Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kze napisał:
220 mkw pow użytkowej to sporo...

Zauważyłem ostatnio że buduje sie coraz więcej dużych domów. Czyżby wzrosła zasobność portfela przeciętnego Polaka?

Jeszcze nie znam osoby, która budując zamknęłaby sie w kwocie wyliczonej przed budową. My znacznie przekroczyliśmy budżet :( .

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

renatata napisał:
witam Wszystkich! Przesyłam projekt domu, który zamierzam wybudować niedaleko Ruskowego Brodu http://www.archipelag.pl/projekt.php?pid=54&KatID=3030300&CanBack=1 lukarny będą trochę inne i będzie troszkę zmian:) no i cóż dodam jeszcze, że domek miał być mniejszy :) czasami mam przestoje przez ograniczony dostęp do komp. pzdr

Witam!! :D :D O jak fajnie,że nasza grupa sie powieksza :wink:

Domek bardzo ładny.

Pozdrawiam serdecznie,

KasiaR :wink:

Broncio napisał:
  kze napisał:

Zauważyłem ostatnio że buduje sie coraz więcej dużych domów. Czyżby wzrosła zasobność portfela przeciętnego Polaka?

Jeszcze nie znam osoby, która budując zamknęłaby sie w kwocie wyliczonej przed budową. My znacznie przekroczyliśmy budżet :( .

Tu nie zawsze chodzi o zasobnoœc portfela. Niestety czasami sie tego nie przemysli :evil: - tak ja my to zrobilismy :x . Nie liczylismy poddasza - "nobo sie wykończy w przyszłoœci... A na dole mamy to co nam potrzeba (150m2= 2 sypialnie, salon, jadalnia, kuchnia, wc, łazienka, pom. gospodarcze) .." A tu nie prawda wiekszoœc rzeczy i tak trzeba zrobic na górze :( .

No i mamy wielki dom(za duży dom 300m2) :o :( :o

Jak narazie wykonczylismy parter (prawie :wink: ), na podaszu bedzie zrobione tylko docieplenie w tym roku- tynki i wylewki, hydraulika i elektryka juz sš.

Tak to czsami bywa.

Pozdrawiam serdecznie,

Broncio napisał:
  kze napisał:

No ponoć takie są tendencja... I za jakiś czas okaże się, że moje 170-180mkw to minimalna wielkośc domu... :lol:

A poważnie takie badania robiono w USA i tam średni metraż domu zwrósł. Wielkość samochodów kolejnej wersji na kolejna rośnie...

Mi na razie wygląda, że 10% przekroczę, a ile wyjdzie na koniec? Oby tylko było co wydawać... :wink:

renatata napisał:
dzieki Kasia myslę cały czas o oknach czy przypadkiem nie powiększyć aby salon nie byl za ciemny zakładając, że powstanie taras zadaszony

Ja jedno okno zmieniłem na okno balkonowe. Rzeczywiscie dało to więcej światło i salon .. zrobił się jakiś większy.. :roll:

może i zgrzesze, ale...Prawda jest taka,że to tak brzmi, 200m to dużo, ale ostatnio byłam u znajomych mają mieszkanie 120 m i nie widać, że jest to aż tyle metrów. Więc jak się myśli o domku to tym bardziej... Wiem, wiem koszty ale nie trzeba przecież wykańczać wszystkiego w jednym czasie.

renatata napisał:
może i zgrzesze, ale...Prawda jest taka,że to tak brzmi, 200m to dużo, ale ostatnio byłam u znajomych mają mieszkanie 120 m i nie widać, że jest to aż tyle metrów. Więc jak się myśli o domku to tym bardziej... Wiem, wiem koszty ale nie trzeba przecież wykańczać wszystkiego w jednym czasie.

No my tak zrobilismy , wykńczony jest parter , poddasze wolno, bo wolno, ale tez wykańczane :wink:

kasiaR napisał:
  renatata napisał:
dzieki Kasia myslę cały czas o oknach czy przypadkiem nie powiększyć aby salon nie byl za ciemny zakładając, że powstanie taras zadaszony

A jakie majš wymiary te okna (w salonie)i która strona œwiata bedzie ??

To oczywiœcie rzecz gustu. My lubimy duże okna.

W salonie sš dwa okna:

1). 4,00(szer) x 2,30(wys) okno z systemem przesuwania , okno dzielone na 3 częœci.

2). 2,10(szer) x 2,30 (wys) witryna

Jesteœmy bardzo zadowoleni, dajš dużo œwiatła. Tu zdjęcie:

http://images3.fotosik.pl/89/7b5c4d727f0e2488med.jpg

Nie wiem jakie sš wymiary Twoich okien, ale jeżeli lubisz doœwitlone , jasne wnętrza , to oczywiœcie zmień okna na większe.

Pozdrawiam,

mam to szczęście,że od pn będzie wjazd a od płd salon, taras od płd-wsch, a okno od jadalni od wsch. Co do wielkości to tak jak na projekcie takie podwójne balkonowe od płd, na taras też balkonowe, a od wsch takie małe podwójne. Nie mam jeszcze projektu w ręku więc operuje tylko tym co jest w internecie

renatata napisał:
kasia jeśli sama projektowałaś wnętra to jestem pod wrażeniem :D .

Kze masz racje prawda jest taka jeśli masz dzieci to nie jest to dużo, jeśli jest się we dwoje to fakt może być dużo (200m)

Sama, sama z pomocš mojego Meżusia

:wink:

wiecej zdjęc jest tu, jeœli masz ochotę zerknšć oczywiscie:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=53078&start=120

Pozdrawiam serdecznie,

KasiaR

Broncio napisał:
kasiaR właśnie przeglądałem zdjęcia Waszego domku. Rewelacyjnie macie wszystko zrobione. Bardzo mi sie podoba :) .

Dzięki Broncio i dzięki KZE :oops: :wink:

Staramy sie nadal dopieszczac nasz domek. Ten weekned zapowieda sie twórczo dla mnie. Wymysliłam coć i teraz musze (chcę) to zrobić :lol: :lol:

Pozdrawiam,

KasiaR

O widze, ze znowy rozgorzała dyskusja o wielkości domu....

Renataa! Domek super...i duzy...Ale to tylko w mojej ocenie - my mamy 200 z kawałkiem powierzchni całkowitej i pisałam ostatnio, że jestem zmartwiona tym faktem (chodzi i koszty budowy i o późniejszą eksploatacje), ale powoli się uspokajam.

Kasiu, Nie wiedziałam, ze macie az 300m2!

Ale trudno dyskutować tak na prawde o powierzchni (podobnie chyba jak o gustach), bo przecież zależy to od indywidualnych potrzeb i zasobności portfela :wink: !!! :lol: :lol: :lol:

Jeśli chodzi o duże okna to faktycznie super sprawa :lol:

Ja także lubie doświetlony dom. Teraz mieszkamy w mieszkanku, w którym okna wychodzą tylko na jedna strone i to północna! Musze przyznać, ze w te ostatnie upały bylo tu nawet miło, ale jakbym miała to oceniać na przestrzeni całego roku - to mamy bardzo ciemne mieszkanie - dlatego tak ważne było dla nas przy wyborze projektu usytuowanie domu, pod kątem stron swiata. I ten taras tez usytuowalismy na południowym wschodzie...