rozważamy ofertę bardzo blisko ciebie za 185zł/m2. Wczoraj policzyłem, że przyrównana do kosztu całej inwestycji różnica w cenie działek to raptem 11%, a ta za 120 jest jednak wyraźnie dalej i gorzej położona od tamtej za 185 (chociaż wciąż nieźle) Tak sobie uzasadniłem kupno cholernie drogiej działki zamiast okazyjnie taniej :-) Jakby ktoś miał podobny problem, to polecam ten tok rozumowania :lol:

witamy sąsiadów za miedzy

kasiu i damianieR. :lol:

właśnie po raz kolejny przeczytaliśmy wasz Dz.B no i jesteśmy pełni podziwu jak wasz piekny domek nabiera barw i charakteru TAK TRZYMAĆ.

{jeśli by można to z chęcią byśmy wpadli i podpatrzyli pomysły w następnym tygodniu}

Paweł i Renia, dziekujemy bardzo :oops:

Ostanio troche nam brakuje czasu, no i właœnie zostały pozaklejane wszystkie podłogi (tak dla ochrony, przed rysowaniem, zaklilismy je tekturami).

Ale serdecznie zpraszamy za 2-3 tygodnie - wtedy bedzie już ładnie i czysto (mam nadzieje) no i podłogi juz bedzie widac i kolory œcian też, Będš juz meble kuchenne- bedzie więcej do oglšdania :wink: :wink:

Serdecznie pozdrawiam :D :wink: ,

KasiaR

Dzięki. Odpukać udaje się iść do przodu. Tylko kasy coraz mniej... :(

A jeśli chcecie przyjść to zapraszam!!! 8) jestem otwarty co do terminu spotkania. Jesli w tygodniu to proponuje po 18.00..

Ja swojej działki szukałem ok. pół roku. Liczyłem że kupię cos za ok.100tys. Oczywiście przeliczyłem się i w efekcie kupiłem za ok.120tys. Nie sądziłem, że ziemia jest taka droga. Teraz bym juz nie kupił, bo.. nie byłoby mnie stać. Ja kupowałem po 182, a teraz w moijej okolicy chodzą po ok. ..300pln mkw.. :o A jak kupowałem to był to kawałek łączki...

Hej,

Szukanie działki jest potwornie wyczerpujące i niestety frustrujące. My szukaliśmy na Białołęce od maja, a zdecydowaliśmy się na naszą działkę w październiku. Byliśmy na Białołęce niezliczoną ilość razy jeżdżąc wielokrotnie tymi samymi ulicami.

Z własnych doświadczeń uważam, że z pośrednikami nie szuka się najlepiej. Często znają oferty bo znaleźli je podobnie jak i sam Klient mógłby znaleźć (tabliczki wiszą). Często również są niedoinformowani i np. pokazują Ci działkę w niewłaściwym miejscu, do tego jest ona już sprzedana, a ta obok niby sprzedana tak naprawdę jest w sprzedaży.

Nasza metoda na poszukiwania była taka, że wybieraliśmy sobie wymarzoną ulicę i szliśmy nią od początku do końca i dzwoniliśmy do każdego domu z pytaniem, czy ludzie nie wiedzą o sprzedawanych działkach. W ten sposób znaleźliśmy właściciela naszej działki.

pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań!

Asia_w