Rosses 29.09.2007 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Witam Wszystkich!!! naprawde nikt nie poratuje namiarem na ekipe od ociepleń i tynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 29.09.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 ...(choćby zwrot nadwyżki materiałów budowlanych)... Do takich warunków nie trzeba być wcale w zorganizowanej grupie robiącej duże zakupy. Sądząc po ogłoszeniach na forum (odsprzedam paletę pustaków ... takich a takich, rolkę papy etc.), chyba zwrot niewykorzystanych materiałów nie jest taki oczywisty. Ja rozumiem można postarać się wynegocjować taki zwrot (ja to postaram sie zrobić). Ale czy hurtownikowi się to opłaca? Przecież kilku takich i ile dodatkowo materiału schodzi. Pozdro.. mar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 29.09.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 PROŚBA.CZY KTOŚ MIAŁ PRZYJEMNOŚĆ LUB NIEPRZYJEMNOŚC KORZYSTANIA Z USŁUG :1./ P.ANDRZEJA SŁOWIKA ( lub SŁOWIKOWSKIEGO), 2./ Krzysztofa Kalinowskiego, 3./ PAWEŁ DĘBSKI ze SKIERNIEWIC POZDRAWIAMmar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSZARD671 29.09.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Witam Poszukuję do odkupienia stępli. mam do odsprzedania bloczki fundamentowe pozostałośc po budowie BLOCZKI BETONOWE FUNDAMENTOWE wymiar 38x25x12 cm cena: 2.90zł za sztukę POZOSTAŁÓŚC PO BUDOWIE W MARKACH pod WARSZAWĄ WAGA 25 KG PAKIET 54 SZTUKI ( 6pakietów) 324 sztuk tel 660763010 podrawiam RYSIEK -MARKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiełek 30.09.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Start...Humus zebrany z części do podwyższenia działki, ziemia nawieziona i wyrównana: Zhałdowany humus Fot1 Fot2 Fot3 Fot4 Fot5 Fot6 Fot7 Fot8 Na pierwszym planie działka sąsiada, nasza przed działką z domkiem Dojazd 1 Dojazd 2 A teraz moje rozterki po tym jak poczytałem o osiadającym podłożu i pękającym chudziaku: Działkę mam na lekkim spadku - niecały metr na długości nieco ponad 30m. Trafiła się okazja i zasypałem spadek ziemią w wykopów biurowca - ziemia, piasek i wszystko zmieszane z gliną - bez żadnych gród gliny, tzn. jak przywozili towar to wszystko było sypkie, a grudy gliny zdarzały się sporadycznie i nie były większe niż 10l - (pewnie dałoby radę je wywieźć na kilku taczkach).Wcześniej z działki zebrałem humus, żeby później nie ponosić kosztów go nawiezienia - jakieś 30-40cm. Nim spadł deszcz wszystko zostało przykryte nawiezioną ziemią (około 45 cztero-osiówek) i wyrównane - jakieś 10-20cm wyżej (jakby miało opaść). Dojechała w czasie wyrównywania jeszcze jedna ciężarówka i bez większych problemów wjechała na wyrównany teren zapadając się o kilkanaście cm.No i spadł deszcz (i to porządny) i zrobiło się błoto. Widać, że jest glina, bo miejscami powstały kałuże i nie przepuszczają wody.Budowę mam zamiar zacząć nie wcześniej niż za 2-3 lata. I teraz pytania:1. Czy przez te 2-3 lata wystarczająco się naturalnie zagęści (w najgłębszym miejscu nasypane jest 1,3-1,4m (jakieś 30-40cm zebrałem humusu), ale tam nie będzie domu, tylko trawnik?? Dom będzie się zapewne kończył w miejscu, gdzie dosypane jest 80cm2. Czy mimo to pod chudziakiem trzeba będzie wybrać do tzw. warstwy rodzimej i dopiero później zasypywać piaskiem wraz z stopniowym zagęszczaniem? Czy można zostawić kilkanaście centymetrów tego materiału (ewentualnie ile można zostawić) - sam będzie ugniatany przez swój ciężar przez te 2 lata.3. Czy to jest dobra warstwa podkładowa pod trawnik?? Czy lepiej zebrać tego nieco, podsypać piaskiem i dopiero na to humus? Z góry dzięki za odpowiedzi i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 30.09.