edytkazet 16.05.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 to i ja sie pochwalę - też już MAM POZWOLENIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 16.05.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 edytkazet a co tak mało entuzjazmu czuć u ciebie??? Ja normalnie szaleje ze szczescia ze sie nie przyczepili do drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 16.05.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 pozwolenie to mały pikuś teraz dopiero sie zacznie, zwłaszcza że wszystko na mojej głowie Nie mam pojecia jak ja to wszystko zgram - teraz czekam na murarzy a w międzyczasie muszę złapać kierownika budowy, zamówić koparkę, beton, zorganizować stal do zbrojenia (od tesciów) kupić bloczki (nie mam pojecia po ile) kupic cegłę kominową (cena mnie przeraża) kupić cement, brakujące pustaki itp. załamka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 17.05.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 jak tylko murarz będzie mial czas dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 17.05.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Dziewczyny! Gratuluję!!! A jak zaczniecie budować dom, to chwalcie się postępami i fotki jakieś wklejajcie. Prośba do Gosi, jak już odwiedzisz wszystkie tartaki podziel się opinią na ich temat ... i cenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 21.05.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 U mnie nie tak rozowo. Architekt pomylil ustawienie domu o 90stopni. Tzn mamy wjazd z poczatkowego ustalenia a potem zmienilismy i w sumie moja wina ze nie przypomnialam dokladnie. Teraz ma zaniesc do starostwa to poprawienie i mowi ze poprosi o szybką zmianę zobaczymy jak pojdzie. TomKa co do tartakow to ceny mniej wiecej te same. Ja wybralam w domanicach (tylko uwaga w domanicach az 3 tartaki są jak bedziesz chcial dane to na priva ci wysle). Ceny ksztaltuja sie nastepujacometr bieżący stempli budowlanych - 2zł ( w innych tartakach 2,50)m3 desek calówek -550złm3 desek na krokwie -730złJa na razie zamowilam 4m3 calowek i stemple budowlane. Pozniej dokupie reszte desek calowek bo chcemy pelne deskowanie i krokwie bo nie wiem czy nie wychudzic ich. Bo w projekcie mamy krokwie pod dachowke a my kladziemy blachodachowke. Roznica w cenie to ok 1m3 czyli 730zł. Nie wiem sama czy zmieniac czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 21.05.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 krokwie bo nie wiem czy nie wychudzic ich miałem podobny dylemat ale mój wykonawca odradza mi, tłumacząc to między innymi że po odchudzeniu mogę mięć problemy z upchaniem wełny mineralnej ocieplającej - tej nigdy za dużo - zmniejszając grubość krokwi zmniejsza się przestrzeń do wypełnienia a co za tym idzie grubość wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 21.05.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 krokwie bo nie wiem czy nie wychudzic ich miałem podobny dylemat ale mój wykonawca odradza mi, tłumacząc to między innymi że po odchudzeniu mogę mięć problemy z upchaniem wełny mineralnej ocieplającej - tej nigdy za dużo - zmniejszając grubość krokwi zmniejsza się przestrzeń do wypełnienia a co za tym idzie grubość wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwcia78 22.05.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 a mój wykonawca stwierdził że nie ma potrzeby tak grubych krokwi dla blachodachówki i wychydziliśmy, nie potrzebne obciążanie budynku.... widać zdania są podzielone..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 24.05.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 może jednak warto zostawić krokwie wg projektu, a zrezygnować z pełnego deskowania ?chyba że planujesz tymczasowe przykrycie - papą ale na ogół nie stosuje się tego pod blachodachówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 24.05.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 co do krokwi mam metlik ale na dzien dzisiejszy na 60% zostawie takie jak sa w projekcie. Co do pelnego deskowania to mielismy wielki dylemat. I jednak deskujemy to bedzie jedyny nasz luksus. A pokryc chcemy od razu blachodachowka. Po prostu pod pelnym deskowaniem jest ciszej, solidniej ( a teraz nasza pogoda tak sie zmienia i ciagle wichury.Ale co do krokwi to sie zastanawiam. Niby to 700zl tylko ale tu 700 tam 700 i zaraz na dom nie starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 24.05.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 odwieczny dylemat budującego taniej czy lepiej, jednak zastanów się jaki % łącznych kosztów budowy stanowi te 700 złjak mówią doświadczeni budowlańcy są rzeczy na których nie warto oszczędzać, mogą to być oszczędności chwilowe, może warto zaoszczędzić na wykończeniówce - chociażby zamiast kabiny z panelem natryskowym za ...tys. zł kupić tymczasem coś za ...zł a nadwyżkę przeznaczyć właśnie na takie cele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jotpe 31.05.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Poszukuję stempli drewnianych z przeznaczeniem na tymczasowe ogrodzenie. Wie ktoś może gdzie mogę takowe kupić w okolicy Garwolin-Pilawa-Karczew-Osieck ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 01.06.2007 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 wiem że drzewo się kupuje w Mietnym na zakręcie tam gdzie wlatuje obwodnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 05.06.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 dostałam wycene: 41 tys. robocizna bez dachu w tym roboty ziemne, chudziak na parterze i schody. Gosc jest podobno solidny. Co o tym sadzicie? dla przypomnienia - mam 182m2 powierzchni netto, dach dwuspadowy, trzy male lukarny, strop teriva i kominy systemowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 06.06.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 wydaje mi się że drogo ale jeżeli sprawdzona ekipa to może warto ja mam nadzieję że się wyrobie z robocizną w 30000 (z dachem) (w tamtym roku cenili około 25000) i też mam dużą chałupkę PS. w sobotę zaczynamy jak wszystko dobrze pójdzie tylko nikomu nie mówcie żeby nie zapeszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 07.06.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 wow, edytka trzymam kciuki! co do ekipy jednak sie zgodzilismy. W cenie bedzie tez zrobienie drogi ok 100m (wyrownanie, usuniecie karp i zasypanie dolow) i ogrodzenia 260m(najprostszego z siatki, ale innego nie potrzebuje)No i nie bede musiala wszystkiego zalatwiac, bo szef sie tym zajmie a ja nie bede musiala mieszkac u babci juz od jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 08.06.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 No to gratulacje wybrania ekipy kiedy zaczynacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 08.06.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 we wrzesniu, mam nadzieje, bo projekt jest wciaz u konstruktora:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 12.06.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 hej ludzie! napiszcie jak sie buduje! jakies dzienniki zalozcie, bo nam grupa zdycha...my załatwiamy wode i prad. Z woda(raczej) problemow nie bedzei, bo bliziutko idzie wodociag, ale z pradem moze nie byc ciekawie...w wildze szary gazobeton do dostania od reki po 13 zl/szt. dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts