tlalken 15.03.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 To co działo się w latach 2008/2010 w budownictwie myślę że było spowodowane kryzysem. Człowieku o jakim kryzysie Ty mówisz w 2008 i 2009 roku, chyba kryzysie dla budującego bo ceny materiałów była wysokie a robocizna jeszcze droższa, firmy strzelały wygórowane kwoty i kto sie złapał to płacił myto naciągaczom. A kryzys to jest teraz dla wszystkich, tyle że kredytobiorca musi płacic więcej za kredyt a wykonawca chce tyle samo zarobić co 2 laata temu w tym "twoim kryzysie" Od 1 V część fachowców czmychnie do Niemiec, więc zobaczysz na wakacje jakie będą ceny wykonawców. Jedyna rozwiązanie to zakasać rękawy i robić samemu, chyba że ma się dwie lewe ręce albo się nie chce. Sorry ale kto czmychnie, ten kto chciał to już dawno tam jest w Niemczech i Austrii - chyba to Ty mało wiesz. A ja swój dom buduje i siedze w branży tylko nie mam czasu zeby wszystko samemu sobie zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tata Tomka 15.03.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 no i wez pod uwage ze firma ma pszestuj w zimie a w zusie ich nie interesuje ze jest zimno i nie zarabiasz tylko karza placic a z kad wezmiesz kase to ich nie interesuje Dobrze kolega mowi - swiete slowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 15.03.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 no a podpiszesz firmie umowe na hydralulike jesli nie masz jeszcze domu starasz sie o kredyt i niewiesz czy go dostaniesz a o cenach sie latwo dyskutuje jesli sie nie prowadzi firmy wez 3 ludzi do pracy zaplac im po 12 zl na godzine dotego zus kup jakis spszet do pracy dodej jeszcze paliwo do samochodu i sam zobaczysz dniuwka kosztuje pracodawce od500 do 600zl no a w firmie tez musi cos zostac kasy czyli najlepiej dziennie robic conajmniej 20 metrow elewacji na gotowo nielicze jeszcze kosztu wynajecia rusztowania bo niekazdego stac na kupno no chyba ze bedziesz pracowal za5zl to dej numer zatrudnie cie zatrudnie ale widze ze zachowujesz sie jak Prawdziwy polak sam bys chcial zarabiac 5tys a drugi najlepiej jakby pracowal u ciebie za tysioc 1. Ja mam kredyt, stan surowy, umowy na hydraulike nie podpisze, bo bede miał fakture i zapłace wszystko po skończeniu roboty. U mnie nie robią Ci co wołają o zaliczkę a później robią, to nie Ci których może znasz A tylko kretyn by podpisal taka umowę nie mając, ani kredytu ani domu. Skąd Ty wymyślasz te głupie pytania człowieku? 2. Czy Ty wiesz jak działają dziś "firmy budowlane"? Napewno wiesz Szef opłaca tylko siebie lub jeszcze syna, no może jednego najlepszego pracownika, a reszta jest na czarno. Pijaczki spod sklepu itd. 3. Jak dasz mi 12 PLN na godzine + ZUS nie zaniżony oczywiście i rusztowanie i spszet to jutro robie u Ciebie na fasadzie. Tylko nie chce widiec fuszerantów i alkoholików spod sklepu. I wszyscy na ZUS-ie 4. Ja pracuje przy dachach i stawka za metr to 55 PLN za m2 dla szefa, ale tam się trzeba ujj...ć, a na fasadzie? Styropian lekki, klej dobrze się kładzie no chyba, że ktoś na bani pracuje Dla mnie 40 PLN m2 fasady to zdzierstwo, a kasują i 60-70, a frajerzy płacą. 5. Jeśli już u kogoś pracuje, to ten ktoś jest tego wart. Ja też jestem trochę wart i dlatego nie narzekam na brak pracy 6. Pisałeś wcześniej na forum , że 12 PLN za m2 wylewki to za dużo, że normalna cena u Twojego znajomego to 10 PLN, ja znalazłem ekipę, ojciec z 2 synami za 12 PLN, taniej powiedzieli że nie dadzą rady bo to i tak trochę na bakier z prawem. TO WYTŁUMACZ MI CZY TWÓJ ZNAJOMY BIERZE PIJACZKÓW SPOD SKLEPU DO TYCH WYLEWEK, CZY TY U NIEGO PRACUJESZ ZA 5 PLN NA GODZINĘ ? 7. Wszyscy którzy u mnie pracowali dostali tyle ile sobie zażyczyli na początku. Z nikim się nie targowałem i nie szukałem "dziury w całym" jak co niektórzy "inwestorzy" 8. Albo jesteś inwestorem, albo wykonawcą, albo jednym i drugim po połowie, tylko że tutaj zawsze będzie konflikt interesów, bo inwestor chce jak najtaniej, a wykonawca jak najwięcej. I ani w pierwszym, ani w drugim przypadku nie oznacza to, że robota będzie wykonana dobrze. 