tabaluga1 23.02.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Ja dziś dostałam ofertę z BGŻ- kredyt w CHF na 100% inwestycji- 2,6%.Dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 23.02.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 A jaka prowizja?Czy od tych 20% nie ma przypadkiem jakiego ubezpieczenia? (3,5% w mBanku).Jak jest ustalane oprocentowanie - decyzjš prezesa, czy jak? W Dom Banku przy podobnej kwocie dostałby 2,67%. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 28.02.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 No to ja podam wam moje ostateczne warunki,bo dzis podpisalam umowe W koncu wybralismy GE Money. Kredyt na 204, tys z haczykiem, 30% wkladu wlasengo, na 30 lat we franku: - 2,3%, - 1% prowizji, - ubezpieczenie budowy w pierszym roku budowy pokrywa bank - ubezpieczenie od utraty pracy obowiazkowe w pierwszym roku kredytu platenw od razu 2% kredytu, VI transz: I 60 tys, II i VI po 25 tys., pozostale po 30 tys. Beaz wycen. Transze na fodstawie wpisow do DZB, zdjec i darmowych fotoinspekcji. Jase, ze mogloby byc lepiej, ale ja jestem zadowolona Przy pierwszej rozmowie dostalismy 3,2% calosc ubezpieczen do pokrycie i VII transz po 30 tys. Ostro walczylismy (naewt juz po podpisaniu umowy, gdy nie zlozylismy jeszcze wniosku o wyplate - 2 x w ciegi 2 dni zmieniali nam harmonogram i wysokosc transz - wyobrazcie sobie rozpoczenie budowy z 30 tys! ), ale bylo warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 28.02.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Ja dziś dostałam ofertę z BGŻ- kredyt w CHF na 100% inwestycji- 2,6%.Dużo? Ja ci dam rade od siebie - omijaj lepiej bank BGŻ szerokim lukiem. Ja bym takim aferzystom nie ufala. Wg mnie to on sie najlepiej czul w "starym systemie". A samo oprocentowanie nie najgorsze... Wszystkim radze negocjowac zapisy umoy rownolegle ze zlozeniem wniosku, bo zajmuje to bardzo duzo czasu. ja go nie mialam i niestety podpisalam jak leci, choc z wielkim bolem serca. Ale jakbym miala jeszcze troche czasu to jestem pewna, ze by sie ugieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 28.02.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 A ja jutro wybieram sie do WBK na rozmowe przez telefon wstepne warunki maja niezle, wiec sprobuje ponegocjowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 01.03.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 iga9Może jakieś konkrety a propos bgż? Mają zbankrutować w najbliższym czasie?Dlaczego negujesz ten bank od razu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 01.03.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 A ja jutro wybieram sie do WBK na rozmowe przez telefon wstepne warunki maja niezle, wiec sprobuje ponegocjowac To jak już przeprowadzisz ten wywiad to daj znać, bo my też zastanawiamy się nad WBK. Widzę, że na razie jest mało popularny wśród inwestorów, a uważam, że ofertę mają całkiem korzystną (przynajmniej w PLN). Z czego wynika niepopularność tego banku? Ktoś się nim bliżej interesował? Mają jakieś ukryte haczyki? A teraz pytanie na taki oto temat: widzę, że wielu z was bierze kredyt w CHF. Nie boicie się? Ja się przeraziłam jak usłyszałam, że może być tak, że CHF wzrasta o ileś tam i od razu macie więcej kredytu do spłacenia. Może dojść nawet do tego że kwota zadłużenia będzie wyższa niż zaciągniętego kredytu! Nie przeraża was to? Kredyt w PLN jest jednak pewny. Nie chcę tutaj forsować swoich racji, po prostu chciałabym, aby ktoś mi to wreszcie wyjaśnił, bo mam już kompletny mętlik w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 01.03.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 ufff, dziś złożyłem wniosek o podwyższenie hipoteki - bez opłat - jako że bank wystawił zaświadczenie, że kredyt na cele budownictwa mieszkaniowego. jutro zapłaciłbym za to 150 dziś w warszawskiej hipotece raczej luzik (czekałem jakieś 0,5h w kolejce) szybko zeszło Nie boicie się? Ja się przeraziłam jak usłyszałam, że może być tak, że CHF wzrasta o ileś tam i od razu macie więcej kredytu do spłacenia. Może dojść nawet do tego że kwota zadłużenia będzie wyższa niż zaciągniętego kredytu! Nie przeraża was to? Kredyt w PLN jest jednak pewny. Nie chcę tutaj forsować swoich racji, po prostu chciałabym, aby ktoś mi to wreszcie wyjaśnił, bo mam już kompletny mętlik w głowie oczywiście, że się boję i mnie to przeraża ale jak to mówią aby nieco zyskać trzeba zaryzykować. popatrz na różne symulacje kredytów w chf i pln - dla mnie istotne jest to, że przy oprocentowaniu w pln zapłacę np. dwa razy więcej odsetek. poza tym - odwracając pytanie jak bieżesz kredyt budowlany to nie na 5 lat lecz z reguły na 20 i więcej. co się będzie działo jak wprowadzą euro w polsce i przewalutują kredyty z pln na eur. tego nikt nie wie ostatecznie jak się weźmie kredyt to trzeba go szybko spłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 01.03.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 A nam wczoraj odciągnięto pierwszą rate kredytu i to podwójną. Mamy konto lżejsze o 1.022,20zł. Ciekawe czy trend sie utrzyma w granicach 500 na m-c, bo tu trzeba oszczędzać na budowę. A mam pytanie: akt notarialny zakupu działki podpisaliśmy w grudniu i notariusz złożył wniosek o założenie księgi wieczystej. I teraz mamy czekać aż nam przyślą potwierdzenie wpisu, czy możemy osobiście jakoś to przyspieszyć? Do czasu hipoteki mamy podwyższone oprocentowanie o 1% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 01.03.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Ja dziś dostałam ofertę z BGŻ- kredyt w CHF na 100% inwestycji- 2,6%.Dużo? Ja ci dam rade od siebie - omijaj lepiej bank BGŻ szerokim lukiem. Ja bym takim aferzystom nie ufala. Wg mnie to on sie najlepiej czul w "starym systemie". A samo oprocentowanie nie najgorsze... dzięki iga9 To samo powiedział mi wczoraj szwagier, no i chyba nie będę już sobie zawracała nimi głowy. Tym bardziej, że dostałam ofertę z Mbanku i Dombanku na 2.45%- 100% inwestycji na 30 lat. Czekam jeszcze tylko na symulację i oczywiście pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 01.03.2006 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 akt notarialny zakupu działki podpisaliśmy w grudniu i notariusz złożył wniosek o założenie księgi wieczystej. I teraz mamy czekać aż nam przyślą potwierdzenie wpisu, czy możemy osobiście jakoś to przyspieszyć? pewnie przyspieszyć osobiście można choć nie tak łatwo jak kiedyś - księgi są elektroniczne a sędziowie wirtualni co prawda nie wiem, gdzie jest wawa-odkryta ale myślę, że powinni założyć do 3 miesięcy. dziś pani w okienku powiedziała, że podwyższenie hipoteki wpiszą mi po 2 miechach Do czasu hipoteki mamy podwyższone oprocentowanie o 1% my też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 01.03.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Acidtea -- mysle, ze to co napislam na temat BGZ powinno wystrczyc. jesli ktos chce brac kedyt w banku lewicowych aparatczykow uwiklanych w kilka afer to jego wybor. Ja nigdy nie zdecydowalabym sie na wspoprace z tym bankiem. Mysle, ze warto brac tez pod uwage konkurencyjnosc banku jesli chodzi o inne produkty - to tez troche mowi o danej instytucji. Generalnie dla nie jest to bank na koncu listy - moze na rowni ze SKOK. lagerfeld - ja dokladnie z tych samych powodow co ty spieszylam sie z wipsem do hipoteki - mam darmowy. I nawet nie sprawdzalam ile to potrwa, jak im ta lawina wnioskow od jutra ruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 01.03.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Ja dziś dostałam informację ,że dostałam kredyt w PKO BP 1,6 marży plus libor6m, na 100% inwestycji 250tys. we fr ale spróbuję jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 01.03.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 nie dokończyłam , ponieważ synek zdążył myszką kliknąc. Powalczę jeszcze aby działkę uznali za większą wartośc niż mam na papierze bo nabylam ja jako darowiznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 01.03.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 A ja jutro wybieram sie do WBK na rozmowe przez telefon wstepne warunki maja niezle, wiec sprobuje ponegocjowac To jak już przeprowadzisz ten wywiad to daj znać, bo my też zastanawiamy się nad WBK. Widzę, że na razie jest mało popularny wśród inwestorów, a uważam, że ofertę mają całkiem korzystną (przynajmniej w PLN). Z czego wynika niepopularność tego banku? Ktoś się nim bliżej interesował? Mają jakieś ukryte haczyki? Bylem widzialem uslyszalem. Pierwsze wrazenie: Wchodze pusto zero jakiegos zainteresowania moją osobą ale juz po chwili zostaje zaproszony do biorka jak sie okazuje Dyrektora oddzialu. Mnie osobiscie interesuje kredyt w zlotowkach wiec o takim rozmawialem i dostalem propozycje nastepujacą: Z prowizji 1.75 zjechalismy na 1 Natomiast jesli chodzi o oprecentowanie sa dwie wersje do wyboru: 1. Stale oprocentowanie 4.99 przez dwa pierwsze lata nie zaleznie od WIBORu a po dwuch latach WIBOR6M + 1% 2. Przez pierwsze dwa lata WIBOR6M + 0.5% a potem WIBOR6M +1% dodam tylko dla zainteresowanych ze dzisiejszy Wibor jest na poziomie 4.1-4.2 nie pamietam dokladnie A teraz pytanie dnia czy ktos moze powiedziec cokolwiek na temat wspolpracy z Bankiem WBK ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 02.03.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Nie mam żadnych doświadczeń z tym bankiem, ale patrząc na ceny to ING Bank ma "na starcie" 1% marży i 0% prowizji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 02.03.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 A teraz pytanie dnia czy ktos moze powiedziec cokolwiek na temat wspolpracy z Bankiem WBK ??? My możemy , a raczej mąż, bo ma u nich konto od 8 lat. Może to zależy akurat od oddziału i ludzi, którzy w nim pracują, ale my jesteśmy akurat zadowoleni, nawet bardzo - kultura, zainteresowanie klientem, profesjonalne doradztwo. Ale to tylko nasze osobiste doświadczenia. Nasz WBK jest w Kostrzynie Wlkp, a więc małym mieście i pewnie wynika to z tego , że nie mają aż tak wielu klientów więc się starają i mogą każdemu poświęcić więcej uwagi. Ale generalnie na duży + Policzyli Ci 1,75 prowizji?! Nam zaoferowali 0,75. Może Ci się coś pomyliło? A wspominali Ci, że mają już 3-letnią karencję? Do tej pory była 2 lata. Myślę, że warto się też zainteresować PTF, ze wstępnego rozeznania całkiem całkiem... Ktoś coś wie więcej? Odnośnie BGŻ - zgadzam się na całej linii - DOLINA!!! U nas odpadł już na samym początku. Bierzemy jeszcze pod uwagę Millenium, ale chyba też w końcu odpadnie, bo po przeliczeniu niższa rata wyjdzie nam w WBK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 02.03.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Nie mam żadnych doświadczeń z tym bankiem, ale patrząc na ceny to ING Bank ma "na starcie" 1% marży i 0% prowizji.... To może ING też się warto zainteresować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 02.03.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 No tak, już wiem dlaczego zaoferowali nam w WBKu 0,75 prowizji - bo mąż ma tam konto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 02.03.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Taka mała dygresja do NASZYCH walk o niska marżę:Wg mnie rownie ważny jak marża jest SPREAD, czyli różnica kursów kupno-sprzedaż. Była o nim mowa na forum wiele razy. Moje obliczenia do "średniego" kredytu (150 tys / 20 lat):Przy załozeniu, ze walczymy o ok 0,1 p.p marży wyniesie nam oszczędnośc 3 tys zł co daje w miesiącu ....... 12,5 zł. Spread to wartość 2-5%. Myślę że tu warto poszukac oszczędności wybierając bank mający nawet ciut wyższą marżę ale nizszy Spread. Przy załozeniu realnego wzrostu waluty o 10-15% wzrost wyniesie w zależnosci od Spread'u 0,3% ub 0,75%. Różnica 0,45% czyli więcej niz wiekszosci z NAS udaje się wynegocjowac na marży.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts