Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa OŚWIĘCIMSKA

Recommended Posts

Dom 132m (http://www.tooba.pl/projekt-domu-TK-23/a,s_pd,idp,8145.html), mam zamiar budować z Porothermu30, więźba już w większości leży i czeka, dachówka ceramiczna w planie. Firmy budujące SSO zaklepane (jedna będzie odpowiedzialna za budowę do dachu 40k - start maj2011, dach - druga firma plus własne siły - sierpien2011)

Nie wiem gdzie budujesz, ale 40 k za robote do dachu to straszna cena !!!!!!!!! Oprócz tego jeszcze dach, chyba że coś żle zrozumiałem.

Za takie domy firmy biorą max 40 tys. z dachem. No chyba że całość masz podpiwniczoną i to jest w tej cenie.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Czy ktoś miał do czynienie z oknami z oświęcimskiej firmy UNIOKNA?

Uniokna mają Aluplasta tak?

U nas n placu boju pozostał Drutex i Oknoplast. Ostatecznie wybraliśmy Oknoplast choć droższy ale

na miejscu, no i w miarę sprawdzona marka.

Nic fajne okna ale ich montaż i obsługa posprzedażowa na wagę złota ;)

Powodzonka w wyborze :)

to okna wstępnie juz mamy rozeznane:). Teraz słuchajcie pora na drzwi! Drzwi wejściowe....bo trza przecież zamknąć dom jak się instalacje zaczną:). Ktoś już zamawiał?

JA! :lol2: Takie będą, http://www.stobrawa.com/product-pol-246-Drzwi-Krolewskie-C1.html tylko tańsze, bo robi mi stolarz z Polanki, razem z montażem mają się zamknąć w kwocie 3000pln.

Super! Zorzo czy one będą wzmocnione jakoś?

Jeśli masz na myśli zabezpieczenia antywłamaniowe, to chyba nie, mamy mieć dwa porządne zamki wliczone w cenie, klamki we własnym zakresie, ale same drzwi mają być z litego drewna dębowego o grubości blisko 7 cm. i szeroką, również dębową ościeżnicę, tak, że wyłamać ich tak łatwo się nie da.

Poza tym wychodzimy z założenia, że mało który złodziej zdecyduje się na włamanie przez frontowe drzwi, doskonale widoczne z drogi i raczej spróbuje skorzystać z okna tarasowego z tyłu domu. Ale u nas nie będzie co kraść :D

.

Poza tym wychodzimy z założenia, że mało który złodziej zdecyduje się na włamanie przez frontowe drzwi, doskonale widoczne z drogi i raczej spróbuje skorzystać z okna tarasowego z tyłu domu. Ale u nas nie będzie co kraść :D

co prawda to prawda:)

a jeśli jesteśmy przy drzwiach to od razu poruszmy wątek bram garażowych:P.....powtarzając się....jeśli by ktoś miał już rozeznanie....hehe...czuję się jak sęp informacyjny;)

Ja brame zamawiam w burze Oknoplastu w Ketach

A jaką będziesz miał- uchylną, czy segmentową? I jakiej firmy? Nam zaproponowano segmentową z firmy Mirola, za 3200 z napędem elektrycznym, tylko gwarancja krótka, bo zaledwie dwa lata a my się nawet w ciągu dwóch lat nie wprowadzimy...:confused:

Nie wiem gdzie budujesz, ale 40 k za robote do dachu to straszna cena !!!!!!!!! Oprócz tego jeszcze dach, chyba że coś żle zrozumiałem.

Za takie domy firmy biorą max 40 tys. z dachem. No chyba że całość masz podpiwniczoną i to jest w tej cenie.

To znowu Ty mnie teraz zmartwiłeś:-(

Mamy dom 135 mkw pow użytkowej plus garaż dwustanowiskowy ok. 33 mkw- dach bardzo podobny jak u JLWW i za dom w SSO otwarty mamy firmę zgodzoną za 44 tys -do tego dach będziemy szukać innej firmy, ale wstępna orientacja pozwala mi liczyć ok 60 tys w sumie z dachem. Robiłam w okolicach października wycenę u czterech firm i żadna nie zeszła z ceny poniżej 60 tys (licząc z dachem), znajomi mają dom bardzo podobny i ta sama sytuacja- ok. 60 tys.

Może niepotrzebnie podpisałam już umowę?Tak sobie myślę teraz, ze mogłam jeszcze poszukać, albo cóś!

kasja83 głowa do góry, moim zdaniem nasze ceny są normalne czyt. średnie, na pewno można taniej zgodzę się z tym w 100% pytanie tylko czy warto, zanim zdecydowałem się na swoją firmę pytałem, szukałem, dzwoniłem, googlowałem przyznam że najtańszą znalazłem za 35k (cena z dachem) ale od razu padło zdanie "bez rachunku i bez umowy" - podziękowałem. Pozostało nam tylko śledzić poczynania naszych budowniczych i szukać następne ekipy :D

P.S. Gdzie budujesz i kiedy zaczynasz?

Każdy jest Panem swojego losu. 60 tys. dla mnie to kosmos !!!

Spytajcie robotników którzy bedą u Was pracować ile mają na godzine, potem sobie policzcie i dostaniecie odpowiedź, że 60 tys to zdzierstwo

Mnie stan surowy robocizna kosztował 38500. W tym całe drzewo na więźbe - krokwie, płotwie, łaty, kontrłaty, słupy i konkretna podbitka heblowana oraz okucia z blachy cały dach dookoła domu i garażu plus dwa kominy ) i wiem, że inni robili jeszcze taniej, co nie znaczy, że żle.

Moim murarzom zdarzyło sie kilka małych wpadek, może przez pospiech, być może przez niedbalstwo, ale szybko je (kilka) naprawili.

Dom jest w pionie i w poziomie. Wybudowali tyle domów w okolicy i wszyscy z którymi rozmawiałem byli bardzo zadowoleni.

Nie umieszczam ich na białej liście ponieważ wiem jak wymagający są forumowicze i szanuje to !!!

Jak poczytacie białą liste, to napewno znajdziecie tam mojego cieśle,

bo tutaj pełen profesjonalizm, ktory obroni sie sam i jestem spokojny.

Znajdiecie tam HERMIG STAL z Nidku bo traktują nas budujących poważnie, nie tylko jak kupujemy tonę, czy dwie stali

wreszcie Okna w Kętach (celowo nie pisze, bo dostałem maila, ze to reklamuje)

JLWW wie jak wyglądała moja budowa, pewne prace wykonywałem

sam w ramach tzw. luzu. Każdy znajdzie troche wolnego.

Teraz jestem na etapie szukania ekipy od eleawcji i śmiac mi sie chce z tych wszystkich firm, co jedna to lepsza. Ceny za m2

Na koniec aby Was nie zanudzać anegdota :

Dzwoni kumpel do drugiego kumpla budowlańca:

- Słuchaj stary jest robota do zrobienia ...... , Potrzebuje to zrobić szybko, tanio i dobrze !!!

- Hmm Stary ..... , Wybierz jedno i zadzwoń za tydzień !!!!!!

No i mamy odwilż więc kominy poszły w górę i pora na dach :)

Dla zainteresowanych za domek http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/1952-z8.html wersja B od fundamentu po przykrycie dachówką płacimy 28 tyś. ( W tym strop drewniany trochę pracochłonny, belki zostaną odkryte na suficie w salonie :)

Szczegółowy wykaz za co, już umieszczałam więc nie będę się powtarzać :)

Idealnej ekipy chyba nikt nie miał i czasem trzeba konstruktywnie i ostro wymienić się wrażeniami i odczuciami.

Kobiety często próbuja kulturalnie i zaczynają rozmowę z szefem od "Mam wrażenie, że nie do końca się rozumiemy" " Ty chyba nie traktujesz nas poważnie" , Nie tak się umawialiśmy, mieliście być wtedy i wtedy" A jeśli to nie przynosi efektu (a często nie przynosi) Męska połowa przedstawia wersję konstruktywnej dyskusji z ekipą "słuchaj k..wa, jutro was widzę na budowie, a jak nie to zabierajcie "zabawki" i wyp......jcie"

co ku..wa nie dacie rady?! dacie rady! " "to zrób w ch..ja kogoś innego "jakie k..wa dwa tygodnie na zrobienie dachu, chyba że k..wa z freskami na suficie"?! Itp.

Metoda lepsza od Red Bulla.

To co do tej pory wydawało się nie do zrobienia w tydzień, zrobione jest w 1 dzień :):):)

To tyle SSO, resztę co tylko damy radę zrobimy sami.

Co do drzwi wejściowych jeszcze nawet koncepcji nie mam, ale już zakupiłam drzwi wewnętrzne :) :)

Piękniuśki orzech z szybkami :)

Rozbieżności w cenach są niesamowite.

Nas pewien pan namawiał na drzwi wew. za "jedyne" DWA TYSIĄCE ZŁ ZA SZT. i że to okazja.

Dla mnie okazją są promocje w Castoramie, gdzie za dwa tysiące kupuję drzwi wew. do całego domu :) :) :)

Każdy jest Panem swojego losu. 60 tys. dla mnie to kosmos !!!

Spytajcie robotników którzy bedą u Was pracować ile mają na godzine, potem sobie policzcie i dostaniecie odpowiedź, że 60 tys to zdzierstwo

Mnie stan surowy robocizna kosztował 38500. W tym całe drzewo na więźbe - krokwie, płotwie, łaty, kontrłaty, słupy i konkretna podbitka heblowana oraz okucia z blachy cały dach dookoła domu i garażu plus dwa kominy ) i wiem, że inni robili jeszcze taniej, co nie znaczy, że żle.

Moim murarzom zdarzyło sie kilka małych wpadek, może przez pospiech, być może przez niedbalstwo, ale szybko je (kilka) naprawili.

Dom jest w pionie i w poziomie. Wybudowali tyle domów w okolicy i wszyscy z którymi rozmawiałem byli bardzo zadowoleni.

Nie umieszczam ich na białej liście ponieważ wiem jak wymagający są forumowicze i szanuje to !!!

Jak poczytacie białą liste, to napewno znajdziecie tam mojego cieśle,

bo tutaj pełen profesjonalizm, ktory obroni sie sam i jestem spokojny.

Znajdiecie tam HERMIG STAL z Nidku bo traktują nas budujących poważnie, nie tylko jak kupujemy tonę, czy dwie stali

wreszcie Okna w Kętach (celowo nie pisze, bo dostałem maila, ze to reklamuje)

JLWW wie jak wyglądała moja budowa, pewne prace wykonywałem

sam w ramach tzw. luzu. Każdy znajdzie troche wolnego.

Na koniec aby Was nie zanudzać anegdota :

Dzwoni kumpel do drugiego kumpla budowlańca:

- Słuchaj stary jest robota do zrobienia ...... , Potrzebuje to zrobić szybko, tanio i dobrze !!!

- Hmm Stary ..... , Wybierz jedno i zadzwoń za tydzień !!!!!!

To faktycznie miałeś ekipę za bardzo dobrą cenę i jak jeszcze jesteś zadowolony to też naprawdę fajnie. My też może jakieś prace wykonamy sami, ale będzie z tym marnie, bo mąż pracuje na delegacji, więc wykorzystanie chociaż paru godzin w ciągu tygodnia pracy nie wchodzi w grę.

Chciałam zapytać zaawansowanych budujących- jaki macie strop??????U nas w projekcie jest teriva, ale się waham.Czy ktoś z Was rozważał te stropy na przykładzie swojego domu??jak się to ma cenowo przy uwzględnieniu wszystkich kosztów towarzyszących???

Chciałam zapytać zaawansowanych budujących- jaki macie strop??????U nas w projekcie jest teriva, ale się waham.Czy ktoś z Was rozważał te stropy na przykładzie swojego domu??jak się to ma cenowo przy uwzględnieniu wszystkich kosztów towarzyszących???

My mieliśmy w projekcie stropy Terriva, ale nam je kierownik budowy odradził i zmieniliśmy na lane, zwykłe, mocno zbrojone. Cenowo podobno wychodzi mniej więcej na to samo, ale nie sprawdziliśmy tego na własnej skórze, więc głowy za to nie dam. A stropy Terriva nam odradzono, bo podobno lubią pękać w miejscu łączenia belek i robią się wtedy na sufitach mało gustowne prążki. Ale w naturze tego nie widziałam, więc nie twierdzę kategorycznie, że tak jest naprawdę. :rolleyes:

A co do cen robocizny- my za nasz dom- http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/9823-sielanka-ii_z-garazem.html - wersja z garażem- SSO- podpiwniczony pod połową domu, zapłaciliśmy w sumie 52 000 .