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 do kiełka- myślę ( ale może się mylę ) ,że lepiej takie pytanie zadać w innym miejscu na forum muratora - np. wymiana doświadczeń. Wiem ,że jest tam wielu specjalistów ( np. o nicku geno ) , którzy kochają odpowiadać na pytania dotyczące fundamentów. Ponadto , można odczuć , że jest tam nawet pewna konkurencja na swoją wiarygodność i w związku z tym , nie padają tam nieprzemyślane odpowiedzi.Natomiast my tutaj zwykli , przypadkowi , po raz pierwszy i zapewne ostatni , budujący się na terenie T-B , zazwyczaj chyba nie posiadamy ani takiego doświadczenia , ani wiedzy , aby odpowiedzieć na takie pytania.Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 01.10.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 I teraz pytania: 1. Czy przez te 2-3 lata wystarczająco się naturalnie zagęści (w najgłębszym miejscu nasypane jest 1,3-1,4m (jakieś 30-40cm zebrałem humusu), ale tam nie będzie domu, tylko trawnik?? Dom będzie się zapewne kończył w miejscu, gdzie dosypane jest 80cm 2. Czy mimo to pod chudziakiem trzeba będzie wybrać do tzw. warstwy rodzimej i dopiero później zasypywać piaskiem wraz z stopniowym zagęszczaniem? Czy można zostawić kilkanaście centymetrów tego materiału (ewentualnie ile można zostawić) - sam będzie ugniatany przez swój ciężar przez te 2 lata. 3. Czy to jest dobra warstwa podkładowa pod trawnik?? Czy lepiej zebrać tego nieco, podsypać piaskiem i dopiero na to humus? Z góry dzięki za odpowiedzi i rady. Na Twoim miejscu wyrównałbym teren po wybudowaniu domu. No ale już za późno. Z tego co podpatrywałem na kilku budowach to wszyscy wybieraja humus. Niektórzy do pierwszej warstwy piasku. U mojego szwagra wyszło w sumie dobrze ponad metr. Po postawieniu ław do środka weszło okoł 30 samochodów piasku, który był sukcesywnie zagęszczany. U mnie zebrali tylko humus. Gdzies tak z 50-70cm Znowu u sąsiada, który się buduje teraz nie zebrali nawet humusu. Wykopali ławy szpadlami, zalali betonem i teraz stawiają śćiany. Wszystko zależy od wykonawcy, dużo od kierownika budowy, a najwięcej od Ciebie. Jeśli chodzi o trawnik to polecam lekturę tej strony. Głównym błędem przy zakładaniu trawnika jest nawiezienie kliku centymetrów dobrej ziemi na starą. Trawa nie ma jak się ukorzenić i z trawnika nic nie wychodzi. Przy pierwszym sianiu trawy zrobiłem właśnie ten błąd. Teraz nawożę dobrą ziemię i mieszam ze starą. Trzeci trawnik rośnie już elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 01.10.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Macie jakieś namiary na dobrą ekipę do wykończeniówki? Do zrobienia glazura, terakota, malowanie, montaż armatury, zlewu itp. Mieszkanie na osiedlu Derby przy Skarbka z Gór. Fachowcy potrzebni na listopad. Z góry dziękuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 01.10.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Natomiast my tutaj zwykli , przypadkowi , po raz pierwszy i zapewne ostatni , budujący się na terenie T-B , zazwyczaj chyba nie posiadamy ani takiego doświadczenia , ani wiedzy , aby odpowiedzieć na takie pytania.Pozdrawiam wszystkich. Więcej wiary w siebie My niezwykli - gdyż posiadamy marzenia (dom), wiarę i nadzieję na osiągnięcie sukcesu (czytaj stopka) My nieprzypadkowi - gdyż chcemy zdobywać wiedzę na temat budowy i dzielić się nią z innymi, wszyscy dążymy do jasno określonego celu-własnego domu. po raz pierwszy i zapewne NIE ostatni budujący - miejmy nadzieję, że będzie lepiej i kiedyś będziemy mogli zamieszkać tam gdzie chcemy a nie gdzie musimy, ze względu np. na pracę. Myślę, że wielu by sie pod tym podpisało. Przy budowie następnego domu, będziemy dysponowali nieporównywalnie większą wiedzą na ten temat jak i mam nadzieję zdecydowanie większa gotówką Sorry, że pisałem MY, ale jakoś tak pozytywnie jestem nastrojony i mam nadzieję, że tak mi pozostanie. ertevu, mam nadzieję, że się nie obraziłeś, że pozwoliłem sobie skorygować trochę twoją wypowiedź do kiełka. Pozdro... mar.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 01.10.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 UWAGA!!! Byłem dzisiaj w Urzędzie Dzielnicy dopisać się do listy wyborców. I zostałem mile zaskoczony. Nie trzeba odbierać bydunku żeby się zameldować. Wystarczy wypełnić wniosek i okazać zaświadczenie o wymeldowaniu z poprzedniego miejsca zamieszkania, akt notarialny oraz zawiadomienie o nadaniu numeru porządkowego. Przepisy zmieniły się dwa lata temu. A ja tak jestem bez meldunku stałego od dwóch lat . Jutro lecę się zameldować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiek_ps 01.10.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 UWAGA!!! Byłem dzisiaj w Urzędzie Dzielnicy dopisać się do listy wyborców. I zostałem mile zaskoczony. Nie trzeba odbierać bydunku żeby się zameldować. Wystarczy wypełnić wniosek i okazać zaświadczenie o wymeldowaniu z poprzedniego miejsca zamieszkania, akt notarialny oraz zawiadomienie o nadaniu numeru porządkowego. Przepisy zmieniły się dwa lata temu. A ja tak jestem bez meldunku stałego od dwóch lat . Jutro lecę się zameldować. Czyli co? Wystarczy pozwolenie na budowę, żeby się zameldować? To super może niedługo zostanę wreszcie warszawiakiem.... (od 11 lat jestem przejazdem) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 01.10.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 hej! szukam hydraulika do dośc małych prac (jeden grzejnik, poprawki kranów itp) , bedę wdzieczny za namiary na kogos sensownego dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambda 01.10.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Macie jakieś namiary na dobrą ekipę do wykończeniówki? Do zrobienia glazura, terakota, malowanie, montaż armatury, zlewu itp. Mieszkanie na osiedlu Derby przy Skarbka z Gór. Fachowcy potrzebni na listopad. Z góry dziękuję . Powielam pytanie u mnie potrzebni na luty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 01.10.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Macie jakieś namiary na dobrą ekipę do wykończeniówki? Do zrobienia glazura, terakota, malowanie, montaż armatury, zlewu itp. Mieszkanie na osiedlu Derby przy Skarbka z Gór. Fachowcy potrzebni na listopad. Z góry dziękuję . Powielam pytanie u mnie potrzebni na luty. A u mnie na grudzień/styczeń tez poproszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 03.10.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Powrót na pierwszą stronę... słabą mamy frekwencje ostatnio jak widzę.Po ile płacicie wylewki z miksokreta (robocizna/robocizna z materiałem)?A jak jest liczone ocieplanie poddasza, może ktoś podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 03.10.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 wylewki po 11pln/m2 i są super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris19 03.10.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Ocieplenie poddasza 2x wełna, karton gipsod 42 pln za m do 55 pln 55 chcą firmy mające atest np Rigips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 03.10.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 wylewki po 11pln/m2 i są super Dziękuję pawel i renia. To ja się uśmiecham o namiar, bardzo sie uśmiecham.. ;) Nie wiecie jak kształuje się cena łacznie z materiałami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 03.10.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Ocieplenie poddasza 2x wełna, karton gips od 42 pln za m do 55 pln 55 chcą firmy mające atest np Rigips Dzięki kris19. Nie wiesz czy na sznurkach czy drutach ta welna? Jakies namiary polecane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris19 03.10.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Ocieplenie poddasza 2x wełna, karton gips od 42 pln za m do 55 pln 55 chcą firmy mające atest np Rigips Dzięki kris19. Nie wiesz czy na sznurkach czy drutach ta welna? Jakies namiary polecane? namiary są na stronach Rigips Ci fachowcy po 42 mają zajęte terminy. Pewnie sznurek i tak w wiekszości opiera się na stelażu do KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts