Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa OŚWIĘCIMSKA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy macie już wybranego producenta kotłów?

Ja zaczynam poszukiwania od najbliższej okolicy czyli kotły Osiek (strona net niezbyt jasna), Polanka Łobozek, Gierałtowice oraz Roczyny ( fajna stronka) :)

Na razie spośród tych 4 chcę wybrać mały, ekonomiczny z podajnikiem i wężownicą na ekogroszek, pellet itp.żeby nie uzależniać się od jednego rodzaju opału, ładować raz na tydzień, mieć ciepłą wodę w lecie itp. :)

Wybrane modele jeszcze skonsultuję z fachowcami :)

Może macie jakieś uwagi czy sugestie?

Jeśli chodzi o kotły z Osieka, musisz pamiętać że tam jest dwóch producentów, Ja mam dom 150m i piec 35 KW z wężownicą od Płonki i jestem bardzo zadowolony, jeśli chodzi o częstotliwość to w lecie na wodę 1x 2- 2,5 tyg w zależności od użytkowania,

Mały ? to zależy jaki masz dom - ale jak chcesz mieć ciepłą wodę to polecam większy - z paleniskiem jak w mniejszych np. 25KW ma takie samo palenisko jak30 i 35KW tylko większe przepony odbierające ciepło,

Ile kosztuje adaptacja projektu? zmiany kosmetyczne (likwidacja łazienki na rzecz powiększenia garderoby, przedłużenie jednej ścianki działowej, zamiana wyjścia na zewnątrz z pokoju na okno), ile takie coś może kosztować? Rozumiem, że zmiany odnośnie gniazdek, zmiana rozmieszczenia kaloryferów bądź zastosowanie podłogówki wszystko to będzie można zrobić bezpośrednio podczas budowy.

Witam wszystkich budowniczych ! Jako że deka zalana i gotowa chętnie odsprzedam stęple budowlane w ilosci 250szt długości 2,9m cena do uzgodnienia .Proszę o kontakt na priv . Mam również do sprzedania 3 kołnierze (fabrycznie nowe w pudełkach ) do okien Dachowych Fakro pod dachówke ,szczegóły na priv .Zdecydowaliśmy zamontować je w jednym ciągu a niestety sprzedawca niechciał nam wymienić tłumacząć się tym że były specjalnie na zamówienie .

Witam wszystkich budowniczych ! Jako że deka zalana i gotowa chętnie odsprzedam stęple budowlane w ilosci 250szt długości 2,9m cena do uzgodnienia .Proszę o kontakt na priv . Mam również do sprzedania 3 kołnierze (fabrycznie nowe w pudełkach ) do okien Dachowych Fakro pod dachówke ,szczegóły na priv .Zdecydowaliśmy zamontować je w jednym ciągu a niestety sprzedawca niechciał nam wymienić tłumacząć się tym że były specjalnie na zamówienie .

A gdzie są tacy sprzedawcy, tak na przyszłość aby omijać

A gdzie są tacy sprzedawcy, tak na przyszłość aby omijać

Hurtownia budowlana za Brzeszczami przed Pszczyna ,o przypomniałem sobie Megawit .Trochę nie ładnie, tym bardziej że gotowi byliśmy ponieś jakieś koszta tej naszej zmiany decyzji . A co do zdjęć Ramila to wrzucę tylko znajdę trochę czasu i nauczę się .

• 2 weeks później...

:) obiecałam dość dawno temu ale wiecie jak to z czasem bywa:)) no ale oto i

przed zalaniem

http://img684.imageshack.us/i/img3660.png

no i po

http://img261.imageshack.us/i/img3758y.jpg

http://img261.imageshack.us/i/img3756.jpg

a oto i inspektor nadzoru we własnej osobie :p

http://img261.imageshack.us/i/img3666.png

no i czekamy do poniedziałku. Niech się mury pną do góry:))

Pozdrowienia z Jaworzna dla sąsiadów !!

Może ktoś podesłać namiary na sprawdzoną ekipę od przyłącza wody ?

wcinkę robi u mnie i tak mpwik, ale ceny jakie usłyszałem za wykopanie paru metrów w gruncie trochę mnie przeraziły :jawdrop:

gdzieniegdzie za takie kwoty ludzie po 50 m przyłącz robili

wcinkę robi u mnie i tak mpwik, ale ceny jakie usłyszałem za wykopanie paru metrów w gruncie trochę mnie przeraziły :jawdrop:

gdzieniegdzie za takie kwoty ludzie po 50 m przyłącz robili

Sąsiad kopie, za 50cm wgłąb bierze 1 zł za mb. Realizuje się chłopak w tym zajęciu... potem piwko...

Do kopania rowa weź koparkie, do samego węża już MPWIK lub jak ich tam u Ciebie zwał. Dlaczego - bo potem barany robią problemy z odbiorami, a wcale nie są najdrożsi.

Poza tym zgłaszamy się do grupy, Łęki koło Oświęcimia :D

Jeśli chodzi o kotły z Osieka, musisz pamiętać że tam jest dwóch producentów, Ja mam dom 150m i piec 35 KW z wężownicą od Płonki i jestem bardzo zadowolony, jeśli chodzi o częstotliwość to w lecie na wodę 1x 2- 2,5 tyg w zależności od użytkowania,

Mały ? to zależy jaki masz dom - ale jak chcesz mieć ciepłą wodę to polecam większy - z paleniskiem jak w mniejszych np. 25KW ma takie samo palenisko jak30 i 35KW tylko większe przepony odbierające ciepło,

Dzięki :)

Nasz domek to http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/1952-z8.html wersja B

Oczywiście ciepła woda musi być :)

I gabarytowo mały piec ale wariat :)

Żeby się sam rozpalał, obsługiwał, czyścił itp. :yes:

Piece na razie muszę odstawić na plan dalszy i poszukać kominów Zapel i więźby :)

Co do więźby znajomy dał mi namiary na Pana Talarka.

Czy możecie polecić kogoś jeszcze?