Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa garwolińska

pacific20

Recommended Posts

Gość jotpe

Architekt podpowiedział nam aby zamiast wyjścia balkonowego z łazienki dać okno o takiej samej szerokości. Balustrada na odpowiedniej wysokości zamarkuje fakt, że jest to okno a nie drzwi balkonowe tak więc symetrycznie powinno być OK. Ale jeszcze przemyślę sprawę "suszenia" ciuchów :)

A może brodzik zrobić na balkonie :D

• Odpowiedzi 508
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzieki dziewczyny za propozycje ale my juz zdecydowalismy sie na mniejszy

o taki mi sie podoba

http://www.lipinscy.pl/project.xml?offset=18&keys=2&backcmd=Collection

http://img132.imageshack.us/img132/9392/p057afrgb5.jpg

tylko ze mam za waska dzialke no i znowu te skosy.

Zdaje mi sie ze w malych domach sa zawsze skosy, bo jakby ich nie bylo to automatycznie wiekszy dom.

Im wiecej szukam tych projektow tym mam wiekszy metlik. Zaczelam szukac z ludzmi kontaktu co wybudowali projekt gl 282 (mad max) ten pierwszy co mowilam. No i pare maili wysłałam. A z tego co na stronach pisali to to że zlikwidowali wcięcie w salonie i podniesli dom o dwa pustaki. Zobaczymy czy mi odpisza. Bardzo jestem ciekawa.

I jeszcze bardziej jutrzejszej wizyty u architekta.

Jotpe mi tez sie podoba ten projekt twoj w ogole mysle ze wlasnie jest w podobnym stylu co ten gl 282 tez z tego samego studia. Irma a propo twoich rad strasznie to wzielam do siebie i teraz wszedzie patrze na tą powierzchnię całkowitą itp. I mam pytanie czy nie uważasz że w tym fistaszku tak samo jest marnowanie przestrzeni? Tak jak u mnie. Bo jeśli tak to może wszystkie domy tak mają i nie powinnam się tak tym przejmować co?

Ale u Jotpe pow. podłog to 130... nie 180 i chyba ma troche wiecej miejsca na poddaszu...

jeżeli dobrze rozumiem powierzchnia calkowita to powierzchnia podlog tak?

W fistaszku powierzchnia calkowita to 215,55 a uzytkowa 119,80 czyli strata 95,75

z kolei u mnie powirzchnia calkowita to 184,60 a uzytkowa 90.35 czyli strata 94,25 czyli wychodzi praktycznie to samo.

a z wieksza iloscia na poddaszu to zgadzam sie ale uwazam ze nie ma sensu zwiekszac powierzchnie tylko dlatego ze mozna, trzeba tez liczyc ze pozniej ogrzewanie bedzie jednak troche drozsze. Moze to minimalna roznica ale zawsze.

byłam rano u architektow i jestem rozczarowana.

Po pierwsze nie bylo tego architekta co bylismy umowieni tylko jego student ale w sumie dowiedzielismy sie jednej rzeczy ta kotlownia jest za mala jak na palenie weglem, a tak mamy zamiar. Musielismy znalezc cos z wieksza kotlownia no i sie zdecydowalismy na razie nie ostatecznie ale rozwazamy iskierkę ze studia HB

http://www.domfort.pl/?p=szczegoly&id=152

Jest wieksza niz chcielismy i mniej sie podoba mi z zewnatrz ale za to w srodku jest bardziej funkcjonalna.

Aha i mam pytanie czy do pradu potrzebna jest mapka robiona przez geodete czy taka normalna?

I drugie pytanie czy mapka robiona przez geodete ma jakis termin waznosci?

Architekt adaptujący projekt stwierdza czy mapa jest aktualna - nie ma ona żadnego ternminu ważności (tylko bez przesady nie może być 10 letnia) :lol:

Do przyłącza elektroenergetycznego chyba nie musi byc mapa do celów projektowych może być aktualna mapa zasadnicza ale przecież do budowy domu trzeba mapę do celów projektowych zatem i tak ją zrobisz więc po co jescze kupowac zasadniczą :-?

Gość jotpe
Oj z tymi mapami to mi się wydaje, że muszą być to właśnie mapy do celów projektowych (dlatego robi się je w kilku egzemplarzach). Ja co prawda mam działkę uzbrojoną ale i tak musiałem udać się do energetyki, komunalnej i gazowni celem pobrania odpowiednich zaświadczeń o istnieniu warunków i wszędzie tam pobierali właśnie mapki do celów projektowych (wystarczą kserówki).

zobaczymy jak z tymi mapkami. Dzwoniłam do geodety i on powiedział że około 3 tygodnie to będzie robił i to będzie koszt około 500zł. A jak mu powiedziałam że sąsiadka też chce taką mapkę to zszedł na 350-400zł wiec jestem zadowolona. A z elektrownią to zobaczymy co męzowi powiedzą.

Ile określiliscie na wniosku kilowatów i roczne zużycie?

Gość jotpe

No dzisiaj kolejny krok.... będę miał wycenę budowy swojego domku.

Ciekawe czy moja szczęka uderzy o podłogę. Nie wiem czy to podejrzane, że ekipa znalazła dla mnie termin na czerwiec 2007 ??? Niby szef ma na "stanie" trzy ekipy i oglądając to co budowali oraz przeprowadziwszy mały wywiad środowiskowy nie mam większych sprzeciwów ani negatywnych odczuć. Zobaczymy ile krzykną. Napiszcie może o swoich wycenach bo nawet nie wiadomo na jakiej wysokości oscylują ceny w naszym rejonie.