Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub kredytobiorców

Gość tabaluga1

Recommended Posts

Melduję, że z Kredyt Banku, po raz drugi otrzymałem zawiadomienie o obniżeniu oprocentowania kredytu Ekstra Lokum czy jakoś tak, do 5,09% :D .

Jako, że szewc bez butów chodzi, a sam przez 11 byłem lat kredytowcem, nie pamiętam szczegółów umowy oprocz kwoty(niewielka), zabezpieczenia (brak) i tego że kredyt w PLN.

To gwoli informacji dla tych co codziennie z niepokojem sprawdzają LIBOR.

tomasz

• Odpowiedzi 421
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byłem już w Expanderze i teraz idę do Open Finance.

Na razie najlepszym kredytem był GE Money ale kazali założyć lokatę 200zł/miesiąc przez pięć lat i to był kruczek :)

Jestem też zaineresowany kredytem w CHF z DomBanku - czy ktoś wiec coś bliżej na jego tema - na przykład gdzie jest pułapka :evil:

Z góry dzieki

Witam

Ku pokrzepieniu serc kredytobirocow "franciszkanskich" i ku zmartwieniu tych co mowia na tych co biora kredyty walutowe ze sa nierozsadni polecam do przeczytania wybrane wypowiedzi z forum w artykule "Dylematy budujacego internauty" - a zwlaszcza jedna napisana przez niejakiego "Gracza" ....Mysle ze "gracz" w kilku fajnych i przemyslaych zdaniach podsumowla odwieczny spor " franki czy zlotowki" ....

niesty nie moge tej wypowiedzi znalezc na forum:)))

Pozdrawiam

Pawel

Pawle, broń Boże nie uważam franaciszkanów (ładna nazwa, nie znałem) za nierozsądnych. Wiele osób nie byłoby stać na spłatę odsetek od kredytów w PLN.

Natomiast moim zdaniem, przy ciągle malejącej różnicy w oprocentowaniu kredytów walutowych i złotowych (obecnie 1-3%), te pierwsze stają się coraz bardziej atrakcyjne.

Prawie pół roku temu napisałem w sprawie przewalutowania kredytów:

1.Obecnie różnice między oprocentowaniem kredytów walutowych i złotówkowych są niewielkie rzędu 4-5%.

2.Złotowka jest bardzo mocna, a inflacja niska z tendencją w dół i takimż kierunkiem odsetek.

3.Prawdopodobieństwo wzrostu oprocentowania kredytów w PLN (np. o 4%) jest moim zdaniem mniejsze niż spadek kursu złotówki o podobną wartość.

Przykład: kurs Euro = 3,7PLN ; spadek wartości złotówki o 4% tj. o 0,15gr do 3,85PLN może nastąpić nawet w ciągu kilku tygodni (a nawet dni).

Oczywiście może być odwrotnie tzn. złotówka jeszcze się umocni i jeśli tak, będziesz spłacał mniej kredytu (z odsetkami włącznie) niż wziąłeś, jest jedno ale. Jak nauczyło mnie doświadczenie, klienci podejmują zwykle odwrotne decyzje w stosunku do tego co w danym momencie racjonalne i trudno się dziwić, myśląc o swoich pieniądzach, cżesto kieruja się emocjami, a nawet jeśli decyzja jest słuszna, prawie zawsze mocno spóźniona.

Wniosek: Jeśli chcesz spać spokojnie, zrezygnuj z przewalutowania, jeśli akceptujesz określone ryzyko zrób to i jeśli masz szczęscie może się uda na tym nawet zarobić.

Acha, w czerwcu br. wziąłem kredyt w PLN na 6,7%, gdyby to było EUR czy CHF, dzisiaj po 3 m-cach wyszedł bym na tym dużo lepiej. Złotówka umocniła się o kilka % i spłacałbym mniej w PLN. Widziałem jednak sporo ludzkich dramatów związanych z przewalutowaniem i wolę święty spokój.

Nieskromnie :oops: zauważę, że miałem sporo racji.

a wracajac do sporu.....:)))

temat przypomina:

co lepsze:

- okna pcw czy drewniane

- beton komorkowy czy ceramika

- technologia dwu- czy troj-warstwowa

- kominek z plaszczem czy z DGP

- ocieplenie welna czy styropianem

.....

.....

- samochod uzywany czy nowy

- Boze Narodzenie czy Wielkanoc

- PIS czy PO ????? - przykladow mozna przytacza w nieskonczonosc

My Polacy lubimy dyskutowac:))))))))))

Pozdrawiam

Pawel N

Uważam, że nie ma co dyskutować na ten temat, bo dla każdego inne rozwiązanie będzie najlepsze. Bo przeciez każdy z nas ma inną sytuację finansową, inny wkład własny, inne możliwości, dla każdego inny bank i waluta będą najlepsze itp itd. Zresztą każdy jest dorosły, ma swój rozum i wie co robi :wink:

Pawle i Zuczku

Jeśli uważnie przeczytacie moje wpisy, zauważycie, że jedynie dzieliłem się swoimi doświadczeniami i nikogo do niczego nie namawiałem.

W swojej pracy setki razy odpowiadalem na pytania typu:

- jaki rodzaj kredytu jest najlepszy?

- kredyt w PLN czy lepiej w walucie?

- a jak w walucie to której?

- a może leasing zamiast kredytu?

.... ?

Dlatego w tej materii staram się tylko wyrażać swoje opinie a nie dyskutować co lepsze.

Wydaje mi się że własnie po to jest NASZE FORUM :roll:

tomasz

Możecie mi co powiedzieć?

Dotychczas mylałem o kupnie domu i wzięciu na to kredytu 80%. Ale ponieważ nic ciekawego nie znalazłem, a znalazłem ładnš działeczkę pomylałem o budowie. Pytanie mam takie:

1. Czy jak jednak zdecyduję się na kupno (bo co znajdę), to mogę działkę (tš mojš, w zupełnie innym miejscu) potraktować jako wkład własny do kupna domu?

2. Czy jak się zacznę budować, to bank będzie mi wypłacał kredyt w transzach? Czy odsetki będę płacił od kwoty rzeczywicie wypłaconej? Czy od razu spłacam kapitał?

3. Czy bank wypłaca transze na moje konto, czy na konto ekip budujšcych? Muszę mieć na wszystko rachunki? Czy kredyt obejmie architekta, przyłšcza i inne około-budowlane elementy?

4. Kredyt na dom rozważałem z Notusem (już rozmawiałem kilka razy z kobietš). Macie może dobre lub złe opinie odnonie Notusa?

Witam wszystkich, poszukuje dobrego kredytu mieszkaniowego hipotecznego pod zakup mieszkania. Cena ok 150000-220000 pln, wklad wlasny 65000-70000 pln. Kredyt raczej we frankach na 20 lat, z mozliwoscia splaty wczesniejszej. Moje zarobki to ok 3400 usd na kontrakcie 7 mc/rok zona ok 2000 pln na umowie o prace. Ktory bank stawia najmniej trudnosci?

Czy warto korzystac z expandera albo open finance?

Z gory dziekuje za dopowiedz.

pozdrawiam :D

Witam wszystkich, poszukuje dobrego kredytu mieszkaniowego hipotecznego pod zakup mieszkania. Cena ok 150000-220000 pln, wklad wlasny 65000-70000 pln. Kredyt raczej we frankach na 20 lat, z mozliwoscia splaty wczesniejszej. Moje zarobki to ok 3400 usd na kontrakcie 7 mc/rok zona ok 2000 pln na umowie o prace. Ktory bank stawia najmniej trudnosci?

Czy warto korzystac z expandera albo open finance?

Z gory dziekuje za dopowiedz.

pozdrawiam :D

Jeśli wybierasz kredyt we frankach, to raczej zrezygnuj z ing i wbk - kredyty mają korzystne, ale w złotówkach. Inwestorzy biorący we CHF często wymieniają Millenium, GE Money, PKO, niektórzy polecają mbank. Tak naprawdę sam musiałbyś się zorientować w ofertach, bo każdy ma inną sytuację i dla każdego inny bank będzie najlepszy. Co do pośredników - nie wiem, nie korzystaliśmy. Z tego co wiem, Open Finance pobiera 100 zł kaucji. Jeśli się zdecydujesz na jedną z poleconych ci przez nich ofert, kaucję zwracają, jeśli nie - przepada. Ale nie jestem pewna, lepiej niech się wypowiedzą ci, którzy korzystali z tych biur.

Pozdrawiam :wink:

Hmmm.... Odwiedziłem przedwczoraj Expandera, a dzisiaj Open Finance. W obu nie pobierają opłat. Te 100 PLN, to były pobierane kilka lat temu. Teraz chyba konkurencja wymusiła redukcje...

Co do oferty, to widzę, że Open Finance promuje kredyty w Millenium - ja dostałem na CHF (do 50% wkładu własnego) 2,20% + 0,5% prowizji + obowiązkowe ubezpieczenie na życie (ok. 25 PLN / m-c).

Natomiast Expander zaoferował mi do wyboru Reiffeisen (1,95% + 1,8%prowizji), Millenium (2,01% +1,0% prowizji), lub GE (2,20% + 2%prowizji). Oczywiście wszystkie oferty dodatkowo różnią się "drobnymi" dodatkami.

Natomiast w macierzystym PKO dostałem 2,91% + 1,2%prowizji (lub w opcji 3,01% + 0,1% prowizji), ale praktycznie wszystkie inne operacje za darmo (lub za jakieś symboliczne grosze). Plusem PKO, jest brak konieczności dokumentowania jakichkolwiek kosztów (minusem są %)

Hmmm.... Odwiedziłem przedwczoraj Expandera, a dzisiaj Open Finance. W obu nie pobierają opłat. Te 100 PLN, to były pobierane kilka lat temu. Teraz chyba konkurencja wymusiła redukcje...

Co do oferty, to widzę, że Open Finance promuje kredyty w Millenium - ja dostałem na CHF (do 50% wkładu własnego) 2,20% + 0,5% prowizji + obowiązkowe ubezpieczenie na życie (ok. 25 PLN / m-c).

Natomiast Expander zaoferował mi do wyboru Reiffeisen (1,95% + 1,8%prowizji), Millenium (2,01% +1,0% prowizji), lub GE (2,20% + 2%prowizji). Oczywiście wszystkie oferty dodatkowo różnią się "drobnymi" dodatkami.

Natomiast w macierzystym PKO dostałem 2,91% + 1,2%prowizji (lub w opcji 3,01% + 0,1% prowizji), ale praktycznie wszystkie inne operacje za darmo (lub za jakieś symboliczne grosze). Plusem PKO, jest brak konieczności dokumentowania jakichkolwiek kosztów (minusem są %)

Czesc,

ja szczerze mowiac sie troche zniechecilem do expandera potym jak zaprezentowali na stronie gazety.pl swoj ranking kredytow ostatnio, krotko mowiac malo to rzetelne i klarowne bylo, no ale to pewnie po to zeby do nich sie osobiscie wybrac hehe.. cwaniaczki.

Przed pójściem do doradców, też trochę posiedziałem w Internecie, próbując rozeznać się w temacie. Po rzomowie z nimi, muszę powiedzieć, że obie firmy (Expander, Open Finance) były w miarę uczciwe. Faktem jest, że w przypadku tego typu instytucji 70% sukcesu zależy od konkretnego doradcy, z którym się rozmawia. W moim wypadku jest 1:0 dla Open Finance - ich doradca był bardziej przekonywujący.

A czy oferują dobre warunki - każdy może ocenić na podstawie mojego poprzedniego postu.

Przed pójściem do doradców, też trochę posiedziałem w Internecie, próbując rozeznać się w temacie. Po rzomowie z nimi, muszę powiedzieć, że obie firmy (Expander, Open Finance) były w miarę uczciwe. Faktem jest, że w przypadku tego typu instytucji 70% sukcesu zależy od konkretnego doradcy, z którym się rozmawia. W moim wypadku jest 1:0 dla Open Finance - ich doradca był bardziej przekonywujący.

A czy oferują dobre warunki - każdy może ocenić na podstawie mojego poprzedniego postu.

owszem, warunki jakie dostales sa calkiem dobre, i tak jak mowisz to zalezy od konkretnego biura, niestety z tego co sie orientuje to w szczecinie nie ma biura open finance, jest expander tylko.

Aha jeszcze pytanie do forumowiczow - czy ktos moze korzystal z uslug doradcow portalu finansowego "bankier.pl" bo portal calkiem przyzwoity i ma najlepsza wyszukiwarke kredytow chyba

pozdrawiam wszystkich