Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa OŚWIĘCIMSKA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj JLWW ! Niestety nie da się cytować . Ja po przeczytaniu kilkunastu wypowiedzi doszedłem do tego samego zdania co większość i zrezygnowałem z kominka w zupełności (czyli brak kotłowni w salonie ) tym bardziej że piszesz że z płaszczem wodnym (liczysz na ogrzewanie całego domu ?) Zyskałem większą przestrzeń pozbyłem się komina . Rekuperator tak ciągle się zastanawiam ,ale dałem się namówić na grawitacyjną czyli przewody wentylacyjne obok spalinowych plus 2 dachówki tzw ( KOMINEK ODPOWIETRZAJĄCY ) Najbardziej uświadomiły mnie wypowiedzi posiadaczy kominków którzy stwierdzili iż czar kominka mija po 3 miesiącach później ozdoba .Oczywiście to jest moje zdanie .

wczoraj Ja z kominka nie zrezygnuje :D Kominek musi być :D Zastanawiałem się nad płaszczem wodnym do kominka ale nie mam zamiary grzać kominkiem całego domu, chciałem tylko wspomóc piec gazowy aby kominek dogrzewał wodę, ale po przeliczeniu kosztów inwestycji i prawdopodobieństwa kiedy inwestycja się zwróci odpuszczam płaszcz wodny. Na tą chwilę zostaję na piecem gazowym + (prawdopodobnie) solary (dofinansowanie :D)

Co do rekuperatora cały czas się zastanawiam, problem mój polega na tym że nie znam nikogo kto by to ustrojstwo miał u siebie w domu a czytając w necie opinie wiesz jak jest, jak ktoś ma lub sprzedaje chwali jak nie ma mówi że szkoda kasy. Zacząłem czytać o rekuperacji ponieważ 4 lata temu kupiłem i wyremontował mieszkanie w bloku, po2,5 roku za ściańa szafy w rogu znalazłem GRZYBA!!! Codziennie pokoje (2!) są wietrzone, problem jest tylko w zimie kiedy temperatura była tak niska że czasami nie było możliwości porządnie wywietrzyć pokoju (okna plastikowe), dlatego w pokoju dzieci pojawił się grzyb. (Kilkakrotnie zauważyłem rano że całe okna są "spocone" od środka - okna w pokoju dzieci na noc zamykaliśmy w drugim pokoju minimalnie były uchylone i to wystarczyło aby grzyba nie było). Gdyby był rekuperator zakładam że taka sytuacja nie miała by miejsca i właśnie to mi nie daję spokoju. Właśnie jestem na etapie przygotowania wstępnej oferty rekuperatora z odzyskiem ciepła do mojego TK23 - obawiam się tylko że cena może mnie zniechęcić.

Poczytam o tym kominku odpowietrzającym, może to rozwiązuje mój problem - plusem rekuperatora jest jeszcze odzysk ciepła :D ....tylko kiedy to się zwróci...czy istnieje jakiś prawdziwy sposób na obliczenie tego?

JLWW ja też chciałem rekuperator

ale co dziwne, został on nam odradzony przez konstruktora domu który będziemy budować

jak ktoś się uprze to on go projektuje

ale po jakimś czasie użytkowania reku rozmawia z właścicielami i inie są oni za bardzo zadowoleni

oszczędności z tego prawie nie ma

zaczynają się zastanawiać jakie będzie powietrze po iluś latach przepływu przez rury

czy tam nie będzie grzyba itp

my zrezygnowaliśmy

Nastał ten dzień - pierwsza wycena, na razie tylko dwie kwoty ale ma być więcej szczegółów.

Projekt - http://www.tooba.pl/projekt-domu-TK-23/a,s_pd,idp,8145.html

Za stan surowy zamknięty (fundamenty, ściany, kompletny dach,wszystko ocieplone, Porotherm30 - bez okien i drzwi)

Materiały 220 000PLN

Robocizna 60 000PLN

Co Wy na to? Jeżeli ktoś może polecić jakąś sprawdzoną firmę, będę wdzięczny :D

Wszystko ocieplone ? Czyli ściany ,dach ,fundamenty . Myślę że nie jest źle . Ja płacę 43tys za stan surowy otwarty ( http://www.archeton.pl/projekt-domu-sonatina_1018_opisogolny ) (ekipa z Czańca sprytni czasem myślę że za sprytni ale nie narzekam ). Za 2 tygodnie ruszają z dachem ( po wykonaniu i położeniu dachówki będę mógł ich polecić z czysty sumieniem ) . Muszę dodać że fundamenty zostały zmienione szkody "górnicze " .