9. Naucz się zasad ortografii i zacznij używać znaków interpunkcyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 15.03.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Dobrze kolega mowi - swiete slowa. Tylko która firma z budowlanki trzyma zatrudnionych pracowników w zimie ? Chyba charytatywna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 15.03.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Ludzie... ja wiem że to jest forum budowlane a nie konkurs ortograficzny, rozumiem że można popełnić błąd/literówkę ale to już jest !@#$#@%^ przegięcie :"spszet , dniuwka, tysioc, karza itd" !!!! ...litości!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 16.03.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Człowieku o jakim kryzysie Ty mówisz w 2008 i 2009 roku, chyba kryzysie dla budującego bo ceny materiałów była wysokie a robocizna jeszcze droższa, firmy strzelały wygórowane kwoty i kto sie złapał to płacił myto naciągaczom. A kryzys to jest teraz dla wszystkich, tyle że kredytobiorca musi płacic więcej za kredyt a wykonawca chce tyle samo zarobić co 2 laata temu w tym "twoim kryzysie" Zgadzam się z Tobą i o tym właśnie piszę, że kryzys w tych latach spowodował anormalną sytuację na rynku budowlanym w skutek czego wszystkie ceny i koszty poszły w górę. Sorry ale kto czmychnie, ten kto chciał to już dawno tam jest w Niemczech i Austrii - chyba to Ty mało wiesz. A to zweryfikuje rzeczywistość. Za rok możemy porównać ceny i koszty jeżeli nic się nie zmieni to przyznam Ci rację. Jedno jest pewne już nic nie potanieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 16.03.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Styropian, wełna mineralna potanieje jeszcze w wakacje.Dachówka Brassa porównując z zeszłym rokiem jest tańsza teraz, a w zimie była jeszcze tańsza.Teraz jesteśmy przed sezonem budowlanym i logiczne że wszyscy pompują ceny.Sezon zweryfikuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon1010812 16.03.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 1. Ja mam kredyt, stan surowy, umowy na hydraulike nie podpisze, bo bede miał fakture i zapłace wszystko po skończeniu roboty. U mnie nie robią Ci co wołają o zaliczkę a później robią, to nie Ci których może znasz A tylko kretyn by podpisal taka umowę nie mając, ani kredytu ani domu. Skąd Ty wymyślasz te głupie pytania człowieku? 2. Czy Ty wiesz jak działają dziś "firmy budowlane"? Napewno wiesz Szef opłaca tylko siebie lub jeszcze syna, no może jednego najlepszego pracownika, a reszta jest na czarno. Pijaczki spod sklepu itd. 3. Jak dasz mi 12 PLN na godzine + ZUS nie zaniżony oczywiście i rusztowanie i to jutro robie u Ciebie na fasadzie. Tylko nie chce widiec fuszerantów i alkoholików spod sklepu. I wszyscy na ZUS-ie 4. Ja pracuje przy dachach i stawka za metr to 55 PLN za m2 dla szefa, ale tam się trzeba ujj...ć, a na fasadzie? Styropian lekki, klej dobrze się kładzie no chyba, że ktoś na bani pracuje Dla mnie 40 PLN m2 fasady to zdzierstwo, a kasują i 60-70, a frajerzy płacą. 5. Jeśli już u kogoś pracuje, to ten ktoś jest tego wart. Ja też jestem trochę wart i dlatego nie narzekam na brak pracy 6. Pisałeś wcześniej na forum , że 12 PLN za m2 wylewki to za dużo, że normalna cena u Twojego znajomego to 10 PLN, ja znalazłem ekipę, ojciec z 2 synami za 12 PLN, taniej powiedzieli że nie dadzą rady bo to i tak trochę na bakier z prawem. TO WYTŁUMACZ MI CZY TWÓJ ZNAJOMY BIERZE PIJACZKÓW SPOD SKLEPU DO TYCH WYLEWEK, CZY TY U NIEGO PRACUJESZ ZA 5 PLN NA GODZINĘ ? 7. Wszyscy którzy u mnie pracowali dostali tyle ile sobie zażyczyli na początku. Z nikim się nie targowałem i nie szukałem "dziury w całym" jak co niektórzy "inwestorzy" 8. Albo jesteś inwestorem, albo wykonawcą, albo jednym i drugim po połowie, tylko że tutaj zawsze będzie konflikt interesów, bo inwestor chce jak najtaniej, a wykonawca jak najwięcej. I ani w pierwszym, ani w drugim przypadku nie oznacza to, że robota będzie wykonana dobrze. 9. Naucz się zasad ortografii i zacznij używać znaków interpunkcyjnych to o droga wolna zaloz firme i rob ocieplenia zarobisz kokosy jesli umiesz docieplac powodzenia z kolkowaniem styropianu w porotermie ja mam firme ale nie ocieplam tylko budowy biore od podstaw dachy tez i niemow mi ze to ciezka praca bo ty ciezkiej pracy nie widziales a ekipe mam stala i nie biore byle kogo musi znac sie na robocie albo dowidzenia no i tepo pracy musi miec dobre w sezonie nawet 15 godzin i pisaem ze wylewki po 10 jesli sam styropian rozlorzysz 20 lat pracuje na budowie i wiem co to praca w tym 5 lat za granica i niechce widziec picia na budowie bo odrazu sie roztaje z takim pracownikiem i moja ekipa otym wie i nie prubuje ja doceniam takich co sie staraja a nie lubie jesli ktos olewa prace a co do ortografi to dzis bylem15 godzin na budowie i mi sie niechce w to bawic kto chce to zrozumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 16.03.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 a co do ortografi to dzis bylem15 godzin na budowie i mi sie niechce w to bawic kto chce to zrozumie Mozilla Firefox podczas błędnego pisania podkreśla wyraz bardzo pomaga, żeli się jest na bakier z ortografią cytując Twój post aż oczy bolą od czerwonego może zamiast przecinka czy kropki używaj Enter ja po 8 godzinach pracy jestem bardziej zmęczony niż Ty po 15 pracowałem kiedyś na dachach nawet po 16 godz i byłem zdziwiony, jak szwagier przyjeżdżał po 8 zmęczony teraz pracuję w tej samej firmie i naprawdę praca w budowlance jest dużo lżejsza niż moja obecna także zmęczenie to żadne wytłumaczenie co do jakości pisania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 16.03.2011 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Szymon . . . . . , jak masz firmę to tego nie ukrywaj, bardzo dobrze, że się przyznałeś. To stawia Cie w lepszym świetle.Poza tym tutaj ludzie szukają wykonawców, więc jeśli masz firmę to się oferuj, jak dobrze robisz to będą Cię polecać, jak robisz fuszerancko to pójdziesz na czarną listęKołkować się da i w Porothermie i w Maxie, tyle, że trzeba dobrze wiertło dobrać i odpowiednio wiercić.Piszesz, że robisz dachy - płotwie dajesz nad czy pod jętkami?Jak łączysz krokwie z murłatą? Jakie rozmiary murłaty standardowo proponujesz?Czym przybijasz deskę czołowa okapu rynny? Nie będe się z Tobą licytował, kto wie a kto nie wie co to ciężka praca.Jeśli rzeczywiście działasz w budowlance to wiem, że ciężko pracujesz, chyba że masz od tego ludzi, a sam tylko wszystko organizujesz. W sprawie wylewek to w mojej okolicy jak sam ułoże styro +folie to cena 12 PLN/m2 Dom mógłbym wybudować sobie sam, tyle, ze później nie miał by kto spłacać kredytu, budowa była by długa,a inni (tacy jak Ty) zarobić też muszą.Tyle tylko, że niektórzy krzyczą za dużo. Np. Mój kumpel buduje dom parterowy 125 m2, ma zrobione fundamenty, dostał wycene od jednego fajansa na 40 tys za SSO - BEZ DACHU !!!!, a w wycenie za samo tylko rozłożenie rusztowań warszawskich była kwota 6500,- Za wylanie chudziaka 1200,-Gość który u mnie murował, wszystko zrobi mu za 12 tys. Napisze Ci tylko tyle, że kto u mnie dobrze zrobił to zarobił i został polecony dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimona 17.03.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Słuchajcie ciekawi mnie bardzo kwestia tego ile placiliście za okna dachowe. Jeśli możecie dajcie znać może być na prv. PILNIe:( wielkie dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimona 18.03.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Ale cisza;)jeszcze elektryka potrzeba:) zdaję się na wasze porady bo są cenne jak złoto:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geliasz 19.03.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Brał ktoś może z Państwa więżbę dachową z LUKDREW-u ? przesłali mi dość atracyjną ofertę więc rodzi sie pytanie czy aby nie mają jakiegoś badziewiaA co do okien to my braliśmy (5szt.) FAKRO (78x118 ) razem z całą dachółwką i akcesoriami to wyszły po 1310 , wiec jeśli chcesz prześle Ci namiary na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon1010812 20.03.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Szymon . . . . . , jak masz firmę to tego nie ukrywaj, bardzo dobrze, że się przyznałeś. To stawia Cie w lepszym świetle. Poza tym tutaj ludzie szukają wykonawców, więc jeśli masz firmę to się oferuj, jak dobrze robisz to będą Cię polecać, jak robisz fuszerancko to pójdziesz na czarną listę Kołkować się da i w Porothermie i w Maxie, tyle, że trzeba dobrze wiertło dobrać i odpowiednio wiercić. Piszesz, że robisz dachy - płotwie dajesz nad czy pod jętkami? Jak łączysz krokwie z murłatą? Jakie rozmiary murłaty standardowo proponujesz? Czym przybijasz deskę czołowa okapu rynny? Nie będe się z Tobą licytował, kto wie a kto nie wie co to ciężka praca. Jeśli rzeczywiście działasz w budowlance to wiem, że ciężko pracujesz, chyba że masz od tego ludzi, a sam tylko wszystko organizujesz. W sprawie wylewek to w mojej okolicy jak sam ułoże styro +folie to cena 12 PLN/m2 Dom mógłbym wybudować sobie sam, tyle, ze później nie miał by kto spłacać kredytu, budowa była by długa, a inni (tacy jak Ty) zarobić też muszą.Tyle tylko, że niektórzy krzyczą za dużo. Np. Mój kumpel buduje dom parterowy 125 m2, ma zrobione fundamenty, dostał wycene od jednego fajansa na 40 tys za SSO - BEZ DACHU !!!!, a w wycenie za samo tylko rozłożenie rusztowań warszawskich była kwota 6500,- Za wylanie chudziaka 1200,- Gość który u mnie murował, wszystko zrobi mu za 12 tys. Napisze Ci tylko tyle, że kto u mnie dobrze zrobił to zarobił i został polecony dalej Murlata 16 na 16 mocowanie krokwi gwozdziem +klamry platwia na jetce wycietej i skreconej z krokwia srubami m12 Taki dom jak piszesz 125 metrow umnie od podstw cena zaczyna sie od 29 tys zalezy od technologi ale wolny termin wiosna pszyszlego roku Pracuje zes swoimi ludzmi nie lubie jazdy wole cos srobic na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek26 20.03.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Elo , tak z ciekawości zapytam po ile kupowaliście lub będziecie kupować i macie już namiar na bloczki betonowe ?? W Kętach chcą 3,85 brutto np. wydaje mi się ze to trochę za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiSiOr 20.03.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Jaką folię dachową stosowaliście na swoich dachach? Jeśli papę to również proszę powiedzcie jaką. Z góry dziękuję Membrana dachowa Tyvek Supro z Folnetu - jakies 2,5 tyś zł - myślę że warto, bo dach mam na jakieś 30 lat conajmniej.... W to warto zainwestować, przy cenie dachu około 25 kzł to nie jest tak dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochen 20.03.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Po bloczki betonowe to do Grojca Jarbet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 20.03.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Elo , tak z ciekawości zapytam po ile kupowaliście lub będziecie kupować i macie już namiar na bloczki betonowe ?? W Kętach chcą 3,85 brutto np. wydaje mi się ze to trochę za dużo. cenę na bloczki sprawdź sobie w ZPB Knurów .. ja do Jaworzna bloczek z betonu B25 będę miał po 2,83 brutto z transportem a na miejscu u mnie chcieli po 3,3 + transport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek26 20.03.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 cenę na bloczki sprawdź sobie w ZPB Knurów .. ja do Jaworzna bloczek z betonu B25 będę miał po 2,83 brutto z transportem a na miejscu u mnie chcieli po 3,3 + transport Po bloczki betonowe to do Grojca Jarbet. Spoko, dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 21.03.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 kicek ja jeszcze znalazłam na allegro betoniarnię w Gliwicach- z transportem bloczek wychodził 3 zł brutto (to jak byłam na etapie szukania z jakieś 2 mce temu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts