Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jejku, Kasiu, strasznie bym chciała pomóc, ale ja w swojej wiedzy na razie fundamenty i wylewki przerabiam, i to tylko teoretycznie :( . Jeśli chodzi o tynki, to wiem tylko tyle, że są tańsze niż wkończenie płytami gipsowymi, a i chyba taki zwykły (cokolwiek to znaczy) tynk tańszy, niż zacieranie gipsem. Chyba :roll:

Prosze Was o porady w zakresie tynków wewnetrznych. Jestem zielona i nie wiem jakie wybrac i nie zbankrutować.

:roll: Gipsowe? Wapienne? gipsowo -wapienne?cementowo-wapienne? z agregata? zacierane ręcznie ? :roll:

Jakie tynki polecacie? :roll:

Które są tańsze ? :roll:

Dziekuje za porady. :wink:

Pozdrawiam KasiaR :D

Ja bym cementu do wewnątrz nie wprowadzał... Tak mi radził mój wujek architekt.

Ja bym cementu do wewnątrz nie wprowadzał... Tak mi radził mój wujek architekt.

Czy mógłbyś rozwinąć nieco tę opinię ? Co najmniej połowę domu masz wykonaną w oparciu o cement - na pewno fundamenty a do tego wszelkie murowania, stropy, wieńce, podciągi, nadproża itp są w środku.

pozdrawiam

-->KasiaR

Nie odebrałem tego jako żart, gdyż np tynki gipsowe rzeczywiście nie zawierają cementu. Być może opinia wujka kze powstała jeszcze w latach 70-ch ub. wieku (ale to brzmi :D ), gdy w celu zwiększenia wykonania albo wręcz przekroczenia planów, do cementu dodawano pyłów z elektrowni, które ze swojej natury mogły powodować samoistne "świecenie" ścian w nocy :evil: . Ale teraz cement to cement i jego poziom promieniotwórczości jest porównywalny z np. czerwoną cegłą.

A jeżeli chodzi o same tynki, to mnie kiedyś uczyli, że najlepsze są wapienne. Mogą też być wapienno-cementowe - trochę cementu stosuje się jako szybkie spoiwo.

pozdrawiam

Witam,

w końcu mamy prawomocne PNB i chyba zaczęłam się naprawdę bać, że już nie ma odwrotu. To co do tej pory było "wirtualne" (oprócz kosztów oczywiście) będzie stawało się realne. Chyba zaczynam tchórzyć :-(

pozdrawiam

monika

Wutaj Moniko!

Można Ci tylko GRATULOWAĆ i życzyć POWODZENIA i WYTRWAŁOŚCI! :lol:

Je wciąż czekam aż Pan główny zechce rozmachać rękę i ... podpisać gotowy papier czyli PnB .... dzwonimy, dzwonimy .... a on jak nie podpisał tak nie podpisał .... :x

Je wciąż czekam aż Pan główny zechce rozmachać rękę i ... podpisać gotowy papier czyli PnB .... dzwonimy, dzwonimy .... a on jak nie podpisał tak nie podpisał .... :x

Ile już czekacie?

Jaka jest średnia oczekiwania w tej chwili na PnB?

Wniosek złożony 24 maja .... już prawie tydzień leży i czeka na podpis (wiemy bo .... dzwonimy i pilotujemy) :evil:

Przepraszam Dominikams , dopiero teraz zobaczyłam jaka ta działka jest duuuuża :cry: :o :roll: :oops:

Ale skąd wiesz jak dużą działkę chce Dominikams kupić? :o

Bo nam mówiła :D , aTy nie słuchałeś kze :wink:

:oops: :oops:

Chyba zapracowany jestem... :oops:

Ile już czekacie?

Jaka jest średnia oczekiwania w tej chwili na PnB?

Czas oczekiwania to min 30 dni, max chyba 65. A potem czeka się 14 dni na uprawomocnienie tzn. że sąsiedzi nie oprotestuja Twojej budowy.