Rom 17.01.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 szymoszkowa myślę, że większość z nas obawia się co się stanie w przyszłości i czy będziemy w stanie spłacić kredyt. My myślimy o zabezpieczeniach finansowych w postaci mieszkania, które wynajmiemy. Pieniądze z wynajmu będą częściowo pokrywać spłatę kredytu, a jeśli tendencja sie utrzyma wartość naszego mieszkania będzie rosła i jego ewentualna sprzedaż da nam spory zastrzyk finansowy. A Wy podejmujecie takie kroki czy np. ubezpieczacie kredyt od utraty pracy? Nie myślałem dotychczas o takim ubezpieczeniu ale może to dobra myśl. Wiesz może coś więcej na temat takiego ubezpieczenia? Chodzi mi o to gdzie można się na taką ewentualność ubezpieczyć i jak kształtują się składki takiego ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 17.01.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Witam! dla wszystkich zainteresowanych kredytami w banku millennium: mam wziete 120.000 na 25 lat lub 30 (choroba zapomnialam) w CHF oprocentowanie 2,13 raty stale: zaplacilam juz 4 raty - najwyzsza byla 503 zlote! do tego co miesiac ubezpieczenie domu i siebie to okolo 70 zl! wczesniej mialam w banku z zubrem 100.000 w PLN rata cos ok. 900 zl na 25 lat! - koszmar!!! przeszlam do millennium i jestem na razie zadowolona, bo CHF byl mi laskawy - trafilam w dobrym momencie!!! Pozdro dla wszystkich kredytobiorcow! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 17.01.2006 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Witam! dla wszystkich zainteresowanych kredytami w banku millennium: mam wziete 120.000 na 25 lat lub 30 (choroba zapomnialam) w CHF oprocentowanie 2,13 raty stale: zaplacilam juz 4 raty - najwyzsza byla 503 zlote! do tego co miesiac ubezpieczenie domu i siebie to okolo 70 zl! wczesniej mialam w banku z zubrem 100.000 w PLN rata cos ok. 900 zl na 25 lat! - koszmar!!! przeszlam do millennium i jestem na razie zadowolona, bo CHF byl mi laskawy - trafilam w dobrym momencie!!! Pozdro dla wszystkich kredytobiorcow! Czy te 2,13% to całkowite oprocentowanie??? (Marża banku+libor) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 17.01.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 U nich marża i libor wynosi razem 2,1% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 17.01.2006 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Jestem po kolejnych wizytach w bankach. Gdyby tylko nie ten kurs Jak dotąd udało mi się wynegocjować marżę 1,09% + libor3M - to chyba najlepsza oferta. W jednym banku to nawet udało mi się ich przekonać że powinni ze mną negocjować kurs po jakim mi wypłacą transze. Teraz wrócę z tą najlepszą ofertą do banku w którym chcę wziąć kredyt i powinno być OK . Tylko niech ten kurs coś ze sobą zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 18.01.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 A ja dzisiaj mam wizytę w trzech bankach, jutro też i mam nadzieję że na tym koniec i w końcu coś wybiore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 18.01.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Witam, dołączam do klubu.Kredyt będzie w PLN w LUKAS BANK. Mamy tam kredyt PLN na działkę obecnie 5,1 %. Podobne oprocentowanie będzie w nowym kredycie, a dodatkowo chcemy je skonsolidować. Do CHF jestem sceptyczna, bo w marcu 2004 braliśmy w CHF kredyt na auto po kursie powyżej 3 zł. Najwyższy kurs spłaty to było z tego co pamiętam ok. 3,1 zł. Fajnie teraz jest 2,4-2,5, ale tak samo było ok. 2001-2002 roku. Dzięki za takie skoki, bo jak widać są możliwe w miarę krótkim czasie. A nie uśmiecha mi się przewalutowywać, bo po pierwsze to często trwa, a w tym czasie kurs może szybko iść do góry, kurs będzie przeliczony po niekorzystnym mimo wszystko kursie, takie same niekorzystne różnice w kursach sprzedaży i kupna są przy spłacie każdej raty , co w efekcie daje tak naprawdę wzrost %kredytu, jak się przeliczy. W dodatku jeżeli kredyt jest rozliczany w cyklu 30 dni w miesiącu, zamiast rzeczywistego, to faktyczne oprocentowanie wzrasta o ok. 0,7% (liczyłam kiedyś w pracy dla kredytu firmy w EUR). Tak więc zamiast nominalnego np. 3% robi się np. ok. 4%efektywnie. A to wobec 5,1% w PLN ma się nijak.Generalnie mówi się, że kredyty walutowe dobrze jest brać na górce, w dole absolutnie - sorry ale nie wiem, czy ktoś określi obecny jako górkę. Za dużo niewiadomych przy frankach, co dla mnie oznacza PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 18.01.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 dabell masz rację by kredyt walutowy brac n górce. Skad wziąc te gorke??? Mozna pzeciz sprawdzić ceny waluty np w okresie ok 5 lat - co prawda otrzymacie warośc średnia - ale będzie to jakiś odnośnik do gorki. Weźcie pod uwage że stosunek walut PLN do CHF - pływa sięga nawet 3-5%, ale z drugiej strony weźcie pod uwage stosunek EURO-CHF - stosunek skoku wzjemnego tych walut to 0,3% - tak więc za 5 lat ryzyko kursowe bedzie ogolnie bardzo nikłym czynnikiem wpływającym na rate waszego kredytu. Można liczyć że dopiero za 5-6 lat wpadniemy w % rzdu 1-3% (jak na zachodzie) ale na 99% nie bedą one dotyczyły kredytów zaciągniętych przed wejsciem do Unii monetarnej. Tutaj własnie jest pies pogrzebany w próbach zaprzestanai udzielania kredytów w walucie obcej. Jakby nie patrzeć kazdy ma swoje myślenei i każdy ma swojego doradzcę - inni znają się bardziej inni gorzej. ja ogolnie poczekam - musze poczekac do lipca wtedy biore na 100% kredyt w CHF na wykończenie mojej budowy Obecnie wziolem malutki kredyt w CHF przez 6 miesięcy w porównaniu z identycznym kredytem wziętym w PLN przez teśców jestem 700 PLN do przodu Skok waluty w górę zawsze odbywa się w stosunki do realcji politycznej -wydaje mi sie ze w tym kraju gorzej juz raczej nie będzie Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarluk 18.01.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Dołączam się do klubu!Na dzień dzisiejszy Multibank z 2.35 dla CHF (120 na 25 lat)Ale nie potpisałem jeszcze umowy.Mam toszkę lepszą ofertę z PTF Santander Bank ale to nowa firma i trochę to dodatkowe ryzyko!Współpracował ktoś z nimi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 18.01.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Dołączam się do klubu!Na dzień dzisiejszy Multibank z 2.35 dla CHF (120 na 25 lat)Ale nie potpisałem jeszcze umowy.Mam toszkę lepszą ofertę z PTF Santander Bank ale to nowa firma i trochę to dodatkowe ryzyko!Współpracował ktoś z nimi?? Zarluk PTF Santander Bank ma korzenie w PTF (Polskie Towarzystwo Finansowe- głównie kredyty samochodowe) przekształcony w CCC Bank odkupiony obecnie przez Hiszpanów. Nie wiem jak teraz brzmią zapisy w umowach kredytowych, ale za PTF to kwiatkiem był zapis, który uzalezniał obniżenie zmiennego przecież oprocentowania od widzimisię w BiG Banku Gdańskim(obecnie Millennium), bo to ich kredyty oferował (sam nie był bankiem). Mój kolega walczył z nimi, ale ciężko było. Radzę sprawdź konstrukcję oprocentowania, od czego jest zależne- czy wprost WIBOR czy jakaś stopa bazowa ( jeżeli tak to jak się ona zmienia) tego typu zapisy w umowie np. marża stała przez okres kredytu czy się zmieni po okresie promocyjnym. Tak mniej więcej wtedy było. Acha wiem, że kolega miał ubezpieczenie kredytu - na wypadek śmierci do wysokości kredytu na głównego kredytobiorcę, my przy samochodowym też mieliśmy. Ja wzięłąm u nich już drugi kredyt na samochód i pod względem obsługi są bardzo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 18.01.2006 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 tak, to calkowite oprocentowanie, a dlatego ze wklad wlasny byl w miare wysoki, ale nie najwyzszy, iles tam punkcikow mi brakowalo.... niemniej nie jest to i tak wysokie oprocentowanie, bylo brane w 2005 latem, wiem, ze teraz warunki sa jeszcze lepsze:- 0 oplat tzw. prowizji od udzielonego kredytu- 0 oplat za rzeczoznawce- 0 oplat za szybsza splate kredytu, ale chyba ograniczenie, ze po kilku latach - no i lepsze oprocentowanie... nie wiem jak inne banki teraz, ale wtedy mialam oferty chyba z 7 i Millennium byl bezkonkurencyjny, stad tez zrezygnowalam z zubra i przenioslam sie do nich.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 18.01.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Ponawiam pytanie o ubezpieczenie kredytu na wypadek utraty pracy. Czy ktoś słyszał o czymś takim?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 18.01.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Nie ma znajomego brokera więc trudno mi szukać. Zawsze można negocjować z bankiem możliwość zawieszenia spłat kredytu, np. z powodu utraty pracy. Tak jest na pewno przy polisach ubezpieczeniowych. Na kredytach się aż tak nie znam bo pierwszy wzięłam 2-tyg temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarluk 18.01.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Dzieki Dabel za info!Muszę wziąśc i porządnie sprawdzić wszystkie informacje...!Jeśli mówisz że obsługa oki no to gra...Dam znać jak podejmę decyzję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_kwirynow 18.01.2006 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 wszystko fajnie:)))) tylko co zrbic z tym tanim frankiem - ja musze juz brac kredyt...nie mam czasu czekac az zlotowka oslabnie:((( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 19.01.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 No niestety przy franku jest tak, ze beirzemy kredyt jak wypadnie, bo go przeciez bardzo potrzebujemy! Watro przy umowie zagwarantowac sobie kwote w zlotowkach przeliczana na franki, zeby miec gwarancje otrzymanie konkretnej kwoty. A na reszte machnac reka - nie bedziecie przeciez z dnia na dzien oczekiwali na zmiane kursu. Mysle, ze zaden bank sie na to nie zgodzi. Slyszlam o ubezpieczeniu kredytu od utraty pracy - GEMoney Bank to stosuje, ale nie pamietam stawek i czy jest to forma opcjonalna czy wymagana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKARE 20.01.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Rozmawiałam z przedst. Multibanku i zaproponował mi takie warunki:150 tys. na 15 lat (raty równe po 989 zł), libor 3m -1,15%, oprocentowanie 2,65 % - oczywiście franki. Prowizja 2%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 20.01.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Rozmawiałam z przedst. Multibanku i zaproponował mi takie warunki:150 tys. na 15 lat (raty równe po 989 zł), libor 3m -1,15%, oprocentowanie 2,65 % - oczywiście franki. Prowizja 2%. Moim zdaniem TRAGEDIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 20.01.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Dzisiaj w Raiffeisenie-170 tys. na18 lat,wkład własny 40%,raty malejące-prowizja 0,opr. CHF-2,45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKARE 20.01.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 O BOSHE!!! Nie załamujcie mnie!!! Przekonajcie do czegoś lepszego jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts