Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub kredytobiorców

Gość tabaluga1

Recommended Posts

no to do mnie nordea inaczej podeszla :)

a co do Lucasa, to wygląda na to, ze poza promocja lepsze sa warunki niz w promocji :)

lepiej przeciez placic mniejsza marżę przez okres 30lat niż przez rok sam Libor a potem wiecej przez pozostale 29lat (a tab btw, to jaki ten libor (3M, 6M) i jaki maja spread?). no i jeszcze warto wiedziec jak sie ma to wszystko do wczesniejszej splaty.

• Odpowiedzi 421
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak. Warunki spoza promocji zaproponowała mi sama doradczyni ;)

Ale po kolei:

1. Ja biorę kredyt w wys. 400 000 zł, z wkłšdem własnym ok. 25%.

2. Kredyt na 30 lat, ale planuję nadpłacać

Wczeniejsze spłaty to niestety 1% (za darmo można nadpłacać do 10000 miesięcznie, a to mnie włanie urzšdza - spodziewam się, że do jakie 2-3 miesišce odłożę na powiększonš spłatę, a w styczniu jaka premia, to znów co nadpłacę).

W promocji przez pierwsze 5 lat wczeniejsza spłata 2%.

Ale jeszcze chcę wzišć kredyt na zakup działki (i ten będę chciał spłacić ze sprzedaży mieszkania). A ponieważ kredyt będzie < 80000, podlega pod ustawę o kredycie konsumenckim i wczeniejsza spłata za darmo.

Więc biorę w promocji i będę miał 0% prowizji, 0% marży (w cišgu roku na pewno spłacę), 0 zł za wczesnš spłatę... no kredyt darmowy!.

Wibor 3M.

Który Waszym zdaniem lepszy? W normalnych gospodarkach krótszy niższy, ale u nas?

Wczeniejsze spłaty to niestety 1% (za darmo można nadpłacać do 10000 miesięcznie, a to mnie włanie urzšdza

Ja mam u nich kredyt na działkę - wynegocjowałem zmianę tego zapisu, że mogę nadpłacać dowolną kwotę. Mi zaproponowano 0,7 prowizji i 0,7 oprocentowania przy 20% wkładzie, co w obliczu Twojego 0,5 prowizji skłania mnie do dalszej negocjacji :D .

Paweł

A kiedy negocjować?

Sądzę, że jeszcze przed podpisywaniem dokumentów trzeba ustalić warunki. Przecież te dokumenty przygotowują do podpisu dla nas. I co? Jak przyjdziesz podpisac umowe o kredyt to chcesz dopiero prowadzic negocjacje?

I jakich argumentów używacie (np. "w banku X zaproponowali mi to i tamto

Ja tak zrobiłam. Z podaniem konkretnego banku, bo jak sie okazuje oni znają oferty konkurencji i zupełnego kitu nie łykną :-?

Przyłączam się :)

W poniedziałek idę do BPH - chyba w ogóle przeniesiem konta do nich z PKO SA - mam ich dość po ostatnich naszym przejściach z kartami kredytowymi ( zablokowanymi, nie przesłanymi i takie tam..)

W BPH ułatwiają przeniesienie konta - załatwiają (podobno) wszystko za nas:)

I kredyt mają też ciekawy.

Chcemy wziąć 350.000 w szwajcarach, na 30 lat ( ale planujemy wczesniejszą spłatę - więc najbardziej zależy mi na 0% za wcześniejszą spłatę nie po 5 latach :()

Muszę jeszcze zajrzeć do Sandauera - tam mamy kredyt na samochód i jesteśmy zadowoleniu póki co .

Millenium mnie zignorowało... więc ja ich chyba tez oleję...

NO i takie dylematy cały czas..:)

Nefer w BPH wlasnie wzialem kredycik jesli chodzi o wczesniejsza splate to przez 3 pierwsze lata nie moge splacic wiecej niz 50% kredytu. A jesli chodzi o pozostale warunki to w miare do przyjecia aczkolwiek Nordea po negocjacjach zaproponowali mi troche lepsze lecz to bylo juz troche za pozno :(

Nefer w BPH wlasnie wzialem kredycik jesli chodzi o wczesniejsza splate to przez 3 pierwsze lata nie moge splacic wiecej niz 50% kredytu. A jesli chodzi o pozostale warunki to w miare do przyjecia aczkolwiek Nordea po negocjacjach zaproponowali mi troche lepsze lecz to bylo juz troche za pozno :(

To ciekawe, bo mi panna w Nordea powiedziała z góry, że przy CHFach się nie zainteresuję, bo majš drogo (i rzeczywicie pokazała mi jakie 3,5%).

Nefer ładny domek

Niestety na razie pozostaje w sferze marzeń. Po starciu dwóch pomysłów na życie, wygrał zakup gotowego domu. W pištek podpisujemy umowę.

Ale jeszcze nie wszystko stracone - przemyciłem pomysł zakupu działki na za ;) i może za 5-10 lat ;)

Niedługo zmienię avatara na domek, który będzie rzeczywicie...

To ciekawe, bo mi panna w Nordea powiedziała z góry, że przy CHFach się nie zainteresuję, bo majš drogo (i rzeczywi�cie pokazała mi jakie� 3,5%).

co czlowiek to opinia :) widze ze oni tam sie nie szkolą. ja w Nordea zatrzymałem sie w negocjacjach i CHFach na 1,1% marży + L6M i 0,8% prowizji :) a w tabeli maja 3% prowizji i 2,5% bodaj, marży. zależy kto siedzi z drugiej strony lady jak widzę :)

ale ja sie chyba zdecyduje na mBank. powizycie w Open Finance, miły pan zasugerował, że większość banków przez spread nie wypłaci mi w sumie kasy takiej o jaką sie ubiegam, a to istotne. mBank podobno wyplaca tyle ile bede potrzebował, tylko oprocentowanie (2,45%) jest uzależnione od zarządu więc sam nei wiem... co myślicie o mBank?

Chcemy wziąć 350.000 w szwajcarach, na 30 lat ( ale planujemy wczesniejszą spłatę - więc najbardziej zależy mi na 0% za wcześniejszą spłatę nie po 5 latach :()

no, to dokładnie tak (i tyle) jak my :) i na czym staneło przy wyborze banku?

To ciekawe, bo mi panna w Nordea powiedziała z góry, że przy CHFach się nie zainteresuję, bo majš drogo (i rzeczywicie pokazała mi jakie 3,5%).

A kto powiedzial ze ja w CHF bralem ?

Po dłuuuuuuuuuuugiej nieobecności

Kredyt w Millenium przyznany- zamiast 300 000zł dostaliśmy 260 000zł (bardzo dziękuję miłemu panu rzeczoznawcy :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: )

Zamiast na 30 lat- dostaliśmy na 35, ale to nic- i tak spłacimy wcześniej.... chyba. Kredyt w CHF- bez wkładu własnego na refinansowanie kredytu za działkę i budowę domu. Oprocentowanie 2.5% w tym: 0% prowizji za przyznanie kredytu (i tu dziękuję naszej doradcy kredytowej z Goldenegg za walkę o nasze dobro)Libor 1,25%- 3 miesięczny, marża 1,25%. Chyba nieźle, co? :p

Transz prawdopodobnie 3- przy czym pierwsza na refinansowanie kredytu za działkę.

Wyleczyłam się chyba z BPH ale za o doszło Millenium, które mnie olało - może zawalczę ? W sumie jeśli działkę uznają jako wkład własny to minę 50 %.. można się potargować :)

LIsta:

Nordea,

PTF,

Millenium

Wyleczyłam się chyba z BPH ale za o doszło Millenium, które mnie olało - może zawalczę ? W sumie jeśli działkę uznają jako wkład własny to minę 50 %.. można się potargować :)

LIsta:

Nordea,

PTF,

Millenium

no dzialke mozna wciagnac jako wklad wlasny ale z Milenium uwazaj bo slyszalem ze przydzielaja mniej niz wystepujesz

LIsta:

Nordea,

PTF,

Millenium

no dzialke mozna wciagnac jako wklad wlasny ale z Milenium uwazaj bo slyszalem ze przydzielaja mniej niz wystepujesz

Najwyżej nie spłacę wcześniej kredytu tylko kasę ze sprzedaży mieszkania wpompuję w chałupkę :)

Najwyżej nie spłacę wcześniej kredytu tylko kasę ze sprzedaży mieszkania wpompuję w chałupkę :)

Tyz dobre rozwiazanie

Aczkolwiek mi mdło jak myślę o spłacaniu przez 30 lat ..:) Przecież ja tyle nie dożyję !