Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa OŚWIĘCIMSKA

Recommended Posts

Jakie grzejniki macie zamiar instalować w Waszych domach?

Słyszałem, że stalowe są lepsze o aluminiowych i wolniej się wychładzają niż aluminiowe.

Więc jeśli stalowe to jakie? A może już zainstalowaliście?

Właśnie mocno się zastanawiamy nad tym faktem. I chyba skłanamy się do stalowych. Są tańsze co jest bardzo ważne:P i rzeczywiście bardzo dobre. Tyle że podobno potzreba większych stalowych powierzchni do ogrzania w porównaniu z aluminiowymi....ale szczerze mówiąc nie jest to szczególny argument. Trzeba porozmawiać z instalatorami....jak to wszystko wychodzi, z jakiego materiału rurki trzeba robić...

w każdym razie śledząc różne wątki zauważyłam że malo kto teraz robi aluminiowe grzejniki:)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja brałem i będę brał z Harmężów sprawdzony tartak nie tylko przeze mnie ale również przez innych szanownych członków naszej grupy

Dziekuje za odpowiedz, szukam dobrego sprawdzonego drewna na wiezbe z pewnego zrodla aby uniknac problemow tj. wykrzywienie drewna co sie czesto zdarza gdy nieuczciwe tartaki sprzedaja nie wysuszone drewno i niby "zaimpregnowane" stosujac do tego zwykly zielony barwnik zamiast specjalnego srodka chemicznego sluzacego wlasnie do tego celu.

Jesli ktos inny mial do czynienia z innym tartakiem i bez obaw moze go polecic to bardzo prosze o informacje, pozdrawiam.

kominek ma być tylko taki do celów rekreacyjno-wypoczynkowo-wieczorowych ;)

wykonanie właśnie z cegły lub kafli (widziałem coś takiego i ciekawe rozwiązanie)

http://www.google.pl/images?q=kominek%20z%20kafli&rls=com.microsoft:pl&oe=UTF-8&startIndex=&startPage=1&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=pl&tab=wi&biw=1260&bih=628

Podobnie jak u nas :)

Ten drugi jest ciekawy. Ja zdecydowałam się na cegłę :)

Mam taką wizję całego salonu :)

Okna wew. kolor macore, belki drewniane na suficie też cos pod macore, pomiędzy belkami naturalne drewno, kominek ciemny, szklisty brąz (nie będzie widać jak się osmali :) Sciany pomalowane na czekoladę/beż, rogówka beż, podłoga: płytki przed kominkiem, reszta. podłogi..nie wiem:D

Z zewnątrz dachówka Jesienny Liść piękna, równiutka, sliczniutka,okna macore, podbitka brąz taki jak jasniejsza część dachówki, rynny brąz, taki jaki jak ciemniejsza część dachówki (to już czekolada jest) Lukarna fizie, mizie z drewna jasny brąz, filary ciemny brąz, po dociepleniu cały dom ciepły pomarańcz, taki intensywny, wokół okien ciemniejszy odcień :)

Dziekuje za odpowiedz, szukam dobrego sprawdzonego drewna na wiezbe z pewnego zrodla aby uniknac problemow tj. wykrzywienie drewna co sie czesto zdarza gdy nieuczciwe tartaki sprzedaja nie wysuszone drewno i niby "zaimpregnowane" stosujac do tego zwykly zielony barwnik zamiast specjalnego srodka chemicznego sluzacego wlasnie do tego celu.

Jesli ktos inny mial do czynienia z innym tartakiem i bez obaw moze go polecic to bardzo prosze o informacje, pozdrawiam.

Pewna impregnacja będzie jak sobie sam zrobisz.

Tartak Rzyki sprzedaje nie impregnowane, ponieważ mówią że "wiedzą co sprzedają i nie mają nic do ukrycia, więc nie ciaprają kolorem":D

Mam ekipę która buduje domy i firmy od A do Z i to ona poleciła mi ten tartak, ponieważ tam właśnie się zaopatrują.

Najlepiej wziąść opryskiwacz i w ładną pogodę samemu zaimpegnować jakimś dobrym środkiem, jak masz możliwość i czas.

Myśmy zmuszeni byli wziąść impregnowane bale w zimie z innego tartaku, ponieważ nie zmieściłyby się do garażu żeby je pomalować i....po pierwszym deszczu z koloru zostało nico :(

Resztę impregnowaliśmy Tytanem jako podkład plus podbitkę obustronnie lakierobejcą :) kosztem "brylancika" taty który zimował na dworze ponieważ w garażu na rusztowaniach była podbitka :)

Decyzja należy do Ciebie:)

Powodzonka :)

Napiszcie ile tego będzie potrzeba, kto ile i gdzie dowóz. Zadzwonie do Hermiga

Bardzo dobra inicjatywa !!!!

jest ktoś kto chce kupować styropian fasada ?

Ja się rozglądam za styropianem :)

Ale ocieplać będę dopiero za jakieś 3 miesiące.Na marca mam dopiero montaż okien.

Wogóle to z oknami była historia :)

Dla wielu firm montaż w warstwie ocieplenia był nie do przejścia, dla innych możliwe ale za kwotę :eek:

I jeszcze to duże okno tarasowe co 2 firma proponowała żebym przymurowała bo nie da rady:(

No i na placu pozostał niepozorny salonik w Oświęcimiu z profesjonalistą Panem Wojtkiem :D

Mały punkt Oknoplastu w Oświęcimiu a da się więcej niż w siedzibie niejednej firmy :)

Jako jedyny nie robił problemu z montażem w warstwie styropianu(niwelacja mostków termicznych) i nie doliczał mi za to kosmicznych sum, ma być ekipa która jest specjalnie do tego przeszkolona i oczywiście napiszę wam jak im poszło :)

Okno 3400 na 2450- 2 kwatery stałe ,2 ruchome tez da się zrobić :)

Był na budowie 2 razy żeby uzgodnić z ekipą jak ma wyglądać obłożenie styropianem otworów.

Fajna i mila współpraca, nawet jak już po podpisaniu umowy chciałam wprowadzić "drobną" korektę nie było żadnego problemu :)

Wiem, wiem jest biała i czarna lista ale j tak z rozpędu piszę, bo mój mały szef się budzi więc nie gniewajcie się:cool:

I jeszcze mój Kier Bud Wojciech K. (Zorzo piszę bo obiecałam, nie chcę chwalić dnia przed zachodem, tym bardziej że początki sama wiesz jakie byly ) który robił mi adaptację projektu, jeździł ze mną żeby pokazać jak buduje ekipa godna polecenia, i wskazać osoby które będą pomocne przy kupnie materiałów po fajnym starcie, paru potknięciach głównie terminowych, ( to lato wogóle zwariowane było bo krótkie, toteż budujemy jak tylko się da w zimie) na razie jest dobrze.

Jest na budowie na naszą prośbę ( z poślizgiem do 3 dni :) i czasem przelotem by zobaczyć czy wszystko ok. poprawki czasem się zdarzają :)

I jeszcze grzejniki...

Hm... Muszę fachowca zapytać :)

A podłogówkę dajecie gdzieś?

Kurcze wszyscy piszą o tym drewnie o kolorze zielonym i itp ?? A czy ktoś wie skąd się zielony kolor bierze?:p Ja tam sam się nie będę bawić w impregnacje chodź widziałem kilka ciekawych specyfików jak np FireSmart Bio-P/Poż firmy Icopal. Ja planuję wziąć drzewo na więźbę w tartaku w którym pracuje członek rodzinki i on ma dopilnować aby to drewno było cały week w kadzi z roztworem impregnacyjnym. ale to jeszcze pożyjemy do maja daleko ...

Co do okien dobrze wiedzieć sammi że w oświecimiu dają rade z montażem w styropianie, do tego potrzeba znajomości tematu i itp. Myślę że montując okno w styropianie zastosują system JB-D bo izolacja nie jest tak mocna jak ściana. Co do samych okien to jakie wybrałaś ?? Pewnie jakieś 6 komorówki z 3 szybami? :p jak montaż okna w styro to i okna muszą być ciepłe ;-)

Co do ogrzewania podłogowego cały dół czyli jakieś 70m2 a nad poddaszem się zastanawiam ale pewnie też będzie, a jedynym grzejnikiem będzie ozdobna drabinka w łazience :)

Pytanko ... czy ktoś przeliczał różnice między gotowymi strzemiączkami a zakupem drutu f6 i gięciu samemu?

Witam. Jeśli chodzi o tartak, to słyszałem kilka pozytywnych opinii o Harmężach. Mam znajomego który ma firmę budowlaną i zaopatruje się w Harmężach. Najlepszym zabezpieczeniem dla drewna jest impregnacja ciśnieniowa w autoklawie. Jeśli macie sprawdzonego dostawcę to można samemu popsikać impregnatem, jeśli natomiast nie, to radziłbym dla świętego spokoju zaimpregnować ciśnieniowo. Jest autoklaw w Oświęcimiu w Muzeum. Przyjmują zlecenia z zewnątrz, wiem bo tam pracuję. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to mogę się zorientować . Sam zamierzam zaimpregnować drewno na więźbę ale około marca dopiero.

Pozdrawiam

Kurcze wszyscy piszą o tym drewnie o kolorze zielonym i itp ?? A czy ktoś wie skąd się zielony kolor bierze?:p Ja tam sam się nie będę bawić w impregnacje chodź widziałem kilka ciekawych specyfików jak np FireSmart Bio-P/Poż firmy Icopal. Ja planuję wziąć drzewo na więźbę w tartaku w którym pracuje członek rodzinki i on ma dopilnować aby to drewno było cały week w kadzi z roztworem impregnacyjnym. ale to jeszcze pożyjemy do maja daleko ".

Impregnat nadaje kolor zielony. Z tego co się orientuję najczęściej używa się PQ 40 i Fobos M-4. Stopień impregnacji najlepiej sprawdza się na przekroju. Wtedy widzisz jak głęboko wsiąknął impregnat (samemu trzeba go zrobić po impregnacji). Impregnacja w kadzi daje ok 0.5 cm impregnacji. Zależy to jeszcze czy drewno było suche czy mokre. Jak mokre to może nawet nie dojść do tych 0,5 cm. Nanoszenie impregnatu poprzez pędzlowanie czy natrysk daje około 2 mm impregnację. Ciśnieniowe jest najlepsze ale tutaj też trzeba mieć suche drewno. Są dwa cykle w autoklawie. Najpierw robi się próżnie i następnie wtłacza się impregnat. Przy suchym drewnie i małych przekrojach ciśnieniowo jesteśmy w stanie "przesycić" drewno w całości. Przy dużych balach 16 na 16 impregnat wsiąknie do jakichś 4-5 cm. Co już jest sukcesem. Można oczywiście spróbować zaimpregnować taki kloc w całości ale cykl trwał by około 3-4 dni. A to jest nieopłacalne, dla właścicieli takich urządzeń.

Co do ogrzewania podłogowego cały dół czyli jakieś 70m2 a nad poddaszem się zastanawiam ale pewnie też będzie, a jedynym grzejnikiem będzie ozdobna drabinka w łazience :)

Ja zdecydowałem się już na 95% na ogrzewanie podłogowe w całym domu (będę grzał gazem), Kicek26 masz może jakąś sprawdzoną ekipę, która zrobi to porządnie?

Ja zdecydowałem się już na 95% na ogrzewanie podłogowe w całym domu (będę grzał gazem), Kicek26 masz może jakąś sprawdzoną ekipę, która zrobi to porządnie?

No co do tego to dopiero jestem na etapie rozeznania kto co i jak, co do wykonania ogrzewania podłogowego to nic trudnego w tym nie ma trochę gorzej może być z po podłączaniem no ale ... obecnie jestem na etapie materialów, wycen i takich tam pierdół, zastanawialem się czy brać potrzebne materiały w danej firmie która zrobi mi ogrzewanie od A do Z i będzie Vat 8% czy kupić materiały z 23% vat i zatrudnić kogoś innego? Mam kuzyna co zna sie na robocie także pomoc jest ??

Również będę grzać gazem plus kominek z PW ;)

Kurcze zawsze się zastanawiałem co będzie z kominkiem z PW, gdy nie będzie prądu? Teoretycznie nie powinno się wtedy w nim palić. Czy producenci wymyślili jakiś myk w postaci odcięcia obiegu wody tak aby można było w nim palić? Myślałeś o tym? Ja też chciałem kominek z PW ale na dzień dzisiejszy zrezygnowałem. Będzie zwykły z rozprowadzeniem ciepłego powietrza.

Kurcze zawsze się zastanawiałem co będzie z kominkiem z PW, gdy nie będzie prądu? Teoretycznie nie powinno się wtedy w nim palić. Czy producenci wymyślili jakiś myk w postaci odcięcia obiegu wody tak aby można było w nim palić? Myślałeś o tym? Ja też chciałem kominek z PW ale na dzień dzisiejszy zrezygnowałem. Będzie zwykły z rozprowadzeniem ciepłego powietrza.

Jasne że myślałem :) akurat z tego co po czytałem kominki mają zabezpieczenie w postaci układu z wężownica i zabezpieczenie termiczne.

Tutaj poczytaj o tym jest fajnie napisane.

Poza tym myślałem aby sobie zrobić zabezpieczenie na brak prądu jakiś taki mały UPS do pomp obiegu ;) a pozatym jak często tego prądu nie ma? Myśle że nie jest to aż tak poważny problem.

Ja zacząłem się bać w momencie jak chyba w zeszłym roku atak zimy spowodował przerwanie linii energetycznych i kilka wiosek w małopolskim i na śląsku było pozbawione prądu w środku zimy przez chyba dwa miesiące.... Mój domek stoi w Rajsku, ale nigdy nie wiadomo... Czytałem artykuł i tam oprócz zaworu ciśnieniowego polecają akumulator. Szczerze mówiąc robi się skomplikowana aparatura. Ale temat jeszcze zgłębię, w końcu w projekcie budowlanym mam kominek z PW.

W tym roku jeszcze nie planuję ocieplać domku. Ja kupiłem stary domek z lat 30, przez 5-6 lat był on nieogrzewany i ściany mi trochę po-przemarzały więc w pierwszym okresie grzewczym będę je osuszał, mam nadzieję że wszystko powoli wyjdzie na zewnątrz. A potem planuję ocieplenie wełną albo czyś podobnym choć trochę paro przepuszczalnym. Konkretów jeszcze nie mam ponieważ temat jeszcze odległy.

Wogóle to z oknami była historia :)

No i na placu pozostał niepozorny salonik w Oświęcimiu z profesjonalistą Panem Wojtkiem :D

Mały punkt Oknoplastu w Oświęcimiu a da się więcej niż w siedzibie niejednej firmy :)

Sammi, jeżeli to nie problem to proszę o namiar na pana Wojtka najlepiej tel i mail.

Podobno ktoś miał też dobry kontakt na oknoplast w Kętach, również poproszę.

Dzięki

Kurcze wszyscy piszą o tym drewnie o kolorze zielonym i itp ?? A czy ktoś wie skąd się zielony kolor bierze?:p Ja tam sam się nie będę bawić w impregnacje chodź widziałem kilka ciekawych specyfików jak np FireSmart Bio-P/Poż firmy Icopal. Ja planuję wziąć drzewo na więźbę w tartaku w którym pracuje członek rodzinki i on ma dopilnować aby to drewno było cały week w kadzi z roztworem impregnacyjnym. ale to jeszcze pożyjemy do maja daleko ...

Co do okien dobrze wiedzieć sammi że w oświecimiu dają rade z montażem w styropianie, do tego potrzeba znajomości tematu i itp. Myślę że montując okno w styropianie zastosują system JB-D bo izolacja nie jest tak mocna jak ściana. Co do samych okien to jakie wybrałaś ?? Pewnie jakieś 6 komorówki z 3 szybami? :p jak montaż okna w styro to i okna muszą być ciepłe ;-)

Pytanko ... czy ktoś przeliczał różnice między gotowymi strzemiączkami a zakupem drutu f6 i gięciu samemu?

To dobrze że możesz sam dopilnować impregnacji :)

Jeśli chodzi o szyby poczytałam, popytałam i myślę że dobre 5 komorówki,Profil Zaokrąglony od zewnątrz kształt profilu, klasa A (ścianki 3mm)

SzybaZespolona Neutral U=1,0

OkuciaMulti-Matic z zaczepem antywyważniowym Safety Plus z blokadą uchyłu, rolki IS

KlamkaAluminiowa firmy Hoppe

Profil barwiony w masie

UszczelkiEPDM

Wzmocnienie1,5 mm wielokrotnie gięte orion plus,klaw zupełności wystarczą, natomiast dla mnie bardzo ważny jest ich prawidłowy montaż ponieważ najwięcej ciepła ucieka na styku mur-ościeżnica, uparłam się na taki system:)

Sammi, jeżeli to nie problem to proszę o namiar na pana Wojtka najlepiej tel i mail.

Podobno ktoś miał też dobry kontakt na oknoplast w Kętach, również poproszę.

Dzięki

Nie ma żadnego problemu :)

Ja również wielokrotnie korzystałam z waszych namiarów :)

Dzięki temu było łatwiej, pewnej, taniej i szybciej :)

Poza tym jak ktoś rzetelny i sprawdzony to warto go polecić :D

Jak już pisałam mój "klamocik" jest malutki a wymagania wielkie :D

Tu sprzedawca widać że się stara i zrobi Ci 50 wycen w różnych opcjach jeśli będzie trzeba :D

U mnie chyba stanęło na około 6:cool:

Choć pewnie przy moich "wizjach" okien Pan Wojtek był u kresu wytrzymałości psychicznej zawsze spokojnie, miło i solidnie i da się ponegocjować:D

Na Priv Mylas posyłam namiary :)