Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub kredytobiorców

Gość tabaluga1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 421
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miałem ten sam dylemat - na stronie internetowej jest wyraźnie napisane, że faktury nie są konieczne, natomiast doradca w Open Finance stwierdził, że potrzeba 60%.

Mając rozbieżność, zwróciłem się prośbą o wyjaśnienie. Odpowiedź była w stylu, iż generalnie bank nie wymaga faktur, natomiast w uzasadnionych wypadkach, może wystąpić o udokumentowanie kosztów (do 60%). Dlatego lepiej gromadzić...

Tyle tytułem wyjaśnienia, które otrzymałem. Nie znaczy, że uważam je za inteligentne :-?

Miałem ten sam dylemat - na stronie internetowej jest wyraźnie napisane, że faktury nie są konieczne, natomiast doradca w Open Finance stwierdził, że potrzeba 60%.

Mając rozbieżność, zwróciłem się prośbą o wyjaśnienie. Odpowiedź była w stylu, iż generalnie bank nie wymaga faktur, natomiast w uzasadnionych wypadkach, może wystąpić o udokumentowanie kosztów (do 60%). Dlatego lepiej gromadzić...

Tyle tytułem wyjaśnienia, które otrzymałem. Nie znaczy, że uważam je za inteligentne :-?

Dokładnie to samo usłyszałam od doradcy z Goldenegg, kiedy powiedziałam, że w Open Finance zapewniają, że Milenium faktur nie potrzebuje.

Mogą ich zażądać w uzasadnionych przypadkach i to nie tylko w Milenium. W PKO BP też od razu sami mówią, że nie trzeba faktur, ale jak będą problemy z budową, to o fakturki mogą poprosić.

Dzięki Aida

Wątek zaczęłam ,niestety rozwinął się dzięki innym krdytobiorcom. Ja niestety ostatnio stanowczo za rzadko tu zaglądam. Postaram się to zmienić, choć mam nadzieję, że moje perypetie kredytowe wkrótce się skończą.

No i życzę Ci powodzenia w poszukiwaniach.

• 2 weeks później...

Na cały okres, jest tez u nich promocja, że przez pierwszy rok 0% oprocentowania i 0% prowizji, a potem chyba 1,1 %, ale nie mozna wczesniej splacać kredytu przez ileś. Ktoś obliczył, że wyrównuje się to po ok 8 latach przy 15 letnim okresie kredytowania, ale tego nie sprawdzałem.

Paweł

Chciałabym zadać pytanie dotyczące kredytu ale z innej kategorii.

Czy nie obawiacie się przewalutowania w chwili wejścia do strefy EURO?. Co sie będzie wtedy działo z kredytami złotówkowymi?.

Bardzo proszę o odpowiedzi. Osobiście zastanawiam się właśnie nad kredytem złotówkowym, po złych doświadczeniach z walutowym. Kiedy spłacałam kredyt w walucie, mogłam w każdą noc po gwałtwonym przebudzeniu recytowac kurs CHF, tochę mi było z tym ciężko.

Teraz chciałabym uniknąć ale przecież wszystkich nas czeka wymiana waluty, a kredyt hipoteczny bierzemy na bardzo długie okresy, a raczej nie mam szansy spłacić przez wejściem w strefę EURO.

pozdr

js

Dominika - najlepiej będzie jeśli pójdziesz do wybranego przez siebie banku(ów) i poprosisz o wzór umowy kredytowej. Ja mogę Ci zacytować co mam na ten temat w umowie z WBK: "(...) po dniu wprowadzenia euro (...) kredyt udzielony w złotych zostanie przeliczony na kredyt w euro z zastosowaniem kursu pomiędzy złotym a euro obowiązującym e dniu zastąpienia złotego euro. Przeliczenie nie pociągnie za sobą żadnych kosztów dla kredytobiorcy oraz jakichkolwiek innych skutków prawnych dla niniejszej Umowy".

coś podupada ta grupa i nic sie nie rozwija :) wszyscy kredycik wzieli juz? :)

ma ktoś z Was kredyt w Nordea? albo jakies doświadczenie w pozyskiwaniu?

bo strasznie mi sie ten bank spodobal w podejsciu do klienta. do tego stopnia, ze nie maja zadnych wydrukowanych ulotek dotyczacych kredytu hipotecznego, tylko wszystko na biezaco wedlug potrzeb :) wysoko na dzien dobry wychodza, ale latwo schodza ze wspolczynnikami :) nie ma, jak w pozal sie boze, Millenium regulaminu, gdzie sa kruczki, tylko wszystko w umowie.

tylko ze ja to tak widze, ale chcialbym tez uzyskac jakas opinie od kogoś, kto ma juz kredycik w tym banku. bo moze to tylko tak ladnie wyglada. w Mille tez ladnie wyglada... ale tylko na reklamach.

Ja byłem w Nordea. Pani znudzona i lekko zaspana powiedziała, że jeli byłem u konkurencji, to o CHFach nie mamy co rozmawiać.

A jeli chodzi o PLN, to majš jakš tam ofertę. Ale pani była tak zmęczona życiem, że z trudem cokolwiek wycišgnšłem.

Poszedłem do Lukasa i mi zaproponowali:

1. Obecnš promocję: 0% prowizji, 0% marży w 1. roku, 1,1% marży póniej

2. Kredyt poza promocjš: 0,5% prowizji, 0,7-0,8% marży przez cały okres.

Kredyt 400000, wkład wł. pow. 20%

Macie gdzie lepiej?