Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Dawno tu nie byłem... :( Niestety obowiązki w nowej pracy są taki, że nie mam czasu na net.. :-? :roll: No, ale sam tego chciałem, a poza tym musze w końcu na ten dom zarobić, nie? :wink:

KZE!

Czy zauważyłeś, że Twoje Dziecko = Grupa Tarchomin-Białołęka przerosła już swoją Matkę = grupę warszawską ?

Gratulacje dla WSZYSTKIECH z T-B :lol:

J

Hej!

Gratlulacje!!! :p

od razu widac ze sie tu BUDUJE :lol: :wink:

pozdr

Chciałbym również zauważyć, że nasz kolega Wiluś Trzęsikielnia (de domo: Willie) właśnie wstąpił w progi ELIT ....

No, no .... tak trzymać ...

gratulki

J

Dziekulki :wink: :lol:

prosze jak to leci - ledwo co 2 lata na forum

i JUZ :p

pozdr :wink:

Willie ja też, ja też :lol: :wink: :lol: :lol:

Tobie tez, Tobie tez :wink: :p :lol:

Przyłączam się do gratulacji dla wszystkich członków naszej grupy.. 8)

W sumie nie zauwazyłem, ale ponieważ lubię tworzyć coś własnego i konkurować z innymi (np. na polu piłki) bardzo się cieszę, że wyprzedziliśmy grupę matkę.. :lol:

UCZEŃ przerósł MISTRZA... 8)

Witać, gdzie przeniosła się młodzież... :lol:

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj mariang! Gratulacje dla kze z okazji "wyrośniętego dziecka" :D

Mam pewien temat, może nieco "pachnący", ale chodzi o to własnie by potem nie było przykrego zapachu i innych tego rodzaju klopotow.

Buduje domek podpiwniczony. W piwnicy mam zaplanowaną małą kuchnię i toaletę - co nie podlega dyskusji.

:o Moje pytania do doświadczonych i użytkujących rózne tego typu rozwiązania: jak najlepiej zrealizować odprowadzenie z piwnicy? 1. Czy osadzić szambo ponizej poziomu parteru a z piwnicy pompować specjalną pompką? 2. Dodac drugi niższy zbiornik szamba specjalanie dla piwnicy? 3. Inne pomysły? Jesli 1 to gdzie umiescic pomkę? Na podlodze piwnicy? Poniżej poziomu podłogi? Czy to urządzenie hałasuje? Jakie pompki polecacie?

Chetnie wymienie szczegółowe uwagi na mail albo GG.

z góry dziekuję za pomoc.

Jesli gdzies na forum znajdują sie odpowiedzi na moje pytania to prosze o skierowanie mnie tam. Szukałem sporo ale niczego nie znalazłem... :oops:

No, to i u nas się wreszcie coś ruszyło!

Nagle, znienacka i całkowicie nieoczekiwanie, po upływie zaledwie 1,5 (słownie: PÓŁTORA) mieiąca od złożenia dokumentów w naszym kochanym Urzędzie Dzielnicy (czy jak go tam obecnie zwą) otrzymaliśmy Pozwolenie na Budowę! :roll:

Było to dla nas całkowitą niespodzianką, bo uprzedzeni przez sąsiadów "zza płotu" (przyszłego :wink: ) spodziewaliśmy się problemów co najmniej podobnych, jak oni mieli - albo i większych...

Sąsiedzi swoje PnB dostali po 3 mies, dokumenty musiały przejść przez konserwatora zabytków, mieli kłopoty z kominkiemi takie tam.

Zdziwienie nasze więc było bezbrzeżne, ale i radość szczera i ogromna :lol: :lol: :wink:

Aż tu nagle, spoza trwającego cały czas zdziwienia, zaczął wyglądać diabełek mówiący, żebyśmy zaczęli budowę jeszcze w tym roku.

Wcześniej takiej opcji nie braliśmy pod uwagę, spodziewaliśmy się dokumentów dopiero koło grudnia - stycznia. No, ale w tej sytuacji...wracają pierwotne marzenia (jeszcze sprzed złożenia o PnB) o wykonaniu w tym roku stany "zero". Coby, jak to Zygul napisał - "ułożyło sie przez zimę.

Zresztą ekipę mamy już zgodzoną od marca, więc nie musieli by w razie czego czekać, aż ziemia odtaje po mrozach, tylko mogli by się od razy za robotę brać.

I kurka, trochę strach, jak z tą pogodą będzie. Niby fundamenty wylać - to tylko jakieś 3-4 dni potrzeba (poprawcie mnie, jeśli się mylę), ale i PnB musi się jeszcze uprawomocnić i na Bagateli trza zgłosić rozpoczęcie budowy i ..... Kierownika Budowy brak :cry:

Jak by ktoś z Was miał namiary na solidnego - proszę o info.

Acha i hydraulika też nam potrzeba (jak by ktoś dysponował zbędnym namiarkiem).

I trzymajcie za nas kciuki, może się uda zacząć jeszcze w tym roku...?

Kiełek - gratulacje! No to prawdziwe życie się zaczyna :) Mam dwójkę urwisów i powiem Ci że nie pozwalają się nudzić :) ...

Akuka - gratulacje!

>Acha i jeszcze zapomniałam o garażu - też będę wdzięczna za >podpowiedź, gdzie można nie za drogo nabyć.

Ale to garaże gdzieś tak sprzedają z półki? :D Przepraszam, to taki poranny żart - chyba chodziło Ci o bramę garażową.

Akuka - gratulacje!

Ale to garaże gdzieś tak sprzedają z półki? :D Przepraszam, to taki poranny żart - chyba chodziło Ci o bramę garażową.

:lol: :p poranny żart jak najbardziej wskazany :wink:

Jednak moje pytanie jest całkiem na poważnie - interesuje mnie garaż blaszany/kontener/lub coś podobnego, na mieszkanie dla robotników w czasie budowy. Nie chodzi mi zatem o bramę garażową :wink:

A takie garaże wiem, że można kupić nowe i wtedy z transportem na miejsce, ale są dość drogie. Chyba, że ktoś może wie, gdzie są poniżej 1400 PLN? I to jest właśnie moje pytanie :wink:

Można też odkupić używany, ale wtedy dochodzi koszt przewozu, rozbiórki i złożenia. Jak na razie się nie kalkuluje...

Zygul też Was dopinguję :D Jak dobrze pójdzie - zima zastanie nas na podobnym etapie robót. A gdzie sie budujecie? Jesteście na mapce?

Akuka - gratulacje!

:lol: :p poranny żart jak najbardziej wskazany :wink:

Jednak moje pytanie jest całkiem na poważnie - interesuje mnie garaż blaszany/kontener/lub coś podobnego, na mieszkanie dla robotników w czasie budowy. Nie chodzi mi zatem o bramę garażową :wink:

A takie garaże wiem, że można kupić nowe i wtedy z transportem na miejsce, ale są dość drogie. Chyba, że ktoś może wie, gdzie są poniżej 1400 PLN? I to jest właśnie moje pytanie :wink:

Można też odkupić używany, ale wtedy dochodzi koszt przewozu, rozbiórki i złożenia. Jak na razie się nie kalkuluje...

A jakie są konkretnie ceny nowych? Może Ci się będzie kalkulował nowy w takiej opcji że ja od Ciebie za rok kupię :) powiedzmy w październiku przyszłego roku?

Pozdrawiam