Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ktoś z naszej grupy przygotowywał dokumenty do zakończenia budowy i oddania do użytkowania :-? :-? :-? - może się przyzna :wink: :wink: :-? :lol:

Pytałem niedawno o to samo... nikt sie nie ujawnił. :o

Wydaje mi się że damian ale w postach nie znalazłem :-? :-? . Ale temat był poruszany, niestety wyszukiwarka jest niedoskonała :-? .

tak , tak my już mamy zrobiony odbiór a nawet dwa (bo sa dwa rodzaje tzw. "odbioru" - odbiór budynku itp oraz ujawnienie budynku na mapach), ale o to pytajcie DamianaR na PW, bo ja się w te tematy niezagłębiałam.

Pozdrawiam,

KasiaR :wink:

gg i kasiaR - mój problem oddania budynku to kwestia rozbieżności papierologi mam pozwolenie na budowę na działkę x a w trakcie budowy nastąpił podział działki n x/1 x/2 no i na ile jest ważne pozwolenie, czy przed oddaniem budynku muszę robić aktualizację i poprawiony plan zagospodarowania.

Na podstawie informacji o niezbędnych dokumentach i formy ich przeprowadzania sprawdzenia (kontroli) może bym coś wywnioskował :-? :-? :lol:

w Sumie gmina nie wie odsyła do PINB, a po rozmowie w PINB mówią że zapytać w Gminie :evil: :evil: :o :-? :-? . Suma sumarum pozostaje chyba zostawić temat i będę walczył już przy oddawaniu. :-? :). Jedyne pocieszenie to to że podział nie ma wpływu na pozwolenie, nie można go zawiesić :lol: :lol: , czyli dokument obowiązuej do końca budowy.

Broncio, Eugeniusz_

u mnie nic się nie czepiali. Złożyłam papiery, a po tygodniu Pani zadzoniła, nawiasem mówiąc bardzo sympatyczna, że mam rozbieżności w papierach dotyczące nazwy ulicy. Chodziło o to, że w trakcie budowy nazwaliśmy ulicę i dostaliśmy numer porządkowy, a w pozwoleniu na budowę były inne dane. Kazała dosłać faxem odpowiedni papier. Po 2 dniach zadzwoniła, że już jest po "odbiorze" i jeśli chcę papierek od nich muszę przesłać prośbę o niego. W sumie trwało to 2 a nie 4 tygodnie. I dodatkowo nie musiałam tam biegać tylko mogłam załatwić to wszystko faxem.

Pozwolenie jest ważnie 2 lata do wbicia pierwszej łopaty, a potem pomiędzy wpisami do dziennika nie może być dłuższej przerwy jak 2 lata.

Witam,

czy ktoś z ostatnio budujących mógłby polecić swoją ekipę murarzy?

No rafal9 toś się rozpędził... Drugi dom stawiasz :D ?

Nie, nie, ja jeszcze nie ochłonąłem po budowie - cały czas coś się jeszcze wykańcza - albo na zewnątrz albo wewnątrz.

W rodzinie się budują, a ekipy które robiły u mnie poszły w developerkę i nie przyjmują pojedynczych zleceń.

Gorąco polecam

1. Obsługa geodezyjna całej budowy

Usługi Geodezyjne i Kartograficzne

Marcin Wierzchoń, Jakub Kwerko

Wykonujemy:

Mapy do celów projektowych

Uzgodnienia ZUD

Tyczenie i inwentaryzacje powykonawcze urządzeń podziemnych i budynków

- Marcin Wierzchoń 607 156 380

- Pan Kuba Kwerko 601 812 084

2. Panowie posiadają bardzo dobry kontakt z firmą STD Nasiłowski

Firma specjalizuje się w realizacji robót budowlanych w zakresie zewnętrznych sieci gazowych, wodociągowych, kanalizacyjnych, instalacji wewnętrznych sanitarnych i gazowych oraz robót brukarskich w pełnym zakresie.

3. Projekty instalacji wykonuje dla firmy STD Nasiłowski p. Maciej Chrestowski 602 720 088

Skorzystanie z ww. usług geodezyjnych, projektowych i wykonawczych pozwoliło mi na znaczną oszczędność czasu i pieniędzy

PolecamJeszcze raz polecam p. Mariusza szybko sprawnie i rewelacyjny operator koparki 501286315

Pozdrawiam

Proszę się powołać na Krzysztof z ul. Bieszczadzkiej na Białołęce

Pozdrawiam

Witam,

1 kwietnia (to nie żart) zaczynam budowę wobec czego pokornie proszę o namiary na:

- hydraulika do kanalizacji

- koparkowego (najlepiej z koparką :-) )

- geodetę

- studniarza (najlepiej takiego, który umie też drążyć głową)

- jakiś blaszak (taki tylko na narzędzia)

jeżeli ktoś jest na etapie zakupu kostki betonowej to prosze o namiary gdzie się zaopatruje

Ja zamawiam kostkę plus wykonawstwo w firmie:

P.H.U. "MARK"

UL. Piłsudskiego 18 D

MARKI

tel/fax : 0-22 761 90 39

mobil : 609 674 777 ; 601 728 083

Mozna powołać się na Krzysztofa z Bieszczadzkiej

Mam kłopoty ze znalezieniem kogoś kto obuduje mi kominek :cry: Już trzy kontakty mi odpadły. Jeśli znacie kogoś takiego, kto sie zajmuje obudową kominków to bardzo poprosze o namiar.

Dodam, że kominek mam już podłączony, pozostało go tylko obudować.

jeśli jeszcze nie znalazłeś to daj znać gdzieś powinnam mieć namiary...

jakie są stawki glazurników?

jeśli macie namiary na dobrego stolarza i do schodów człowieka to podeślijcie :)