RAMILA 12.10.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Czym zamierzacie ogrzewać wasze domki? Ramilko my blisko mamy plantację wierzby energetycznej może zakupimy po kotle na biomasę? Ja bym wybrała taki, żeby się sam ładował, sam czyścił, sam ustawiał temperature bo leń jestem Ale takiego jeszcze nie wyprodukowali Powiem Ci sammi że z tą wierzbą to niezły pomysł ale też jesteśmy leniwcami i nie będzie nam się chciało wykonywać tych wszystkich czynności żeby mieć w domu cieplutko a drugi powód to że nie robiliśmy dużej kotłowni i nie mamy gdzie trzymać opału i zdecydowaliśmy się na ogrzewanie gazowe oraz kominek z płaszczem wodnym,myślę że takie rozwiązanie nie będzie złe ale to się okaże dopiero w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammi 13.10.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Mimonko namiary na pana od wod. - kan. poszły na priv. Solidny, uczciwy, słowny Co do psów to potrzebuję takiego agresora na złodziei który nie da sie przekupić jedzonkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammi 13.10.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 SweetMonia namiary poszły na Priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammi 13.10.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Powiem Ci sammi że z tą wierzbą to niezły pomysł ale też jesteśmy leniwcami i nie będzie nam się chciało wykonywać tych wszystkich czynności żeby mieć w domu cieplutko a drugi powód to że nie robiliśmy dużej kotłowni i nie mamy gdzie trzymać opału i zdecydowaliśmy się na ogrzewanie gazowe oraz kominek z płaszczem wodnym,myślę że takie rozwiązanie nie będzie złe ale to się okaże dopiero w praktyce U nas gaz odpada My również mamy małą kotłownię. dlatego zastanawiamy się nad kotłem z podajnikiem. http://eko-kotly.pl/kotly-co/kotly-na-biomase Ten jest nawet ok tylko ta cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikoll 14.10.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Witam wszystkich ,my też budujemy w okolicach Oświęcimia więc się dopisujemy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 14.10.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Pytanie do osób budujących w tym i poprzednim roku: Jaką cenę za m2 można w przybliżeniu przyjąć w obliczeniach za SSO lub SSZ (dom 132m2, dach dwuspadowy, bez dziwolągów)? Będę wdzięczny za informację bo po pierwszych dwóch wycenach jestem w totalnym szoku, rozbieżności olbrzymie. Ktoś poleci jakąś sprawdzoną firmę budującą w okolicach Oświęcimia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
welna 16.10.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Witam wszystkich,Wie ktoś może gdzie kupić tanio wełnę mineralną 15 i 5 w okolicach Oświęcmia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAMILA 16.10.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Nikoll i welna witajcie na forum,pochwalcie się co budujecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptrk 16.10.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Wiem że na forum muratora można znaleźć informację odnośnie rekuperatorów, ale interesuje mnie czy ktoś w grupy Oświęcim montował rekuperator w domku ok 130m2 i może polecić jakąś firmę z okolicy. Jestem na etapie adaptacji projektu i strasznie gryzę się z dwoma tematami: 1.rekuperacja, 2.płaszcz wodny do kominka. Ja zdecydowałem się na wentylację mechaniczną z rekuperacją. Początek montażu w listopadzie (same rury, reszta w przyszłym roku). Ekipa z Lędzin- czy warta polecenia?- to się okaże. Po wykonaniu instalacji wystawię opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptrk 16.10.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Witam wszystkich, bo ja tu 1-szy raz. Jako że dostaliśmy pozwolenie, może uda się w tym roku rozpocząć zabawę w Boba Budowniczego. Jeśli ktoś ma namiary na tanie DESKI SZALUNKOWE, STĘPLE a zwłaszcza GRUZ (pospółkę) do utwardzenia dojazdu w okol. Andrychowa, to będę wdzięczny za pomoc. Mam stemple na pozbyciu (jeśli jeszcze potrzebujecie) dł.4m , 2,8m i 2,5m. Wszystko do obejrzenia w Nowej Wsi. W przyszłym tygodniu montują mi okna, tak więc muszę powoli robić porządki przed zimą. Tak na marginesie, jeśli ktoś ma na pozbyciu gruz chętnie przyjmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 17.10.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Zdecydowałem się na piec gazowy (plus może kolektory), zastanawiam się nad sposobem ogrzewania, na tą chwilę łazienki (2) kuchnia i przedpokój (hall) na parterze będzie ogrzewany podłogówką, w pokojach myślę o kaloryferach natomiast z salonie mam zagwozdkę (będą panele), łamię się między kaloryferami a..."kaloryferem" wbudowanym w podłogę (koszty!!) a może jednak podłogówka pod panelami? Co tym sądzicie? jak ogrzewacie salony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 17.10.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Ja zdecydowałem się na wentylację mechaniczną z rekuperacją. Początek montażu w listopadzie (same rury, reszta w przyszłym roku). Ekipa z Lędzin- czy warta polecenia?- to się okaże. Po wykonaniu instalacji wystawię opinię. Można wiedzieć jaka cena za wentylację mechaniczną z rekuperacją? P.S. Bardzo mi się podoba projekt C110a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptrk 17.10.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Można wiedzieć jaka cena za wentylację mechaniczną z rekuperacją? P.S. Bardzo mi się podoba projekt C110a. Wynegocjowaliśmy 14 700zł. Centrala Renovent Large 400 z automatycznym bypasem, instalacja na rurach sztywnych spiro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAMILA 17.10.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 jak ogrzewacie salony? U nas na całym parterze będzie podłogówka a więc i pod salonem mamy też kominek który będzie umilał długie zimowe wieczory i oczywiście podgrzewał salon i nie tylko ach już się nie mogę doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 17.10.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Wynegocjowaliśmy 14 700zł. Centrala Renovent Large 400 z automatycznym bypasem, instalacja na rurach sztywnych spiro. Dzięki za info, możesz dać namiary na firmę? 14700zł jest to całkowity koszt wentylacji mechanicznej z rekuperacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 17.10.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 U nas na całym parterze będzie podłogówka a więc i pod salonem mamy też kominek który będzie umilał długie zimowe wieczory i oczywiście podgrzewał salon i nie tylko ach już się nie mogę doczekać. W salonie macie panele czy płytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptrk 17.10.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Dzięki za info, możesz dać namiary na firmę? 14700zł jest to całkowity koszt wentylacji mechanicznej z rekuperacją? Tak to cały koszt - instalacja, rekuperator, montaż i końcowa regulacja anemostatów (już po wykończeniu wnętrz). Wykonawca: Paweł Jaworski ul. Lwowska 4/205 41-200 Sosnowiec tel. 515801289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammi 18.10.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Jeśli chodzi o wod-kan u moich rodziców wszystko (montaż kotła + bojler, grzejniki, rozprowadzenie itp.) robiła firma LUK BUD z Piotrowic. Robili również u mnie w mieszkanku. Nie zawsze mają wolne terminy ale warto spróbować. Dostają upusty u dostawców i nawet znają się na robocie Fajnie i sprawnie oraz bardzo tanio ale... Mają mnóstwo pracy i czasem zdarza się że pracują po nocy. W domu prywatnym nie ma problemu ale w bloku gorzej. Czasem trzeba też wziąść poprawkę na terminowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammi 18.10.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Czy macie już wybranego producenta kotłów? Ja zaczynam poszukiwania od najbliższej okolicy czyli kotły Osiek (strona net niezbyt jasna), Polanka Łobozek, Gierałtowice oraz Roczyny ( fajna stronka) Na razie spośród tych 4 chcę wybrać mały, ekonomiczny z podajnikiem i wężownicą na ekogroszek, pellet itp.żeby nie uzależniać się od jednego rodzaju opału, ładować raz na tydzień, mieć ciepłą wodę w lecie itp. Wybrane modele jeszcze skonsultuję z fachowcami Może macie jakieś uwagi czy sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 18.10.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 my wzięliśmy zagęszczarkę ostatecznie z chełmu śląskiego z firmy megantex. Mają taniej. Ponawiam prośbę o namiary na instalatorów. mógłbym dostać namiary na tą firmę szukam jej na necie a nie mogę znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts