gosia888 24.04.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 a jak z waszymi kierownikami budowy? Niby u mnie mialbyc ten architekt co robi adaptacje, ale mam pewne watpliwosci.Po pierwsze nie wiele bedziemy na budowie i chcialabym wiecej zaplacic ale zeby ktos dobrze przypilnowal budowe. A on chyba tylko zamierza w niektorych momentach przyjechac. Po drugie zdenerwowal mnie w sprawie elektrowni. Bo na poczatku mowil ze to nie bedzie problemu itd a teraz na warunki z elektrowni kaze mi sie umawiac z jakims elektrykiem bo on tego nie rozumie. Zdenerwowalam sie. Bo chyba on jest od rozumienia. Ehh Mozecie polecic jakiegos elektryka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jotpe 24.04.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 jotpe gratuluje!!!!!!!!!!! Wiec kiedy ruszasz z budową? Pod koniec maja. Miałem trochę mokrą działkę i chcę żeby słońce jeszcze trochę ją podsuszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 24.04.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Jotpe - gratuluje i zazdroszczemy chyba troche przyspieszymy i w zwiazku z tym mam prosbe - nie chce powielac watkow- czy moglibyscie zajrzec tutaj:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=100249i napisac co o tym sadzicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 24.04.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 gratulacje jotpe u mnie to chyba nigdy nie nastąpi w dalszym ciągu czekam na warunki zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 24.04.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 normalnie cud na koniec dnia - mam warunki zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jotpe 25.04.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Jotpe - gratuluje i zazdroszcze my chyba troche przyspieszymy i w zwiazku z tym mam prosbe - nie chce powielac watkow- czy moglibyscie zajrzec tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=100249i napisac co o tym sadzicie... Miałem taki sam dylemat. Jedna ekipa wyceniła na 38200zł (stan surowy z pokryciem dachu) w sumie zeszło na 34000zł, a druga wyceniła to samo na 25000zł. A teraz różnice: Droższa ekipa ma za sbobą kilka robót w mojej miejscowości tak więc widziałem i pytałem ludzi o opinie. Wycena była profesjonalna - wytłumaczone szczegóły każdego etapu. Kierownika mam gratis bo on właśnie prowadzi firmę budowlaną i jednocześnie pełni funkcję nadzoru. Geodeta też ma przyjść wytyczyć tylko jeden narożniik a resztę zrobi sobie kiero (powiedział, że jak on sobie sam to zrobi to ma pewność, że zrobione jest dokładnie). Jako większa firma ma dojścia do materiałów. Wycena w tańszej opcji to 10 minut patrzenia się w projekt i rzucona cena za całość. Nie osądzam.... być może to dobrzy fachowcy, który bardziej dbają o robotę niż o szczegóły typu wycena, kosztorys i inne papierki. Ale wiem, że w tym przypadku musiałbym poświęcić więcej czasu na załatwianie wszystkiego. Zdecydowałem się na ekipę droższą. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. Nie biorę ich tylko do dachu ponieważ wolę zatrudnić kogoś kto "siedzi" tylko w dachach. Ktoś kto zna się na wszystkim - nie zna się na niczym dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 25.04.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 edytkatez gratuluje!!!Czekałas, czekalas i sie doczekalas. To teraz nic tylko skladac wniosek o pozwolenie na budowe i sie budowac. A mnie to zlosci wszystko ze tak wolno trwa. Ja zawsze w goracej wodzie kąpana a tutaj trzeba tyle cierpliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwcia78 25.04.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Edytko i Jotpe serdecznie gratuluję, zaraz mnie dogonicie Jotpe jaki bank wybrałeś - bo rozumiem że chodzi o kredyt hipoteczny - a ten temat mnie również interesuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 25.04.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 a może wy się orientujecie??? http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1781593#1781593 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 25.04.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 edytkazet i jotpe przyłączam się do gratulacji!!!! Irma proponowałabym zobaczyć domy wybudowane przez obydwie ekipy. Jeżeli wykonawstwo jest podobne i Ci się nie spieszy, to zaczekaj na tańszego - tylko spisz umowę z wyceną, żeby nie zmienili zdania po drodze. Zresztą przy obecnych zmianach cen materiałów nie wiem czy nie wyjdzie na to samo? Teraz droższy wykonawca + "tańsze" materiały może się równać, a może będzie nawet mniej niż za rok tańszy wykonawca i drogie materiały! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 25.04.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 jotpe i tomka - dzieki za rady jesli cena drozszego nie zwali mnie calkiem z nog to wybierzemy jego, bo boimy sie dalszych szalenstw cen materialow. widzialam jego budowe i podobalo mi sie, poza tym to stary harcerz i podobno porzadny gosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 25.04.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 tez jestem ciekawa wszystkiego na temat kredytów? macie może juz jakieś przemyślenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jotpe 26.04.2007 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Ja wyboru odnośnie kredytu nie mam ponieważ przy kupnie działki już jednym kredytem się trochę wspomogłem. Brałem go w PKO BP we frankach. Teraz po prostu będę pisał aneks do umowy i podnosił kwotę. Wcisnęli mi ubezpieczenie od utraty pracy, które obniżyło marżę. Wycena działki 150zł przez rzeczoznawczę z banku. Prowizja za udzielenie 0% po negocjacjach. Mam u nich konto wspólne z żoną i korzystam z niego także przez internet dlatego mogłem nieco ponegocjować. Na czas wpisu płaciłem miesięcznie chyba coś koło 30zł. Wpis do hipoteki szybko ale co z tego skoro sąd czekał na zwrot potwierdzenia odebrania listu poleconego przez bank. Tutaj wina leży po stronie poczty, która takie zwrotki przetrzymuje u siebie zbyt długo. Ratę ściągają z konta automatycznie oraz powiadamiają listownie o wysokości trzech kolejnych rat. To tyle tak ogólnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 26.04.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 co do wyboru ekipy jednak postawiłbym na tzw firmę, mimo że wychodzi drożej (czasami pozornie), w firmie mamy - zapewnionego kierownika budowy (jeśli mamy zaufanie) - od 1000 zł... - odpada blaszak na graty i materiały - ok 10000zł - w przypadku lanych fundamentów koszt koparki - 500zł - więcej czasu na dopilnowanie budowy (wykonawca bierze na siebie wszystkie obowiązki związane z załatwianiem w odpowiednim czasie materiałów) - oszczędności na innych dodatkach np. stemple... jeśli to firma działająca "trochę" na rynku to bezcenną zaletą jest też MOŻLIWOŚĆ załatwienia potrzebnych materiałów (historia kołem się toczy...) dla przykładu: podczas rozmowy ze swoim wykonawcą wspomniałem o trudnościach materiałowych (buduję z bk), popatrzył na kosztorys i stwierdził że na mój domek trzeba zaledwie 2 tiry!!! bloczków, i z taką ilością nie ma broblemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jotpe 27.04.2007 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Trochę drogi ten blaszak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 27.04.2007 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 fakt - to przed denominacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 27.04.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 mam warunki przyłaczenia do energetyki - jescze tylko zapłacić i czekac na prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 27.04.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 A ja byłam dzisiaj u elektryka. Powiedział, żebym pisała odwołanie od tych warunków. Bo na tych warunkach jest że trzeba stworzyć nową stację transformatorową, całą sieć. A jest możliwość (marna ale zawsze jest) aby podłączyli mnie do istniejącej sieci, chociaż na czas budowy. Bo jeśli tego nie zrobią na budowie będę musiała mieć agregator. Bo żadnych sąsiadów nie ma w pobliżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 27.04.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 a czy agregator to jet b. zle rozwiazanie? nie kosztuje zbyt wiele a czlowiek jest uniezalezniony od sasiadow i energetyki przynajmniej na czas budowy. edytka - gratulacje, tez musimy juz zlozyc wniosek...ech, ale tych papierkow jest duzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 27.04.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 z forum muratora sie dowiedzialam ze agregator to ostatecznosc. A wczesniej to sie nie znalam.ZAdzwonilam do energetyki i tam mi powiedzieli ze docelowych warunkow napewno nie zmienią, ale jak chce prad budowlany to musze skladac od nowa wniosek placic 146zl i pozniej koszt instalacji. I tak zrobie bo w sumie nie wiadomo kiedy mi zbuduja siec, a tak zawsze bede mogla sie wprowadzic na budowlanym pradzie. Wszedzie tylko pieniadze chca wydusic. wrrr a jeszcze budowa sie nie rozpoczela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts