Gość jotpe 16.03.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 38200zł.... tyle mi krzyknęli za wybudowanie mojego Fistaszka w czym jest także pokrycie dachu blachodachówką. Przy dachu z ceramiki + 3000zł. To taki kosztorys z grubsza. Idę dzisiaj na bardziej szczegółową rozmowę i mam nadzieję trochę zbić cenę. Nie wiem czy to drogo czy tanio ? Mam jeszcze dwie ekipy i po weekendzie będę miał szerszy punkt widzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 16.03.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 dzieki za informacje, tak myslałam, ze to co było w zeszłym roku jak na dzisiejsze ceny byloby zbyt piekne, zeby moglo byc prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 16.03.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 jotpe sama nie wiem czy to tanio czy drogo. Bo podobno bardzo podrozaly uslugi. Ja jutro ide do kolejnego architekta ktory bedzie rownoczesnie kierownikiem budowy, zaadoptuje dom wiec fajnie. I znalazlam tez murarza, kiedys byl murarzem a potem przerzucil sie na robienie dachow. Jutro wybieram sie do niego i zobaczymy ile sobie policzy. Mam nadzieje ze i dach on bedzie robil. Na razie chcemy robic iskierkę. Piszę na razie bo pamietacie jak chcialam robic mad max i mi architekt powiedzial ze za mala kotlownia itp. No a moja przyszla sąsiadka poszla do innego architekta (tego co ja teraz ide do niego) i bedzie robila mad maxa. I takie mam mieszane uczucia. No bo mad max mi sie duzo bardziej podobal i zwyczajnie jej zazdroszcze. No ale iskierka bardziej funkcjonalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 16.03.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 to iskierka http://img138.imageshack.us/img138/3388/renderiskierka1zoomqb0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jotpe 16.03.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Mam chwilkę więc zamieszczam bardziej szczegółowy kosztorys (przed zbijaniem cen ) 1. Przygotowanie terenu, roboty ziemne [z tego co kiero mówił przez telefon to tyczy się to: wybudowania szopy, wc i wytyczenia budynku (czyli geodeta odpada z gry)] --- 1500zł --- 2. Ławy fundamentowe (przygotowanie wykopów, ewentualne szalowanie, zbrojenie, betonowanie) --- 2000zł --- 3. Murowanie ścian fundamentowych z bloczków betonowych --- 3000zł --- 4. Izolacja pionowa (dysperbit) od wewnątrz (?) i zewnątrz; ocieplenie styropianem ścian fundamentowych na zewnątrz; obłożenie folią; zasypanie piaskiem --- 2500zł --- 5. Wykonanie kanalizacji do poziomu "0"; wykonanie podsypki piaskowej; zagęszczanie; wylanie chudych betonów --- 2200zł --- 6. Murowanie ścian parteru i kominków z cegły pełnej czerwonej --- 6000zł --- 7. Montaż; zbrojenia; betonowanie stropu i schodów wewnętrznych (ze schodów rezygnuję bo teść stolarz zrobi mi samonośne) --- 3500zł --- 8. Murowanie ścian poddasza; zalewanie i zbrojenie wieńców pod murłaty; murowanie szczytów --- 5000zł --- 9. Szalowanie; zbrojenie i betonowanie schodów zewnętrznych i tarasów --- 2000zł --- 10. Montaż więźby dachowej --- 3300zł --- 11. Murowanie kominów ponad dachem z cegły klinkierowej --- 1200zł --- 12. Wykonanie pokrycia dachu z blachodachoówki; montaż rynien i rus spustowych --- 6000zł --- 13. Funkcja Kierownika Budowy --- 0zł --- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 16.03.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 jotpe wydaje mi sie to troche dużo jak na troche maly domek u mnie mysle że wyjdzie całośc około 30000 (bo razem z dachem w tamtym roku chcieli 25000) a mój domek jest przecież sporo większy od Twojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jotpe 16.03.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Idę dzisiaj na rozmowę i na pewno poruszę temat "zejścia" z kosztów. Zresztą zdaję sobie sprawę, że wycena zazwyczaj jest trochę przeskalowana tak aby inwestor miał satysfakcję, że coś utargował. W weekend mam jeszcze rozmowę z pozostałymi dwiema ekipami. Rzeczywiście mój dom przy Twoim to szopka na narzędzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 16.03.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 no bez przesady mój tez nie jest taki duży no i ja musze doliczyc wytyczenie (z 500) kierownika (z 1000 rocznie chyba) ale i tak najbardziej przerażaja mnie ceny materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 17.03.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Witam wszystkich z grupy Garwolińskiej! Czytam forum od jakiegoś czasu, wspieram duchowo parę osób i... wreszcie dojrzałam do budowy domu. Na razie jestem "w lesie", ale mam zamiar w przyszłym tygodniu zacząć działać Trzymajcie za mnie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 17.03.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Witam TomKa Na razie jestem "w lesie", ale mam zamiar w przyszłym tygodniu zacząć działać ja tez jeszcze przed chwila bylam w lesie ale juz powoli z niego wychodze. Zobaczysz najwazniejsze to zacząc. Na lipiec- sierpien mam zamowionego murarzo-dekarza robi mi caly stan surowy ma to kosztowac ok 20-25 tys na umowe sie umawiamy jak bede miala projekt i bede dokladnie wiedziala z jakich materialow robie. Wlasnie co kladziecie folie czy pape? I jaki strop bedziecie miec? Co do pozwolenia na budowe architekt powiedzial ze jak mu dam z energii pismo oraz mapke do celow projektowych to 2 tygodnie pozniej bede miala pozwolenie. Czyli za jakis miesiac. Zobaczymy jak to wyjdzie. Teraz trzeba sie brac za sprzedaz mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jotpe 18.03.2007 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Ja mam w projekcie strop gęstożebrowy i z tego co się orientuję to zazwyczaj w projekcie dają stropy tego typu. Ogólnie w projekcie mam ceramikę. Cały system to Porotherm. Sam teraz nie wiem bo z którą bym ekipą bym nie rozmawiał to namawiają na beton komórkowy. Ma lepszą wydajność na m2 no i chyba jest łatwiej go dostać niż ceramikę. Czy zmiana materiału musi być uwzględniona w adaptacji ? Oba materiały mają różną wytrzymałość na ściskanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 19.03.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Ja mam w projekcie strop gęstożebrowy i z tego co się orientuję to zazwyczaj w projekcie dają stropy tego typu. Ogólnie w projekcie mam ceramikę. Cały system to Porotherm. Sam teraz nie wiem bo z którą bym ekipą bym nie rozmawiał to namawiają na beton komórkowy. Ma lepszą wydajność na m2 no i chyba jest łatwiej go dostać niż ceramikę. Czy zmiana materiału musi być uwzględniona w adaptacji ? Oba materiały mają różną wytrzymałość na ściskanie. Powinna byc ta zmiana uwzględniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jotpe 20.03.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 No i utargowałem trochę ... Z ceny 38200zł na 35000zł. To i tak chyba dosyć drogo jak za stan surowy otwarty z dachem. Znalazłem drugą ekipę i ich cena to 25000zł z tym, że mniej rzeczowi przy rozmowie. W zasadzie wycena to 10 minut analizy projektu i podana cena za całość. Ta droższa ekipa bardziej mi się widzi z uwagi na bardziej profesjonalne podejście oraz to, że materiały bierze na siebie kiero (rozliczanie fakturami). Ponieważ pracuję w Warszawie więc nie ukrywam, że byłoby to dla mnie wygodniejsze rozwiązanie gdybym nie musiał załatwiać wszystkiego sam. Nie wiem teraz co wybrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 20.03.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 za 10000 to bym urlop wzięła i dopilnowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 20.03.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 za 10000 to bym urlop wzięła i dopilnowała tylko ze czasem nie da sie dopilnowac bo przynajmniej ja nie znam sie na duzo rzeczach. A i jeszcze nerwicy mozna sie nabawic. Nie wiem sama. 10 tys to duzo ale moze warto. Bo jak ci drudzy rozgrzebią dom i jeszcze tylko bedzie trzeba po nich poprawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 20.03.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Witam wszystkich budujących w okolicach Garwolina i tych spod Siedlec jako i my (w sumie będziemy budować w Żelkowie a to kierunek Garwolin). Jesteśmy na etapie załatwiania papierologii i chcę się podzielić swoim małym doswiadczeniem. Gosiu888 do wniosku w ZE konieczne jest dołączenie mapki do celów projektowych i kopii aktu notarialnego dotyczącego własności działki.Ciekawa jestem nazwiska architekta,który w tak ekspresowym tempie obiecuje wszystko załatwic-moja koleżanka znalazła w Siedlcach takiego, który obiecał zrobić projekt indywidualny i załatwić wszystkie formalności związane z uzyskaniem pozwolenia na budowę do końca kwietnia-dodam, że na chwilę obecną jeszcze nie mają aktu własności działki bo działka "sie dzieli" między braci (a dzieli się od sierpnia 2006....) Ciekawa jestem czy pan architekt wywiaże się z obietnicy... My korzystamy z usług biura "Malbud"-robią nam całą papierologię: pozwolenia z ZE i z wodociągów, projekty przyłacza wodnego i energetycznego (dlatego że chcemy mieć przyłącze kablowe a nie napowietrzne a to wymaga projektu), adaptację projektu (Melodia z pracowni Krajobrazy) i składaja wniosek o pozwolenie na budowę w naszym imieniu. Póki co tempo nie jest ekspresowe ale to pewnie dlatego, ze nie ma nas w Siedlcach i nie ma komu "molestować"... Jak patrzę na to co się dzieje na rynku materiałów budowlanych to zaczynam watpić czy uda nam się w tym roku zrobić cokolwiek poza wycięciem brzózek,które porastaja nasze "włości" Nic to, nie traćmy ducha! Poszukujemy pilnie ekipy, która nam ten wymarzony domek pobuduje! Pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 22.03.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 witamy nowych budowniczych radzę szybko szukać ekipy dopóki wszyscy nie wyjadą za granicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 22.03.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 witamy nowych budowniczych radzę szybko szukać ekipy dopóki wszyscy nie wyjadą za granicę Razem z inwestorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jotpe 22.03.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 No... dzisiaj jadę do architekta z projektem bo już otrzymał pozwolenie na zmiany i niech sobie porysuje trochę. Kurde czemu ciągle pada.... Na mojej działce już jest tyle wody, że niedługo jakieś rzadkie ptactwo wodne osiądzie na mojej posiadłości i nie będę mógł budować bo ekolodzy mi na to nie pozwolą. Idę w weekend z łopatą i wykopię jakiś dół żeby ta woda tam spłynęła. Potem pod osłoną zmierzchu podłączę pompę i przepompuję do studzienki kanalizacyjnej. Burzówki nie mam a jakoś muszę tą wodę wyprowadzić. Myślę, że mnie nikt nie podkabluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 22.03.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 a skąd wiesz że sąsiedzi nie siedza na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts