xmxax 28.06.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Witam wszystkich budowlańców!! Mam pytanko do tych bardziej "wykończonych": Ile płaciliście za tynki wewnętrzne?? Proszę o odpowiedzi na różne typy tynków wewnętrznych (począwszy od tradycyjnych cem-wap, gipsowych, tradycyjnych + gładź gipsowa do tynków kwarcowych). Mam ostry dylemat jaki rodzaj tynków zrobić u siebie... (żona optowała za cem-wap + gładź żeby było tak gładziutko , ja natomiast widziałem u kolegi wykonane tynki kwarcowe i bardzo mi się podobały , a co najważniejsze mam możliwość skorzystania z tej samej ekipy w październiku za jakieś 26 zł/m2 z materiałem). Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 28.06.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Witam Wszystkich, Czy może ktoś polecić konkretną i sprawdzoną w boju ekipę do wymurowania ogrodzenia z klinkieru? Wiem, że trwa sezon murarski, ale nadzieję trzeba mieć... czekam na priv i pozdrawiam Wszystkich życząc zdecydowanie mniej opadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejm 29.06.2007 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 xmxax poprosze o namiary na tynkarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornado17 29.06.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Może ktoś ma namiary na projektantów z uprawnieniami elektrycznymi oraz wod-kan? Poproszę bardzo! Projekt gazu i wody robi: Ireneusz Nowak, tel. 0601 28 38 09, stacjonarny: 741-59-03 Mnie robił projekt przyłącza gazowego za 600 zł. Sympatyczna osoba. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornado17 29.06.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Chciałbym się dowiedzieć , jak u was wyglądało postepowanie administracyjne przy wydawaniu pozwolenia na budowę. Kupując działkę zwracałem uwagę, żeby był plan zag. przestrzennego. Sąsiedzi nie są stroną post. admin. w sprawie wydania pozwolenia na budowę gdy jest plan zag. przestrzennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 29.06.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Bo na Białołęce osoba podpisująca (wydająca) pozwolenia na budowę ma "specyficzne" podejście do przepisów prawnych, co jest tajemnicą poliszynela. Urzędnicy przygotowujący decyzje do podpisu (dla w/w osoby) są b. sympatyczni ale nie mogą inaczej postępować, niż chce ich przełożony,.. Ponieważ nie dostałem PNB, musiałem odwoływać się do PINB-u i dlatego tyle to zajęło. Chciałbym się dowiedzieć , jak u was wyglądało postepowanie administracyjne przy wydawaniu pozwolenia na budowę. u mnie na etapie Warunków Zabudowy ( nie ma planu) wszystko przebiegło ok poinformowano sąsiadów dostali pisma czekali na zwrotki i decyzja stała sie decyzja ostateczną. Inaczej było już przy decyzji o pozwoleniu na budowę - okazało sie że stronami w postępowaniu jestem JA i delegatura Naczelnego Architekta dla Białołeki czyli urząd. NIKT z sąsiadów nie wiedział o otrzymanej przeze mnie decyzji nie byli stronami bo rozbrajająco pani stwierdziała że jak sie nie odwołali na etapie WARUNKÓW to spoko!!!! Na moje stwierdzenie że decyzja taka zgodnie z KPA jest nie warta niczego bo na tym etapie również strony powinny być SKUTECZNIE poinformowane uśmiechneła sie i stwierdziała że oni inaczej interpretują. Pragne wszystkich poinformować, ( akurat zajmuję się tym) że akurat tego inaczej interpretować sie nie da!!! Brak uwzględnienie na tym etapie ston jest w 100% błędem i jak sie któremus sąsiadowi zachce uwalić wydaną decyzje o PnB to uwali ją w 100%. Radzę odwiedzić sąsiadów uwzględnionych na etpie Warunków Zabudowy i poprosić ich o oświadczenia o nie zaskarżaniu decyzji a potem ksero i do urzędu. Maciek pani ma rację, zgodnie z prawem możesz tylko oprotestować plan zagospodarowania przestrzennego a potem już po ptokach :), tak samo WZ oprotestować a potem już mogą, chyhba że sąsiedzi ztwierdzą że jest coś niezgodnie z WZ a wtedy tak, Także nie martw się jak wróciły zwrotki do WZ i nikt nie wniósł zażalenia w ciągu 2 tygodni to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris19 29.06.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Napiszcie Please jakie kroki trzeba podjąć aby mieć prąd ze StoenuStoen podał mi namiary na podwykonawcę który ma wykonać przyłącze kablowe do ogrodzeniaCo ja musze wykonać by jak najszybciej podpisać umowę końcową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petr_151 29.06.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Kris - skoro podali Ci namiary na podwykonawce to chyba juz zawarles umowe ze Stenem na podlaczenie budynku do sieci? Czy chodzi ci kiedy bedziesz mogl korzystac z tego pradu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris19 29.06.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Kris - skoro podali Ci namiary na podwykonawce to chyba juz zawarles umowe ze Stenem na podlaczenie budynku do sieci? Czy chodzi ci kiedy bedziesz mogl korzystac z tego pradu ? Dokładnie tak. co musze zrobić aby korzystać z tego pradu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petr_151 29.06.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Kris, patrzac na fotki z Twojej budowy to powiem ze droga jeszcze dluga zeby zaczac z tego pradu korzystac. Praktycznie trzeba miec budynek prawie gotowy , musi byc polozona instalacja elektryczna, zrobione pomiary i miec trzeba protokol z tych pomiarow, kabel laczacy skrzynke w ogrodzeniu do rozdzielni w domu ktory bedzie szedl pod ziemia musi byc zainwetaryzowany na mapie, po wykonaniu i zrobieniu instalacji z reguly przyjezdza inspektor z ul. Oszmianskiej, jesli wszystko jest ok to wtedy dopiero stoen przyjedzie zlozyc licznik i mozna podpisac umowe na dostarczanie energi. Ale w przylaczu docelowym warunkiem jest zeby instalacja byla juz calkowicie zrobiona i zalozony osprzet (gniazdka, wlaczniki) , zrobione musza byc podlogi. Jak mi to montowali tez mialem nadzieje ze nie bede juz korzystal z budowlanej taryfy ale usiadomiono mnie ile trzeba jeszcze zrobic zeby przejsc na docelowe przylacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris19 29.06.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Kris, patrzac na fotki z Twojej budowy to powiem ze droga jeszcze dluga zeby zaczac z tego pradu korzystac. Praktycznie trzeba miec budynek prawie gotowy , musi byc polozona instalacja elektryczna, zrobione pomiary i miec trzeba protokol z tych pomiarow, kabel laczacy skrzynke w ogrodzeniu do rozdzielni w domu ktory bedzie szedl pod ziemia musi byc zainwetaryzowany na mapie, po wykonaniu i zrobieniu instalacji z reguly przyjezdza inspektor z ul. Oszmianskiej, jesli wszystko jest ok to wtedy dopiero stoen przyjedzie zlozyc licznik i mozna podpisac umowe na dostarczanie energi. Ale w przylaczu docelowym warunkiem jest zeby instalacja byla juz calkowicie zrobiona i zalozony osprzet (gniazdka, wlaczniki) , zrobione musza byc podlogi. Jak mi to montowali tez mialem nadzieje ze nie bede juz korzystal z budowlanej taryfy ale usiadomiono mnie ile trzeba jeszcze zrobic zeby przejsc na docelowe przylacze. No ok ale czy na wykonanie mojej części jest potrzebny projekt Czy jak przyjadą zakładać skrzynke w ogrodzeniu to ja juz musze miec gotową cześc do budynku Chodzi mi o ten moment ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petr_151 29.06.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Projekt nie jest potrzebny, przyjedzie firma i postawi Ci dwie skrzynki zlaczone ze soba jedna jest przylaczem a w drugiej bedzie miejsce na licznik i bedzie sobie to spokojnie stalo do czasu az beda wykonane wszystkie czynnosci o ktorych wczesniej pisalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris19 29.06.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Projekt nie jest potrzebny, przyjedzie firma i postawi Ci dwie skrzynki zlaczone ze soba jedna jest przylaczem a w drugiej bedzie miejsce na licznik i bedzie sobie to spokojnie stalo do czasu az beda wykonane wszystkie czynnosci o ktorych wczesniej pisalem. Dzieki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmxax 29.06.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Praktycznie trzeba miec budynek prawie gotowy , musi byc polozona instalacja elektryczna, zrobione pomiary i miec trzeba protokol z tych pomiarow, kabel laczacy skrzynke w ogrodzeniu do rozdzielni w domu ktory bedzie szedl pod ziemia musi byc zainwetaryzowany na mapie, po wykonaniu i zrobieniu instalacji z reguly przyjezdza inspektor z ul. Oszmianskiej, jesli wszystko jest ok to wtedy dopiero stoen przyjedzie zlozyc licznik i mozna podpisac umowe na dostarczanie energi. Ale w przylaczu docelowym warunkiem jest zeby instalacja byla juz calkowicie zrobiona i zalozony osprzet (gniazdka, wlaczniki). Witam kolegów (i koleżanki oczywiście)! Ostatnio mój kolega dowiedział się że wyszło niedawno nowe rozporządzenie Stoenu że warunkiem przełączenia z prądu budowlanego na taryfę tańszą czyli prądu docelowego jest uzyskanie pozwolenia na użytkowanie budynku. Wprawdzie nie sprawdzałem tej informacji, ale przekazywali mojemu koledze ją pracownicy Stoenu przy zakładaniu licznika na prąd budowlany jakiś niecały tydzień temu... Także jeśli jest to prawda to żegnajcie tańsze rachunki za prąd przez najbliższe klika (naście) miesięcy... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 30.06.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Szukam krótkich stempli takich około 160cm kilkanaście sztuk oraz póżniej 250cm większą ilość, jeżeli ktoś ma na zbyciu proszę o wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 30.06.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Praktycznie trzeba miec budynek prawie gotowy , musi byc polozona instalacja elektryczna, zrobione pomiary i miec trzeba protokol z tych pomiarow, kabel laczacy skrzynke w ogrodzeniu do rozdzielni w domu ktory bedzie szedl pod ziemia musi byc zainwetaryzowany na mapie, po wykonaniu i zrobieniu instalacji z reguly przyjezdza inspektor z ul. Oszmianskiej, jesli wszystko jest ok to wtedy dopiero stoen przyjedzie zlozyc licznik i mozna podpisac umowe na dostarczanie energi. Ale w przylaczu docelowym warunkiem jest zeby instalacja byla juz calkowicie zrobiona i zalozony osprzet (gniazdka, wlaczniki). Witam kolegów (i koleżanki oczywiście)! Ostatnio mój kolega dowiedział się że wyszło niedawno nowe rozporządzenie Stoenu że warunkiem przełączenia z prądu budowlanego na taryfę tańszą czyli prądu docelowego jest uzyskanie pozwolenia na użytkowanie budynku. Wprawdzie nie sprawdzałem tej informacji, ale przekazywali mojemu koledze ją pracownicy Stoenu przy zakładaniu licznika na prąd budowlany jakiś niecały tydzień temu... Także jeśli jest to prawda to żegnajcie tańsze rachunki za prąd przez najbliższe klika (naście) miesięcy... Pozdrawiam, To prawda - my już musieliśmy spełnić ten warunek aby zmienić taryfę z budowalnej na normalną ( a było to w marcu) J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzywczyki 30.06.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Witam wszystkich budowlańców!! Mam pytanko do tych bardziej "wykończonych": Ile płaciliście za tynki wewnętrzne?? Proszę o odpowiedzi na różne typy tynków wewnętrznych (począwszy od tradycyjnych cem-wap, gipsowych, tradycyjnych + gładź gipsowa do tynków kwarcowych). Mam ostry dylemat jaki rodzaj tynków zrobić u siebie... (żona optowała za cem-wap + gładź żeby było tak gładziutko , ja natomiast widziałem u kolegi wykonane tynki kwarcowe i bardzo mi się podobały , a co najważniejsze mam możliwość skorzystania z tej samej ekipy w październiku za jakieś 26 zł/m2 z materiałem). Pozdrawiam, Czy możesz podzielić się namiarami na tynki kwarcowe? Kamila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzywczyki 30.06.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Podeślijcie proszę sprawdzone namiary na porządnego i niedrogiego elektryka i kogoś od instalacji wodno- kanalizacyjnej, szlicht Kamila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 01.07.2007 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Podeślijcie proszę sprawdzone namiary na porządnego i niedrogiego elektryka i kogoś od instalacji wodno- kanalizacyjnej, szlicht Kamila\ Poszło na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris19 01.07.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Podeślijcie proszę sprawdzone namiary na porządnego i niedrogiego elektryka i kogoś od instalacji wodno- kanalizacyjnej, szlicht Kamila Poleciało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts