Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub kredytobiorców

Gość tabaluga1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 421
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A nam GE Money zaproponowal dziś 3,05% w CHF na 100% inwestycji. No na pewno tego tak nie przyjmę. Muszę być twarda i zacząć negocjacje.

W listopadzie wzięliśmy kredyt na działkę 40 000 zl frankach i w ogóle się nie targowaliśmy, przyjęliśmy wszystkie ich warunki. Po prostu do głowy by nam nie wpadło, że z bankiem można się targować. Niestety, nie czytaliśmy jeszcze wtedy forum. A w zeszłym roku spłaciliśmy kredyt za mieszkanie i również kredyt bez targowania się. Wszystko w PKO BP. Myślę więc, że jeśli teraz udam się do tego banku i przypomnę o dwóch pozostałych kredytach i o tym , ile na nas zarobili, to teraz zaproponują nam korzystniejsze warunki. A jak nie to spakuję manatki i przeniosę się z kredytem do innego banku.

U nas w Ge najpirw bylo 2,60, pozniej 2,45 - 2,35 a przy samym skladaniu wniosku jak powiedzielismy ze skladamy tez do nnego banku i tam nam dali 2,35% i 0,5% prowizji (tak mamy w Mbanku) to pan na wniosku wpisal 2,2% i powiedzial, ze nawet jak Warszawa bedzie robila problemy to on tak zrobi zeby te 2,2 % zostalo. Zobaczymy jak bedzie. A naszym wkladem (30% inwestycji) jest dzialka.

hej iga, ale jak rozumiem 2,2 % masz przy kursie chf w ge a nie średnim nbp ?

co do tego straszenia z końcem kredytów w walutach zagranicznych (czytaj w chf) to z tego co mi wiadomo wynika, że kredyty w takich walutach będą nadal a jedynie będą surowsze (wyższe) warunki, na jakich można ich udzielać. ta rzekoma troska o dobro klienta (coby biedaczek był zabezpieczony przed ewentualną zmianą kursową) to wynik presji polskicj banków (pko) które (ze swej istoty) muszą oferować produkty w walucie polskiej (a które niegdy nie będą tak atrakcyjne jak w walucie obecej). banków zagranicznych (millenium, ge, bph) to nie dotyczy bo nie są stricte bankami polskimi i mogą bez ograniczeń udzielać kredytów w walutach obcych. znając nasze państwo :lol: myślę, że trzeba wziąść na luz i zobaczyć co będzie dalej (czy rzeczywiście wprowadzą takie ograniczenia i na jakich warunkach). mi się wydaje, że na razie sondują rynek. przecież - tak na prawdę - jest wolna konkurencja (ue) i tak sobie nie można nakazać (zakazać) udzielania kredytów. taką mam nadzieję :lol:

Ludzie błagam pocieszcie mnie.....jestem zalamana tym,ze od kwietnia moze juz nie być kredytow we frankach!!!Czy to bedzie dotyczylo wszystkich bankow??????????? :cry: :cry: :cry: :cry:

Skąd wiesz, że jednak nie będzie ?????

Są już jakieś konkretne decyzje?????

TAk się właśnie zastanawiam, ile w tym wszystkim jest straszenia a ile prawdy. Kredyty hipoteczne są dla banków taką kasą, że pewnie tak łatwo nie zrezygnują z franków. Tańszy kredyt oznacza więcej kredytobiorców i więcej zysków dla banków. Napędzili tylko sobie koniunkturę i zacierają tylko ręce. Trzeba być dobrej myśli. :D :D :D

Mam nadzieję że masz RACJĘ :oops:

Ciekawe gdzie wcięło nasz pokrewny klub- grupę OSZOLOMÓW? Sporo było tam na nasz temat. :cry:

Hej, przeniesli mój wątek jak ktoś słusznie zauważył do działu prawo i pieniądze....Nie wiem czemu ale cóz ;) A ja wlasnei odkryłam że mi nie przychodziły powiadomienia, myslalam ze ten wątek gdzies zniknal :evil: No ale jestescie;) A link do Oszołomów w pospisie;)

Pozdrawiam i ide czytac dalej co nowego u kredytobiorcow:)

Jestem właśnie po rozmowie z bankiem PKO BP. Dostałam takie warunki:

przy kwocie kredytu 250 000 zł we frankach i bez wkładu własnego: -kwota ubezpieczenia od brakującego wkładu własnego 1.680zł,

-1,07+1,9= 2.97%

przy kwocie 240 000zł (taką kwotę początkowo braliśmy pod uwagę) oprocentowanie wyniosłoby 3.37%

Do końca marca mają promocję, tzn. nie poniesiemy żadnych kosztów ewentualnego przewalutowania, czy wcześniejszej spłaty kredytu.

Przy okazji spytałam, jak to będzie z tymi kredytami walutowymi. Dziś dostali jakieś nowe dokumenty, dzienniki ,itp. i absolutnie nie ma tam żadnych informacji o likwidacji takich kredytów. Póki co są i chyba to media robią dużo zamieszania.

Tabaluga, :D

Chcąc skorzystac z Twojego "zaproszenia" dołączyłam się do "grupy oszołomów" a dopiero póxniej znalazłam Twoj "autorski wątek":), ale tematy są pokrewne więc mocno nie zbłądziłam po drodze. My narazie walczymy z pozwoleniem na budowę, oby jeszcze 3 tygodnie, a w międzyczasię będziemy rozważac banki i ich "promocje", Na działkę "dało" nam millenium, ale podobno teraz m-bank jest atrakcyjniejszy:) i chyba naszą Magnolię z horyzontów będzie "sponsorował" właśnie on:)

Pozdrawiam:)

ronson - gratuluję !

dowiedziałem się właśnie przed chwilą, że papierologii nie trzeba uzupełniać i decyzja w mojej sprawie ma zapaść na początku przyszłego tygla. doradca mój doradza :lol: cobym nie cieszył się z tej nowej ustawy o mniejszych opłatach sądowych bo jak mi podwyższą limit to dadzą bumażkę do sądu, że hipo na cele budownictwa mieszkaniowego i nie będę musiał nic płacić

:D a po 2 marca to już będzie płatne 150 :cry:

na pytanie dlaczego 150 a nie 200 nie odpowiedział mi jednoznacznie :roll: