Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam żelbet i jestem b. zadowolony. Dałem więcej betonu o 2 cm niż w projekcie (tak znajomy inżynier doradził). Ekipa murarzy długo strop robiła (nie pamiętam 2 tyg?) i trochę marudziła ale chłopaki byli b. w porządku. W tym roku mają pełne ręce roboty. Mogę dać namiar na przyszły rok, naprawdę b. uczciwi, co rzadko się zdarza. Strop był drogi ale mam pewność, że nic nie będzie pękać (co przy Terivie ma miejsce czasem). Mogę podać namiary na niedroogiego i uczciwego inżyniera (adaptacja gotowych projektów, przeliczenia przy zamianie jednych materiałów na drugie etc - np. zastąpiłem płatew drewnianą na metalową usuwając jeden słup dzięki czemu w pokoju po srodku nie mam słupa - z 2 pokoi zrobiłem jeden)

To poproszę na PRIV.

Rozważam zmianę bramy garażu z podwójnej na pojedynczą (i w związku z tym likwidacji słupa). Brama pojedyncza, szersza i bez słupa, wydaje mi się bardziej praktyczna niż 2 wąskie. A co wy sądzicie?

atacama jaką masz szerokość tych bram garażowych??

jedna brama - wyjdzie taniej, wygodniejszy wjazd, ale automat pracuje dwa razy częściej (zakladam ze będą tam wjeżdżały dwa auta) w przypadku awari automatu potrzeba więcej siły zeby ją otworzyć

dwie bramy - wyjdzie drożej, światło wjazdu napewno mniejsze, w razie awari jednego automatu dziala druga brama, łatwiej ją otworzyć ręcznie.

My mamy dwie bramy szerokość 309cm wydaje mi sie że to wygodna szerokość, jeżeli miałbym zrobić dwie np. 245cm-265cm to wybrałbym jedną szeroką.

Życzę udanego wyboru.

Sąsiadka ma bramę szerokości 240 cm i musi niemalże składać lusterka, żeby wjechać samochodem.

Ja poszerzałem dwa razy z 240 cm na 260 cm a potem na 275 cm. I dalej uważam, ze by mogła być szersza :wink:

Wziąłem też szybszy silnik do Hormana. Sąsaidka ma najtańszy i strasznie wolno się jej podnosi brama. Moja podnosi się znacznie szybciej, opuszcza się w tym samym tempie. Była droższa o 400 zł, dostałem 200 zł upustu.

atacama

w razie awari jednego automatu dziala druga brama

to i tak ci za wiele nie pomoże, bo przez jeden wjazd dwóch samochodów do garażu nie wprowadzisz (chyba, że za bramą masz lotnisko)

poza tym awaria to rzecz incydentalna i od tych paru dni kiedy automat nie działa (o ile wystąpią) nie uzależniałbym wybory bramy

moim zdaniem jedyny plus dwóch bram, to estetyka (zwłaszcza w domach tzw. "stylowych")

aha i przy dwóch bramach statystycznie ryzyko awarii jednak większe

Uwaga jest piasek na zbyciu tanio, taki do zasypania fundamentów lub podniesienia terenu. Pan Andrzej szuka miejsca zrzutu :wink: :lol: :lol: .

Mogę poprosić namiary na Pana Andrzeja? Na jesieni będę potrzebował dużooo piachu.... :). Mam zamiar podsypać się jakieś 40-50 cm.

Pozdrawiam.

Na Białołęce kręci się forumowy Kakaowy - uważajcie

http://forum.muratordom.pl/post2544733.htm#2544733

Uwaga na tego pana - jest to człowiek zupełnie niewiarygodny, bardzo wulgarny i niegrzeczny, uzależniający wydanie pozytywnej opinii na forum od zapłacenia mu pieniędzy w określonej kwocie.

Na Białołęce kręci się forumowy Kakaowy - uważajcie

http://forum.muratordom.pl/post2544733.htm#2544733

Uwaga na tego pana - jest to człowiek zupełnie niewiarygodny, bardzo wulgarny i niegrzeczny, uzależniający wydanie pozytywnej opinii na forum od zapłacenia mu pieniędzy w określonej kwocie.

Osoby zainteresowane współpracą z kakaowym odsyłam do lektury (ciężkiej) ww. linku. Co do kakaowego opinii o mnie - cóż, każdy może mieć swoją.