Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa garwolińska

pacific20

Recommended Posts

gosia888

Ale spiecie bylo w sprawie chudego betonu...

miałem podobny problem podczas podpisywania umowy, wykonawca stwierdził że, on nie robi takich rzeczy ze względu na kanalizę i poźniejsze problemy z jej ułożeniem (sam jej nie robi), ale ponieważ kanalizację (nie tylko) zrobię sam, zgodziliśmy się że wyleje mi go w tej cenie, wspomniał też coś że może również posadzki (uczciwy człowiek ...zasadniczo uczciwych ludzi nie brakuje, na ten przykład ...Cytat z "Alternatyw" Bareii)

• Odpowiedzi 508
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość jotpe
jotpe, gdzie robiłeś adaptację swojego projektu? Jeśli wolisz napisz na priv :wink:

Adaptacja w Garwolinie u P. Błażejczyka. Tanio (600zł), ale coś za coś. Facet dosyć roztrzepany i mało słowny szczególnie w kwestii oddzwaniania... nigdy tego nie robił. Gdzieś zawieruszył naszą mapkę a potem odnalazł. Ale w sumie poszło nieźle. 2 tygodnie i było pozwolenie na budowę. Sam dostarczył dokumenty do starostwa. W środę będzie już prawomocne. Chciałem przyspieszyć i zebrałem podpisy od sąsiadów że nie będą się odwoływać od pozwolenia. Niestety takie coś nie przeszło bo .... podpisy mogą być podrobione.

mam dylemat.

W projekcie mam ławy fundamentowe potem bloczki, a murarz chce sam beton wylac. I na poczatku stwierdzilam ze sie nie zgodze bo naczytalam sie na forum ze to duzo gorsze i on to z oszczednosci pracy chce zrobic ale wczoraj rozmawialam z architektem-kierwonikiem budowy i on powiedzial ze wiekszosc ludzi tak robi przynajmniej na tych budowach co on nadzoruje. I teraz sama nie wiem co robic. Wiem ze beton bedzie taniej ale za to gorszy. A wy jak robicie?

to iwcia mnie pocieszylas.

Ale w koncu uzgodnilam cos z kierownikiem budowy ( a wlasnie jesli ktos szuka architekta i kierownika budowy z siedlec to bardzo polecam) i to co murarz ma mi zrobic to nie ławy ale cos jakby ławy. Tzn zeby fundament tworzyl odwroconą literę T, murarz chcial samą literę I. Wiec trzeba bedzie odkopac troche i zrobic te niby lawy.

Gość jotpe
mam dylemat.

W projekcie mam ławy fundamentowe potem bloczki, a murarz chce sam beton wylac. I na poczatku stwierdzilam ze sie nie zgodze bo naczytalam sie na forum ze to duzo gorsze i on to z oszczednosci pracy chce zrobic ale wczoraj rozmawialam z architektem-kierwonikiem budowy i on powiedzial ze wiekszosc ludzi tak robi przynajmniej na tych budowach co on nadzoruje. I teraz sama nie wiem co robic. Wiem ze beton bedzie taniej ale za to gorszy. A wy jak robicie?

Ja wiem czy to taka oszczędność pracy ? Obie metody mają swoich zwolenników i przeciwników. Fundamenty lane są bardziej pracochłonne w pierwszym etapie za sprawą wykonania szalunku. Potem już idzie szybciej :) Te z bloczków nie wymagają takich przygotowań za to sam proces ich murowania pochłania trochę czasu. To beton i to beton więc nie ma chyba aż takiej różnicy. Czy lany beton będzie gorszy ???? W końcu otrzymujesz monilityczną, spójną, równą ścianę. Łatwiej taką ocieplać, gruntować itp.

a co tu taka cisza?

My zaczynamy kupowac materialy. W sb bylismy w tartaku i facet powiedzial ze w lipcu dopiero. Ale w koncu powiedzial zeby zadzwonic w przyszlym tygodniu. Ja w miedzy czasie podzwonilam do innych tartakow i w przeciagu 2 tygodni ma byc a w jednym od reki chyba bedzie. Teraz maz musi znalezc czas wolny i sie dowiedziec.

chyba sama ze sobą będę rozmawiać ale co tam muszę się pochwalić

DOSTAŁAM POZWOLENIE NA BUDOWĘ!!!

Jejku ale sie ciesze, z drugiej strony jestem zla bo nie mamy materialow. Na gwalt trzeba wszystko zamawiac. Taka jestem podekscytowana ze szok. Z emocji nie moge sie niczym zająć w pracy. Czekaliśmy 8 dni.